mkkafe 07.01.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 ja potrzebuje jeszcze ok 70 tys - bez szalenstw - by miec wykonczone wszystkie pomieszczenia w domu i z nich korzystac, ogrodzic teren, zafundowac domkowi elewacje, podbitke, taras i zalozyc jako taki ogrod - oczywiscie bez pomocy firm zakladajacych i projektujacych ogrody. Najkosztowniejszy etap - ktory mnie najbardziej kosztami zaskoczyl to inst wod-kan-co - 45-50 tys - wszystko - przy czym wiem ze mozna drozej - chocby na samym piecu czy instalacji z miedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 07.01.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Najkosztowniejszy etap - ktory mnie najbardziej kosztami zaskoczyl to inst wod-kan-co - 45-50 tys - wszystko - przy czym wiem ze mozna drozej - chocby na samym piecu czy instalacji z miedzi No właśnie, my jesteśmy na etapie zlecania wycen. Też mnie lekko powaliło, pierwsza wycena 44 tys. (bez oczyszczalni i odkurzacza centralnego), przy czym zakładam, że jest w niej numer buta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 No właśnie, my jesteśmy na etapie zlecania wycen. Też mnie lekko powaliło, pierwsza wycena 44 tys. (bez oczyszczalni i odkurzacza centralnego), przy czym zakładam, że jest w niej numer buta. A co w niej masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 07.01.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 No właśnie, my jesteśmy na etapie zlecania wycen. Też mnie lekko powaliło, pierwsza wycena 44 tys. (bez oczyszczalni i odkurzacza centralnego), przy czym zakładam, że jest w niej numer buta. A co w niej masz? No coś tam mam Bardzo drogi piec na groszek z osprzętem, dwa grzejniki kanałowe, cztery normalne, trzy łazienkowe, ok. 30m podłogówki, instalacje wod. kan. i... już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 No coś tam mam Bardzo drogi piec na groszek z osprzętem, dwa grzejniki kanałowe, cztery normalne, trzy łazienkowe, ok. 30m podłogówki, instalacje wod. kan. i... już. No coś masz... Ja zrezygnowałem z kanałowych, chociaż mi się bardzo podobały - cena powalała (tych, które sobie upatrzyłem). Będę miał w całości podłogowe o ile nie znajdę "fajniejszego" rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 07.01.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 nie nie - oczyszczalnie licze osobno - jako przylacze najbardziej chyba mnie zaskoczyla ostatnia faktura: inst kotlowni. Mialam juz zasobnik na wode i piec, jedna pompe. Za sam material wyszlo 6 tys. 3 pompy, mnotwo jakis urzadzen: rączki-nierączki, zawory trojdzielne....Ale za to teraz jest prawie bezobslugowo i komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 07.01.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Ja zrezygnowałem z kanałowych, chociaż mi się bardzo podobały - cena powalała (tych, które sobie upatrzyłem). Będę miał w całości podłogowe o ile nie znajdę "fajniejszego" rozwiązania. Z tych dwóch nie dałam rady zrezygnować, w salonie będą deski drewniane. Wizja rzędu kaloryferów na ścianie powalała. Obecnie mam zatem chudziakową podłogę z dwiema piaskownicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Z tych dwóch nie dałam rady zrezygnować, w salonie będą deski drewniane. Wizja rzędu kaloryferów na ścianie powalała. Obecnie mam zatem chudziakową podłogę z dwiema piaskownicami. A jakie głębokie "wanienki" będą zamontowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 07.01.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Dakota - mnie tez ta wizja powalala. Tak jak kafle w salonie - przy podlogowce. Teraz mam grzejniki http://img136.imageshack.us/img136/6853/grzxo6.jpg wcale znow nie takie drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 07.01.