mkkafe 28.10.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 W warunkach zabudowy nie ma nic o linii zabudowy?? Dziwne. ja tez nie mialam dom w pustym polu jako pierwszy....zadnej drogi gminnej - samowolka dakota - jesionowe, barwione jakas ciemna bejca - szczegolow nie znam calkowity koszt kawalek ponad 16 tysiecy. Umowa w maju - teraz chyba drewno w gore poszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 28.10.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 nastka mój mąż po jakichś tam dyskusjach ma pytanie - czy i jaki miałaś profil bazowy, czy listwę bazową - bo podobno są najgrubsze osiemnastki? To ma być coś, co jest pod styropian? Wczoraj rozmawiałam z moim majstrem. Powiedział, że listwę startową stosuje się tylko do wełny. On zakłada na dole tylko kątownik, który podtrzymuje styro, ale nie ma on 20 cm tylko jakiś taki zwykły, co zachodzi kawałeczek na styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agniha 28.10.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Do kompletu dokumentów o pozwolenie na budowę ja musiałam jeszcze dołączyć uzgodnienie drogi dojazdowej ale już nie pamiętam z kim to uzgadniałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 28.10.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 nastka mój mąż po jakichś tam dyskusjach ma pytanie - czy i jaki miałaś profil bazowy, czy listwę bazową - bo podobno są najgrubsze osiemnastki? To ma być coś, co jest pod styropian? Wczoraj rozmawiałam z moim majstrem. Powiedział, że listwę startową stosuje się tylko do wełny. On zakłada na dole tylko kątownik, który podtrzymuje styro, ale nie ma on 20 cm tylko jakiś taki zwykły, co zachodzi kawałeczek na styro. Czytałem w jakimś piśmie budowlanym artykuł o dociepleniach i na prezentowanym zdjęciu była listwa startowa pod styropian w kszałcie litry U (takie niepełne U - z dłuzszym bokiem od strony ściany i krótkim od zewnątrz), a na wysokość 1m od listwy startowej zalecali położenie dodatkowej siatki wzmacniającej. A tu jak ktoś chce jest artykuł sponsorowany, ale i edukacyjny na temat ocieplenia styropianem: http://www.austrotherm.com/imperia/md/content/austrothermpl/katalogi/8.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 29.10.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 no panowie (sioux, graczyk) - witam w klubie... tez mam pietrowe, na schody wydalismy kupe kasy, a teraz po nich nie chce sie zchodzic do kuchni po herbate[...] Zazdroszczę śmiałości decyzji choć muszę powiedzieć że ja jestem jakby już nawet mocno zdecydowany na nowy dom tylko chcę troszkę odpocząć i wysłać młodego do przyjęcia. Przerażacie mnie. Mam zamiar w przeciągu miesiaca się wprowadzić. Wprowadzić i wykańczać kolejne 3 pokoje. Nie wyobrażam sobie za rok zaczynać mordęgę od nowa!!! Ja osobiście mam serdecznie dość walki z budowlańcami, pamiętnia o tylu sprawach, załatwiania, planowania itd. Co do piętra i schodów - to się zgadzam. Pomieszkałem z rodzicami w piętrowym domku i widziałem jak im na starość cięzko po schodach biegać. Dlatego wybrałem dom parterowy. Ale parterowy droższy jest. - Duże fundamenty, dużo piachu do środka, duże strop (zrobiłem terivy bo drewno drogie i rysuje się sufit oraz na wszelki wypadek, gdyby któreś z dzieci niemiało gdzie mieszkać), duży dach, więcej kominów - a oszczędza się na schodach tylko. Poza ty piętrowy dom tworzy prywatny, przytulny kąt - niedostępny dla gości na piętrze. Nie do końca można porównać koszty parterówki z piętrowym domkiem... Poddasze pochłania wiele kosztów i pracy ( samo wykończenie płytami G-K, uchwycenie kątów itd. itp., ilość wełny do ocieplenia )) Część powierzchni ze względu na pochylenie kąta dachu jest mimo wszystko nie wykorzystana... a ogrzać i posprzątać trzeba. Co do ilości piachu, wielkości fundamentów, powierzchni dachu różnie można to rozwiązać... ile projektów tyle pomysłów. Według mnie ilość kondygnacji nie ma wpływu na ilość kominów, można próbować je ograniczać ( ja tak zrobiłem ). A różnica w wartości stropu lanego w stosunku do domku bez takieego stropu jest mimo wszystko znaczna... Najważniejsze jest jednak to abyśmy się dobrze czuli w naszym małym bądź większym domku... I tego się trzymajmy... Witaj Sioux szczerze to chylę czoła dla budowy od początku, bo sama bym się zaczęła w to bawić, ale chciałabym już mieć miejsce i moje pytanko jak sobie poradziłeś z ziemią kupowałeś teraz czy jakaś jeszcze była schowana na później pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 29.10.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 dakota - jesionowe, barwione jakas ciemna bejca - szczegolow nie znam calkowity koszt kawalek ponad 16 tysiecy. Umowa w maju - teraz chyba drewno w gore poszlo dzięki mam nadzieję, że jednobiegowe taniej, bo chciałabym się zmieścić w niższej kwocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macko281 29.10.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Witam szanownych forumowiczow z racji jako ze to moj pierwszy post. poszukuje dzialki budowlanej w okolicy Bydgoszczy. okolo 1000m2 by mnie interesowalo za wszelkie cenne informacje z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 29.10.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 W warunkach zabudowy nie ma nic o linii zabudowy?? Dziwne. U mnie też nie było... Witaj Macko Oj droga przed Tobą daleko - co gorsze, przede mną też ciągle końca nie widać! powodzenia! nastka bardzo dziękuję, że o mnie pamiętasz. powiem mężowi. Wiem, że w naszej ulubionej hurtowni podsunęli mu już jakieś alternatywne rozwiazanie, ale jakie nie wiem dokładnie Właściwie dzięki Tobie wróciliśmy do rozważań nad jednowarstwowym styropianem i chyba tak zrobimy, tylko raczej dopiero na wiosnę, chociaż decyzja jeszcze nie zapadła. A właśnie - prośba do wszystkich. potrzebuję rady: Nie wiemy co robić? Czy przerwać budowę na tym etapie na zimę i ruszyć na wiosnę, czy założyć, że robimy ciągiem, co oznaczałoby teraz na szybko elektrykę, tynki, wod-kan i ogrzewanie, ocieplanie poddasza... potem wylewki... Obecnie mamy: mury, okna normalne i dachowe, ekipa kończy układanie dachówki. Mamy prąd, wodę i rurę gazową, choć to podobno nie znaczy, że mamy gaz Ogrzewanie ma być gazowe, podłogowo - kaloryferowe. PORADŹCIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 29.10.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 W warunkach zabudowy nie ma nic o linii zabudowy?? Dziwne. U mnie też nie było... U mnie też nie było, ale pojechałem do UG (Osielsko) żeby się upewanić, bo miałem również warunki zabudowy poprzedeniej właścicielki działki i było narzucone 4m. Tam powertowali mapki, poprzeglądali dokumenty i wpisali... 6m. A właśnie - prośba do wszystkich. potrzebuję rady: Nie wiemy co robić? Czy przerwać budowę na tym etapie na zimę i ruszyć na wiosnę, czy założyć, że robimy ciągiem, co oznaczałoby teraz na szybko elektrykę, tynki, wod-kan i ogrzewanie, ocieplanie poddasza... potem wylewki... Obecnie mamy: mury, okna normalne i dachowe, ekipa kończy układanie dachówki. Mamy prąd, wodę i rurę gazową, choć to podobno nie znaczy, że mamy gaz Ogrzewanie ma być gazowe, podłogowo - kaloryferowe. PORADŹCIE Mam ten sam dylemat, bo jestem dokładanie na tym samym etapie. Pytanie do wróżki jaka będzie zima? Na pewno będzie trzeba zakręcić wodę przed domem, żeby rury nie rozsadziło. Ja póki co powoli dłubię elektrykę. Jeżeli wyrobię się w 3 tygodnie to będę robił tynki (oczywiście będzie to zależało od temperatury). Z ulotek podrzucanych na budowę wynika, że sezon na tynki się kończy, bo ceny z ulotki na ulotkę niższe. To myślę, że w razie czego nie będzie problemów z umówieniem ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 29.10.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Z tego co pamiętam, my robiliśmy tynki wewnętrzne jakoś w grudniu ubiegłego roku, w lutym posadzki. Zima jak wiadomo była słaba, więc szło do przodu jakoś - a wewnątrz mieliśmy piecyk, tzw. "kozę"... macko 281 - w Murowańcu nadal dużo wolnych działek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macko281 30.10.2008 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Dzieki dori i saraha. oj bardzo dluga droga przedemna - trzeba miec jakis cel. Nie bardzo wiem za co sie zabrac ale przyjdzie samo z czasem. [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LUMIK 30.10.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Ratunku Potrzebuje tłucznia, płyt betonowych coś w tym stylu. NIemoge dojechać do domu, mam do utwardzenia ok 100 m dojazdu. Ratunku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOMAN 30.10.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Macko - ja mam działkę do sprzedania w Kruszynie Kraj przy lesie. 1600 m Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIOUX 30.10.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Hej Alex, cóż działkę kupiliśmy jakiś czas temu. Nie ukrywam, że w dość dobrej cenie... Całkowicie rozumiem Twoją chęć posiadania swojego miejsca. Domy budowaliśmy w tym samym czasie...stwierdziliśmy z żoną że jesteśmy jeszcze młodzi, nie chcieliśmy żałować pewnych decyzji przez najbliższe kilkanaście lat... Pozdrawiam SIOUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irek.K 30.10.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 LUMIK w Rogowie jest jakaś firma budująca drogi i sprzedają gruz z kruszarki, jak chcesz to jutro może zdobędę numer telefonu do sprzedawcy gruzu w Toruniu.Płyty betonowe 3x1,5 metra ma Torbet ale to kosztuje 470 zł netto, gruz wyjdzie znacznie taniej chyba po 30-35 zł za tonę.O używane płyty popytaj ogłaszającego się np. tu http://www.kupsprzedaj.pl/budownictwo/materialy_budowlane/pozostale/showAdvert2438382.html Na szczęście mam tylko 15 metrów do utwardzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosiek_67 31.10.2008 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Witam !Czy moglibyście polecić kogoś do adaptacji projektu -okolice Inowrocław -Kruszwica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 31.10.2008 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Hej Alex, cóż działkę kupiliśmy jakiś czas temu. Nie ukrywam, że w dość dobrej cenie... Całkowicie rozumiem Twoją chęć posiadania swojego miejsca. Domy budowaliśmy w tym samym czasie...stwierdziliśmy z żoną że jesteśmy jeszcze młodzi, nie chcieliśmy żałować pewnych decyzji przez najbliższe kilkanaście lat... Pozdrawiam SIOUX hejka ze mną nie jest aż tak źle żebym żałowała, ale no cóż dopieściłabym pewne rzeczy, a działkę to bym musiała kupić jak kupowałam swoją gdzieś w okolicy, bo nie chciałabym oddać takich sąsiadów i chyba że coś się zmieni to kto wie pozdrawiam PS w zeszłym tygodniu była wybitnie dobra okazja aby wypłacali transze z banków oczywiście w CHF, taki miód kursik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 31.10.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 PS w zeszłym tygodniu była wybitnie dobra okazja aby wypłacali transze z banków oczywiście w CHF, taki miód kursik ..no wlasnie a my przespalismy ten moment, czekalam az jeszcze urosnie ...chciwy traci dwa razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 31.10.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Ratunku Potrzebuje tłucznia, płyt betonowych coś w tym stylu. NIemoge dojechać do domu, mam do utwardzenia ok 100 m dojazdu. Ratunku Pozdrawiam My kupowalismy tłuczeń w Prefabecie w B.Błotach,chyba 30zł/tonę, ...na 100m to trochę tych ton będziesz potrzebował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leeonq 31.10.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 PS w zeszłym tygodniu była wybitnie dobra okazja aby wypłacali transze z banków oczywiście w CHF, taki miód kursik ..no wlasnie a my przespalismy ten moment, czekalam az jeszcze urosnie ...chciwy traci dwa razy Spokojnie, ja tez czekam, wlasnie rosnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts