Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Spróbuj w sprawdzonej przez wielu firmie - Okno Plus na Inowrocławskiej.

My mieliśmy od nich okna, część parapetów...

Mają konglomerat również. (czy jak zwał ten materiał ;) )

Solidni, słowni, terminowi :)

OKNO-PLUS

ul. Inowrocławska 33

85-097 Bydgoszcz

tel.: (0 52) 340 60 20

fax: (0 52) 340 60 20

Niestety marmurowe zamówiliśmy gdzieś indziej - co za pomyłka!!!

Witam,

mam kilka pytań odnośnie tynków wewnętrznych..

1) od jednej z osób usłyszałem, że tynki maszynowe pękają... prawda to??

2) czy tynki ręczne różnią się od maszynowych składem?

3) ile może teraz kosztować (robocizna) samo wytynkownie i wytynkowanie z gładziami??

4) gładzie też brać czy samemu???

5) szukam ekipy na początek stycznia... jakies propozycje... polecacie kogos??

Witam

Jak zakładaliście sobie gaz to ile płaciliście za metr przyłącza DO BUDYNKU

od kurka w granicy działki

Jeszcze nie spotkałem się z ceną "od metra" za tego typu usługę.

Jeśli masz już projekt przyłącza i instalacji wewn. to poproś o wycenę całości. Tam nie tylko metry się liczą ale też stopień skomplikowania, ilość reduktorów, skrzynek, metrów w ziemii itp.

pzdr.

1) od jednej z osób usłyszałem, że tynki maszynowe pękają... prawda to??

Mysle, ze to zalezy od tego, jak sciana pracuje i jak szybko tynk wysycha. Na polaczeniu roznych materialow (np. drewniana konstrukcja dachu i sciana) najprawdopodobniej peknie bez wzgledu na to, jak nakladane

2) czy tynki ręczne różnią się od maszynowych składem?

Tego nie wiem, ale bez wzgledu na sposob nakladania tynki przede wszystkim dziela sie na gipsowe i cementowo-wapienne

3) ile może teraz kosztować (robocizna) samo wytynkownie i wytynkowanie z gładziami??

maszynowe tynki gipsowe: ok. 25 PLN z materialem, gladzie + podwojne malowanie, czyli sciana na gotowo: kolejne 20-25 PLN.

5) szukam ekipy na początek stycznia... jakies propozycje... polecacie kogos?

Ja jestem umiarkowanie zadowolony ze swoich tynkow, mogloby byc dokladniej, wiec polecic moge, jak nie znajdziesz nikogo z pewnego polecenia :-) Jesli chodzi o gladzie, to moge z czystym sercem polecic ekipe, pedanci i szczegolanci :-) Biora 25 PLN bez materialu, ale sciana wyglada przecudnie.

Michal

mam dylemat związany z zakupem pieca/kotła co.Muszę mieć piec na opał stały,myślałam o piecu z podajnikiem na eko-groszek,ale porównując koszty zakupu opału /juz pomijam sam zakup pieca/ sklaniam sie bardziej ku miałowcom. Czy ma ktoś już zainstalowany i sprawdzony taki piec ewnt. opinie znajomych? Problem polega na tym, że chcialabym aby stałopalność była dość długa,żeby po powrocie z pracy nie musieć każdego dnia rozpalać tylko dorzucic do pieca i mieć cieplutko:)

Zdaję sobie sprawę z tego,że z podajnikiem to i komfort ,i mniej biegania ,ale i kasa niestety wieksza:(

CitroCerber jak widzę pytasz o firmę Aluplast i ich profile Ideal 70, które maja możliwość otwierania się na zewnątrz.

"System Ideal 70 - okna otwierane na zewnątrz, tzw. "okna angielskie"

Ja pisze o innej firmie. Mają profile Brügmann a szczegóły znajdziesz na ich stronie internetowej lub u przedstawiciela, nr podałam. Może też maja podobne rozwiązania, ale w każdej firmie nazywaja sobie to inaczej, własną nazwą.

lena08 powiem Tobie, że my zdecydowaliśmy się na piec z podajnikiem tłokowym na eko-groszek, właśnie choćby dlatego, że przy nim "prawie" nic nie trzeba robić... "prawie" robi ogromną różnicę:D Niestety nic samo się nie robi. Trzeba zasypywać regularnie (komfort polega na tym, że faktycznie co kilka dni, na szczęście :p ), jednak mąż często go czyści, wyrzuca popiół, a i zalecane jest wygaszanie go co jakiś czas celem też jakiegoś tam oczyszczania...

A ja tylko go podziwiam jak chodzi wokół tego pieca i wkurzam się bo ciągle upaprze sobie jakieś ubranie sadzą :x

Znajomi (ale nie forumowicze) mają piec na miał i są zadowoleni. Nie wiem jednak czy z podajnikiem, dawno temu z nimi rozmawialiśmy. Wiem, że zasypywali również raz na jakiś czas. Więc spokojnie do praxy chodzili :)

Tak czy owak - marzymy o tym, żeby się przyłączyć go gazu ziemnego, którego niestety u nas nie ma... Jednak jest wtedy czysto, komfortowo i luksusowo :D A za luksus trzeba płacić... niestety... :D

My się zastanawiamy wstępnie nad piecem na eko - groszek marki Kostrzewa, kusi nas szczególnie wersja z opcją palenia nie tylko węglem. Ponoć drogie, ale dobre, sąsiad sobie chwali bardzo, tyle, że jego model drogi był jak nieszczęście. Ma ktoś zamontowaną jakąś wersję Kostrzewy?

Daliśmy do wyceny całość prac wod - kan w firmie "Eko - Mont" na ul. Żeglarskiej, może ma ktoś jakieś doświadczenia z nimi związane? Albo mógłby polecić solidną i rozsądną cenowo konkurencję?

A butli nie możecie wkopać?

Zeby pojsc z torbami? ;-) Gaz z butli wychodzi duzo drozej niz ziemny.

Michal

A to przepraszam, myślałam, że podobnie. 8)

U nas gazu na pewno nie będzie, kanalizacji też raczej nie, ale jakoś zadowoleni jesteśmy, że nie trzeba będzie nikomu płacić np. kosztów eksploatacji. :wink: