Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

140zl/mc prad do p.c. - instalka 48k zl, = oplacalnosc baaaardzo dyskusyjna, troche przeginaja z tym wciskaniem inwestorom takich rozwiazan... lepiej nie isc ta droga...

A kto wciska? Wiadomo od lat, że w PL pro-ekologiczne podejście jest dla zamożnych. To nie Norwegia czy Szwecja, gdzie państwo dopłaca do takich inwestycji. Ja jestem za, choć osobiście mnie nie było stać - za to sąsiad sobie też strzelił, a mamy we wsi gaz ziemny i on wydał na pompe > 50kzł. I jest zadowolony.

W porównaniu z moimi kosztami amortyzacja wynosiłaby jakies 12-15 lat.

ps.

a w ogóle artur to czemu nie napiszesz wszystkiego w jednym poście, huh ;p ?

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sufity na pietrze - jaka pianka? laczenia plyt?

cokoliki z silikonem - o co chodzi? silikonowe fugi?

cenowo... a maja kupe roboty w kolejce czy juz zaczynaja odczuwac spadek zlecen ;) ?

bo ceny o 30% wyzsze niz placilem na wiosne 2008 (robote zaczynali jesienia 2007) oczekiwal bym spadku cen ale pewnie jeszcze z kilka mcy trzeba poczekac...

za to bialy montaz - cena taka sama jak u mnie chcieli ale w koncu zrobilem sam bo to chyba najprostsza robota jaka cie moze spotkac ;)

pozdrawiam i powodzenia!!!

Witam Furumowiczki i Forumowiczów. Otrzymałem ofertę na samą robociznę od polecanej ekipy. Z wcześniejszych ich prac jestem zadowolony, ale prosiłbym o pomoc w analizie kosztów poszczególnych prac. Zdaję sobie sprawę, że można za wszystko zapłacić o wiele więcej, ale dla spokojnego snu chciałbym usłyszeć również wasze opinie.

Sufity na pietrze 102m x 20 zł/m: folia paroizolacyjna + 2x płyta + szpachel + pianka

Sufity parter 80 m x 35 zł/m: szkielet krzyżowy + płyta i szpachel + pianka

Szpachlowanie ścian 340m x 20 zł/m: 3x gładź+ szlifowanie +gruntowanie farbą emulsyjną

Kafle na podłodze 132m x 40 zł/m: układanie + fuga

Cokoliki z sylikonem 12 zł/mb

Cokoliki bez sylikonu 7 zł/mb

Zabudowy rur kanalizacyjnych itp. 30 zł/mb : profil,płyta gipsowa , wełna mineralna ,narożnik aluminiowy ,szpachel

Sufity nietypowe i zabudowy rozliczymy stawką za roboczogodzinę

Geberyt 150zł sztuka

Miska WC 100zł sztuka

Umywalka 80 zł sztuka

Natrysk st. 70,80,90 itp. 300 zł sztuka

Malowanie 522 m x 8 : dwukrotne malowanie

Oświetlenie jak i zabudowy omówimy

Ceny oczywiście bez :wink:

pyciu,

a co ma sasiad powiedziec, ze popelnil blad? neeeeeeeeee...

(...)

cokoliki z silikonem - o co chodzi? silikonowe fugi?

A dlaczego by nie? Uwierz mi na słowo, że istnieją ludzie - także faceci - którzy potrafia przyznać się do błędu :)

Poza tym ja go rozumiem - wygoda, komfort przy codziennej prasówce dot. zagrywek Putina itp. A koszty ... coż - kiedyś sie zwrócą (raczej dalej niż bliżej, ale każdy kto w to wchodzi sie z tym liczy).

cokolik z silikonem - to jak zgaduje wersja z zasilikonowaniem powstałych przy nierównych ścianach szczelin między ścianą a cokołem. Też śmiało można samemu to zrobić...

cokolik z silikonem - to jak zgaduje wersja z zasilikonowaniem powstałych przy nierównych ścianach szczelin między ścianą a cokołem. Też śmiało można samemu to zrobić...

dokładnie o to chodzi. Malowanie zrobię samemu, ale cokolik z płytek - hmm. wolę nie ryzykować. Na ogrodzeniach, bramach i dachach się znam, na komputerach i samochodach z zamiłowania, ale prace tego typu wole zostawić fachowcom. Później nie będę sobie w brodę pluł tylko wezwę ich na serwis.

140zl/mc prad do p.c. - instalka 48k zl, = oplacalnosc baaaardzo dyskusyjna, troche przeginaja z tym wciskaniem inwestorom takich rozwiazan... lepiej nie isc ta droga...

wygoda korzystania z tego wynalazku... bezdyskusyjna :)))

Zgadzam się w 100 %. Wygoda i koszt prądu naprawdę niewielki.

angel a ty ile placisz za prąd? Ile zapłaciłeś za instalację C.O.?

dokładnie o to chodzi. Malowanie zrobię samemu, ale cokolik z płytek - hmm. wolę nie ryzykować. Na ogrodzeniach, bramach i dachach się znam, na komputerach i samochodach z zamiłowania, ale prace tego typu wole zostawić fachowcom. Później nie będę sobie w brodę pluł tylko wezwę ich na serwis.

Chodzi o to, że można wziąć same cokoliki w cenie chyba 8 zł, a silikon uzupełnić samemu, coby nie przepłacać...

alex - cokol - wymurowalam ze starej cegly

obudowa - profile aluminiowe w kt maz ulozyl welne - rockwoola - firerock - czyli gotowe maty z aluminium

na tym obudowa sie skonczyla - brak czasu. W najblizszym czasie oblozy te obudowe plytami kg, zamalujemy a na cokol przyjdzie kamienny blat.

Foty - oki - wkleje zaraz - ale to poki co naprawde nic czym mozna sie chwalic - bo jest po prostu " w budowie".

Dzięki za fotki, generalnie masz trochę trudniej bo 3 szybki, ja am chce klinkier wrzucić :D

Z funkcji użytkownika ciągłego kominka współczuje mycia tych szybek :lol: :lol:

alex - w sume nei trzeba mnei uswiadamiac bo codziennie je czyszcze - i jesli sa czyszczone codziennie - nie ma tragedii. Gorzej jak sobie je odpusci - takie dwudniowe juz nielatwo umyc

angel - co by nie zasmiecac watku zajrzyj sobie do dziennika - tam jest wiecej zdjec schodow, nie bede sie powtarzac

schody robione byly przez http://www.sd.pl i kosztowaly 16 tys (maj 2007)

Chodzi o to, że można wziąć same cokoliki w cenie chyba 8 zł, a silikon uzupełnić samemu, coby nie przepłacać...

właśnie to miałem na myśli :-)

A jeszcze lepiej jak ponegocjujesz z kafelkarzem stawkę, bo wypełnianie silikonem tych szpar powinno byc w cenie standardowej usługi.

jesli sa czyszczone codziennie - nie ma tragedii. Gorzej jak sobie je odpusci - takie dwudniowe juz nielatwo umyc

...ale stosujesz dedykowany środek do czyszczenia szyb kominkowych ?

Ja jestem bardzo zadowolony z tego wynalazku - czyszczę szybę co 5-10 sesji kominkowych i sam proces zajmuje mi jakies 2-3 minuty (psik, psik, czekam, przecieram, psik, czekam, przecieram, zapominam).

Tylko, ze ja mam wkład z jakimiś bajerami typu "czysta szyba" (taki chwyt reklamowy).

Witam zapaleńców budowlanych mam namiary na dobrego ,sprawdzonego instalatora od c.o ,c.w.u,kanalizacji jak ktoś byłby zainteresowany podam telefon .

Pozdrawiam

Dariusz

a masz może namiary na dobrą sprawdzoną ekipę murarską? :)

Bo ekipa która miała przyjść obgadać szczegóły ("z polecenia", umówiona 2 dni wcześniej) zlała to sobie totalnie i nawet nie zadzwoniła... :(

A ma ktos moze namiar na jakas sprawdzona firme, ktora buduje domy w tradycyjnych technologiach, bo chcialabym aby zrobili mi wycene to moglabym to wtedy porownac z wycena ktora mam dostac od firmy hortus (domy prefabrykowane).

Mam jeszcze jeden problem- moze ktos tu sie na tym zna.

Mam dziełke rekreacyjna (pełna własność)- na niej domek letniskowy i własnie sie doczytałam w papierach, ze płace za prad w taryfie C11( cyli prad budowlany)- czy moge to zmienic np G11?

Wyjdzie na to ze 2 tony groszku skonczymy do konca lutego - czyli prawie 6 miesiecy.

To Wasza chalupa jest prawie perpetuum mobile :). Ja jak bylem na etapie wyboru ogrzewania, to generalnie ludzie o groszku pisali/mowili, ze 4 tony na sezon trzeba liczyc i co prawda do nasz pierwszy sezon, ale to sie sprawdza: ok 25kg na dobe idzie, ok. 200m do ogrzania, ytong 40cm, welna 24cm. Ile w kominku palicie? Ile drewna na to idzie?

Przy okazji groszku: jak z czyszczeniem pieca? Mi tak wychodzi, ze co 2 tygodnie to nie ma bata, trzeba sadze wywalic... Piec Klimosz Ling Combi 23kW.

Michal

Wyjdzie na to ze 2 tony groszku skonczymy do konca lutego - czyli prawie 6 miesiecy.

To Wasza chalupa jest prawie perpetuum mobile :). Ja jak bylem na etapie wyboru ogrzewania, to generalnie ludzie o groszku pisali/mowili, ze 4 tony na sezon trzeba liczyc i co prawda do nasz pierwszy sezon, ale to sie sprawdza: ok 25kg na dobe idzie, ok. 200m do ogrzania, ytong 40cm, welna 24cm. Ile w kominku palicie? Ile drewna na to idzie?

Przy okazji groszku: jak z czyszczeniem pieca? Mi tak wychodzi, ze co 2 tygodnie to nie ma bata, trzeba sadze wywalic... Piec Klimosz Ling Combi 23kW.

Michal

Mój sąsiad zeszłej lekkiej zimy też spalił 2 tony - przy czym domu z piwnicą ma prawie 300 m. Był to jego pierwszy sezon grzewczy.