Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

gdzie zamawialiście strop teriva? Jakiego rzędu są jego koszty?

Wiem, że to zależy od ilości belek i pustaków, ale mniej więcej w przeliczeniu na powierzchnię :roll:

My zamawialiśmy w hurtowni w Cielu. Strop teriva ze Stropexu na pow. ok. 100 mkw. Cena niewiele ponad 10 tys. netto, w tym pustaki, belki, L-ki, siatki. Czyli ok. 100 zł/mkw z transportem. Cena z zeszłego miesiąca.

gdzie zamawialiście strop teriva? Jakiego rzędu są jego koszty? [...]

Mi to jakieś kosmiczne pieniądze na strop wyszły - 160 m2.

Sam nie wiem czemu

Belki - 9.000zł

Pustaki - 3.500zł

Zbrojenie i szalunki - 7.000zł

beton i pompa do betonu - 9.000

Robocizna - 6.000zł

Wiem, ze jakoś sporo - cóż - chyba czegoś niedopilnowałem.

Strop wylewałem ze dwa lata temu ale te ceny są rzeczywiście kosmiczne. W internecie beton B15 - 260PLN/m3, pompa to około 150PLN/h. Co daje:

16*260+4*100=4760PLN.

Podobnie z szlunkami i robocizną.

Coś nie tak z tymi rachunkami.

Strop o powierzchni 160 m2

beton B20 z dodatkiem na mróz -26m*255zł+VAT-Thomasbeton = 8200zł

pompa - 800 zł

Te ceny nie sa wcale z kapelusza. Wychodzi w zaokrągleniu 120 zł/m2 za strop - do tego beton i robocizna - której poprzednicy nie wliczali raczej do rachunku. Ja też na strop lałem B20 - a cene dali Ci w Thomasie całkiem przyzwoitą. Może za robocizne trochę sporo...

pozdrawiam

Mrozu to do listopada pewnie nie będzie. Ilość betonu na 160m2 to z praktyki 16m3 (0,1*powierzchnia). Teoretycznie licząc, uwzględniając wieńce, żebra i belki będzie o wiele mniej (wzory podane na stronie slobetu) ale radziłbym trzymać się praktyki. Grucha i tak musi podjechać dwa razy, więc drugi rzut można nieco skorygować.

Mrozu to do listopada pewnie nie będzie. Ilość betonu na 160m2 to z praktyki 16m3 (0,1*powierzchnia). [...]

Cemik1 - prosze pomyśl trochę. Czy ja pisze że będzie mróz?

Napisałem wyraźnie ile ja płaciłem i za co.

A zalewałem strop 7 listopada.

Zaznaczyłem również, ze wydaje mi się dużo.

Ilość betonu zależy również od projektu. (ilości wzmocnień, podciągów itp)

Zupełnie nie rozumiem Twojej reakcji na mój post.

Pyciu - Tak głupio ta robiciznę podzieliliśmy. W ratach za kolejne etapy - ale jak słusznie zauważyłeś - dość dużo za ten etap. Myślę jednak że ważna całość robicizny. Stan surowy - ale bez więźby i dachu zapłaciłem 25.400zł.

Te ceny nie sa wcale z kapelusza. Wychodzi w zaokrągleniu 120 zł/m2 za strop - do tego beton i robocizna - której poprzednicy nie wliczali raczej do rachunku. Ja też na strop lałem B20 - a cene dali Ci w Thomasie całkiem przyzwoitą. Może za robocizne trochę sporo...

pozdrawiam

Ja właśnie zamówiłam beton w Betorze. B20 kosztuje 227,- netto, pompa 185 zł/h + dojazd 4 zł/km w obie strony, oraz transport i praca gruchy 39 zł/m3. Cena 10 tys. to była cena za sam strop teriva ze Stropexu. Do tego dojdzie jeszcze koszt betonu i robocizny.

Strop wylewałem ze dwa lata temu ale te ceny są rzeczywiście kosmiczne. W internecie beton B15 - 260PLN/m3, pompa to około 150PLN/h. Co daje:

16*260+4*100=4760PLN.

Podobnie z szlunkami i robocizną.

A belki, pustaki stropowe? Czy też nie kładłeś terivy, tylko masz jakiś inny strop?

lato 2007 - strop wyszedl mnie ok 22 tys

z tego co pamietam:

robocizna - 3 tys

beton - 22 m3 - po ok 300 zl netto za metr z dowozem z Thomasa - pompa osobno - chyba tysiak wyszedl za pompe - czesciowo beton B-25 - czesciowo B-20

poniewaz strop czesciowo byl monolityczny - sporo zbrojenia

belki i pustaki - Arko - z namiarow Alex - polecam - nie pamietam ile...7-8 tys

w ogole jesli uklad stropu nie jest w kwadracie-prostokacie warto przemyslec strop monolityczny

u nas akurat teriva sie nie oplacala za bardzo - dom na planie krzyza - wiec duzo zalaman....katow - i wtedy dochodzi sporo zeber i "korytek" pustych w ktore wplywa o wiele wiecej betonu niz na zalanie pustakow- czyli dodatkowy beton i stal i szalunki - czyli dodatkowe drewno. Terive najbardzoej oplaca sie ukladac na "prostym" stropie - najmniejsze straty