Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Mój przykład to dokładnie ukazuje . Nie można jednoznacznie twierdzić że Pan X nie dostanie zgody na oczyszczalnię bo ja też nie dostałem , ani tez odwrotnie że skoro ja dostałem to Pan X też dostanie .

Ty Gacek w Planie nie masz wpisanego szamba, a kanalizę, której nie ma (swoją drogą wietrze tu jakieś nadużycie prawne...). Pozwolenie na budowę oczyszczalni wydaje Starosta (odwoływać się można wyżej np. do Wojewody) i to on jest zobligowany do przestrzegania MPZP.

W praktyce wygląda to tak, że Starostwo przed wydaniem decyzji sprawdza zapisy Planu. Kiedyś podobno tego nie robiono (takim cudem moi sąsiedzi mimo zapisów w Planie POŚia mają), teraz czasy są gorsze.

Ja nikomu nie odradzam składania wniosku - wręcz przeciwnie. Wystarczy podłubać trochę w internecie, nanieść na mapkę co trzeba, wydrukować w 3 egzemplarzach gotowca i poniesione nie koszty są znikome. A nuż się uda :D

Powodzenia!

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie lepiej umawiac sie na rozliczenie za pewien etap? przeciez takie tygodniowki moga sie przeciagac....i celowo - bo dla nich kolejny tydzien oznacza kolejna tygodniowke - mimo nie skonczonej roboty

u nas byly platnosci wlasnie za: stan zero, sciany, strop, kominy, schody, sciany szczytu itp I robota sie w lapkach palila - bo bez niej nie bylo kasiory

Wynajęliśmy firmę i z firmą rozliczamy się po zakończeniu prac, ale firma płaci swoim pracownikom tygodniówki, a na to my już nie mamy wpływu...

aaaaa

to moze jakis aneks z firma - dotyczacy terminow zakanczania kolejnych etapow??

Mkkafe - gratuluję! :D :D :D

W temacie kominów zdecydowaliśmy się na systemowe. Chociaż cena robocizny ta sama - płacę za cały stan surowy. Czemu? Chyba dlatego, że aż tak bardzo majstrom nie ufam, a że komuś muszę, to zawierzę producentom, że będą szczelne. Po wizycie Mr. Schiedla w naszym domu zdecydowaliśmy się na Schiedla, wyszedł nam nie drożej niż inne - ok. 7000 zł brutto (bez ocieplenia kominkowego lub 8100 z ociepleniem) za dwa kominy - jeden 8,66 m z dwoma kanałami wentylacyjnymi i drugi 7 m z siedmioma kanałami.

OtoKero: Po przeczytaniu Twoich postów wnioski nasuwają się same... Nie można Cię "podkręcać" bo czerpiesz za dużo radości w możliwości wypowiadania się przy użyciu kąśliwych uwag w stosunku do innych, którzy mają inne zdanie. W moich postach chciałam tylko uprzedzić, że jak KTOŚ ma w MPZP szczelny zbiornik bezodpływowy konkretnie (bez wątpliwości wymagających interpretacji urzędasów znających się na prawie co najmniej tak jak OtoKero) + w projekcie (w pozwoleniu na budowę) wpisane również szambo a chciałby jednak POŚ - to wszelkie pisma informujące o budowie oszczyszczalni (bo to nie są prośby o zgodę tylko pisma informujące o zamiarze) najprawdopodobniej (podoba się to słowo w zamian za napewno?) temu KOMUŚ zaszkodzą. I tyle... Tylko w takiej, opisanej przeze mnie sytuacji. Każdy inny przykład to inna sprawa... Moja historia opisana wcześniej to tylko forma ostrzeżenia a nie MĄDROWANIE SIĘ. Jeśli KTOŚ odbiera to inaczej - trudno...

aaaaa

to moze jakis aneks z firma - dotyczacy terminow zakanczania kolejnych etapow??

Mamy podpisanę umowę z terminem zakończenia robót na 15.07.2008. I odsetki karne za niedotrzymanie terminu. Jak sie spóźnią tydzień, zapłacą mi tych odsetek jakieś 300 zł, a dekarz sobie pójdzie na inną budowę i będę na niego czekać nie wiadomo ile... :(

u nas w planie zagospodarowania mamy

pkt 8

odprowadzanie sciekow do szczelnych zbiornikow okresowo oproznianych; jezeli ilosc sciekow bedzie przekraczala 2m3 na dobe konieczna jest pozytywna opinia wlasciwego terenowego inspektora sanitarnego, a gdy przekraca 10m3 na dobe konieczne jest oczyszczanie sciekow; scieki nalezy wywozic na wylewisko wskazane przez UG

i tutaj dylemat jak zwykle

Slyszalem tez iz rozwiazaniem jest zrobic czesciowy odbior domu a dopiero pozniej budowac POS

Ha, ha, ha....POŚ nie jest szczelna :D Za pomocą drenów odsączających odprowadza "płyny" w glebę tak w skrócie mówiąc... A 'a gdy przekraca 10m3 na dobe konieczne jest oczyszczanie sciekow; scieki nalezy wywozic na wylewisko wskazane przez UG to nie mają na myśli tej przydomowej oczyszczalni ścieków tylko już raczej przemysłowe tematy... :wink:

Ze jest zbiornikiem odpływowym to nie oznacza że jest nieszczelny . :)

W przypadku szamba , gdy wóz ascenizacyjny nie przyjedzie na czas może nastąpić przepełnienie zbiornika, a w konsekwencji wybicie szamba z tego zbiornika np przez pokrywę . Czy to będzie oznaczało że szambo jest nieszczelne ?

Mam problem z miejcem gdzie zaznaczyłem "ZIMNO"

Jeśli ocieplę 12 cm - to bardzo zmniejsze sobie wjazd do garażu.

Bram jest na takiej plastikowej ramie - ona wystaje z 0,5cm za cegłę.

Więc pasowałoby te boki wcale nie ocieplać.

Z drugiej strony garaż mam lekko ogrzewany (12C).

http://images24.fotosik.pl/244/0c0a73b7376c692e.jpg

Proszę o porady i własne doświadczenia

Mam problem z miejcem gdzie zaznaczyłem "ZIMNO"

Jeśli ocieplę 12 cm - to bardzo zmniejsze sobie wjazd do garażu.

Bram jest na takiej plastikowej ramie - ona wystaje z 0,5cm za cegłę.

Więc pasowałoby te boki wcale nie ocieplać.

Z drugiej strony garaż mam lekko ogrzewany (12C).

http://images24.fotosik.pl/244/0c0a73b7376c692e.jpg

Proszę o porady i własne doświadczenia

mialem podobny problem

dalismy symboliczna 1 czy 2-ke w sumie bardziej po to aby wyrownac sciane i polozyc siatke z klejem niz ocieplac

wjazd mamy 2,40 i nie usmiechalo nam sie go zwezac ...

Gość OtoKero

eli, ja ocieplałbym to ościeże ukośnie.

Ściąłbym otwór bramy od strony zewnętrznej ściany na ok 6cm i coraz cieniej w kierunku wewnętrznej strony ściany. jednak nie do samego końca. Ukos zakończyłbym ok 2cm od wewnętrznej strony i moim zdaniem dałoby to sporo in plus. Wycięty ukos ściany oczywiście wypełniony styropianem.

Co do wentylacji kanalizacji to poprzez komin jak najbardziej jednak dobrze by nie był on z cegły. Jeśli z cegły to wpuścić pecefałkę.

Ewentualne nadmuchy gazów poprzez sąsiedni komin świadczą jedynie o tym iż komin nie jest zbudowany właściwie. Takie rozwiązanie o tym Ci powie. Jeśli nie chcesz wiedzieć czy komin działa poprawnie to nie wprowadzaj odpowietrzenia kanalizacji do komina:-) Ale tym sposobem oszukujesz sam siebie.

Reasumując - jeśli kominy posiadają poprawny ciąg wyziewy kanalizacyjne nie mają prawa dostawać się do wewnątrz budynku.

Poprzez wywietrznik dachowy nie radzę gdyż nie pełni on roli komina i możesz być pewien, że wyziewy będą się "snuły" po dachu a przy "ciężkiej" pogodzie wokoło domu.