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 najbardziej chyba mnie zaskoczyla (...) Instalacja wodkanico jest dla mnie jednym wielkim zaskoczeniem - najgorsze jest to, że nie można samemu jej skalkulować nawet w przybliżeniu. Z drugiej strony ciekawe, ile razy budujących zaskakują miło otrzymane faktury? Zdarzyło się komuś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 07.01.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Tak się zastanawiam... jak Wam te myszy na poddasze wchodzą??? Jakieś nieszczelności czy coś? Sądziłem że kot w domu załatwia sprawę, a obecność gryzoni na poddaszu nawet mi do głowy nie przyszła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 07.01.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Z tych dwóch nie dałam rady zrezygnować, w salonie będą deski drewniane. Wizja rzędu kaloryferów na ścianie powalała. Obecnie mam zatem chudziakową podłogę z dwiema piaskownicami. A jakie głębokie "wanienki" będą zamontowane? Ojej, nie pamiętam, ale mam gdzieś w notatkach skalkulowane dokładne wymiary tych najtańszych - Regulusów, jeśli Ci zależy - podam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Instalacja wodkanico jest dla mnie jednym wielkim zaskoczeniem - najgorsze jest to, że nie można samemu jej skalkulować nawet w przybliżeniu. A dlaczego nie? Rurki się przecież da policzyć, piec też, zestawy pompowe z zaworami, rura itd wyjdą w programie do obliczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 07.01.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Dakota - mnie tez ta wizja powalala. Tak jak kafle w salonie - przy podlogowce. Teraz mam grzejniki http://img136.imageshack.us/img136/6853/grzxo6.jpg wcale znow nie takie drogie śliczne tylko właśnie te śliczne są wszystkie nowoczesne, a u mnie lekki rustic, przynajmniej w założeniu płytkom w salonach też mówimy stanowcze nie! z ciekawości spytam - ile te cuda kosztują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 07.01.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Tak się zastanawiam... jak Wam te myszy na poddasze wchodzą??? Jakieś nieszczelności czy coś? Sądziłem że kot w domu załatwia sprawę, a obecność gryzoni na poddaszu nawet mi do głowy nie przyszła ja proponuje na strychu uchylić okienko, jest wówczas szansa na sowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 07.01.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 ja potrzebuje jeszcze ok 70 tys - bez szalenstw (...) Ja mam już prawie wszystko to co wymieniłaś - a nadal potrzebuje tych 70kzł - na dokończenie tarasu, ogrodzenie, ogród, kostkę, meble itp. Studnia bez dna ma chyba mniejsze nakłady Przy okazji instalacji C.O. - po pierwszej zimie w domq wszystkim "nowym" będę radził podłogókę. Im więcej tym lepiej. Świetna sprawa, a przy tym ekonomicznie wymiata w porównaniu z tradycyjnym grzejnikiem panelowym. Jedyny minus wiadomo - kafle. Tak się zastanawiam... jak Wam te myszy na poddasze wchodzą??? Też się zastanawiam. Mam i kota i podbitkę ... i myszy na regipsach. To cholersto łazi po ścianach bez problemu. A kot nie ma dostępu na "strych", bo ja nie mam strychu (myszy uważają inaczej niestety). Nie ma ich jakoś dużo, ale jednak. Kot raz tylko złapał mysz w domu [w środku nocy, po czym radośnie przyniósł do sypialni] - normalnie to przynosi tylko z ogrodu do domu (czasem żywe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 07.01.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Instalacja wodkanico jest dla mnie jednym wielkim zaskoczeniem - najgorsze jest to, że nie można samemu jej skalkulować nawet w przybliżeniu. A dlaczego nie? Rurki się przecież da policzyć, piec też, zestawy pompowe z zaworami, rura itd wyjdą w programie do obliczeń proszę Cię liczyłam już wiele rzeczy budowlanych ale tu nawet nie wiem co mi potrzebne jest - w wycenie mam na przykład zawór antyskażeniowy - ki diabeł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 07.01.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 myszy wlazily tak: z garazu i gospodarczego rurami i kominem wentylacyjnym poniewz pod brama garazowa mam szczeline przewidziana na plytki - ktorych nie mam. W kominach byly braki kratek wentylacyjnych - tylko same wyrwy poza tym z parteru - mieszkalnego - zwyczajnie - po schodach podobno po murze i hyc przez dziury w murze gdzie murlata wchodzila tak to jest jak sie zamieszkuje na budowie...wszystko niewykonczone - i chca nie miec myszy a grzejniki - biale - 700, szare 1000 (ale mialam dobrego dostawce z Poznania) do nich dosc drogie byly glowice termostatyczne - Danfosy - ok 400 zl za sztuke - ale mozna kupic zwykle - biale jak komus nie przeszkadza w inst hydraulicznej najgorzej wg mnie jest gdy wykonawca ma "znajoma" hurtownie i w niej sie zaopatruje. Niestety ma korzysci materialne od materialu - dlatego "wciska" kit ze tak musi byc i zamiast zaworu trojdzielnego za 100 wciska Ci za 500 - z fajnymi funkcjami - ktorych jednak nie masz szans wykorzystac w swojej instalacji. a poniewaz sie nei znasz - albo zapominasz o sprawie i placisz - albo sie pultasz i wyklocasz, albo placisz i masz ogromnego kaca. Ja tak prawdopodobnie przeplacilam kilka tysiecy. ze 3 napewno. Ale tak naprawde ogromnie trudno jest kontrolowac ile metrow rur miedzianych poszlo..ile srubek, nakladek itp.... z drugiej strony - wygodne to jest - jedzie - pobiera co potrzebuje i inwestor nei musi kupowac setek (ilosciowo tak wychodzi) czesci ktorych naet nie ma pojecia jak wygladaja Ciezka branza dla laika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 07.01.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 ja potrzebuje jeszcze ok 70 tys - bez szalenstw (...) Ja mam już prawie wszystko to co wymieniłaś - a nadal potrzebuje tych 70kzł - na dokończenie tarasu, ogrodzenie, ogród, kostkę, meble itp. Studnia bez dna ma chyba mniejsze nakłady Przy okazji instalacji C.O. - po pierwszej zimie w domq wszystkim "nowym" będę radził podłogókę. Im więcej tym lepiej. Świetna sprawa, a przy tym ekonomicznie wymiata w porównaniu z tradycyjnym grzejnikiem panelowym. Jedyny minus wiadomo - kafle. Tak się zastanawiam... jak Wam te myszy na poddasze wchodzą??? Też się zastanawiam. Mam i kota i podbitkę ... i myszy na regipsach. To cholersto łazi po ścianach bez problemu. A kot nie ma dostępu na "strych", bo ja nie mam strychu (myszy uważają inaczej niestety). Nie ma ich jakoś dużo, ale jednak. Kot raz tylko złapał mysz w domu [w środku nocy, po czym radośnie przyniósł do sypialni] - normalnie to przynosi tylko z ogrodu do domu (czasem żywe). Niekoniecznie kafle. Ja w swoim domu zbudowanym onegdaj z c.o. tradycyjnym zamierzam w br. w salonie zbudować podłogówkę i położyć na tym panele. Wiem, że jest wielu przeciwników paneli ale wolę to niż kafle w salonie. Jeśli się nie sprawdzą to pozostanie mi wymiana paneli na kafle:-( Mam jednak nadzieję, że to się uda - w końcu producenci paneli nie sprzeciwiają się już tej opcji - przynajmniej niektórzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 07.01.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Instalacja wodkanico jest dla mnie jednym wielkim zaskoczeniem - najgorsze jest to, że nie można samemu jej skalkulować nawet w przybliżeniu. A dlaczego nie? Rurki się przecież da policzyć, piec też, zestawy pompowe z zaworami, rura itd wyjdą w programie do obliczeń proszę Cię liczyłam już wiele rzeczy budowlanych ale tu nawet nie wiem co mi potrzebne jest - w wycenie mam na przykład zawór antyskażeniowy - ki diabeł? Ostatnio zakładaliśmy w firmie - koszt zaworu ok. 40 zł o ile dobrze pamiętam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts