mkkafe 07.01.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 my mamy ten zawor poniewaz korzystamy z wody wodociagowej (tylko w kuchni) i ze studni - reszta domu. Mamy dwie instalacje do kuchni. Woda nie powinna miec ze soba stycznosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 07.01.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Instalacja wodkanico jest dla mnie jednym wielkim zaskoczeniem - najgorsze jest to, że nie można samemu jej skalkulować nawet w przybliżeniu. A dlaczego nie? Rurki się przecież da policzyć, piec też, zestawy pompowe z zaworami, rura itd wyjdą w programie do obliczeń proszę Cię liczyłam już wiele rzeczy budowlanych ale tu nawet nie wiem co mi potrzebne jest - w wycenie mam na przykład zawór antyskażeniowy - ki diabeł? Ostatnio zakładaliśmy w firmie - koszt zaworu ok. 40 zł o ile dobrze pamiętam... aha u mnie występuje pozycja zawór antyskażeniowy plus reduktor ciśnienia 1 - 285 zł netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 proszę Cię liczyłam już wiele rzeczy budowlanych ale tu nawet nie wiem co mi potrzebne jest - w wycenie mam na przykład zawór antyskażeniowy - ki diabeł? Zauważyłem, że ostatnio jest tendencja do wpinania tego w rury wodociągowe w okolicach licznika - ma to niby zabezpieczyć przed skażeniem wodociągu przed "cofką" z Twojej instalacji - możliwe, że jest to teraz wymagane. Co do kompletności to np pojęcie o tym, co będzie potrzebne do podłogówki daje wizyta na stronie http://www.podlogowka.pl/ - tam mają gotowe zestawy - czyli układ pompowy z zaworami, rodzielaczem i innymi niezbędnymi elementami - i mają to rozpisane. Do tego dojdzie podłoże pod podłogówkę czyli styropian + płyta z wypustkami lub folia + spinki, piec/pompa ciepła/cokolwiek, ew. zasobnik ciepłej wody, rurki do wody, rury kanalizacyjne, odpowietrzniki do kanalizacji i tak z grubsza to da się policzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 07.01.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Zawór antyskażeniowy to coś podobnego do zaworu zwrotnego z dodatkową funkcją z jakiej Ty sam nigdy nie skorzystasz:-).Koszt takowego fi 20 w cenie detalicznej to 30zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 07.01.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 ja potrzebuje jeszcze ok 70 tys - bez szalenstw (...) Ja mam już prawie wszystko to co wymieniłaś - a nadal potrzebuje tych 70kzł - na dokończenie tarasu, ogrodzenie, ogród, kostkę, meble itp. Studnia bez dna ma chyba mniejsze nakłady Przy okazji instalacji C.O. - po pierwszej zimie w domq wszystkim "nowym" będę radził podłogókę. Im więcej tym lepiej. Świetna sprawa, a przy tym ekonomicznie wymiata w porównaniu z tradycyjnym grzejnikiem panelowym. Jedyny minus wiadomo - kafle. Tak się zastanawiam... jak Wam te myszy na poddasze wchodzą??? Też się zastanawiam. Mam i kota i podbitkę ... i myszy na regipsach. To cholersto łazi po ścianach bez problemu. A kot nie ma dostępu na "strych", bo ja nie mam strychu (myszy uważają inaczej niestety). Nie ma ich jakoś dużo, ale jednak. Kot raz tylko złapał mysz w domu [w środku nocy, po czym radośnie przyniósł do sypialni] - normalnie to przynosi tylko z ogrodu do domu (czasem żywe). Niekoniecznie kafle. Ja w swoim domu zbudowanym onegdaj z c.o. tradycyjnym zamierzam w br. w salonie zbudować podłogówkę i położyć na tym panele. Wiem, że jest wielu przeciwników paneli ale wolę to niż kafle w salonie. Jeśli się nie sprawdzą to pozostanie mi wymiana paneli na kafle:-( Mam jednak nadzieję, że to się uda - w końcu producenci paneli nie sprzeciwiają się już tej opcji - przynajmniej niektórzy. My mamy w salonie, przedpokoju i kuchni panele na podłogówce - QuickStepa. Na pewno nie nagrzewają się tak jak płytki, ale nie są nigdy też tak zimne jak płytki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 07.01.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 my mamy ten zawor poniewaz korzystamy z wody wodociagowej (tylko w kuchni) i ze studni - reszta domu. Mamy dwie instalacje do kuchni. Woda nie powinna miec ze soba stycznosci U nas całość z wodociągu. Cena metra wody w gminie mnie ostatnio zdziwiła - na plus właśnie, 1,80 zł. Jakoś strasznie mało, chcieliśmy zakładać baniak(i) na deszczówkę, tanie nie są, zastanawiam się czy to się w ogóle opłaci przy tej cenie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 07.01.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 No właśnie - wystarczy dołożyć nieco długości pętli i wydajność na panelach musi być porównywalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 07.01.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Kero - to prawda - ale panele w porownaniu z plytkami daja podobno straty...nie liczylam - ale wydaje mi sie to prawda - kafle stygna wolno i oddaja wciaz cieplo - podczas gdy panele juz sa zimne Fakt - tu gdzie mamy podlogowke - jest cieplo i milo. W naszej sypialni - gdzie jest grzejnik - polaczonej i otwartej na lazienke z garderoba - gdzie jest podlogowka nie wlaczamy grzejnika. Jest zupelnei inaczej niz w sypialni dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Niekoniecznie kafle. Ja w swoim domu zbudowanym onegdaj z c.o. tradycyjnym zamierzam w br. w salonie zbudować podłogówkę i położyć na tym panele. Wiem, że jest wielu przeciwników paneli ale wolę to niż kafle w salonie. Jeśli się nie sprawdzą to pozostanie mi wymiana paneli na kafle:-( Mam jednak nadzieję, że to się uda - w końcu producenci paneli nie sprzeciwiają się już tej opcji - przynajmniej niektórzy. Są też wykładziny do ogrzewania podłogowego i panele podobno też - ja gdzieś znalazłem info, że można kłaść każde o ile są przyklejane bezpośrednio do betonu i nie mają więcej niż 16mm grubości. Co do wykładziny to nawet sdobie zamówiłem kilka próbek "do pomacania" od jednego z producentów - zobaczymy jak to wygląda nażywo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 07.01.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Ja się w każdym razie wybieram do Izbicy Kujawskiej obejrzeć ich dechy podłogowe. Ma ktoś doświadczenia jakieś z nimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 chcieliśmy zakładać baniak(i) na deszczówkę, tanie nie są, zastanawiam się czy to się w ogóle opłaci przy tej cenie wody. Mojej żonie podoba się taki: http://image.ceneo.pl/data/products/2072560/product.jpg ale cena około 1100 skutecznie leczy nas z tego skądinąd ładnie wyglądającego dodatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 07.01.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 chcieliśmy zakładać baniak(i) na deszczówkę, tanie nie są, zastanawiam się czy to się w ogóle opłaci przy tej cenie wody. Mojej żonie podoba się taki: http://image.ceneo.pl/data/products/2072560/product.jpg ale cena około 1100 skutecznie leczy nas z tego skądinąd ładneie wyglądającego dodatku no fajny, owszem ale my myśleliśmy o wkopanym z elektryczną pompą, niestety znacznie droższym, spotkaliśmy nawet takie za 5 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 07.01.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Kero - to prawda - ale panele w porownaniu z plytkami daja podobno straty...nie liczylam - ale wydaje mi sie to prawda - kafle stygna wolno i oddaja wciaz cieplo - podczas gdy panele juz sa zimne Fakt - tu gdzie mamy podlogowke - jest cieplo i milo. W naszej sypialni - gdzie jest grzejnik - polaczonej i otwartej na lazienke z garderoba - gdzie jest podlogowka nie wlaczamy grzejnika. Jest zupelnei inaczej niz w sypialni dzieci. Mniej więcej jest tak jak mówisz mkkafe ale to nie chodzi o straty tylko o opory w przenikaniu ciepła. Materiały drewnopochodne oczywiście są materiałem trudniej przepuszczającym ciepło dlatego piszę o wydłużeniu pętli w celu uniknięcia spadku wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 07.01.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 No właśnie - wystarczy dołożyć nieco długości pętli i wydajność na panelach musi być porównywalna. W momencie gdy grzeją pewnie tak - ale piec przecież nie grzeje non-stop. Ja musiałem przenieść panel sterujący z termostatem z dala od podłogówki, bo piec potrafił się wyłączyć na pare h (a podłoga wciąż ciepła) i tam gdzie nie ma podłogówki było 4 stopnie zimniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 ale my myśleliśmy o wkopanym z elektryczną pompą, niestety znacznie droższym, spotkaliśmy nawet takie za 5 tys. To strasznie drogie - najtańsza opcja (~69zł) to coś takiego: http://www.mpack-opakowania.pl/brudas6.JPG http://allegro.pl/item520996896_zbiornik_1000l_zbiorniki_1000_l_promocja_69_zl.html wkopanego w ziemię + zwykłą pompa do wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 07.01.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 No właśnie - wystarczy dołożyć nieco długości pętli i wydajność na panelach musi być porównywalna. W momencie gdy grzeją pewnie tak - ale piec przecież nie grzeje non-stop. Ja musiałem przenieść panel sterujący z termostatem z dala od podłogówki, bo piec potrafił się wyłączyć na pare h (a podłoga wciąż ciepła) i tam gdzie nie ma podłogówki było 4 stopnie zimniej. I nic w tym zaskakującego. Usytuowanie sterownika w pomieszczeniu z podłogówką w przypadku kiedy ogrzewanie nie jest w całości w podłodze to błąd. Ogrzewanie podłogowe równie dobrze można nazwać akumulacyjnym więc oczywistym jest, że piec nie pracuje non stop. Zresztą nawet w tradycyjnym ogrzewaniu piec także nie pracuje non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Ja musiałem przenieść panel sterujący z termostatem z dala od podłogówki, bo piec potrafił się wyłączyć na pare h (a podłoga wciąż ciepła) i tam gdzie nie ma podłogówki było 4 stopnie zimniej. Ja dlatego chcę mieć wszędzie podłogówkę, żeby było łatwiej to wszystko poustawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 07.01.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 no i jeszcze dodam ze jakbym miala zdzierac panele na parterze za 7 tysiecy - i kupowac kafle - z ulozeniem pewnie kolejne 7 - raz ze dla mnie za duze ryzyko - dwa - ze ich nie mam a ze zbiornikami na deszczowke - uwaga - ja mam w warunkach zabudowy zakaz zatrzymywania wody opadowej - wszystko musi isc do gruntu - ale moze to z powodu bliskosci jeziora U nas woda gminna po 1,9 zl - ale jak lejesz latem ogrod caly dzien - troche wyjdzie. Ja mam piaski - wiec trzeba lac, lac i lac by cokolwiek roslo. Ogroki dzialkowe maja tania wode z jeziora.. Przyznam ze pomyslowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 U nas woda gminna po 1,9 zl - ale jak lejesz latem ogrod caly dzien - troche wyjdzie. Ja mam piaski - wiec trzeba lac, lac i lac by cokolwiek roslo. Zawsze możesz złożyć wniosek o wodomierz ogrodowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 07.01.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 nie - ja mam ze studni. Pisalam tak ogolnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts