Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak obrabialiiście kominy? Płytką? Klinkierem? My skłaniamy się ku tej drugiej opcji. Jakieś sugestie? Porady? Na co zwrócić uwagę? Mamy 3 kominy - systemowy Schiedla rondo plus i dwa wentylacyjne 4-kanałowe, jeden w prostokącie (4 kanały obok siebie) i jeden w kwadracie.

Mamy jeden duży komin systemowy Schiedla. Obłożony jest płytką klinkierową.

Czy ktoś ma filary w domu?

Chciałbym poznać Wasze doświadczenia w "obrobieniu" ich.

Mam dwie betonowe kolumny w salonie.

Jedynie co mi przyszło do głowy to otynkowanie i gładź.

Majster się jednak krzywi i przekłada te filary na sam koniec roboty.

Nie upieram się - może ktoś ma jakiś fajny, niedrogi i niepracochłonny pomysł?

Jaki kształt mają te filary?

Proponuję zrób taki ładny tynk strukturalny na nich. Polecam wątek

http://forum.muratordom.pl/tynk-strukturalny-amatorski,t123795.htm

ciekawe rzeczy i opisy. A co najciekawsze te rzeczy robią FORUMOWICZKI :D .

WIELGACHNE GRATUUULACJE

DLA Murowańskiej FOUMOWICZKI

Z OKAZJI NARODZIN CÓRECZKI :D :D :D :*

niech nam Murowaniec kobietkami stoi .... bo czekamy na jeszcze jedną ;D

Tak szczerze to szkoda, że nie dałeś szansy pochwalenia się rodzicom. Może sami chcieliby o tym obwieścić albo wręcz przeciwnie - może wcale sobie nie życzyli aby wszyscy w regionie o tym się dowiedzieli...

Ja na pewno bym nie chciał, to zbyt intymne wydarzenie.

Poza tym do tego typu wymiany informacji służy przecież funkcja PW...

Witam wszystkich forumowiczów z regionu! Czasami Was odwiedzam i chętnie korzystam z konstruktywnych dyskusji i wymiany doświadczeń. Choć jestem na etapie adaptacji, już sporo detali na pewno wykorzystam w najbliższym czasie.

Pozdrawiam!B.

Witajcie!

Bogumił masz chyba sporo racji w tym co piszesz. Ja też raczej bym sobie nie życzyła takiego rozgłosu

Oczywiście jest to szalenie radosna informacja i złożyć rodzicom gra5ulacje to czysta przyjemność. Najlepiej osobiście 8)

Słuchajcie ludziska - naprawdę nie macie nikogo kto mógłby mi pomóc w obniżeniu tego nieszczęsnego krawężnika??? :p

WIELGACHNE GRATUUULACJE

Tak szczerze to szkoda, że nie dałeś szansy pochwalenia się rodzicom. Może sami chcieliby o tym obwieścić albo ...........

Witajcie!

Bogumił masz chyba sporo racji w tym co piszesz. Ja też raczej bym sobie nie życzyła takiego rozgłosu

Oczywiście jest to szalenie radosna informacja i złożyć rodzicom gra5ulacje to czysta przyjemność. Najlepiej osobiście 8)

Witam .

Też i sie wydaje że pierwszeństwo obwieszczenia takiej nowiny mają rodzice i raczej nikt nie powinien ich wyręczać .Oni sami najlepiej wiedzą komu i kiedy obwieszczą tą wielką nowinę np za pomocą rozmowy telefonicznej , sms , e-maila itp .A pierwsze gratulacje najlepiej złożyć telefonicznie lub osobiście ale dopiero jak już świeżo upieczona mamuśka odpocznie w domku .

Pozdrawiam

Słuchajcie ludziska - naprawdę nie macie nikogo kto mógłby mi pomóc w obniżeniu tego nieszczęsnego krawężnika??? :p

dori najlepiej poszukaj gdzieś w murowańcu kogoś kto właśnie układa kostkę brukową , może jakiś pracownik wyrwie się na chwilkę i złapie tzw fuchę i obniży Ci ten krawężnik .

Albo poczekaj aż zaczną budować autostradę to wtedy fachowcy będą mieli blisko :p :lol: :D

Pozdrawiam

WIELGACHNE GRATUUULACJE

Tak szczerze to szkoda, że nie dałeś szansy pochwalenia się rodzicom. Może sami chcieliby o tym obwieścić albo ...........

Witajcie!

Witam .

Też i sie wydaje że pierwszeństwo obwieszczenia takiej nowiny mają rodzice i raczej nikt nie powinien ich wyręczać .Oni sami najlepiej wiedzą komu i kiedy obwieszczą tą wielką nowinę np za pomocą rozmowy telefonicznej , sms , e-maila itp .A pierwsze gratulacje najlepiej złożyć telefonicznie lub osobiście ale dopiero jak już świeżo upieczona mamuśka odpocznie w domku .

Pozdrawiam

A ja sądzę wręcz przeciwnie, specjalnie nie napisałam dokładnie kogo to dotyczy wiedzą tylko wtajemniczeni o kogo chodzi (w sumie Murowaniec i Aga Faciowa)

NA podstawie własnych doświadczeń:

Rodzice mają teraz do zawiadomienia wiele osób, a do tego są zmęczeni całym wydarzeniem, także znajomi bliżsi i dalsi mogą sami się powiadamiać

A jak najbardziej życzenia smsowe i telefoniczne mogą być złożone. Poza tym mnie sporo radości sprawiały gratulacje wysłane przez znajomych których ja nie powiadoomiłam, bo nie dałam rady z powodu ilości osób, które były powiadamiane.

Poza tym narodziny dziecka są piękną chwilą w życiu i jak inni mogą podzielać radość tej chwili to jest to również dla nich miły czas.

Nie bardzo wiem dlaczego należy robić z narodzin tajemnicę skoro to nie choroba.

buziaki dla wszystkich obecnych i przyszłych mam :D

mkkafe - czy dotarły już do Ciebie drzwi AFB? Jak wrażenia?

drzwi dotra do mnie po 4-5 tyg opoznienia - narazie zatem moje wrazenia sa takie ze jestem wkurzona bo wieje mi po plecach i wlatuja ptaki, wchodza myszy i jaszczurki... :evil:

przy oczekiwaniu 9 tyg dodatkowe 4 czy 5 to przesada

ale i tak bym po raz drugi je wziela - bo inne mi sie nei podobaja

alex dzieki za kominiarza

Na podstawie swojego doświadczenia:

Jeśli chcecie jakieś fikuśne parapety to zamawiajcie je 2 tygodnie zanim będą potrzebne. Chodzi o parapety zewnętrzne

Sklep z parapetami jest na skrzyżowaniu ulicy Kieleckiej i Smoleńskiej

mają wystawkę tych parapetów więc mozna pojechać i obejrzeć

http://www.plafon.com.pl

Ma ktoś doświadczenie z żarówkami typu LED?

Mam w salonie 4 żyrandole po 3 żarówki w każdym. Jak założę 100W żarówki to mam w sumie zużycie na poziomie 1200W

Opłaca się wydać ok 20 zł na żarówkę LED?

http://www.allegro.pl/item412416750_zarowka_diodowe_swieczka_e14_20led_230v_ciepla.html

http://www.allegro.pl/item411159630_zarowka_21_led_e14_swiecowka_promocja_f_vat.html

Już sobie sam odpowiedziałem

Te żarówki są odpowiednikami 30W zwykłej żarówki więc kompletnie na żyrandole się nie nadają

Ale jako światło oświetlające schody czy obrazki na ścianie z zużyciem 0,9 W już tak