TASIJA 10.03.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 witam wszystkich budujących z okolic Bydgoszczy. Poszukuję sprawdzonego architekta wnętrz i architekta krajobrazu.Rozpoczynamy lada moment budowę domu i na etapie projektu pilnie potrzebujemy konsultacji. Pozdrawiam Dosia1 Dosia1 - WITAJ W GRUPIE Ja nie korzystałam (do tej pory) z usług sprawdzonych architektów wnętrz czy krajobrazu, wiec nie pomogę Ci w tym temacie . Ja swój projekt sama solidnie poprzerabiałam (gotowy z pracowni). Nie było w nim : spiżarni przy kuchni (TERAZ JEST ) żadnej garderoby...(TERAZ SĄ 3 szt (przy każdej sypialni ) garaż poszerzyłam, by zmieściły się bez problemu: taczka, kosiarka, rowery itp...). spróbuj popytać forumowiczów, zanim wydasz kupe kasy na architrktów, chętnie Ci doradzą... Powodzenia, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Syfon8 10.03.2006 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Ostatnio się zmartwilem, że nie mogę wstawić do mojej kotlowni pieca na Ekogroszek (w projekcie mam gaz ze zbiornikiem podziemnym). Chcialem trochę uciec od gazu, tym bardziej, że nie wiadomo jak będą się ksztaltować ceny w przyszlości (... jak nam Ruski zakręcą ) Teraz myślę, że pozostanę przy gazie i wstawię kominek z plaszczem wodnym ... Sąsiedzi mają podobnej wielkości dom (130m2) i palą w kominku piec gazowy wlącza się okazjonalnie przy większych mrozach lub jak nikogo nie ma w domu (zeby nie wychladzać pomieszczeń). Z ich obliczeń wyszlo, że od maja do maja ogrzewanie + ciepla woda i gotowanie będzie ich to kosztowalo ok. 3tys zl Nie ma tragedii - wychodzi 250 na m-c co Wy na to?? ..a dlaczego nie możesz tego kotła na ekogroszek wstawić? Sam mam zamiar taki wstawić i ... zaczynam kombinować co za problem może być? Mam za malą i nieustawną kotlownię w ksztalcie "L" Na samym początku sprawdzilem wymiary kotla z zasobnikiem ... spojrzalem na plan kotlowni ... i luzik - wejdzie. Później się okazalo ze za kotlem musi być przestrzeń parunastu cm, po bokach, przed piecem również kilkudziesięciu ... no i wyszlo, że w zaden sposób nie zmieszczę tego pieca ..byłem dziś na targach gryf bud, rozmawialem z kilkoma producentami kotłów na eko groszek... żaden nie widział problemu z tymi wymiarami z boku, z tyłu... wręcz można kocioł "przykleić" do ścian bocznych.. Jutro też tam będę, w razie czego może się spotkamy i pogadamy... 601 555 847. A może ktoś z Was też tam będzie jutro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facio 11.03.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 A może ktoś z Was też tam będzie jutro? My się tam wybieramy dzisiaj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ablonski 11.03.2006 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 witamktos moglby zaproponowac miejsce w bydgoszczy lub toruniu gdzie tanio moglbym kupic plastikowe okna z roletami zewnetrznymi?dzieki wielkipzdrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valdi 11.03.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 witam ktos moglby zaproponowac miejsce w bydgoszczy lub toruniu gdzie tanio moglbym kupic plastikowe okna z roletami zewnetrznymi? dzieki wielki pzdr arek Te tenie to śmietniki. Lepiej kupić okna sprawdzonych firm. Ważna jest gwarancja i serwis. W tzw tanich oknach jest duże prawdopodobieństwo że firmy nie będzie za 2 lata. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ablonski 11.03.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 czyli jakiej firmy przedstawicieli najlepiej szukac?dziekujepzdrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amj2 12.03.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 czyli jakiej firmy przedstawicieli najlepiej szukac? dziekuje pzdr arek Valdi - mocno powiedziane , ale 100% racji Oszczędzanie w takich sprawach na pewno srogo się zemsci za parę latek . Moim skromnym zdaniem godne polecenia jest M&S. W Bydgoszcz OKNO-PLUS, w Toruniu nie wiem... Miałem ich okna w starym mieszkaniu, mam i teraz. Jestem baaardzo zadowolony. ablonski - generalnie to przejrzyj sobie posty Jareko lub Pchełka. Sporo się tam dowiesz, co dobre a co złe. Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valdi 12.03.2006 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Wg mnie to można polegać na firmie M&S lub Oknovid. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 13.03.2006 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Na targach też byłam w sobotę i udało mi sie chyba drzwi znaleźć Gerda za niezłą cenę. Dałam też instalacje grzewczą do wyceny. Zobaczymy Jeśli chodzi o okna M&S mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaPiotr 14.03.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Witam Wszystkich! Męczy mnie kilka pytań ponieważ czekam już na pozwolenie na budowę i tak czekam i czekam... 1.Jaką zastosowaliście wysokość ściannek kolankowych? Ja mam w projekcie 130cm) i wydaje mi się troszę za dużo + okna dachowe - nie jestem super wysoki 176 więc czy to potrzebne tak wysoko umieszczać okna dachowe, spad dachu 45 stopni projekt naszego domku: http://ploter.republika.pl/dom2.jpeg Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amj2 14.03.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Witam. Kolankowa 130cm? Wszystko kwestia gustu, wydaje się trochę dużo... Przy 45stopniach bedziecie mieli przestronne i wysokie (optycznie) pokoje. U nas jest różnie, w sypialni (nad garażem) niewiele coś ok 80cm, reszta pokoi - kurcze nie pamietam! - chyba niewiele ponad metr. A nad oknami dachowymi nie ma sie co teraz zastanawiać. Teoria teorią, a w praktyce wychodzi jeszcze inaczej. Jak bedziecie na etapie kładzenia dachu to sobie staniesz i przymierzysz się jak Ci będzie pasować Zawsze mozna sobie trochę przesunąć w górę lub w dół. Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amj2 14.03.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 A domek sympatyczny! Jak widać po naszym domku lubimy z żoną takie klimaty- trochę fajnych belek drewnianych to jest to! Wkończenie chcecie robić jak na rysunku- kamieniem, piaskowcem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaPiotr 14.03.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Tez tak myślę ze jak będzie dach to będzie wszystko jasne co ze ściankami, rozważam 110cm. Dzięki mi też ten domek się podoba, dużo zmieniliśmy wewnątrz i ze 155m2 wyszło 176m2 użytkowej. A Deskowania nie będziemy robić ale wykończenie z piaskowca jak najbardziej dodatkowo osobny garaż z wykończeniem równiez jednej ściany piaskowcem, zrezygnowaliśmy z wykusza w dużym pokoju. Zmieliliśmy wielkość okien, garaż na część użytkową i poszerzyliśmy o 86cm. Więc miejsca jest dużo. Dodatkowo ogrzewania: Gazowe (z rurociągu) + kominek z płaszczem wodnym + rekuperator. Działka Osowa Góra niedaleko Kormoranów http://www.republika.pl/ploter/dom1.jpeg fajnie wyglada z tył od ogrodu. Czekam aż zaczną działać z budową. Pozdrawiam wszystkich! Piotr [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucyperek 14.03.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Dzięki za słowa otuchy. Domek macie fajny, a w jakiej części Dodrcza. My kupiliśmy działkę w kierunku na Magdalenkę. Cena była okazyjna i z dala od wieży w Trzeciewcu. Poza tym nie było innych ciekawych działek a decycja o budowaniu zapadła nagle. teraz mamy juz pozwolenie na budowę, czekamy na odwilż. Plany są optymistyczne- wprowadzi sie na święta. Pierwszy problem to brak zaufanego i dobrego kierownika budowy.Musze zrobi rozpoznanie i ruszamy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaPiotr 14.03.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 lucyperek też mam problem z kierownikiem budowy - może ktoś mógłby polecić solidnego pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amj2 14.03.2006 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaPiotr 14.03.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 amj2 dzięki serdeczne ! Nasz pierszy plan to też zakończenie w tym roku ale ze względu na finanse i wymagane przerwy technologiczne nie chcemy ewentualnych problemów z wykończeniówką więc zamierzamy wprowadzić się czerwiec- lipiec 2007. Ale trzymam kciuki za "wszystkich odważnych" którzy zdecydowali się budować ! Super sprawa! pzdrPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 14.03.2006 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Dzięki za słowa otuchy. Domek macie fajny, a w jakiej części Dodrcza. My kupiliśmy działkę w kierunku na Magdalenkę. Cena była okazyjna i z dala od wieży w Trzeciewcu. Poza tym nie było innych ciekawych działek a decycja o budowaniu zapadła nagle. teraz mamy juz pozwolenie na budowę, czekamy na odwilż. Plany są optymistyczne- wprowadzi sie na święta. Pierwszy problem to brak zaufanego i dobrego kierownika budowy. Musze zrobi rozpoznanie i ruszamy!! My też oglądaliśmy działki w Dobrczu. Szczerze bardzo nam się podobały, tylko przeraziła mnie trochę odległość. My oglądaliśmy działki niedaleko cmentarza (w Dobrczu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amj2 14.03.2006 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TASIJA 14.03.2006 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 czyli jakiej firmy przedstawicieli najlepiej szukac? dziekuje pzdr arek Valdi - mocno powiedziane , ale 100% racji Oszczędzanie w takich sprawach na pewno srogo się zemsci za parę latek . Moim skromnym zdaniem godne polecenia jest M&S. W Bydgoszcz OKNO-PLUS, w Toruniu nie wiem... Miałem ich okna w starym mieszkaniu, mam i teraz. Jestem baaardzo zadowolony. ablonski - generalnie to przejrzyj sobie posty Jareko lub Pchełka. Sporo się tam dowiesz, co dobre a co złe. Pozdrawiam Wojtek Kliknijcie proszę na ofety na okna które dostałam od firm, i zebrałam "do kupy"- w postaci pliku Excella ...Doradzicie mi jakie okucia i stolarka najlepsza..? Co mam wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts