meehowy 06.11.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Tez zastosujemy beton komorkowy, jestes z niego zadowolony, moge spytac ile cie wyniosly bloczki na sciany zewn, jak nie tu to na priva. Nie pamietam ile na sciany zewnetrzne, ale na wszystkie wydalismy ~60000 PLN (wszystko Ytong). Czy jestesmy zadowoleni, bede mogl powiedziec pewnie za rok, ale powod wyboru Ytonga byl taki, ze moi rodzice od 7 lat uzytkuja i jest super: zima cieplo, latem chlodno. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petrus05 06.11.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Czy nie wiecie gdzie można kupić IZOBIT ?Najlepiej w Bydgoszczy lub w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 06.11.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 meehowy tak sobie oglądam Twoje fotki! Bardzo fajny domek, gratuluję! dzieci jeszcze fajniejsze Zainteresowały mnie schody, masz chyba podobne do moich - jednobiegowe, bez spocznika, stosunkowo wąskie. Masz tez dzieci, powiedz, jak się takie schody sprawdzają? Niewiele to zmieni w mojej sytuacji, bo schody już wylane, ale bardzo bym chciała wiedzieć, czy nie są zbyt niewygodne i niebezpieczne? Trochę się tego boję Szczególnie przy małym dziecku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorgio 06.11.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Czy nie wiecie gdzie można kupić IZOBIT ? Najlepiej w Bydgoszczy lub w okolicy. Region północno-zachodni Przedstawiciel handlowy: Tomasz Stefański +48 600 354 443 [email protected] może tu: IZOCENTRUM ul. Towarowa 36 85-746 Bydgoszcz Tel./Fax (052) 342 77 93 www.icmarket.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 07.11.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 [...] warto zrobic odbior jeszcze w tym roku - bo od stycznia wchodzi ta klasa energetyczna budynku - beda dodatkowe ekspertyzy i dodatkowa kasa - a podobno jeszcze nikt nei wie jak to ma wygladac - wiec beda klopoty Po pierwsze MKKAFE - Czy można zrobić odbiór, gdy nie ma uporządkowanego terenu, płotu i podjazdów? Po drugie. Czy jesteś pewna, ze będą dodatkowe koszty i papiery w przyszłym roku? Też tak słyszałem, ale spotkałem się również z opinią, że bedzie to robione na etapie pozwolenia na budowę oraz przy sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 07.11.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 No właśnie ja też chciałabym zrobić odbiór, ale płot i podjazdy to chyba dopiero na wiosnę zrobię. Co w takiej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 07.11.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 forumowicze - ciagle aktualne: KUPIE: - bloczki fundametnowe - suporeks (szary/bialy) - cegla pelna (moze byc z rozbiorki) - deski szalunkowe- stemple- styropian 10 lub 12ka, siatka do styro- dysterbit - skupuje rowniez inny material potrzebny na start /stan surowy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 07.11.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 z ta ekspertyza energ to jak to jest? ktos wie dokladnie? bo ja slyszalem ze to jest na etapie pozwolenia na budowe i teraz pytanie: - decyduje data zlozenia wniosku (czyli jesli zloze w tym roku to nie bede musial nic dorabiac bo w starych przepisach)? - czy z racji tego ze dojda te ekspertyzy, to nie bedzie to skompensowane ze nie beda wymagane inne dokumenty w to miejsce (np adaptacja przylaczy itp)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 07.11.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Zainteresowały mnie schody, masz chyba podobne do moich - jednobiegowe, bez spocznika, stosunkowo wąskie. Masz tez dzieci, powiedz, jak się takie schody sprawdzają? Niewiele to zmieni w mojej sytuacji, bo schody już wylane, ale bardzo bym chciała wiedzieć, czy nie są zbyt niewygodne i niebezpieczne? Trochę się tego boję Szczególnie przy małym dziecku... Nic nie moge powiedziec, bo jeszcze sie nie wprowadzilismy i schody nie sa skonczone. Balustrada bedzie tylko po wewnetrznej. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 07.11.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 [...] warto zrobic odbior jeszcze w tym roku - bo od stycznia wchodzi ta klasa energetyczna budynku - beda dodatkowe ekspertyzy i dodatkowa kasa - a podobno jeszcze nikt nei wie jak to ma wygladac - wiec beda klopoty Po pierwsze MKKAFE - Czy można zrobić odbiór, gdy nie ma uporządkowanego terenu, płotu i podjazdów? Po drugie. Czy jesteś pewna, ze będą dodatkowe koszty i papiery w przyszłym roku? Też tak słyszałem, ale spotkałem się również z opinią, że bedzie to robione na etapie pozwolenia na budowę oraz przy sprzedaży. teren - nei wiem szczerze... plot i podjazdy napewno nie o kosztach i klopotach - mowia wszyscy - ale tak naprawde nic nie jest jeszcze przygotowane fizycznie - wiec mysle ze to prawda - nie bedzie latwiej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.11.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 warto zrobic odbior jeszcze w tym roku - bo od stycznia wchodzi ta klasa energetyczna budynku - beda dodatkowe ekspertyzy i dodatkowa kasa Ale to będzie potrzebne tylko jeśli planujesz dom sprzedać lub komuś go wynajmować jeśli nie masz takiego zamiaru to nie masz obowiązku tego robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 07.11.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 warto zrobic odbior jeszcze w tym roku - bo od stycznia wchodzi ta klasa energetyczna budynku - beda dodatkowe ekspertyzy i dodatkowa kasa Ale to będzie potrzebne tylko jeśli planujesz dom sprzedać lub komuś go wynajmować jeśli nie masz takiego zamiaru to nie masz obowiązku tego robić. piszesz tak jakbys tego byl pewien...jestes? Moj kierownik mowil ze dbrze ze teraz robimy odbior po od stycznia nie bedzie tak latwo. To samo tez i tutaj napisalam. Jak jest na 100 % - nie wiem. Robie odbior z innego powodu - cieszac sie ze omina mnie ewentualne klopoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 07.11.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Dzwoniłem do mojej kierownik budowy.Nic nie wie.Obiecała, że w przyszłym tygodniu wszystkiego się dowie.Dam znać - jak coś będę wiedział. A tak zastanawiam się kto ma mi dać protokół szczelności instalacji hudraulicznej?? Robił mi to "przysłowiowy Pan Kazio" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.11.2008 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 piszesz tak jakbys tego byl pewien...jestes? Po kilku lekturach artykułów byłem pewien, ale czytając tekst ustawy zwątpiłem. Zobaczymy co będzie po 1 stycznia - w końcu muszą być jakieś przepisy wykonawcze i wtedy się wyjaśni. Na razie to nikt nic nie wie... Artykuł: Właścicieli domów i mieszkań czeka nowy obowiązek i... wydatek! Żeby móc je sprzedać albo wynająć, trzeba będzie uzyskać specjalne świadectwo energetyczne. Projekt ustawy w tej sprawie przygotowuje Ministerstwo Transportu i Budownictwa. Obowiązek wprowadzenia dokumentu, który pokaże klasę energetyczną domu czy mieszkania, wymaga od Polski i innych krajów UE obowiązująca od 4 stycznia unijna dyrektywa 2002/91/WE mająca promować oszczędzanie energii. Kupujący dom lub mieszkanie, podobnie jak np. pralkę czy lodówkę powinien wiedzieć, z jakim zużyciem energii i w konsekwencji z jej kosztami powinien sie liczyć. I podobnie jak w przypadku sprzętu AGD tych klas energetycznych ma być siedem. Klasa A będzie najwyższą, dla najbardziej oszczędnych domostw. Zgodnie z projektem obowiązek uzyskania świadectwa energetycznego obejmie już w tym roku wszystkie nowo budowane budynki. Natomiast dla tych już istniejących projekt przewiduje okres przejściowy, który zgodnie z dyrektywą może trwać do 2009 r. W tym czasie uzyskanie świadectwa będzie dobrowolne. Później stanie się koniecznością w trzech sytuacjach: * gdy ktoś będzie chciał budynek także dom jednorodzinny, a nawet mieszkanie w bloku sprzedać, * wynająć * albo gdy przeprowadzi modernizację, której koszt przekroczy jedną czwartą wartości odtworzeniowej budynku (kosztów budowy). Świadectwo zachowa ważność przez dziesięć lat i będzie automatycznie przedłużane, gdy standard energetyczny budynku w tym czasie się nie zmieni. Świadectwa energetyczne mają wydawać specjaliści z uprawnieniami. Prezes Narodowej Agencji Poszanowania Energii (NAPE) Aleksander Panek zapewnia, że w ciągu roku powstanie przeszło tysięczna armia tego typu ekspertów. Ich dane adresowe będą dostępne na stronie internetowej resortu transportu i budownictwa. Zamawiający świadectwo będą więc mieli możliwość wyboru tego, który je wykona. Cena takiego świadectwa dla właścicieli mieszkań będzie to wydatek rzędu kilkuset złotych. Natomiast właściciele domów jednorodzinnych zapłacą prawdopodobnie ok. 1,5 tys. zł. Ustawa "o systemie oceny energetycznej budynków" miała wejść w życie równocześnie z unijną dyrektywą, czyli od 4 stycznia 2006 r. Jednak poprzedni rząd nie zdążył skierować do Sejmu projektu, a obecny zrobi to najwcześniej w lutym. Bruksela liczy, że świadectwa zmuszą właścicieli do modernizowania domów i mieszkań, bo od klasy energetycznej będzie zależała ich wartość rynkowa. Źródło: Gazeta Wyborcza, 6.01.2006 r. Patrz również: http://dom.gazeta.pl/prawo/1,65546,3099860.html i tu: http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/26507,cene_nieruchomosci_obnizy_gorsza_klasa_energetyczna.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.11.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 piszesz tak jakbys tego byl pewien...jestes? Pogrzebałem i poszukałem: Dziennik Ustaw z 2007 r. Nr 191 poz. 1373 "...dla każdego budynku oddawanego do użytkowania oraz budynku podlegającego zbyciu lub wynajmowi powinna być ustalona, w formie świadectwa charakterystyki energetycznej, jego charakterystyka energetyczna, określająca wielkość energii wyrażoną w kWh/m2/rok niezbędnej do zaspokojenia różnych potrzeb związanych z użytkowaniem budynku. Świadectwo charakterystyki energetycznej budynku jest ważne 10 lat...." Tylko pytanie teraz co z budynkiem budowanym dla siebie, czy też jest traktowany jako po prostu "oddawany do uzytku" - czy też może dotyczy to tylko developerów? W projekcie rozporządzenia w sprawie metodologii obliczania charakterystyki energetycznej budynku i lokalu mieszkalnego lub czesci budynku stanowiacej samodzielna całosc techniczno-uytkowa oraz sposobu sporzadzania i wzorów swiadectw ich charakterystyki energetycznej jest napisane: "...Podmioty, na które oddziałuje rozporzadzenie: Proponowane regulacje oddziałuja na podmioty funkcjonujace w sektorze budownictwa i zajmujace sie: projektowaniem, wykonawstwem oraz zarzadzeniem nieruchomosciami, ich sprzedażąi wynajmem..." Projekt tu: LINK do PDF i ciekawostka z dziennika ustaw: "...7. Przepisów ust. 3-6 nie stosuje się do budynków: [...] 2) używanych jako miejsca kultu i do działalności religijnej;..." i tak jest w całej UE. Może czas zarejestrować u siebie jakąś "działalność religijną"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 07.11.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 mysle ze oddawanie do uzytku dotyczy wszystkich - i tych co buduja dla siebie i tych co dla innychtak mysle bo chcac mieszkac na budowie pisze sie wniosek o czasowe uzytkowanie budynku - i dotyczy to kazdego inwestora a nie np developera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.11.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 dotyczy to kazdego inwestora a nie np developera Tylko, że w projekcie napisali: "Podmioty, na które oddziałuje rozporzadzenie: Proponowane regulacje oddziałuja na podmioty funkcjonujace w sektorze budownictwa i zajmujace sie: projektowaniem, wykonawstwem oraz zarzadzeniem nieruchomosciami, ich sprzedażą i wynajmem..." Więc pewnie w najbliższym czasie jasno (oby) się określą kogo dotyczy. to jeszcze jedna nowość: ROZPORZADZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1) z dnia 6 listopada 2008 r. zmieniajace rozporzadzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego "1. Projekt architektoniczno-budowlany obiektu budowlanego powinien zawierać zwięzły opis techniczny oraz część rysunkową. 2. Opis techniczny, o którym mowa w ust. 1, sporządzony z uwzględnieniem § 7, powinien określać: [...] 9) charakterystyke energetyczna obiektu budowlanego, opracowana zgodnie z przepisami dotyczacymi metodologii obliczania charakterystyki energetycznej budynku i lokalu mieszkalnego lub czesci budynku stanowiacej samodzielna całosc techniczno użytkowa oraz sposobu sporzadzania i wzorów swiadectw ich charakterystyki energetycznej, z wyjatkiem obiektów wymienionych w art. 20 ust. 3 pkt 2,..." http://www.mi.gov.pl/files/0/1789594/FORMAIZAKRESPROJEKTUBUDOWLANEGO.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celdom 07.11.2008 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Wiecie co, az czlowiekowi odechciewa sie tego wszytskiego jak sie czyta ze znow cos wymyslili by wyciagac kase od tych co sie buduja. Mam wrazenie ze ktos tam gdzies na stolkach zazdrosci nam marzen i ich realizacji i robi nam na zlosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielonka 07.11.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Witam wszystkich! Kochani dajcie jakiś namiar na uczciwego kafelkarza, bo ja z moim już nie daję rady... Facet przez ponad miesiąc położył z kafelek pas roboczy w kuchni (pracował 2 dni) i przez cały pozostały czas ściemniał, że jest chory, że cos w urzędach załatwia, że dziecko zachorowało itp. Nie odbiera telefonu i nie reaguje na SMS-y. Montaż kuchni miałam do tej pory odkładany 4 razy , (bo pan kafelkarz musi jeszcze podłogę w kuchni połozyć) i zostałam w sklepie ostatnio poinformowana, że teraz montaz to dopiero na styczen... (pierwszy montaż miał być 4 X 2008), no a święta BN przed nami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielonka 07.11.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 A i jeszcze jedno..Napiszcie ile płaciliście za tynki wewnętrzne (maszynowe) oraz zewnętrzne (ocieplenie+tynk), bo ekipa wystawiła mi fakturę i przeżyłam zawał serca..Z góry dziękujePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts