Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Gość OtoKero

Warunki zabudowy to nie to samo co warunki określane przez przyszłych dostawców mediów.

Co do kolejności załatwiania to nie jestem pewien ale chyba własnie ci dostawcy mają określić swoje warunki i te należy dołączyć do wniosku o pozwolenie na budowę.

Ale nie gwarantuję, że mam rację choć na to liczę:-)

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeszcze chcialam powiedziec ze zamontowano nam schody

nawiazuje do rozmowy z maja 2008 - na temat firmy ktorej zdecydowalismy sie powierzyc wykonanie schodow

nie mam jeszcze balustrad - jednak na ta chwile moge rzec ze poza niedotrzymaniem terminu - nie mam zadnych zastrzezen. Schody sa wykonane tak jak bysmy sobie tego zyczyli. Klimatem trafiaja do nas bardzo. Tak wiec polecam http://www.sd.com.pl

narazie sa takie:

http://img360.imageshack.us/img360/7471/schoqq2.jpg

http://img219.imageshack.us/img219/2280/schodyyyyar1.jpg

CitroCerber - jest dokładnie tak jak piszą wyżej forumowicze - najpierw warunki przyłączy załatwiasz u dostawcy mediów: prąd (Enea), woda, czy, jeśli masz, gaz ziemny. Wszędzie składasz wniosek z mapką i czekasz na warunki. Później dopiero pozwolenie na budowę. Inaczej: nie dostaniesz pozwolenia bez tych warunków...

A jeszcze inna sprawa to podpisanie umowy z tymi dostawcami na dostarczanie mediów.

mkkafe super schody:) pikne!

Co do pieca - może przesadziłam z tym workiem na dobę - dociąga już teraz prawie do dwóch dób, ale to jeszcze nie to co chcielibyśmy osiągnąć, więc cieszę się, że mąż mój szanowny nie pasuje tylko próbuje to wszystko ogarnąć. trochę to zapewne potrwa. :lol:

no panowie (sioux, graczyk) - witam w klubie... tez mam pietrowe, na schody wydalismy kupe kasy, a teraz po nich nie chce sie zchodzic do kuchni po herbate[...]

Zazdroszczę śmiałości decyzji choć muszę powiedzieć że ja jestem jakby już nawet mocno zdecydowany na nowy dom tylko chcę troszkę odpocząć i wysłać młodego do przyjęcia.

Przerażacie mnie.

Mam zamiar w przeciągu miesiaca się wprowadzić. Wprowadzić i wykańczać kolejne 3 pokoje.

Nie wyobrażam sobie za rok zaczynać mordęgę od nowa!!! Ja osobiście mam serdecznie dość walki z budowlańcami, pamiętnia o tylu sprawach, załatwiania, planowania itd.

Co do piętra i schodów - to się zgadzam. Pomieszkałem z rodzicami w piętrowym domku i widziałem jak im na starość cięzko po schodach biegać.

Dlatego wybrałem dom parterowy.

Ale parterowy droższy jest. - Duże fundamenty, dużo piachu do środka, duże strop (zrobiłem terivy bo drewno drogie i rysuje się sufit oraz na wszelki wypadek, gdyby któreś z dzieci niemiało gdzie mieszkać), duży dach, więcej kominów - a oszczędza się na schodach tylko.

Poza ty piętrowy dom tworzy prywatny, przytulny kąt - niedostępny dla gości na piętrze.

E przesadzasz z tym kieratem budowlanym. Owszem masa czasu i wysiłku ale i masa zabawy i ciekawych rzeczy do robienia i poznawania. Ja na moich budowlańców nie mogłem narzekać więc i zmęczony specjalnie nimi nie jestem. Kto wie czy nie wziałbym ich ponownie do roboty.

Natomiast co do kosztów to powiem że piętrowy dom wydaje sie być znacząco droższy niż parterowy. Sam strop kosztuje przy naszym projekcie jakieś 15 k. do tego schody powiedzmy 13k a zabudowy skosów i ocieplenie wolę nie wyceniać.

Do tego maży mi się parter podzielony takimi półstopniami czy jak to nazwać.

Nie abym krytykował Twoje podejście ale zakładanie ze dzieciaki będą z Tobą mieszkać jest chyba sporą pomyłką. My zakładamy że nasz pociecha jak tylko pójdzie na studia to wyfrunie i jedynie na wykendy będzie lądował w domku.

CitroCerber - jest dokładnie tak jak piszą wyżej forumowicze - najpierw warunki przyłączy załatwiasz u dostawcy mediów: prąd (Enea), woda, czy, jeśli masz, gaz ziemny. Wszędzie składasz wniosek z mapką i czekasz na warunki. Później dopiero pozwolenie na budowę. Inaczej: nie dostaniesz pozwolenia bez tych warunków...

No jak na razie złożyłem tylko do Enea - tam nie musiała być mapka "projektowa" (to co dałem to była uaktualniona ręcznie stara mapka projektowa z zaznaczonym przebiegiem ich linii)

A jeszcze inna sprawa to podpisanie umowy z tymi dostawcami na dostarczanie mediów.

Wiem :)

Ponawiam pytania (bo już jestem całkowicie zakręcony):

- najpierw pozwolenie na budowę a potem warunki przyłącza??

- Warunki zabudowy mam określone w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego - to wystarczy, czy muszę występować o nie osobno?

Kurczę - skleroza mnie już łapie i nie jestem na 100% pewny

Ale na 90%

1. Wyciąg z planu zagospodarowania przestrzennego (tam było określone w jakiej odległości od granic działki moge budować, jaki kąt nachylenia dachu, jaki kolor dachówki itp.

2. Warunki przyłaczy: (Enea - prąd, Gminny Zakład Komunalny - woda i kanalizacja; W moi przypadku Zakład Gazowniczy - gaz)

3. Jak powyższe miałem to - kupiłem projekt

4. Z punktami 1,2,3 - udałem sie do projektanta aby zrobił adaptację budynku.

5. pkt 1,2,3,4 zostały wpięte w jeden - i to zaniosłem do Starostwa powiatowego celem uzyskania pozwolenia na budowę.

Pozdrawim

Żeby ubiegać się o pozwolenia na budowę musisz mieć warunki przyłączenia do sieci, wszystkich sieci. W sprawie wody musisz zwrócić się o nie do Gminnego Zakładu Gospodarki Komunalnej w Żołędowie, do pana L. właśnie. O ile pamiętam - wypisywałam na miejscu jakiś wniosek i dołączałam do tego ksero mapki ze starostwa, czy jakoś tak.

oprócz mapki było trzeba jeszcze dołączyć coś około 20zł. Jako jedyna instystucja kazała sobie za to płacić.

1. Wyciąg z planu zagospodarowania przestrzennego (tam było określone w jakiej odległości od granic działki moge budować, jaki kąt nachylenia dachu, jaki kolor dachówki itp.

Mam.

2. Warunki przyłaczy: (Enea - prąd, Gminny Zakład Komunalny - woda i kanalizacja; W moi przypadku Zakład Gazowniczy - gaz)

Się robią... :)

3. Jak powyższe miałem to - kupiłem projekt

ja chyba już kupię, żeby mnie nie naszło, żeby znaleźć inny - "ładniejszy" :)

Jak już masz warunki zabudowy to porównaj wybrany [projekt jak sie on ma do tych warunków.

Wysokość zabudowy itp. popierdółki. (nie wiem czemu przez "ó" popierdółki ale tak piszę.

bo się wymienia na pie...lić? :) :oops:

Projekt pasuje we wszystkich punktach wymienionych w dokumencie :lol:

Kero ma racje - warunki zabudowy moga narzucic np pochylenie dachu lub powierzchnie zabudowy - wtedy zakupiony projekt ktory nie spelnia tych warunkow mozna wyrzucic do kosza i kupic nowy - odpowieadjacy tym kryteriom. Ja prawie kupilam taki projekt - murator zle podawal pow zabudowy - a ja mialam w warunkach do 150 m2

Kero ma racje - warunki zabudowy moga narzucic np pochylenie dachu lub powierzchnie zabudowy - wtedy zakupiony projekt ktory nie spelnia tych warunkow mozna wyrzucic do kosza i kupic nowy - odpowieadjacy tym kryteriom. Ja prawie kupilam taki projekt - murator zle podawal pow zabudowy - a ja mialam w warunkach do 150 m2

- w warunkach mam kąt dachu 45 stopni +/- 10 - projekt 42

- w warunkach pow zabudowy 170,1m2, projekt 152,4m2

- preferencje do włączania garażu w bryłę budynku - tak mam w projekcie

- dachówka w kolorze naturalnym

- w warunkach zabudowy nie ma nic o lini domów itd...

W warunkach zabudowy nie ma nic o linii zabudowy??

Dziwne.

Nie przypominam sobie a nie mam tego pod ręką, poza tym ja jestem "na tyłach" domu stojącego przy ulicy :)

pewno są tylko linie wyznaczone w działkach przylegających do dróg na załączniku rysunkowym

CitroCerber - a co masz z tyłu swojej działki?