Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

alex - cokol - wymurowalam ze starej cegly

obudowa - profile aluminiowe w kt maz ulozyl welne - rockwoola - firerock - czyli gotowe maty z aluminium

na tym obudowa sie skonczyla - brak czasu. W najblizszym czasie oblozy te obudowe plytami kg, zamalujemy a na cokol przyjdzie kamienny blat.

Foty - oki - wkleje zaraz - ale to poki co naprawde nic czym mozna sie chwalic - bo jest po prostu " w budowie".

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

obudowa - profile aluminiowe w kt maz ulozyl welne - rockwoola - firerock - czyli gotowe maty z aluminium

na tym obudowa sie skonczyla - brak czasu. W najblizszym czasie oblozy te obudowe plytami kg, zamalujemy a na cokol przyjdzie kamienny blat.

Foty - oki - wkleje zaraz - ale to poki co naprawde nic czym mozna sie chwalic - bo jest po prostu " w budowie".

No w sumie to nawet lepiej, szukam inspiracji, bo wełnę do kominka dostaliśmy w komplecie

Tak jak pisałem na innym forum koszt ogrzewania w okresie "grzaniowym" czyli XI - V i IX -XI 2007/2008 to ok. 140 zł średniomiesięcznie.(...)

A co składa się na ten koszt ? Energia elektryczna czy coś ponad ?

Ile mniej więcej kosztowała Cię instalacja pompy nie licząc wod-co, którą miałbyś przy tradycyjnym piecu ?

Cieplejsze drewno niż gres ? Hmmm no to ciekawe, co piszesz. Ja wybrałem tradycyjny parkiet, lity (nie warstwowy) - klejony, lakierowany - co wybitnie nie współgra z ogrzewaniem podłogowym, ale czytałem onegdaj, że jeśli łączyć te dwie "technologie", to jedynie bezklejowo (ew. specjalnie dedykowany klej) i parkiet warstwowy (właśnie finish - jak Twój, albo barlinek itp.), najlepiej olejowany.

Aha i drewno im bardziej wilgotne tym lepiej oddaje ciepło.

A Ci co szukają inspiracji i porad w sprawie kominków polecam wątek:

http://forum.muratordom.pl/kominki-nasze,t40057.htm

Tak jak pisałem na innym forum koszt ogrzewania w okresie "grzaniowym" czyli XI - V i IX -XI 2007/2008 to ok. 140 zł średniomiesięcznie.(...)

A co składa się na ten koszt ? Energia elektryczna czy coś ponad ?

Ile mniej więcej kosztowała Cię instalacja pompy nie licząc wod-co, którą miałbyś przy tradycyjnym piecu ?

Cieplejsze drewno niż gres ? Hmmm no to ciekawe, co piszesz. Ja wybrałem tradycyjny parkiet, lity (nie warstwowy) - klejony, lakierowany - co wybitnie nie współgra z ogrzewaniem podłogowym, ale czytałem onegdaj, że jeśli łączyć te dwie "technologie", to jedynie bezklejowo (ew. specjalnie dedykowany klej) i parkiet warstwowy (właśnie finish - jak Twój, albo barlinek itp.), najlepiej olejowany.

Aha i drewno im bardziej wilgotne tym lepiej oddaje ciepło.

A Ci co szukają inspiracji i porad w sprawie kominków polecam wątek:

http://forum.muratordom.pl/kominki-nasze,t40057.htm

140 zł - koszt energii elektrycznej zużywanej przez pompę ciepła.Koszt instalacji ok.48 kzł

mkaffe - jeszcze jedno... to technicznie, bo ja mam kominek i juz to przeszedlem...

1. zapewnili cie kolesie od kominka / konstruktor ktokolwiek kto umiescil komin tak blisko schodow drewnianych ze wszystko bedzie z nimi ok, bo jak sie rozpali w takim kominku to w tak bliskiej odl na prawde temperaturka jest (nie usiedzisz) i troche szkoda schodow - nie wiem jak zachowa sie drewno...

2. robicie z welny... a o plytach krzemionkowych wam nie mowili - rozwazaliscie?

ad 2 to nei wiem - konstruktor moj m - nie wiem dlaczego daje welne...moze tak taniej po prostu

ad 1 - to troche nasza wina - w projekcie sa betonowe - ale beton w srodku domu, przy salonie :roll: .....moglismy ustawic troche inaczej kominek - ale jak przyszly schody i okazalo sie ze sa tak blisko bylo juz za pozno - bo schody montowano w pazdzierniku, a kominek w sierpniu. Wykonawca schodow uprzedzil ze moga sie rozsychac. Welna dobrze izoluje, gdzieniegdzie schody sa podklejone tasma aluminiowa i sa w tych miejscach letnie. Licze sie z tym ze beda skrzypiec. Tez mi ich szkoda

Witam Furumowiczki i Forumowiczów. Otrzymałem ofertę na samą robociznę od polecanej ekipy. Z wcześniejszych ich prac jestem zadowolony, ale prosiłbym o pomoc w analizie kosztów poszczególnych prac. Zdaję sobie sprawę, że można za wszystko zapłacić o wiele więcej, ale dla spokojnego snu chciałbym usłyszeć również wasze opinie.

Sufity na pietrze 102m x 20 zł/m: folia paroizolacyjna + 2x płyta + szpachel + pianka

Sufity parter 80 m x 35 zł/m: szkielet krzyżowy + płyta i szpachel + pianka

Szpachlowanie ścian 340m x 20 zł/m: 3x gładź+ szlifowanie +gruntowanie farbą emulsyjną

Kafle na podłodze 132m x 40 zł/m: układanie + fuga

Cokoliki z sylikonem 12 zł/mb

Cokoliki bez sylikonu 7 zł/mb

Zabudowy rur kanalizacyjnych itp. 30 zł/mb : profil,płyta gipsowa , wełna mineralna ,narożnik aluminiowy ,szpachel

Sufity nietypowe i zabudowy rozliczymy stawką za roboczogodzinę

Geberyt 150zł sztuka

Miska WC 100zł sztuka

Umywalka 80 zł sztuka

Natrysk st. 70,80,90 itp. 300 zł sztuka

Malowanie 522 m x 8 : dwukrotne malowanie

Oświetlenie jak i zabudowy omówimy

Ceny oczywiście bez :wink:

140zl/mc prad do p.c. - instalka 48k zl, = oplacalnosc baaaardzo dyskusyjna, troche przeginaja z tym wciskaniem inwestorom takich rozwiazan... lepiej nie isc ta droga...

Po pierwsze alternatywą był gaz z butli ...= oplacalnosc baaaardzo dyskusyjna

Po drugie elektryka - klocki grzejnków accu...= "wizualność" baaaardzo dyskusyjna

Po trzecie ekogroszek - składowanie węgla...= wygoda baaaardzo dyskusyjna

Po czwarte zwrot nakałdów w stosunku do wersji 1. 5-6 lat a potem już z górki :)

Dzięki za fotki, generalnie masz trochę trudniej bo 3 szybki, ja am chce klinkier wrzucić :D

Z funkcji użytkownika ciągłego kominka współczuje mycia tych szybek :lol: :lol: