__Marek 04.11.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 dori i nie było problemu z wysychaniem tynków i posadzek? trochę się tego boimy. Pora jesienno-ziomowo-wiosenna jest najlepsza dla wysychania tynków i posadzek. Latem może to być kłopot kiedy jest upalnie. Zgadza się. Nawet bezpieczniej niż latem, schną wolniej ale o to właśnie chodzi. Tak więc do dzieła! A ma ktoś doświadczenia z "schnięciem" tynków przy ujemnej temperaturze? Czy nie ma jakiś negatywnych wpływów, bo przecież woda zamarzając zwieksza swoją objętość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 04.11.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 A ma ktoś doświadczenia z "schnięciem" tynków przy ujemnej temperaturze? Czy nie ma jakiś negatywnych wpływów, bo przecież woda zamarzając zwieksza swoją objętość. To, że jest chłodno i wolno schną to bardzo dobrze. - nie pękają. Ale mrozu dostac nie mogą. Beda się "łuszczyć". Myslę jednak że mróz w środku to jeszcze długo nie zawita. Ja miałem wczoraj rano w domu 8C. (rano jest najzimniej) Ale jest światełko w tunelu. Mam wreszcie pozwolenie na budowę instalacji gazowej. (trochę wtopił mi wykonawca - o jakieś 2 miesiące). Mam nadzieję, że pod koniec przyszłego tygodnia będę miał cieplutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 04.11.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Myslę jednak że mróz w środku to jeszcze długo nie zawita. Ja miałem wczoraj rano w domu 8C. (rano jest najzimniej) A ja pamiętam z zeszłej zimy, kiedy to przerabiałem temat tynków i posadzki, że w środku (z oknami) bywało chłodniej niż na zewnątrz Ale zawsze > 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 04.11.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 A ma ktoś doświadczenia z "schnięciem" tynków przy ujemnej temperaturze? Czy nie ma jakiś negatywnych wpływów, bo przecież woda zamarzając zwieksza swoją objętość. Myslę jednak że mróz w środku to jeszcze długo nie zawita. Ja miałem wczoraj rano w domu 8C. (rano jest najzimniej) 8C w środku przy temperaturze zewnętrznej około 4c to dla mnie mało pocieszające zwłaszcza, że masz już wełnę nad głową i dom ocieplony. Jeżeli nawet w dzień będę grzał kozą, a na noc zostawiał jakieś grzanie elektryczne to nie wiem czy uda się utrzymać temp. >0 przy gołych ścianach i nieocieplonym stropie. A o kosztach już nie wspomnę.... Woda zwiększa swoją objętość przy +4 C czyli teoretycznie prawidłowe schnięcie tynków zapewnia temperatura powyżej 5 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 04.11.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Myslę jednak że mróz w środku to jeszcze długo nie zawita. Ja miałem wczoraj rano w domu 8C. (rano jest najzimniej) 8C w środku przy temperaturze zewnętrznej około 4c to dla mnie mało pocieszające zwłaszcza, że masz już wełnę nad głową i dom ocieplony. Ściany ocieplone - lecz strop jeszcze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz29 04.11.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 WITAMMa ktoś z was namiary na ekipe od gazu ze znjaomościami w gazownichciałbym już podłączyć się , ale w gazowni mówią że już na ten rok limity przyłączeniowe się skończyły , co to NFZ , a tu zima za pasem jak tu pracować proszę o pomoc. Pozdrawiam Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 04.11.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 O jakie przyłącze Ci chodzi? Bo ja niby mam już gaz, na wiosnę - ku naszemu zdziwieniu - pewnego dnia przy płocie wyrosła nam żółta rura, jak się okazało, gazowa właśnie. Wtedy mieliśmy tylko fundamenty, a gaz nie był nam potrzebny. Teraz jednak mamy już dach i okna i niebawem będziemy robić instalacje, za jakieś 2 miesiące chcielibyśmy zacząć grzać, choć trochę, żeby nam tynki i inne nie pozamarzały. Do tego trzeba będzie z tej rury podłączyć gaz do domu i do pieca - czy o takie podłączenie Ci chodzi? czy to znaczy, że szanse mamy marne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 05.11.2008 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 na noc zostawiał jakieś grzanie elektryczne to nie wiem czy uda się utrzymać temp. >0 przy gołych ścianach i nieocieplonym stropie. To może chociaż rozłóż coś na tym stropie, żeby go prowizorycznie chociaż trochę ocieplić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 05.11.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 UWAGA! UWAGA! UWAGA! Zebranie sołeckie w Murowańcu piątek godzina 18 salka w szkole sąsiedzi zapraszamy do czynnego udziału koniecznie!!!! Fajnie jest odpisywać na swoje posty no cóż uzupełniam o porządek zebrania 1) budżet 2009 2) Sprawy mieszkańców 3) Inwestycje w sołectwie 4) Węzeł BB o ile nie pomyliłam 2 z 3 sąsiedzi mobilizujcie siły na piątek godzina 18 w świetlicy dorisy, bąki, inez, kolowie, Marciny, Gorgio, RobertEsy, Horatie, *Tomki, Marczysławy do działania zapraszamy - sąsiedzi bliżsi i dalsi lista do podpisu będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 05.11.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 na noc zostawiał jakieś grzanie elektryczne to nie wiem czy uda się utrzymać temp. >0 przy gołych ścianach i nieocieplonym stropie. To może chociaż rozłóż coś na tym stropie, żeby go prowizorycznie chociaż trochę ocieplić? ale są jeszcze skosy. U mnie przy dachu 4-spadowym to właściwie są same skosy. Zimą jak wylewają beton to dodają jakieś specjalne środki, żeby obniżyć temperaturę zamarzania. Może tą samą chemię można dodać do tynków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz29 05.11.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 O jakie przyłącze Ci chodzi? Bo ja niby mam już gaz, na wiosnę - ku naszemu zdziwieniu - pewnego dnia przy płocie wyrosła nam żółta rura, jak się okazało, gazowa właśnie. Wtedy mieliśmy tylko fundamenty, a gaz nie był nam potrzebny. Teraz jednak mamy już dach i okna i niebawem będziemy robić instalacje, za jakieś 2 miesiące chcielibyśmy zacząć grzać, choć trochę, żeby nam tynki i inne nie pozamarzały. Do tego trzeba będzie z tej rury podłączyć gaz do domu i do pieca - czy o takie podłączenie Ci chodzi? czy to znaczy, że szanse mamy marne? Chciałbym aby gazownia wykonała swoją część przyłącza do licznika z głównej rury z gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 05.11.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 To może chociaż rozłóż coś na tym stropie, żeby go prowizorycznie chociaż trochę ocieplić? Ja mam dom parterowy. W przyszłym tygodniu uruchamiam kocioł. W planie mam położenie na stropie 15cm styropianu. Tyle że czasu nie mam i ciągle to odkładam. Obawiam się ze ułożę dopiero wieczorami po wprowadzce. Myślicie, że aż tak dużo ciepła ucieka tamtędy??!! Przecież domy z lat 70-tych (takie standardowe klocki) wcale nie miały stropodachu ocieplonego. Dużo z nich nadal nie ma. Co myślicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 05.11.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 a wazyliscie w ogole te worki?? Ja kupilam u nich okolo 70 sztuk - mialy byc po 30 kg - ale my nadgorliwi a worki wydawaly sie nieduze...zwazylismy 9 - zaden nie mial 30 srednio mialy po 27 kg - ale zdazaly sie tez takie po 22 kg wiecej u nich nie kupie a wegiel - jak wegiel - napewno lepszy niz z castoramy A ja do nich pojechalem i powiedzialem, ze chce zwazyc samochod przed i po zaladunku. Powiedzialem, ze chce 2 tony w workach, wiec 67 workow. Po zaladunku okazalo sie, ze jest o 60kg mniej niz powinno byc. Dorzucili 2 worki bez gadania i bylo po sprawie. W moim przypadku bylo za malo o ok. 3%. Ty mowisz, ze co najniej 10% (nie wiecej niz 27kg w worku). Tak sobie tez mysle, ze byc moze wegiel w momencie ladowania do workow byl mokry, bo przeciez lezy luzem na placu, a deszcze padaja. Po wyschnieciu worki zrobily sie lzejsze... Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celdom 05.11.2008 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Mam pytanie co do kubatury domu, czemu sa one tak rozne, przykladowo w 140 metrowym domu kubatura wynosi 569m3 a w 170metrowym 494m3? Nie powinno byc tak ze im wiekszy dom tym wieksza kubatura? Czy ktos potrafilby to wytlumaczyc nieporadnej kobicince? Czy poprawne jest myslenie: im mniejsza kubatura tym dom tanszy w ogrzaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 05.11.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Kubatura to "pojemnosc" budynku w metrach szesciennych. Wiec dom parterowy o wiekszej powierzchni zabudowy (w metrach kwadratowych) moze miec mniejsza kubature, niz dom z uzytkowym poddaszem o mniejszej powierzchni zabudowy, bo ten drugi bedzie mial 2 kondygnacje. Zgadza sie: kubatura wplywa na ogrzewanie, bo ogrzewa sie przestrzen, a nie powierzchnie. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celdom 05.11.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Dzieki Michal, oba domy sa podobne w bryle, oba parterowe z poddaszem uzytkowym. W tym niezrouzmialym przypadku mowie o projekcie Proton http://www.dobredomy.pl/?id_project=91 i Bella http://projekty.dom.pl/kr_bella.htm Co myslisz, gdzie ta kubatura w Belli sie rozpanoszyla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 06.11.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Dzieki Michal, oba domy sa podobne w bryle, oba parterowe z poddaszem uzytkowym. W tym niezrouzmialym przypadku mowie o projekcie Proton http://www.dobredomy.pl/?id_project=91 i Bella http://projekty.dom.pl/kr_bella.htm Co myslisz, gdzie ta kubatura w Belli sie rozpanoszyla? Co prawda w Belli nie znalazlem informacji o kubaturze, ale w Protonie mowi sie o kubaturze netto. Znalazlem (nie wiem czy poprawna) definicje kubatury netto i brutto: http://www.budnet.pl/forum/KUBATURA_DOMU,t=798.html . Domyslam sie wiec, ze w Protonie nie podano kubatury np. przestrzeni nad jetkami (ktora nie jest tez zwykle ogrzewana) i pewnie paru innych rzeczy. Moj dom ma 150m2 pow. uzytkowej i wg projektu ~650m3 kubatury (tez dwuspadowy dach o kacie ~40st.). Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlepek 06.11.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Jak wygląda odbiór domku po zakończeniu budowy? Jakie protokoły są potrzebne w starostwie? Czy pisaliście o zgodę na użytkowanie do PSP, PIP, itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 06.11.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Jak wygląda odbiór domku po zakończeniu budowy? Jakie protokoły są potrzebne w starostwie? Czy pisaliście o zgodę na użytkowanie do PSP, PIP, itd? -protokol odbioru kominow - 200 zl -protokol szczelnosci inst hydraulicznej: woda, kanaliza, co - protokol inst elektrycznej z WLZ - jak masz gaz - to samo z inst gazowa - mapa geodezyjna - inwentaryzacyjna powykonawcza z przylaczami - 500 zl - ja mialam w pozwoleniu na budowe dom z POŚ - a wiec takze dokumenty od POŚ - to dostalam od firmy montujacej oczyszczalnie - orginal pozwolenia na budowe - wniosek o zakonczenie budowy -dolaczylismy certyfikat pieca na eko groszek - bo podobno moga sie czepic wszystko zabral kierownik i nie drazylam gdzie skladal - sadze jednak ze w Starostwie - tam gdzie sklada sie o pozwolenie na budowe warto zrobic odbior jeszcze w tym roku - bo od stycznia wchodzi ta klasa energetyczna budynku - beda dodatkowe ekspertyzy i dodatkowa kasa - a podobno jeszcze nikt nei wie jak to ma wygladac - wiec beda klopoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celdom 06.11.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Co prawda w Belli nie znalazlem informacji o kubaturze, ale w Protonie mowi sie o kubaturze netto. Znalazlem (nie wiem czy poprawna) definicje kubatury netto i brutto: http://www.budnet.pl/forum/KUBATURA_DOMU,t=798.html . Domyslam sie wiec, ze w Protonie nie podano kubatury np. przestrzeni nad jetkami (ktora nie jest tez zwykle ogrzewana) i pewnie paru innych rzeczy. Moj dom ma 150m2 pow. uzytkowej i wg projektu ~650m3 kubatury (tez dwuspadowy dach o koncie ~40st.). Michal No tak, podaja czasem tylko informacje o kubarurze a nie zawsze czy to brutto czy netto. Dzieki za wyjasnienia. Obejrzalam sobie twoje zdjecia, ale macie fajnie, domek prawie gotowy. My mielismy projket juz wybrany ale musielismy zmienic na mniejszy, ceny materialow znow ruszyly w gore a ja wole spac spokojnie. Szkoda bo uwielbiamy Protona, nawet dzieki uprzejmnosci Edi go ogladalismy na zywo. Tez zastosujemy beton komorkowy, jestes z niego zadowolony, moge spytac ile cie wyniosly bloczki na sciany zewn, jak nie tu to na priva. Pozdrawiam, Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts