Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Gość OtoKero

sory ale u Was to istna mordownia.

Ja miałem na myśli takie łapki z alarmem co to włącza się alarm (na bateryjki zegarkowe), kiedy któraś mysz się złapie. Wówczas pozostałe myszy przybiegają na ratunek i uwalniają nieszęśnicę.

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

taaa - a wyobraz sobie ze otwierasz szuflade w kuchni - co rano a tam kilkanascie kup - wyciagasz widelec i noz i zasiadasz do sniadanka...mniam

albo ubierasz rano skarpety ktore mimo ze wyprane smierdza skarpetami - charakterystyczny zapach moczu myszy...

choc nie powiem - jak sie juz zlapaly - od razu bylo mi przykro i zal ich...poki maz nei wrocil z pracy - czekaly na uwolnienie i wygladaly zalosnie - od razu zmienialam zdanie

do kolejnego ranka;)

tak to jest jak sie mieszka bez podbitki...

Nie chcę Cię martwić, ale podbitka niewiele daje. No chyba, że porównamy ilości.

Przy czym u mnie należy dodać do wyniku parę sztuk miesięcznie przynoszonych osobiście przez czteroślada włochatego zwanego kotem łownym (w mieście nie ujawniał tych zamiłowań).

Na trutki się nie zdecydowałem, bo boję się smrodku mysich zwłok, zalegających latami na poddaszu. Za to mam jedną najzwyklejszą łapkę (za złoty pięćdziesiąt) i w sezonie (teraz w zime słabo biorą) łapię w 3 punktach domu (w tym 1 nad sufitem poddasza - przez rewizje) praktycznie tego samego dnia co wystawiona pułapka. Aha - kluczem do sukcesu okazał się suchy chleb. Wcześniej cwane bestie wyjadały sery słoniny i balerony i tyle je widziałem. Na chleb wpadają "na dłużej".

pzdr.

Witam,

przegladam to forum od jakiegos czasu ale nie udzielam, bo jeszcze nie mam nic do powiedzenia na tematy tu podejmowane a raczej same pytania na ktore szukam odpowiedzi;)

Cos o mnie:

Z budowa chcemy ruszac w marcu. Co mamy? Niewiele. Projekt kupiony i mapka do celow projektowych zrobiona. Od papierkowych rzeczy (pozwolenie) mamy milego pana. A i oczywiscie dzialke- juz ogrodzona i uzbrojona we wszystko.

Na budowaniu nic a nic sie nie znamy;( (tzn naczytalam sie duzo ale to tylko teoria)

Oto nasz projekt

http://www.z500.pl/projekt/z32.html

http://images38.fotosik.pl/46/619a8a7abf106128m.jpg

http://images39.fotosik.pl/46/be490e074d84085dm.jpg

http://images32.fotosik.pl/430/9932f26761338751m.jpg

Jak widac jest to niewielki domek z kominem w salonie.

Myslimy o ogrzewaniu kominkiem z płaczem wodnym +elektryczne.

Czekamy na wycene firmy, ktora buduje domy z gotowych elementow- z keramzytu. Firma robi w 3 stanach: do rozbudowy, deweloperski i pod klucz. Obawiamy sie ze stac nas bedzie tylko na ten pierwszy czyli do rozbudowy no a co dalej.

I tu moje pytanie: czy majac 200 tys mozna sie porwac na budowe takiego domu tradycyjna technologia? Nie chcemy dudowac byle jak i jak najtaniej ale tez nie marmury i zlote klamki. Nie prosze o kosztorys bo takowy jest na stronie projetku ale na takie male porownanie tego ile Wy wydaliscie na Wasze domki z tym co ja moge wydac. Na co mi wystarczy te 200 tys?

A i jeszcze jedno czy przy sprzyjajacych wiatrach da sie wybudowac taki domek w tradycyjny sposow w 10 mies?

Bardzo zalezy mi na Waszych opiniach, bo juz przez to przeszliscie i macie duuuuuze doswiadczenie. Pozdrawiam

Ania

Gość OtoKero

Gdybym miał 200 tyś. i chciał wybudować takie maleństwo to nie wahałbym się ani chwili. Może nie na cacy wystarczyłoby ale zamieszkać z pewnością się da.

10 miesięcy to ful czasu, oczywiście dla mnie to może być ful a dla Ciebie nie.

Strach ma wielkie oczy.

Zamiast się wahać weź się ostro do pracy a zdziwisz się jakie to satysfakcjonujące.

Witaj

czy majac 200 tys mozna sie porwac na budowe takiego domu tradycyjna technologia?

Pierwszy krok już za Wami :-)

Ja tak jak OtoKero bym się porwał z ta motyka, ale doswiadczenie podpowiada, ze mozecie potrzebowac nieco wiecej. Co nie zanczy, ze sie nie da, bo mysle, ze systemem gospodarczym mozna cuda zdzialac. Na niekorzysc niestety dziala tu brak doswiadczenia budowlanego czy obycia w branzy (o ile tego brakuje).

W skrocie to wyglada tak, ze prawie kazdy po pierwszym domu moze smialo powiedziec, ze gdyby znow bydowal, to zrobilby to lepiej i _taniej_.

Zycze powodzenia i nie zniechecajcie sie, bo warto czasem nieco zaszalec w zyciu!

Profesjonalne trutki to mają do siebie, że zasuszają zwłoki więc smrodu raczej nie będzie.

Mozliwe, nie badalem tematu. Sam fakt posiadanie "cmentarzyska" nad glowa w sypialni dziala na moja psychike destrukcyjnie. Ale wierze, ze czasem nie ma innych sposobow. Ja paradoksalnie juz wole zywe,biegajace myszy (co nie znaczy, że im na to pozwalam) niz martwe.

Djanya - my mamy stan surowy zamknięty, czyli mury z dachem i oknami. Dom ma taką bryłę jak Wasz plus doklejony garaż dwustanowiskowy o bryle takiej jak dom. Większy - dom ma wymiary podstawy 11x11,75 plus garaż. Powierzchnia 159m + 40m garaż. Ściany porotherm, działowe murowane - gazobeton, dachówka ceramiczna nienajtańsza - dachu prawie 300m, kominy Schiedla obłożone starzonym klinkierem. Nadbitka drewniana już na gotowo, dach obrobiony. Okna M&S, wszystkie z roletami elektrycznymi, do tego sześć dachowych dużych ze średniej półki, brama garażowa duża, sterowana. Trzy pary drzwi zewnętrznych (bez głównych). Zrobiona elektryka. W trakcie tynkowania, a raczej przerwy w tynkowaniu. :wink: Wydane ok. 210 tys., liczone wszystko co do gwoździa, ale bez cen przyłączy. Sami nie zrobiliśmy nic, prócz działań logistycznych (zakupy), sprzątania i picia kawy z majstrami.

Może to coś pomoże. 8)

Co do myszy - Wasze posty mnie przeraziły. To znaczy nie fakt istnienia myszy, ale sposoby eksterminacji, panel w szczególności. Przecież można zakupić teraz odstraszacze ultradźwiękowe. Nie mam znajomych bez kotów, wobec czego nie mogę stwierdzić na ile działają, przypuszczam jednak, że są skuteczne, gdyż te na krety owszem - znajomi sprawdzili.

Dla wszystkich ktorzy mieszkaja za Bialymi Blotami:

http://miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,6128581,Kierowco__Uwazaj_na_krzyzowce_w_Bialych_Blotach.html

oraz

http://www.wezel-stryszek-bialeblota.pl/Strona_glowna.html

No to zobaczymy, co sie od jutra bedzie dzialo. Jestem dobrej mysli, zawsze uwazalem, ze swiatla spowalniaja ruch, a jedyny plus (zasadniczy w sumie), to zwiekszenie bezpieczenstwa.

Michal

co do myszy - hmm - ja tez kiedys myslalam ze to niehumanitarne itd ale zmeczylam sie dzieleniem jednej powierzchni z nimi - to gryzonie - oprocz niemilego zapachu i kwestii higienicznych - gryza i niszcza wszystko. Dlatego trutka to ostatecznosc. )Zapach rzeczywiscie eliminuje)

co do wybudowania domu za 200 tys - bardzo wiele zalezy od tego czy masz czas, zapal i chec robic cos sam. Bo niestety wykonawstwo danego etapu kosztuje prawie tyle samo co material. Pierwsza setka skonczyla jakos przed wiezba. Druga z tego co pamietam wystarczyla na dach, okna, dzialowki, elektryke, welne na poddasze i przylacze pradu...

Zdecydowanie na tym etapie nie daloby sie zamieszkac. Potem jeszcze wpompowalismy kolejne 200 tys i tak jak sie wprowadzilismy ledwo dalo sie zyc - przynajmniej z malymi dziecmi. Wyboieralismy srednie, przyzwoite i bardzo dobre materialy. Rzadko decydowalismy sie na najnizsza polke

Dodam ze w pewnym momencie zaczelismy dziobac sami - rowniez te "powazniejsze" czyli kosztowne rzeczy (dzialowki, welna, glazura, obrobka skosow poddasza, obudowa kominka itp) Dzieki temu policzylam oszczednosci na poziomie 45 tys

Wiec jesli zamierzasz zlecic budowe ekipie - wydaje mi sie ze nie wystarczy

Jesli natomiast chcesz sporo robic sam - w 10 miesiecy sie nei wyrobisz- chyba ze nie pracujesz. Moi sasiedzi postawili dom w 10 mies - wszystko ekipy. wymaga to dobrego zgrania ekip, braku przestojow, ale oczywiscie mozna

Przyznam ze nei znalizowalam Twojego projektu, pisze tylko o swoich kosztach - sredni domek - ok 160 m plus garaz o kubaturze ok 1200m3

A ja wszystkim zainteresowanym budową S5 polecam forum/wątek:

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=337763

Nie mam znajomych bez kotów

Jeżeli obecność tych ultradzwiękowych odstraszaczy ma być równie skuteczna co posiadanie w domu kota, to temat należy zostawić otwarty (czyt. kot w dom, mysz na dach). :)

pzdr

Nie mam znajomych bez kotów

Jeżeli obecność tych ultradzwiękowych odstraszaczy ma być równie skuteczna co posiadanie w domu kota, to temat należy zostawić otwarty (czyt. kot w dom, mysz na dach). :)

pzdr

Wiem, że nie zawsze sam kot jest skuteczny, choć czasem wyłapie myszy, a czasem sama jego obecność wystarcza - myszy też są niegłupie. ;) A czasem oba gatunki współwystępują. :lol: Napisałam, że wszędzie koty, bo grupa badawcza niemiarodajna. :lol:

(...) Potem jeszcze wpompowalismy kolejne 200 tys i tak jak sie wprowadzilismy ledwo dalo sie zyc (...)

No właśnie - my przewidujemy, że potrzebujemy jeszcze ok. 230 tys., żeby było wykończone, bynajmniej nie luksusowo. Przy czym tu jest nam najtrudniej kalkulować, więc mogą być spore odchylenia, raczej na plus.