Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My też oglądaliśmy działki w Dobrczu. Szczerze bardzo nam się podobały, tylko przeraziła mnie trochę odległość. My oglądaliśmy działki niedaleko cmentarza (w Dobrczu).

Ejże! Zamość - Dobrcz, nie mierzyłem z Zamościa, ale chyba aż takiej różnicy nie ma... :-?

A tak z ciekawości ile macie z Zamościa do miasta, z Dobrcza do ronda Fordońskiego jest 15km.

Tak przy okazji to mamy w Zamościu znajomych - niedawno wybudowanych, na skraju, z widokiem na pole i rzeczkę.

Hm my teraz mieszkamy na Szwederowie, pracujemy na Błoniu. Ile jest z Zamościa do R.Fordońskiego to nie wiem - tak na oko z 18 km.

A gdzie dokładnie kupiliście działkę w Dobrczu. Właśnie tam gdzie pisałam, koło cmentarza? Latem właśnie tam jeden pan sprzedawał - dużo działek po 18 za metr (media w ulicy). Ale nie wiem czy to jest na Magdalenkę, dalej była droga ale nie wiem dokąd prowadziła.

I co podoba się znajomym w Zamościu???

Pozdro

Kliknijcie proszę na ofety na okna które dostałam od firm, i zebrałam "do kupy"- w postaci pliku Excella ...Doradzicie mi jakie okucia i stolarka najlepsza..? Co mam wybrać :cry:

Kliknąłem :-?

Nie wybrałbym firm o dość egzotycznych nazwach które pierwszy raz widzę...

Postawiłbym na M&S bo:

1. mamy w tej chwili okna z tej firmy w domu (bloku) od 3 lat i są super.

2. teściowie ostatnio sobie wstawili okna z tej firmy i są zadowoleni

3. robiłem u nich wstępną wycenę do naszego domku i jestem zadowolony z oferty...

Decyzję i tak podejmiesz sama :)

ps. rolety też z m&s? czy mają jakiegoś podwykonawcę?

Na którym forum znajdę Jareko lub Pchełkę?? :wink:

"Esencja wiedzy o oknach" - zebrana przez pracowitego forumowicza gość

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=40173&highlight=drutex

Na tej stronie znajdziesz masę dobrych porad od : jareko, pchełek, stary.

Ja odkryłam tę stronkę dopiero dzisiaj.... i zamiast zmywac "gary po obiedzie" które zaschły w zlewie...czytam, czytam... wypowiedzi

"ICH TRZECH" o oknach. Oj ! dużo dobrej, fachowej porady.. :)

Hm my teraz mieszkamy na Szwederowie, pracujemy na Błoniu. Ile jest z Zamościa do R.Fordońskiego to nie wiem - tak na oko z 18 km.

Pozdro

Aguś

Ja tez pracuję na BŁONIU.... napisz na priva... GDZIE ? Zrewanżuję się :p

Może jesteśmy sąsiadkami...w godzinach pracy. Zapraszam na kawę do "MOJEJ PRACUNCI" :D

Twojemu faciowi jeszcze nie odpowiedziałam... o oknach...nadrobię to jutro.

Ps. Skorzystałaś z geodety?

Pozdrawiam serdecznie

Kliknijcie proszę na ofety na okna które dostałam od firm, i zebrałam "do kupy"- w postaci pliku Excella ...Doradzicie mi jakie okucia i stolarka najlepsza..? Co mam wybrać :cry:

Hmm...

Trochę za tym pobiegałaś :o Wziąlem się na sposób i obciąłem najtańsze i najdroższe oferty i z tych co zostało... Może to będzie monotonne ale na mój gust M&S, KONSPO też kojarzy się raczej dobrze - o proponowanych przez nich profilach się nie wypowiadam, nie znam się tak dobrze :oops: Co prawda skłonność do M&S może brać się stąd że sami mamy ich okna i to już w drugim lokum, więc trochę je używałem- żadnych zastrzeżeń. Bardzo podoba nam się podejście do klienta w OKNO-PLUS - solidni, zresztą ekipy montażowe również bez zarzutu.Nie wiem jak w tej chwili jest z innymi profilami, ale oni mają ciekawy patent z usztywnieniem wewn. - zamknięty element z tworzywa sztucznego wypełnionego pianką, co przy sporej masie naszych szyb nie było bez znaczenia. Mają solidny serwis, żadnych problemów z przyjeżdżaniem na regulację, wręcz to oni "chodzili" za mną a nie ja za nimi, tylko ciągle mi coś "wyskakiwało" i umawialiśmy sie od nowa... :-?

Paradoksalnie mała wada z oknami też działa na ich korzyść, bo przy ostatniej regulacji i problemem z oknem balkonowym, Panowie zamiast nawijać mi makaron na uszy od razu powiedzieli, że jest tam mały błąd z okuciem - w pewnym miejscu powinny być rolki a nie grzybki i na odwrót (mamy P4 z okuciamiWK2) - i należy to wymienić, co niezwłocznie zgłosili w firmie. Błąd może zdarzyć się wszędzie i każdemu, grunt żeby nie wciskać komuś kitów i naprawić fuszerkę - i takie podejście też musisz brać pod uwagę przy wyborze firmy. :D

A decyzja jak zawsze należy do Ciebie. Nie bierz najtańszej oferty- z reguły się na tym traci, a z kolei te najdroższe wcale nie muszą być warte tych pieniędzy.

Wojtek

TASIJA Jeszcze jedno, masz spore okno balkonowe. Nie wiem jak ono jest dzielone, jak ma być otwierane, czy z przewiązką czy bez, jakie chcecie mieć szyby zwykłe czy wzmocnione. Z jakimkolwiek wykonawcą będziesz rozmawiać, dobrze "obgadajcie" to okno. Spory rozmiar, spore naprężenia. My mamy+/- 1800/2100 - uparłem się że nie chcę przewiązki i było sporo zamieszania przy ustalaniu jak to ma być zrobione żeby się nie "rozleciało" po jakimś czasie. Wcale nie musi być dobrze jak wykonawca nie będzie miał żadnych uwag (a tacy też są :x - można poczytać na forum) i zrobi wszystko tak jak Ty chcesz...

W.

Okna już podpisane i przelewem podpieczętowane. Będzie M&S z szarą uszczelką i do tego konglomerat taniocha. :)

Montaż niech sie pali i wali ma być 7 kwietnia.

Zobaczymy co z tego będzie.

RobertES a jak u ciebie po poniedziałkowym montażu okien bo taka cisza jeszcze nie wierzysz że surowy zamknięty :p

Nie wybrałbym firm o dość egzotycznych nazwach które pierwszy raz widzę...

Postawiłbym na M&S bo:

1. mamy w tej chwili okna z tej firmy w domu (bloku) od 3 lat i są super.

2. teściowie ostatnio sobie wstawili okna z tej firmy i są zadowoleni

3. robiłem u nich wstępną wycenę do naszego domku i jestem zadowolony z oferty...

Decyzję i tak podejmiesz sama :)

ps. rolety też z m&s? czy mają jakiegoś podwykonawcę?

Głupio może wymieniłam w tym pliku EXCELA podając w większości zamiast nazw producentów - nazwy i adresy przedstawicieli.

M&S daje też rolety z kolorem prowadnic, klapy rewizyjnej dolnej i pancerza zblizony do "złotego dębu" - a w takim kolorze bedą okna.

Oferta cenowa bardzo dobra - jeszcze promocyjna !

Pozdrawiam :)

TASIJA Jeszcze jedno, masz spore okno balkonowe. Nie wiem jak ono jest dzielone, jak ma być otwierane, czy z przewiązką czy bez, jakie chcecie mieć szyby zwykłe czy wzmocnione. Z jakimkolwiek wykonawcą będziesz rozmawiać, dobrze "obgadajcie" to okno. Spory rozmiar, spore naprężenia. My mamy+/- 1800/2100 - uparłem się że nie chcę przewiązki i było sporo zamieszania przy ustalaniu jak to ma być zrobione żeby się nie "rozleciało" po jakimś czasie. Wcale nie musi być dobrze jak wykonawca nie będzie miał żadnych uwag (a tacy też są :x - można poczytać na forum) i zrobi wszystko tak jak Ty chcesz...

W.

Dzięki śliczne za porady :D

Obsługa w firmie która robiła Ci okna - rzeczywiscie super !

Rozmawiałam z nimi dzisiaj.

Moje drzwi tarasowe mają tak wygladać :wink:

http://www.republika.pl/sorkawyspa/drzwi_tarasowe.jpg

Co to są przewiązki :oops:

Ps. Masz piekny domek i uroczego synka ! Będę miała kilka pytań, do rzeczy które podpatrzyłam u Ciebie na stronie...

Np. piekne połaczenie płytek podłogowych z panelami (chyba są to panele :oops: )Czy robił to fachowiec od płytek czy fachowiec od kładzenia paneli ?

Czy grubość paneli i grubość płytek (razem z klejem) jest taka sama, czy trzeba było kombinowac, zeby wszystko wyszło idealnie na jednym poziomie ?

Pozdrawiam serdecznie

TASIJA okna musisz wybrać sama, my możemy pisać tylko o naszych doświadczeniach.

PS. My w projekcie też mamy okno tarasowe 1800 na 2130 jestem

ciekawa jak to rozwiążecie?!

Aguś odpisałam dziś w końcu Twojemu Faciowi... :oops:

A te wymiary które cytujesz, to wymiary drzwi tarasowych amj2...który mieszka już w swoim pięknym domku...(widziałam jego stronkę)

Moje drzwi namalowałam w poście powyżej w odpowiedzi do amj2

Pozdrawiam serdecznie :wink:

RobertES a jak u ciebie po poniedziałkowym montażu okien bo taka cisza jeszcze nie wierzysz że surowy zamknięty :p

Robert Ty masz już okna??? No ja tam muszę na inspekcję pojechać!

Tak, tak

mam już zamontowane okna, drzwi zewnętrzne i bramę garażową.

W jednym dniu udalo mi się spiąć trzy ekipy i zamknąć stan surowy :lol:

Czekam teraz na elektryka i hydraulika.

Później sam zabieram się do roboty :-? :-? :lol: Będę robil ocieplenie poddasza z regipsami.

Aguś - serdecznie zapraszam. Daj cynk kiedy mielibyście ochote podjechać

Postaram się też być. Teraz już trzeba mieć klucz zeby wejść do domu.

A tak w ogóle nie wiem co się stało ale moim dachowym zwinęli rusztowanie co bardzo mi się nie podoba :(

a dachowi po częściowej zmianie ekipy stracili na formie sporo, mam już dość tego dachu

Dziwne, a rozmawialaś z nimi??

Slyszlem ze jeden z nich nawet spadl z Twojego dachu, nie wspominając o tym co zlamal nogę.

:cry: :cry: :o

U mnie bylo jakoś spokojniej, może dlatego, że ich tak nie gonilem z czasem.

Okna tak czy inaczej planowalem na marzec i gdyby skonczyli wczesniej mialbym dluższą przerwę.

Dzięki śliczne za porady :D .................

............wyszło idealnie na jednym poziomie ?

Pozdrawiam serdecznie

Witam.

Jej! Ale pytań!

Zacznę z innej beczki. Jak ten czas leci. Raptem rok z małym hakiem wstecz na hasło przewiązka ja robiłem tak: :o A teraz proszę! Odpowiadam. Ha! ile to budowa człowieka nowych rzeczy nauczy. A ja to tak po prwadzie teoretyk tylko jestem... Jacy dumni muszą być ci co dużo sami robią i jednocześnie się uczą! :D

Przewiązka to jest taka pozioma "decha" w poprzek okna z reguły na 1/3 wysokości okna. U Ciebie jej nie ma. Przy prawie metrowej szerokości skrzydła może się okazać konieczna, Wszystko zależy od tego jakie wkłady szybowe chcesz mieć. W naszym przypadku z szybami P4 w OKNO-PLUSIE zdecydowanie nie chcieli zrobić bez przewiązki, a na mnie z kolei ta "decha" działa jak płachta na byka :evil: . koniec końców stanęło na tym że musieliśmy dołożyć grosza i zmienić skrzydła z rozwiernych na przesuwne (inne mocowanie, zdecydowanie mniejsze naprężenia).

Połączenie paneli i płytek robili po połowie z jednej strony fachowcy od płytek z drugiej fachowcy od paneli i tak się spotkali :lol: A na poważnie wbrew pozorom to nie jest zbytnia filozofia. Listwy kupiłem w firmie od paneli (trchę drogie to dziadostwo było :-? ) i od razu u nich ustalałem jaką szczelinę będą potrzebowali do paneli. Samą listwę wyginali i mocowali pod płytki magicy od płytek, powiedziałem im że muszą z drugiej strony zostawić tyle i tylko tyle mm szczeliny dla paneli i reszta to było ich zmartwienie... 8) Generalnie wydaje mi się że jeżeli nie będziesz miała jakiś bardzo nietypowych płytek ( bardzo grubych lub cienkich) oraz nie będziesz robiła jakiegoś nietypowego wytłuminia pod panele to nie powinno być problemu z poziomami.

Wojtek