Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Czesc,

potrzebuje:

NAMIAR NA CZLOWIEKA DO ZROBIENIA ADAPTACJI PROJEKTU.

Dom w Zlejwsi Wielkiej - wiec pewnie ktos kto ma wydeptane drogi w Toruniu by sie do tego nadawal. Ale moze zle zakladam...

Prosze wszystkich szanownych forumowiczow o pomoc. Tego co mialem - dalem sobie z nim spokoj, za duzo jeczy...

PW lub publicznie.

Z gory bardzo dziekuje za pomoc i pozdrawiam...

My adaptację robiliśmy w biurze Thermoprojekt w Toruniu. Ogólnie załatwiają wszystko od A do Z, ale trochę trzeba ich przypilnować, poprzypominać się i popędzić. Ale czy któryś architekt/projektant/konstruktor jest inny?...

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas (gmina Lubicz) to samo, listonosz zapowiedzial, ze zwyklej poczty nie roznosi i jak chcemy ja dostawac, to przy szosie mozemy dostac skrzynke. No i dostalismy. Tylko, ze czasem nie chce mu sie segregowac poczty i wszystkie listy wrzuca do jednej, losowo wybranej. :o Gdy zwrocilam mu uwage, ze przeciez mamy swoja powiedzial, ze w ten sposob sasiedzi sie poznaja. :o :o A najlepsze jest to, ze listy dochodza po okolo 10 dniach od nadania.

Tego to już bym nie zniosła :o Całe szczęście że mamy osobną skrzynkę. I chyba - po waszych wpisach - musze się z tym pogodzić i zauważyć że nie tylko u nas tak jest.

Niestety do Zachodu nam daleko...

Od razu napiszę, że skrzynkę mam przed domem. Kluczyk został nam wręczony (zresztą nie osobiście tylko przez sąsiadkę) bez pytania się czy ja chce czy nie. Uzasadnił to tym, ze takie są zarządzenia naczelnika.

Ale ja mam to gdzieś ... Mieszkam na wsi, mam skrzynkę i chcę listy do tej skrzynki.

Aga - i co zamierzasz z tym zrobić ? Oficjalna skarga do naczelnika poczty ? Trochę strach tak oficjalnie walczyć ze swoim "dostawcą" ;)

Ja kłódkę i kluczyk znalazłem któregoś pięknego dnia na "werandzie".

O tym, że listonosz nie będzie się fatygował, dowiedzieliśmy się na poczcie przy odbiorze poleconego.

Aha, sąsiedzi polecili by zaprosić kiedyś listonosza na kielicha to inna będzie rozmowa :)

Nie będę walczyć bo się do tego nie nadaję :roll:

Walczę tylko wtedy gdy wiem, ze wygram :D :D :D :D :D

Wiele zależy od producenta i nastawienia dekarzy ;). My na początku chcieliśmy kupić dachówkę Raabena, ale podpatrzyliśmy u kogoś na dachu, że była bardzo krzywa. Zdecydowaliśmy się na Meyer-Holsena i dekarze bardzo chwalili, że prosta i świetna do układania, choć ciężka do cięcia, bo bardzo twarda. Ale za to jak wygląda!

M-H rzeczywiście jest ślicznie zrobiona i ładna sama w sobie już na wystawce. I w niektórych wersjach wcale nie taka droga. Żałowaliśmy, że nie znaleźliśmy w ich ofercie wymarzonego koloru za rozsądną cenę, bo na przecudne modele z wersji "na zamówienie" nie było nas stać. 8)

My wybraliśmy dachówkę tandem, standardowy odcień 'głęboka czerń matowa', która wcale nie jest matowa, bo ma śliczny połysk. Pięknie się prezentuje :).

Jeśli możesz przypomnij w skrócie jak przebiegała poprzezdnia budowa,ku przestrodze być może..

Tak naprawdę poprzednia budowa przebiegła bezboleśnie, każdemu z Was tego życzę. Dopiero po rocznym mieszkaniu zaczęliśmy zauważać wady. Jednakże miały one związek tylko i wyłącznie z jednym: gabarytami budynku. Dom nas mimo wszystko przerósł. Żona i ja pracując od poniedziałku do piątku nie mieliśmy czasu na sprzątanie i kiedy nadchodziła sobota traciliśmy na to sporo czasu ( być może było w tym trochę winy naszych małych dzieci ale kto ma brudzić jak nie oni??? ). Kiedy rano schodziłem z piętra myślałem tylko o tym czy aby wszystko zabrałem ze sobą( NIE LUBIŁEM chodzić po schodach w tą i z powrotem ). Zresztą teraz wiem, że mając 2 kondygnacje zrobiłbym zsyp do bielizny i brudnych rzeczy. Żona też przeklinała bieganie z praniem ( góra-dół), teraz ją rozumiem. Podczas budowy dałem się namówić na podniesienie ścianki kolankowej o 3 pustaki. Wszystko pięknie ładnie wyszło... no właśnie wyszło nam dodatkowe pomieszczenie nad garażem, które w podłodze miało ponad 20 m2. Zresztą wszystkie powierzchnie na piętrze były bardzo duże, łazienka w podłodze 20 m2, sypialnia ok 30 m2, pokoje dzieci po 20m2. Na dole w holu można było grać w pingponga, nikomu nie wadziliśmy stołem ( notabene piękny turniej rozegraliśmy ze szwagrami w Boże Narodzenie). Śmiechu było co niemiara...

Pewnego dnia postanowiliśmy sprzedać dom.... teraz wiem, że dom będzie parterowy, pokoje mniejsze, garaż większy ( jedyna rzecz , którą powiększam). Ma być poprostu przytulniej...

dlatego życzę Wam wszystkim abyście zrobili to mądrzej niż my...

Oj daaawno mnie tu nie było, oj dawno. Ale domek rośnie i jestem teraz na etapie między innymi elewacji. Powiedzcie proszę, ile kosztuje Was robocizna? Chodzi o m2 robocizny za ułożenie dwóch warstw styropianu (2x10 cm, styropian plus, kołki, siatka, i druga warstwa kleju)? A materiał? I jeszcze, czy mogę to robić teraz (podobno muszę jeszcze zagruntować - dodatkowo 4 zł/m2), żeby mi się nie zniszczyło przez zimę, a resztę tynk itd. mogę już na wiosnę? Czy to prawda?

Jeśli możesz przypomnij w skrócie jak przebiegała poprzezdnia budowa,ku przestrodze być może..

Tak naprawdę poprzednia budowa przebiegła bezboleśnie, każdemu z Was tego życzę. Dopiero po rocznym mieszkaniu zaczęliśmy zauważać wady. Jednakże miały one związek tylko i wyłącznie z jednym: gabarytami budynku. Dom nas mimo wszystko przerósł. Żona i ja pracując od poniedziałku do piątku nie mieliśmy czasu na sprzątanie i kiedy nadchodziła sobota traciliśmy na to sporo czasu ( być może było w tym trochę winy naszych małych dzieci ale kto ma brudzić jak nie oni??? ). Kiedy rano schodziłem z piętra myślałem tylko o tym czy aby wszystko zabrałem ze sobą( NIE LUBIŁEM chodzić po schodach w tą i z powrotem ). Zresztą teraz wiem, że mając 2 kondygnacje zrobiłbym zsyp do bielizny i brudnych rzeczy. Żona też przeklinała bieganie z praniem ( góra-dół), teraz ją rozumiem. Podczas budowy dałem się namówić na podniesienie ścianki kolankowej o 3 pustaki. Wszystko pięknie ładnie wyszło... no właśnie wyszło nam dodatkowe pomieszczenie nad garażem, które w podłodze miało ponad 20 m2. Zresztą wszystkie powierzchnie na piętrze były bardzo duże, łazienka w podłodze 20 m2, sypialnia ok 30 m2, pokoje dzieci po 20m2. Na dole w holu można było grać w pingponga, nikomu nie wadziliśmy stołem ( notabene piękny turniej rozegraliśmy ze szwagrami w Boże Narodzenie). Śmiechu było co niemiara...

Pewnego dnia postanowiliśmy sprzedać dom.... teraz wiem, że dom będzie parterowy, pokoje mniejsze, garaż większy ( jedyna rzecz , którą powiększam). Ma być poprostu przytulniej...

dlatego życzę Wam wszystkim abyście zrobili to mądrzej niż my...

Lejesz "mniód" na moje uszy. :lol: Po niecałym roku mieszkania doszedłem do takich samych wniosków i właśnie się zastanawiam czy nie postąpić tak jak Ty. Niestety usrała się teraz koniunktura na sprzedaż nieruchomości i chyba troszkę zaczekam. A Twój post pokażę żonce niech się przekona że nie tylko ja jestem taki narwany. :D 8)

no panowie (sioux, graczyk) - witam w klubie... tez mam pietrowe, na schody wydalismy kupe kasy, a teraz po nich nie chce sie zchodzic do kuchni po herbate...

i tez moge tylko pogratulowac tym ktorzy wybieraja "kolosy" a potem sie po tych pokojach ganiaja a i to ogrzej (sioux nie bierz tego do siebie pls - wiem doskonale co czujesz i w 100% zgadzam sie z twoimi wypowiedziami;))

teraz wybralem parterowe i chce budowac na spokojnie = uwazajac by nie popelnic tych bledow ktore popelnilem wczesniej (pewnie i tak beda kolejne ale coz - licze ze bedzie ich mniej). Nie dalem sie namowic na zrobienie uzytku z poddasza - dzieki zonie bylem twardy. Fakt - dach jak lotniskowiec i pociagnie... ale dzieki temu na starosc nie bede latal po schodach, a w razie rynna spadnie/urwie sie to wejde sobie na drabinke do firanek i sobie ja naprawie... a nie bede prosil sie majstrow.

pozdrawiam wszystkich

ps. ciekawe jak nasi majstrowie - murarze/dekarze/ciesle beda teraz skakali kiedy to cale budownictwo siadzie - przy budowaniu autostrad sie nie zalapia...

Gość OtoKero

Syn akuratnie boryka się z wykańczaniem wnętrza i finansów w domu 250m2 wyłącznie na parterze bez poddasza użytkowego.

Rano będzie można wyjść na bosaka wprost na trawę pokonując ewentualnie jeden stopień z tarasu "położonego" bezpośrednio na ziemi - oczywiście z zachowaniem wszelkich prawideł izolacyjnych.

no panowie (sioux, graczyk) - witam w klubie... tez mam pietrowe, na schody wydalismy kupe kasy, a teraz po nich nie chce sie zchodzic do kuchni po herbate...

i tez moge tylko pogratulowac tym ktorzy wybieraja "kolosy" a potem sie po tych pokojach ganiaja a i to ogrzej (sioux nie bierz tego do siebie pls - wiem doskonale co czujesz i w 100% zgadzam sie z twoimi wypowiedziami;))

teraz wybralem parterowe i chce budowac na spokojnie = uwazajac by nie popelnic tych bledow ktore popelnilem wczesniej (pewnie i tak beda kolejne ale coz - licze ze bedzie ich mniej). Nie dalem sie namowic na zrobienie uzytku z poddasza - dzieki zonie bylem twardy. Fakt - dach jak lotniskowiec i pociagnie... ale dzieki temu na starosc nie bede latal po schodach, a w razie rynna spadnie/urwie sie to wejde sobie na drabinke do firanek i sobie ja naprawie... a nie bede prosil sie majstrow.

pozdrawiam wszystkich

ps. ciekawe jak nasi majstrowie - murarze/dekarze/ciesle beda teraz skakali kiedy to cale budownictwo siadzie - przy budowaniu autostrad sie nie zalapia...

Zazdroszczę śmiałości decyzji choć muszę powiedzieć że ja jestem jakby już nawet mocno zdecydowany na nowy dom tylko chcę troszkę odpocząć i wysłać młodego do przyjęcia.

... kołki..., (podobno muszę jeszcze zagruntować - dodatkowo 4 zł/m2)

Zagruntowanie cerplastem to podstawa. Możesz później przeczekać niejedną zimę.

Co do kołków to w ścianach o wysokościach takich jak w domkach jednorodzinnych nie są wymagane. Zwiększają przewodnictwo cieplne i kiepsko wyglądają przy porannej rosie (rozejrzyj się po właśnie wykańczonych bydynkach).

... kołki..., (podobno muszę jeszcze zagruntować - dodatkowo 4 zł/m2)

Zagruntowanie cerplastem to podstawa. Możesz później przeczekać niejedną zimę.

Co do kołków to w ścianach o wysokościach takich jak w domkach jednorodzinnych nie są wymagane. Zwiększają przewodnictwo cieplne i kiepsko wyglądają przy porannej rosie (rozejrzyj się po właśnie wykańczonych bydynkach).

dzięki... a w sprawie tych kołków... Nawet jeżeli mają być dwie warstwy po 10 cm każda? Pomysł był taki, żeby pierwszą kołkować, a drugą już tylko kleić... Niepotrzebnie?

A co z cenami? Nikt nie ma aktualnych? Ratunku, bo nie wiem, czy brać tą ekipę, czy nie?

A po co chcesz robić 2 warstwy? Nie lepiej kupić styro frezowany. My mamy 1 warstwę 20 cm ale właśnie ze styro frezowanego (składa się z 2 warstw styro po 10 cm klejonych razem, 1 warstwa jest przesunięta względem drugiej i klejąc na ścianę zachodzą na poprzedni kawałek). Ciężko nam było dostać kołki na ponad 20 cm całe metalowe, ale się udało. Cena z gruntowaniem 28 zł za metr.