Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

I w związku z tym nie chłonie wilgoci tak ? Polecam mały eksperyment - weź jeden pustak BK dowolnej klasy i polej go delikatnym strumieniem wody z jednej strony, tak by woda nie przelala sie po brzegach.

Czy jak deszcz pada, to woda "przykleja się" do ściany? :) Przypominam - ściana jest pionowa :)

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

polecam również obejrzenie pustaków, które leżą pod gołym niebem przez kilka m-cy w deszczu i zimnie - nie nadaj się już do budowania. Dlaczego wszyscy producenci przestrzegają przed zbytnim zamoczeniem betonu komórkowego?

właśnie leżą a nie tworzą pionowej ściany - Ytong w trakcie budowania zaleca aby przykrywać niedokończone ściany od góry - nie mówią nic o okrywaniu całego muru do czasu otynkowania - nieprawdaż? :)

Na pionowej ścianie woda nie stoi - działa krótkotrwale - zanim zdąży przeniknąć głębiej po prostu odparuje.

U mnie akurat różnica między porothermem a silką, jak dla mnie jest to dowód na to ,że różne materiały różnie chłoną wilgoć i ma znaczenie z czego budujesz.

Ja bym raczej powiedział, że różne materiały mają różną paroprzepuszczalność...

Inaczej wygląda przenikanie jej przez przegrodę pełną a inaczej w przypadku gdy masz po drodze pustkę powietrzną

U mnie akurat różnica między porothermem a silką, jak dla mnie jest to dowód na to ,że różne materiały różnie chłoną wilgoć i ma znaczenie z czego budujesz.

Ja bym raczej powiedział, że różne materiały mają różną paroprzepuszczalność...

Inaczej wygląda przenikanie jej przez przegrodę pełną a inaczej w przypadku gdy masz po drodze pustkę powietrzną

No i własnie o to chodzi, że dzięki tej barierze wilgoć nie dociera do wnętrza i jest różnica.Dlatego warto przeanalizować co oferuje rynek i zwracać uwagę na parametry ,bo one nie są wyssane z palca, chociaz szczerze powiem,że na początku tak uważałam, że każdy chwali swoje i naciąga prawdę. Żeby nie być gołosłownym:

http://img148.imageshack.us/img148/9122/dsc01522777xz3.jpg

[...] Teraz ktoś z kolei nas postraszył, że skoro mamy ściany z siporeksu, a tynki będą gipsowe, to jest taka groźba, że wejdzie nam grzyb zimą, bo przez siporeks zacinająca woda i śnieg przeniesie się wilgoć do środka a gipsowe tynki staną się pożywką dla grzyba. No i znowu zgłupieliśmy :(

Widziałem wiele domów z betonu komórkowego, które stały nie ocieplone i nie otynkowane przez wiele sezonów.

Nie wydaje mi się aby istniało z tego powodu zagrożenie "grzybem"

Mnie też się tak wydaje, zwłaszcza że nasz dom stał przez zeszłą zimę też jest z suporexu i nic się nie stało- chociaż jak lało jesienią, to mi ciarki chodziły po plecach na myśl o grzybie itp. Tynki mamy cementowo-wapienne, ale nie wiem czy to ma tutaj znaczenie. Ocieplaliśmy wiosną, grzyba nie ma :p

Kilka sezonów to bym nie ryzykowała, ale jeden......

A tak z innej beczki- czy możecie polecić kogoś kto zrobi odbiór kominiarski- i ile to moze kosztować, wiem że była o tym mowa już kiedyś, ale nie moge się doszukać :roll:

pozdrawiam

No i własnie o to chodzi, że dzięki tej barierze wilgoć nie dociera do wnętrza i jest różnica.

Czyli trzymając się tego to będziesz miał grzyba wewnątrz ścian

Dzięki tej barierze masz różnicę w nagrzewaniu się/wychładzaniu ;)

To ogrzewanie na fotce działało w momencie jej robienia? Bo jeśli nie to ja będę jednak obstawał przy swoim, że to wilgoć z wnętrza a nie przenikająca przez mur :)

No i własnie o to chodzi, że dzięki tej barierze wilgoć nie dociera do wnętrza i jest różnica.

Czyli trzymając się tego to będziesz miał grzyba wewnątrz ścian

Dzięki tej barierze masz różnicę w nagrzewaniu się/wychładzaniu ;)

To ogrzewanie na fotce działało w momencie jej robienia? Bo jeśli nie to ja będę jednak obstawał przy swoim, że to wilgoć z wnętrza a nie przenikająca przez mur :)

Chodzi mi o to ,że to jak materiał chłonie wilgoć jest bardzo istotne.Saraha pytała o grzyba z tynkami gipsowymi, doradziłeś jej ,że to nie sitko.Na własne oczy widziałam jak znajomym wszedł grzyb przy takim zestawieniu, bez ocieplenia zewnętrznego.Jesli jest styropian to i tak dom jest jak puszka więc ważna jest dobra wentylacja.

Oto strona

http://pl.stonemaster.com.pl/page1.html

Mam pytanie odnośnie ogrodzenia. Czy ktoś z Was ma zrobione z takich płytek elewacyjnych. Albo może gdzieś widzieliście u kogoś, u znajomych. Chodzi mi o to jak to wygląda w rzeczywistości. Aha no i co kładzie się na murku? Daszki ?

Bardzo dziękuję za pomoc :(

Oto strona

Mam pytanie odnośnie ogrodzenia. Czy ktoś z Was ma zrobione z takich płytek elewacyjnych. Albo może gdzieś widzieliście u kogoś, u znajomych. Chodzi mi o to jak to wygląda w rzeczywistości. Aha no i co kładzie się na murku? Daszki ?

Oprócz 2-óch forumowiczów nikt mi nie "pomógł". Więc spróbuję jeszcze raz.

A co sądzicie o takim ogrodzeniu i pytanie jak wyżej ....

http://leg-tur.com.pl/webcm/systemy_ogrodzeniowe

Ciekawy artykuł w Onecie :

"Budowlańcy obniżają ceny remontów

(IAR, ak/14.11.2008)

Kto planuje remont mieszkania, powinien się wstrzymać z tym do zimy - przewiduje dziennik "Polska". Zdaniem gazety, w ciągu najbliższych miesięcy ceny usług budowlanych spadną nawet do 30 procent.

Z danych przedstawionych przez "Polskę" wynika, że ceny w budownictwie rosły do października . Ale - jak czytamy w gazecie - to już przeszłość. Zdaniem pracowników sektora budowlanego, kryzys finansowy, który dotarł do Polski spowodował zmniejszenie liczby inwestycji i firmy remontowe będą musiały obniżyć ceny aby zachęcić klientów do skorzystania ze swoich usług.

Skróci się też okres oczekiwania na ekipy remontowe. Monitorujący rynek branżowy portal Kurier Budowlany poinformował, że z 10 tysięcy firm znajdujących się w bazie danych aż 2 tysiące pilnie poszukuje zleceń. Dziennik "Polska" przypomina, że jeszcze latem było to nie do pomyślenia. Budowlańcy mieli zarezerwowane terminy na sześć miesięcy do przodu."

Chyba sytuacja na jakiś czas zacznie się "unormalniać" i kosmiczne ceny nieco spadną - oczywiście nie ma co liczyć na cud, że spadną drastycznie - bo w to nie wierzę. Ale jest jakaś szansa.

Pozdrowienia dla wszystkich i miłego weekendu

ZaKonty czy to o to chodzi?

Sprzedam

używany wymiennik c.w.u. dwupłaszczowy, 120 l.,w poliuretanie, firmy Galmet.

Info z netu:

Do podgrzewania wody wykorzystujemy płaszcz stalowy umieszczony na zbiorniku z podgrzewaną wodą.

Przez przestrzeń między płaszczem zewnętrznym a zbiornikiem przepływa gorąca woda z sieci centralnego ogrzewania. Taka konstrukcja wymiennika ciepła umożliwia bardzo szybkie podgrzewanie wody w całym zbiorniku (gdyż oddawanie ciepła przez wodę z C.O. odbywa się na całej niemal powierzchni zbiornika).

Gruba warstwa pianki poliuretanowej lub polistyrenowej zmniejsza do minimum straty ciepła.

Maksymalnie wydłużona żywotność zbiornika - wymienniki pokryte są warstwą emalii caramicznej EXTRA GLASS (wypalanej w temp. 8500C), dodatkowe zabezpieczeni stanowi duża anoda magnezowa.

Anody jeszcze nie trzeba wymieniać. W komplecie grzałka elektryczna, którą dokupiliśmy dodatkowo.

Cena: 340 zł.

Gdzie w Bydgoszczy (okolicach) można kupić

elektryczny pojemnościowy podgrzewacz wody o pojemności 200l ?

Gdzie można spotkać sprzedawcę który ma wybór i potrafi doradzić ?

Dziękuję

Pozdrawiam

[/b]

na ul: Gdańskiej po stronie RYWALA kawałek za nim w stronę Myślęcinka. Jest reklama na kamienicy a sklep jest w podwórzu. My kupiliśmy tam 200 L firmy TATRAMAT.

Oto strona

Oprócz 2-óch forumowiczów nikt mi nie "pomógł". Więc spróbuję jeszcze raz.

A co sądzicie o takim ogrodzeniu i pytanie jak wyżej ....

http://leg-tur.com.pl/webcm/systemy_ogrodzeniowe

Faciowa jak tu Tobie pomóc, jeśli to tak daleki dla nas przynajmniej, temat. Głównym powodem tego braku zainteresowania jest brak gotówki na takie cuda.

Co sądzę - piękne są ogrodzenia, szczególnie z kamienia. Jestem na tak.

No i tym samym moja wypowiedź też Tobie nie pomoże :lol:

Pozdrawiam serdecznie!

A tak przy okazji ogrodzeń - my planujemy siatkę. Objeździliśmy wytwórnie siatek. Byliśmy u Was w Zamościu - najdrożsi są, niestety. Taniej mieli na Osowej, a najkorzystniej na Leśnej w Bydzi - tam szło się dogadać 8). No i na ten temat, po sprawdzeniu osobiście, mogłam się wypowiedzieć:)

Kiedy i jak zrobimy ogrodzenie frontowe??? Tego nie wiedzą najstarsi górale

:lol:

ważna jest dobra wentylacja.

I o to mi głównie chodzi :) Bo grzyb wewnątrz wynika bardziej ze złej wentylacji a nie przepuszczalności murów.

Hmmm... To może nie będzie tak źle... Tynkarze wchodzą we wtorek, co do elewacji - mamy kilka spotkań z ewentualnymi fachowcami, ale decyzja czy w ogóle teraz ocieplać jeszcze nie zapadła. A może nie będzie tak źle, bo będziemy mieli wentylację mechaniczną... W każdym razie dziękuję wszystkim za rady.