Graczyk 02.07.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Dobra to jeszcze się zapytam o parapety zewnętrzne. Jakie macie i jakie polecacie. Ogólnie mam prawie 11 m.b. parapetów więc wybór jest cieżki ze względu na cenę. 11 to raczej malo nasz dom jest nie za duzy i mamy szybko liczac z 15mb. do tego veluxy i lukarny z obrobka blacharska my kupilismy takie wygladajace jak klinkier a sa to takie odlewy z jakiegos konglomeratu - lupilismy w 2M - metr biezacy kolo 60 zeta a calosc nas wyszla rownego tysiaka. kupowane na metry na dokladna dlugosc i szerokosc Eeeeee tysiak to całkiem sporo na moje możliwości. Wydanie 400 zł. na gówniane parapety wydaje mi się przesadą. Podjadę dziś do hurtowni i się zorientuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 02.07.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Dobra to jeszcze się zapytam o parapety zewnętrzne. Jakie macie i jakie polecacie. Ogólnie mam prawie 11 m.b. parapetów więc wybór jest cieżki ze względu na cenę. ... calosc nas wyszla rownego tysiaka. kupowane na metry na dokladna dlugosc i szerokosc Eeeeee tysiak to całkiem sporo na moje możliwości. Wydanie 400 zł. na gówniane parapety wydaje mi się przesadą. Podjadę dziś do hurtowni i się zorientuję. Może głupie pytanie - bo dopiero do tematu podchodzę. A układane z płytek klinkierowych? Lipa, czy drogo, może nie sprawdzaja się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 02.07.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 No i tak sobie siedzę i myślę, czym obłożyć te schody. I wczoraj wpadłam na pomysł... może też obłożyć stalą??! W takim nowoczesnym stylu fajnie mogłoby się to komponować... Czy nie??? Taka blacha stalowa jest w różne "wzorki" więc nie chodzi mi o taką świecącą gładk ą - takie lodowisko... a o taką blachę "w kropki" czy "jodełkę"... Co myślicie? Widzieliście gdzieś już coś takiego? Hmmm..... Ja widziałem jedynie w autobusach... Może to tylko i wyłącznie kwestia gustu, ale ni jak nie mogę sobie wyobrazić ładowania na schody kwasówki Jak po czymś takim można np. chodzić na bosaka (ja tak lubię...)? Z pewnością problemem będzie też wyciszenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 02.07.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 fajnie nastka79 - będę wyczekiwał na Twój wieczorny post. Ustaliliśmy cenę 50 za metr na gotowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1719502262 02.07.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 nigdy sie nie zwroci sredniej 4 osobowej rodzinie wyjdzie na zero po okolo 25 latach pod warunkiem oczywiscie ze nic sie nie zapsuje sa to wyliczenia z jakiejs strony internetowej zajmujacej sie takimi instalacjami wiec raczej zalezalo by im aby nie pisac czegos takiego Temu nikt nie zaprzecza. Tak dokladnie jest ze wszelkimi "wynalazkami" wykorzystujacymi energie odnawialna. Wezmy pompy ciepla na przyklad. Ekonomicznie rzecz ujmujac (a dokladniej - dzielac koszt inwestycji przez roczne oszczednosci w porownaniu do konwencjonalnych rozwiazan) inwestycja jest nieoplacalna. W domowych zastosowaniach wrecz trudno ja zamortyzowac. A jednak cos ludzmi powoduje, zeby w takie tematy wchodzic. Co? Wydaje mi sie, ze pewien komfort, za ktory chca po prostu zaplacic. I tyle. Ja chce zaplacic za komfort nieuzywania pieca poza sezonem grzewczym. Michal no właśnie- my mamy solary pierwszy sezon,( sa skierowane na południe ), tej wiosny było tylko kilka dni, kiedy nie było ciepłej wody- chyba o to właśnie chodzi, żeby przyjść z pracy i nie myśleć, że trzeba napalić w kotle żeby nagrzać wode, no chyba że ktoś ma gaz z sieci/zbiornika, albo dziadka - emeryta, który z braku lepszej rozrywki opanowuje podobne tematy jak grzanie wody dla całej rodziny - w przeciwnym wypadku - solar to naprawdę fajna sprawa ( żeby nie było- ze sprzedażą solarów nie mam nic współnego pozdrawiam e. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 03.07.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Mam przerwę technologiczną.Wylali mi posadzki. Tak sobie myślę, - może ocieplić i otynkować budynek(szybko się obudziłem) Tak więc prośba do Forumowiczów:Prosze o namiary na solidnych i niedrogich fachowców od tynków zewnetrznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisbydg 04.07.2008 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 przyłączam się do powyższego.chętnie pozyskam namiary na ekipy od docieplenia kompleksowo z wykonaniem elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 05.07.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Mam problem z tynkami...dzwonię a tu Pan mi mówi ,że ewentualnie na październik A ja potrzebuję za miesiąc . Jeśli macie jakieś namiary na ekipy godne polecenia to proszę napiszcie.Pozdrawiam...a i na wylewki też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 05.07.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Czy ktoś wie gdzie w Bydgoszczy mogę dostać 4 beczki plastikowe 220 l używane -chcę sobie zrobić rozsącz wody z dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 05.07.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Czy ktoś wie gdzie w Bydgoszczy mogę dostać 4 beczki plastikowe 220 l używane -chcę sobie zrobić rozsącz wody z dachu. ja kiedyś kupowałem z Anonsów bodajże za 20 pln sztuka. ale 3 lata temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 05.07.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Mam problem z tynkami...dzwonię a tu Pan mi mówi ,że ewentualnie na październik A ja potrzebuję za miesiąc . Jeśli macie jakieś namiary na ekipy godne polecenia to proszę napiszcie.Pozdrawiam...a i na wylewki też u mnie brygada murująca będzie robić ręczne cementowo - wapienne kiedyś namiary z moich notatek: - 607-843-726 (od znajomego)- tynki - 504-829-198 (z forum) - tynki - 663-733-114 (z forum) - tynki - 502-389-748 (z forum) - wylewki - 609-516-924 (z forum) - posadzki nie wiem, czy aktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 06.07.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Nadal nie wiem jakie kominy systemowe kupić. Cenowo (od najtańszego) wygląda to tak: Twister CRH - Bolesławiec - Zapel - Schiedel. Różnica w cenach nie jest jednak szalona, między najtańszym a najdroższym jest niewiele ponad 1000 zł. Negatywne i pozytywne doświadczenia zbieram. A ja mam pytanie o tradycyjne wybudowanie kominow z cegly. Czy juz to sie nie oplaca bo jest tyle roznych systemow? Ma ktos doswiadczenia? Murarze beda chcieli wiecej, i wyjde na zero przy budowie z cegly? Na placu u mnie lezy 5000cegly kupionej swego czasu po 50gr. Czaje sie by z tego zrobic kominy, ale rownie dobrze moge to wykorzystac do czego innego. Poradzcie... Moze ktos pomoze w kalkulacji... Z gory dzieki za odp i pozdr!... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 07.07.2008 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Temat kominów jest niebezpieczny. Z gatunku tych ceramika czy superex, wełna czy styropian, deskowanie czy folia.Ja osobiście uważam, żw możliwe jest zbudowanie dobrego komina z cegły. Cegła musi być oczywiście odpowiedniego gatunku - poszukaj na forum jakiego. Jeżeli chodzi o wykonastwo, komin powinien być gładki w środku, fugi wyrównane rękawicą lub innym sprzętem. Jeżeli opalane gazem, specjalny wkład. Przy węglu i drewnie niekoniecznie. Taki sposób budowania kominów jest poparty wieloletnią praktyką. Po prostu działają jak trzeba. W twoim przypadku jest jeszcze czynnik ekonomiczny. Masz już cegłę.Od czytania i dyskusji na powyższy temat zakręci ci się w głowie. Nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 07.07.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 A ja mam pytanie o tradycyjne wybudowanie kominow z cegly. Czy juz to sie nie oplaca bo jest tyle roznych systemow? ... Podzielam zdanie Cemika. Można zrobić dobry komin z cegły Tyle że trzeba mieć bardzo dobrą ekipę. Ja nie ryzykowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 07.07.2008 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Dzieki za odp! Tak - czynnik ekonomiczny jest dla mnie tu istotny. Cegle mam - wiec moge wykorzystac na kominy - ale tez moge na cos innego... Tak wiec czy lepiej wyjde na wybudowaniu z cegly czy z systemu. Systemy wydaja mi sie b.drogie, jednak zakladam ze mniej bierze murarz za zrobienie z systemu zamiast z cegly. Pytanie czy rzeczywiscie tak jest bo moze mi sie wydaje. Jakbym mial wyjsc porownywalnie - to wole kupic system - szybciej to zrobia, i na pewno mniejsze prawdop fuszerki... Jezeli zysk bedzie na cegle - wchodze w cegle. btw: kominy z cegly budowali od setek lat, trzyma to sie, i byc moze beda trwalsze od tych systemow... bo tych jeszcze nikt nie sprawdzil Pytam szczegolnie tych co mieli podobny dylemat, i wybrali jedna albo druga opcje. Wtedy pytanie co przewazylo na korzysc tego co wybrali... Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 07.07.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Pytam szczegolnie tych co mieli podobny dylemat, i wybrali jedna albo druga opcje. Wtedy pytanie co przewazylo na korzysc tego co wybrali... Byc moze wiecej w tym marketingu niz prawdy (staram sie unikac Muratora ), ale sa glosy mowiace o tym, ze nizsza temperatura spalin we wspolczesnych piecach i reakcje chemiczne z tym zwiazane, sa destrukcyjne dla tradycyjnej cegly. W sumie to logiczne: im wiecej ciepla piec ma wyprodukowac, tym mniej pusci w komin. Dlatego do piecow gazowych obowiazkowo kwasowka. U mnie w rodzinie byl przypadek rozszczelnienia komina z cegly, wiec ja zdecydowalem sie na Schiedla. Nie mam porownania z cegla, ale czy to jest taki duzo duzo wiekszy koszt? Ja za 2 kominy systemowe 8,66 metra kazdy, w sumie 2 ciagi spalinowe i 3 wentylacyjne zaplacilem 7000 brutto. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 07.07.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Dobra to jeszcze się zapytam o parapety zewnętrzne. Jakie macie i jakie polecacie. Ogólnie mam prawie 11 m.b. parapetów więc wybór jest cieżki ze względu na cenę. ... calosc nas wyszla rownego tysiaka. kupowane na metry na dokladna dlugosc i szerokosc Eeeeee tysiak to całkiem sporo na moje możliwości. Wydanie 400 zł. na gówniane parapety wydaje mi się przesadą. Podjadę dziś do hurtowni i się zorientuję. Może głupie pytanie - bo dopiero do tematu podchodzę. A układane z płytek klinkierowych? Lipa, czy drogo, może nie sprawdzaja się? No właśnie chyba będą z klinkieru. Wychodzi mi jakieś 211 zł. za płytki parapetowe i oczywiście to tego jeszcze klej elestyczny. Okazało się że parapety aluminiowe są tylko białe albo brązowe lub naturalne. Te ostatnie można lakierować w warsztacie lakierniczym na dowolny kolor ale to już chyba za dużo zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 07.07.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Michal, jak to sie mowi... ziarnko do ziarnka... a potem kredyt 400k zamiast przewidywanego 300k... Co do marketingu - masz racje, dla mnie to marketing, choc pewnie troche w tym prawdy jest... te kwasy szkodza i tez SCHIEDLOWI... Z drugiej strony ludzie wymieniaja piece w gierkowych domach ze starymi kominami, kwasowka do gazu - to bezdyskusyjne, ale jak wymieni ci na taki ekogroszek, mialowy albo inny na smieci itp... to puscza dym w istniejaca dziure i nikt nawet nie mysli o budowaniu od nowa komina. Kominkowe - to juz chyba zaden problem, bo czyste, ekologiczne drwno lisciaste z ekologicznych, przydroznych pasow zadrzewienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 07.07.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Michal, jeszcze jedno ty masz: 1 komin: dym + went 2 komin: dym + went+went Bo ja mam cos podobnego. Cena 7k - zanotowalem Za robote ile ci wzieli za te 2 kominy? Dzieki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peacemaker 07.07.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Cześć, budujący! Sprzedam 40 stempli budowlanych. Cena 3 pln/szt.. Odbiór własny z Przyłęk. pozdrawiam, P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts