Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Nie mam zielonego pojecia ile kasuja architekci za nanoszenie zmian w gotowym projekcie, czy nawet za sama adaptacje. Napiszcie prosze co wiecie na ten temat. Dla przykladu interesuje mnie powiekszenie domu o 0.5-1m z jednej strony czy przesuniecie kominka. Czy to prawda ze przy powiekszaniu domu trzeba miec odrebna zgode projektanta? Nie wiem czy gra jest warta swieczki...

No i jesli ktos ma namiary na dobrego i nie zdzierajacego architekta to chetnie wezme od was namiary. Dzieki.

Magda.

Ja uparłam się swego czasu, że poszerzę dom i powiem Ci, że nie żałuję - choć dom jest teraz duży, co nam wszyscy fachowcy wygadują :( Wprowadziliśmy też do projektu wiele innych poprawek, których - póki co, bo jeszcze nie mieszkamy - też nie żałujemy. Niestety adaptacja projektu kosztowała nas dużo - za dużo, więc architekta nie polecam. Odrębną zgodę projektatnta uzyskałam bez problemu i za darmo (projekt z Muratora)

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[...]

ten kluczyk to w każdej hurtowni elektrycznej

Dzięki

Ale musisz wiedzieć jaką potrzebujesz końcówkę, bo są różne. Można kupić klucz uniwersalny z 4 końcówkami najczęściej spotykanymi.

Jutro będę na budowie od 10tej może do 18tej - jeżeli będziesz potrzebował taki klucz to zapraszam.

Kochani - ja po raz kolejny w tej samej sprawie. Zdecydowaliśmy się już wprawdzie na robienie teraz tynków i reszty zimą - na ile się da. Nie będzie zimowej przerwy, chyba, że mróz jakiś wielki nas zatrzyma. Ogrzewać będziemy początkowo kozą, potem już gazem... Ale... Czy robić teraz elewację (ocieplenie styropianem plus grunt) czy nie? Wiem, że kilka osób tutaj mi to odradzało, twierdząc, że tynki mi nie wyschną przez ten styropian. Co uznaliśmy za całkiem rozsądne i już właściwie przełożyliśmy to ocieplenie na wiosnę. Ale... Teraz ktoś z kolei nas postraszył, że skoro mamy ściany z siporeksu, a tynki będą gipsowe, to jest taka groźba, że wejdzie nam grzyb zimą, bo przez siporeks zacinająca woda i śnieg przeniesie się wilgoć do środka a gipsowe tynki staną się pożywką dla grzyba. No i znowu zgłupieliśmy :(

Teraz ktoś z kolei nas postraszył, że skoro mamy ściany z siporeksu, a tynki będą gipsowe, to jest taka groźba, że wejdzie nam grzyb zimą, bo przez siporeks zacinająca woda i śnieg przeniesie się wilgoć do środka a gipsowe tynki staną się pożywką dla grzyba. No i znowu zgłupieliśmy :(

Pory w betonie komórkowym są zamknięte - to nie sitko :) ja bym się nie stresował.

A i jeszcze jedno..

Napiszcie ile płaciliście za tynki wewnętrzne (maszynowe) oraz zewnętrzne (ocieplenie+tynk), bo ekipa wystawiła mi fakturę i przeżyłam zawał serca..

Z góry dziękuje

Pozdrawiam

Tynki wewnętrzene - 12 PLN/m2 (ręczne, cementowo-wapienne), ocieplenie+struktura 45 PLN/m2

Teraz ktoś z kolei nas postraszył, że skoro mamy ściany z siporeksu, a tynki będą gipsowe, to jest taka groźba, że wejdzie nam grzyb zimą, bo przez siporeks zacinająca woda i śnieg przeniesie się wilgoć do środka a gipsowe tynki staną się pożywką dla grzyba. No i znowu zgłupieliśmy :(

Pory w betonie komórkowym są zamknięte - to nie sitko :) ja bym się nie stresował.

My mamy większość ścian z porothermu,ale początkowo w dwóch miejscach miały być luksfery,potem z pomysłu zrezygnowalismy i te dziury zamurowalismy silką, teraz jak się zrobiło zimno dokładnie widać gdzie jest silka a gdzie porotherm, tam gdzie jest silka ściana zrobiła się wyraźnie ciemniejsza, widać ,że jest wilgotna.Tynki mamy cementowo- wapienne.

dziury zamurowalismy silką, teraz jak się zrobiło zimno dokładnie widać gdzie jest silka a gdzie porotherm, tam gdzie jest silka ściana zrobiła się wyraźnie ciemniejsza, widać ,że jest wilgotna.

A masz pewność, że jest to wilgoć przenikająca z zewnątrz? :)

Poza tym silka to nie beton komórkowy. Ja w Twoim przypadku raczej bym obstawiał różnicę między porothermem a silką - silka jest "pełna" a porotherm ma przegrody powietrzne - stąd wizualna róznica, bo ściana jest niejednorodna "termicznie" i wilgoć pojawia się na tej części, która się szybciej wychładza.

Gorgio może coś słyszałeś gdzie mają być objazdy... bo coś mi się otarło o uszy na zebraniu

Zabij mnie, ale nie zarejestrowałem tego. Jedynie co, że pętla autobusowa w Lipnikach... ale to też na zasadzie, że w najbliższym czasie :oops:

ale Gorgio nie będę zabijać bo są dni kiedy jesteś niezastąpiony :D

[...] Teraz ktoś z kolei nas postraszył, że skoro mamy ściany z siporeksu, a tynki będą gipsowe, to jest taka groźba, że wejdzie nam grzyb zimą, bo przez siporeks zacinająca woda i śnieg przeniesie się wilgoć do środka a gipsowe tynki staną się pożywką dla grzyba. No i znowu zgłupieliśmy :(

Widziałem wiele domów z betonu komórkowego, które stały nie ocieplone i nie otynkowane przez wiele sezonów.

Nie wydaje mi się aby istniało z tego powodu zagrożenie "grzybem"

Widziałem wiele domów z betonu komórkowego, które stały nie ocieplone i nie otynkowane przez wiele sezonów.

Nie wydaje mi się aby istniało z tego powodu zagrożenie "grzybem"

czytać dokładnie: Saraha ma tynki :)

I w związku z tym nie chłonie wilgoci tak ? Polecam mały eksperyment - weź jeden pustak BK dowolnej klasy i polej go delikatnym strumieniem wody z jednej strony, tak by woda nie przelala sie po brzegach.

Zreszta tak jak eli2 pisze - wystarczy po deszczu zajrzec do takiego nieotynkowanego i nieocieplonego domu i sie przekonac czy sa tam mokre plamy od wewn.

Podsumowujac - ja bym ocieplil, a potem dopiero tynkowal - a jak sie da, to dopiero po wyschnieciu, montowal okna.

pozdrawiam

polecam również obejrzenie pustaków, które leżą pod gołym niebem przez kilka m-cy w deszczu i zimnie - nie nadaj się już do budowania. Dlaczego wszyscy producenci przestrzegają przed zbytnim zamoczeniem betonu komórkowego? Ja na zimę napewno nie zostawiałbym nieocieplonego - z ceramiki to co innego, ale nie z betonu komórkowego.

Co do tynków my właśnie je kładziemy i mimo niskich temperatur schną - to widać po tym jak zmienia się ich kolor. Jak przeschną to wtedy zamykamy budynek

A masz pewność, że jest to wilgoć przenikająca z zewnątrz? :)

Poza tym silka to nie beton komórkowy. Ja w Twoim przypadku raczej bym obstawiał różnicę między porothermem a silką - silka jest "pełna" a porotherm ma przegrody powietrzne - stąd wizualna róznica, bo ściana jest niejednorodna "termicznie" i wilgoć pojawia się na tej części, która się szybciej wychładza.

Mam pewność :D

U mnie akurat różnica między porothermem a silką, jak dla mnie jest to dowód na to ,że różne materiały różnie chłoną wilgoć i ma znaczenie z czego budujesz.

Nie mam zielonego pojecia ile kasuja architekci za nanoszenie zmian w gotowym projekcie, czy nawet za sama adaptacje. Napiszcie prosze co wiecie na ten temat. Dla przykladu interesuje mnie powiekszenie domu o 0.5-1m z jednej strony czy przesuniecie kominka. Czy to prawda ze przy powiekszaniu domu trzeba miec odrebna zgode projektanta? Nie wiem czy gra jest warta swieczki...

No i jesli ktos ma namiary na dobrego i nie zdzierajacego architekta to chetnie wezme od was namiary. Dzieki.

Magda.

My kupowaliśmy gotowy projekt z pracownii Horyzont. Przed kupnem poprosiliśmy pracownię o zgodę na dokonanie zmian w projekcie, m.in. powiększenie garażu o 1m. Dostaliśmy ogólną zgodę na wprowadzenie zmian polegających na zmianie wielkości pomieszczeń, otworów okiennych i drzwiowych, ustawień ścian działowych, zmianę konstrukcji dachu itp. Za adaptację płaciliśmy jakiś 1000 zł, ale to było po znajomości, więc trochę taniej. Namiary mogę podać na priva.

Co do tynków my właśnie je kładziemy i mimo niskich temperatur schną - to widać po tym jak zmienia się ich kolor. Jak przeschną to wtedy zamykamy budynek

U nas dokładnie to samo. Tynkarze właśnie skończyli prace. Trafiło się kilka cudownych zupełnie nielistopadowych dni, tynki schną, aż miło patrzeć. Trochę też grzejemy w środku kozą. No i pora zamykać domek, zima idzie :)

Ps. Ściany mamy z porothermu, ocieplać będziemy na wiosnę.