Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

A z innej beczki.

Słuchajcie, szukam sprawdzonego miejsca, gdzie mogłabym zamówić marmur na kominek.

Niestety nacięliśmy się i od kilkunastu tygodni nie możemy się doczekać realizacji. Gość, który nam przygotował płytę po wielkim opóźnieniu w końcu ją wykonał - i o zgrozo - źle to zrobił :o Więc czekamy już kolejne dłuuugie tygodnie na poprawkę, za którą nawet byliśmy skłonni dopłacić. I niestety - człowiek znowu nas zlewa. Miał być w czwartek 4 listopada... a dziś mamy już 17 list. i nic. Nie odbiera telefonów :evil: Już moja wielka cierpliwość się skończyła.

Tak więc przestrzegam przed kamieniarzem na Nakielskiej i panem, który wykonuje tam na zamówienie cięcie płyty - panem Majewskim.

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy możecie się pochwalić ile czasu od podpisania umowy zajęło enei postawienie skrzynki?

Dzisiaj odebrałem warunki i pan powiedział, że mają na to 24 miesiące, a na pytanie o realny termin rzucił 23... :x :o :(

Mam nadzieję, że żartował - dom w środku miejscowości, około 40-50m do najbliższego słupa NN.

Czy możecie się pochwalić ile czasu od podpisania umowy zajęło enei postawienie skrzynki?

Dzisiaj odebrałem warunki i pan powiedział, że mają na to 24 miesiące, a na pytanie o realny termin rzucił 23... :x :o :(

Mam nadzieję, że żartował - dom w środku miejscowości, około 40-50m do najbliższego słupa NN.

W podobnych warunkach,

bez podlizywania się, bez poganiania, bez znajomości - 20 miesięcy !!!

- oczywiście mówię o skrzynce docelowej. Budowlana podobno pojawia się szybciej - nie zaryzykowałem.

W podobnych warunkach,

bez podlizywania się, bez poganiania, bez znajomości - 20 miesięcy !!!

- oczywiście mówię o skrzynce docelowej. Budowlana podobno pojawia się szybciej - nie zaryzykowałem.

Kolejna rzecz:

Ile mapek i w jakiej skali potrzebowaliście?

(Tak wiem: tematów na forum na ten temat jest trochę, ale niekoniecznie z okolic Bydzi)

Na razie wiem/mam:

- Elektrownia zadowoliła się "bylejacznym" wydrukiem z ręcznie naniesionymi obrysami działki.

- do GZK: aktualna mapa sytuacyjno-wysokościowa do celów projektowych w skali 1:500 z naniesionymi liniami rozgraniczającymi teren inwestycji – 2 egz

- Gazownia nie chciała mapki wcale.

a co poza tym? W jakiej skali dla projektanta?

No i czy ktoś z Niemcza/okolic wie czy do GZK w żołędowie to mają być oryginały czy kopie?

Ile mapek i w jakiej skali potrzebowaliście?

[...]

- Gazownia nie chciała mapki wcale.

Gazownia nie chce w pierwszym etapie. Podpiesz umowę, zrobią Ci przyłącze. Ale potem będziesz musiał zrobić instalację w domu i na terenie swojej posesji.

-mapka 1:500

-projekt

-opinia kominiarza

-pozwolenie na budowę w Starostwie

-zgłoszenie budowy

-wykonanie instalacji

-"zagazowanie" instalacji

Taki projekt jest ważny tylko jakiś czas (mocno mi się wydaje, ze 3 miesiące)

Ja robiłem (i płaciłem) go w trakcie budowy z 4 razy

a co poza tym? W jakiej skali dla projektanta?

No i czy ktoś z Niemcza/okolic wie czy do GZK w żołędowie to mają być oryginały czy kopie?

Tak - masz rację.

Pomyliło mi się z tym geodetą.

Najpierw kupowanie działki, potem dzielenie, potem tyczenie budynku - ciągle coś płaciłem geodecie i pomieszało się wszystko.

Mapkę 1:500 (do celów projektowych) dawałem przy wodzie i kanalizacji do Gminnego Zakładu Komunalnego w Żołędowie. Oraz przy gazie.

Tak - masz rację.

Pomyliło mi się z tym geodetą.

Najpierw kupowanie działki, potem dzielenie, potem tyczenie budynku - ciągle coś płaciłem geodecie i pomieszało się wszystko.

Ufff... a już się przestraszyłem :)

Mapkę 1:500 (do celów projektowych) dawałem przy wodzie i kanalizacji do Gminnego Zakładu Komunalnego w Żołędowie. Oraz przy gazie.

No to wiem - byłem już w GZK i dostałem "wniosek" - tam jasno napisali, że 2x mapka 1:500 ale się zastanawiam czy to może być kopia czy też musi być jakoś podstęplowane/zautoryzowane?