pyciu 08.07.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Mój przykład to dokładnie ukazuje . Nie można jednoznacznie twierdzić że Pan X nie dostanie zgody na oczyszczalnię bo ja też nie dostałem , ani tez odwrotnie że skoro ja dostałem to Pan X też dostanie . Ty Gacek w Planie nie masz wpisanego szamba, a kanalizę, której nie ma (swoją drogą wietrze tu jakieś nadużycie prawne...). Pozwolenie na budowę oczyszczalni wydaje Starosta (odwoływać się można wyżej np. do Wojewody) i to on jest zobligowany do przestrzegania MPZP. W praktyce wygląda to tak, że Starostwo przed wydaniem decyzji sprawdza zapisy Planu. Kiedyś podobno tego nie robiono (takim cudem moi sąsiedzi mimo zapisów w Planie POŚia mają), teraz czasy są gorsze. Ja nikomu nie odradzam składania wniosku - wręcz przeciwnie. Wystarczy podłubać trochę w internecie, nanieść na mapkę co trzeba, wydrukować w 3 egzemplarzach gotowca i poniesione nie koszty są znikome. A nuż się uda Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 08.07.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 nie lepiej umawiac sie na rozliczenie za pewien etap? przeciez takie tygodniowki moga sie przeciagac....i celowo - bo dla nich kolejny tydzien oznacza kolejna tygodniowke - mimo nie skonczonej roboty u nas byly platnosci wlasnie za: stan zero, sciany, strop, kominy, schody, sciany szczytu itp I robota sie w lapkach palila - bo bez niej nie bylo kasiory Wynajęliśmy firmę i z firmą rozliczamy się po zakończeniu prac, ale firma płaci swoim pracownikom tygodniówki, a na to my już nie mamy wpływu... aaaaa to moze jakis aneks z firma - dotyczacy terminow zakanczania kolejnych etapow?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 08.07.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Mkkafe - gratuluję! W temacie kominów zdecydowaliśmy się na systemowe. Chociaż cena robocizny ta sama - płacę za cały stan surowy. Czemu? Chyba dlatego, że aż tak bardzo majstrom nie ufam, a że komuś muszę, to zawierzę producentom, że będą szczelne. Po wizycie Mr. Schiedla w naszym domu zdecydowaliśmy się na Schiedla, wyszedł nam nie drożej niż inne - ok. 7000 zł brutto (bez ocieplenia kominkowego lub 8100 z ociepleniem) za dwa kominy - jeden 8,66 m z dwoma kanałami wentylacyjnymi i drugi 7 m z siedmioma kanałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agniha 09.07.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 OtoKero: Po przeczytaniu Twoich postów wnioski nasuwają się same... Nie można Cię "podkręcać" bo czerpiesz za dużo radości w możliwości wypowiadania się przy użyciu kąśliwych uwag w stosunku do innych, którzy mają inne zdanie. W moich postach chciałam tylko uprzedzić, że jak KTOŚ ma w MPZP szczelny zbiornik bezodpływowy konkretnie (bez wątpliwości wymagających interpretacji urzędasów znających się na prawie co najmniej tak jak OtoKero) + w projekcie (w pozwoleniu na budowę) wpisane również szambo a chciałby jednak POŚ - to wszelkie pisma informujące o budowie oszczyszczalni (bo to nie są prośby o zgodę tylko pisma informujące o zamiarze) najprawdopodobniej (podoba się to słowo w zamian za napewno?) temu KOMUŚ zaszkodzą. I tyle... Tylko w takiej, opisanej przeze mnie sytuacji. Każdy inny przykład to inna sprawa... Moja historia opisana wcześniej to tylko forma ostrzeżenia a nie MĄDROWANIE SIĘ. Jeśli KTOŚ odbiera to inaczej - trudno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 09.07.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Oczywiście Agniha - wnioski nasuwają się same ale zawsze na miarę intelektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 09.07.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 aaaaa to moze jakis aneks z firma - dotyczacy terminow zakanczania kolejnych etapow?? Mamy podpisanę umowę z terminem zakończenia robót na 15.07.2008. I odsetki karne za niedotrzymanie terminu. Jak sie spóźnią tydzień, zapłacą mi tych odsetek jakieś 300 zł, a dekarz sobie pójdzie na inną budowę i będę na niego czekać nie wiadomo ile... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzikkm 09.07.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 u nas w planie zagospodarowania mamy pkt 8odprowadzanie sciekow do szczelnych zbiornikow okresowo oproznianych; jezeli ilosc sciekow bedzie przekraczala 2m3 na dobe konieczna jest pozytywna opinia wlasciwego terenowego inspektora sanitarnego, a gdy przekraca 10m3 na dobe konieczne jest oczyszczanie sciekow; scieki nalezy wywozic na wylewisko wskazane przez UGi tutaj dylemat jak zwykle Slyszalem tez iz rozwiazaniem jest zrobic czesciowy odbior domu a dopiero pozniej budowac POS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 09.07.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Widzę, ze budowa na większości z nas wywiera piętno w postaci zszarganych nerwów.Agniha, Kero - dajcie spokój z tak ostrym tonem - przecież kazdy z nas chce wzajemnie sobie pomóc - nie ma sensu się wkurzać na siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 09.07.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Widzę, ze budowa na większości z nas wywiera piętno w postaci zszarganych nerwów. Agniha, Kero - dajcie spokój z tak ostrym tonem - przecież kazdy z nas chce wzajemnie sobie pomóc - nie ma sensu się wkurzać na siebie Zgadzam się z przedmówcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 09.07.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 u nas w planie zagospodarowania mamy pkt 8 odprowadzanie sciekow do szczelnych zbiornikow okresowo oproznianych.... A czym jest oczyszczalnia ścieków ? Przecież też jest to szczelny zbiornik opróżniany z gęstego osadu raz na rok lub dwa lata Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agniha 09.07.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Ha, ha, ha....POŚ nie jest szczelna Za pomocą drenów odsączających odprowadza "płyny" w glebę tak w skrócie mówiąc... A 'a gdy przekraca 10m3 na dobe konieczne jest oczyszczanie sciekow; scieki nalezy wywozic na wylewisko wskazane przez UG to nie mają na myśli tej przydomowej oczyszczalni ścieków tylko już raczej przemysłowe tematy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 09.07.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Ze jest zbiornikiem odpływowym to nie oznacza że jest nieszczelny . W przypadku szamba , gdy wóz ascenizacyjny nie przyjedzie na czas może nastąpić przepełnienie zbiornika, a w konsekwencji wybicie szamba z tego zbiornika np przez pokrywę . Czy to będzie oznaczało że szambo jest nieszczelne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agniha 09.07.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Ale to właśnie to oznacza - jeśli jest odpływ sam z siebie i leci sobie kap, kap, kap...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 09.07.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Mam problem z miejcem gdzie zaznaczyłem "ZIMNO" Jeśli ocieplę 12 cm - to bardzo zmniejsze sobie wjazd do garażu.Bram jest na takiej plastikowej ramie - ona wystaje z 0,5cm za cegłę. Więc pasowałoby te boki wcale nie ocieplać.Z drugiej strony garaż mam lekko ogrzewany (12C). http://images24.fotosik.pl/244/0c0a73b7376c692e.jpg Proszę o porady i własne doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 09.07.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Zbiornik oczyszczalni ścieków byłby nieszczelny gdyby nieoczyszczone ścieki z niego wylatywały jakimś innym ujściem poza odpływowym i zanieczyszczały środowisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agniha 09.07.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Ojejku, Gacuś... Nie drocz się ze mną. Tutaj nie chodzi o pojedyncze znaczenie słów. Szczelny zbiornik to znaczy szambo i TYLE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 09.07.2008 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Mam problem z miejcem gdzie zaznaczyłem "ZIMNO" Jeśli ocieplę 12 cm - to bardzo zmniejsze sobie wjazd do garażu. Bram jest na takiej plastikowej ramie - ona wystaje z 0,5cm za cegłę. Więc pasowałoby te boki wcale nie ocieplać. Z drugiej strony garaż mam lekko ogrzewany (12C). http://images24.fotosik.pl/244/0c0a73b7376c692e.jpg Proszę o porady i własne doświadczenia mialem podobny problem dalismy symboliczna 1 czy 2-ke w sumie bardziej po to aby wyrownac sciane i polozyc siatke z klejem niz ocieplac wjazd mamy 2,40 i nie usmiechalo nam sie go zwezac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 09.07.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 I druga sprawa.Jak macie rozwiązane wentylację kanalizacyjną.1) przez komin (obok kanałów z wentylacją pomieszczeń) ?-jeśli tak czy nie nawiewają "brzydkie zapachy" kanałem kominowym wentylacyjnym?2) przez dachówkę "kominek wentylacyjny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 09.07.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 ....wjazd mamy 2,40 i nie usmiechalo nam sie go zwezac ... He he - liczyłem na taką odpowiedź. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 09.07.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 eli, ja ocieplałbym to ościeże ukośnie. Ściąłbym otwór bramy od strony zewnętrznej ściany na ok 6cm i coraz cieniej w kierunku wewnętrznej strony ściany. jednak nie do samego końca. Ukos zakończyłbym ok 2cm od wewnętrznej strony i moim zdaniem dałoby to sporo in plus. Wycięty ukos ściany oczywiście wypełniony styropianem. Co do wentylacji kanalizacji to poprzez komin jak najbardziej jednak dobrze by nie był on z cegły. Jeśli z cegły to wpuścić pecefałkę.Ewentualne nadmuchy gazów poprzez sąsiedni komin świadczą jedynie o tym iż komin nie jest zbudowany właściwie. Takie rozwiązanie o tym Ci powie. Jeśli nie chcesz wiedzieć czy komin działa poprawnie to nie wprowadzaj odpowietrzenia kanalizacji do komina:-) Ale tym sposobem oszukujesz sam siebie.Reasumując - jeśli kominy posiadają poprawny ciąg wyziewy kanalizacyjne nie mają prawa dostawać się do wewnątrz budynku.Poprzez wywietrznik dachowy nie radzę gdyż nie pełni on roli komina i możesz być pewien, że wyziewy będą się "snuły" po dachu a przy "ciężkiej" pogodzie wokoło domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts