Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Proszę o pomoc i radę. Czy prawdą jest to,że mając przydomową oczyszczalnię ścieków nie można myć sanitariatów środkami typu Domestos, tylko jakimiś specjalnymi? - Jakimi???

No i pytanie do osób korzystających już od jakiegoś czasu z takiej oczyszczalni: jakie "bakterie" wrzucacie do szamba i gdzie je się kupuje?

Z góry dziękuję za wszystkie rady!

Pozdrawiam!!!

To fakt, ja o tym nie wiedzialem, ze sa takie "bezobslugowe" oczyszczalnie, dopiero po fakcie okazalo sie, ze np. sa takie, ktore w posrednim zbiorniku maja tuf wulkaniczny, w ktorym bakterie sie namnazaja i nie trzeba nic do oczyszczalni wsypywac. Ja mam standardowa oczyszczalnie i co tydzien wsypuje do niej miarke specyfiku o nazwie Septifos, do kupienia w Leroy'u. Koszt ~50 PLN, starcza na rok. Sa podobno bakterie, ktore wspyuje sie raz na miesiac. Jesli chodzi o domestosy i inne srodki tego typu, to faktycznie podobno dosc skutecznie zabijaja bakterie rowniez w POS, ale specjalnie sie tym narazie nie przejmuje, najwyzej wsypuje podwojna dawke bakterii. Mysle, ze nie ma co przesadzac. Moj szwagier po 3 latach wsypywania przestal w ogole wsypywac bakterie, bo wyszedl z zalozenia, ze jest juz ich tyle, ze chyba by musial cala POS zalac domestosem, zeby je ubic ;-) Po roku poprostu zamowil wywoz i juz ;-) Ja nie jestem zwolennikiem takich skrajnych rozwiazan, ale to dowodzi, ze nie jest tak zle, jedym uzyciem dosmestosa sie POSa nie zapcha.

Michal

Witam

Czy ktoś z forumowiczów wykonywał u siebie wentylację mechaniczną? Szukam firmy/osoby która by ją wykonała u mnie od A do Z.

Ja mam, a raczej będę zaniebawem miała wentylację mechaniczną. Robi mi ją firma, która robi też podłogówkę, wod.-kan. odkuzracz itd. Póki co - jestem z niej bardzo zadowolona. Namiary i szczegóły mogę podać na priva...

Witam!

Co sądzicie o firmie Hiller z Osielska: http://www.hiller.pl/

Czy ktoś miał z tą firmą do czynienia, a może ma stamtąd okna?

Proszę o opinię, bo jesteśmy na etapie decyzji skąd bierzemy okna i drzwi. :)

też by mnie takie opinie interesowały - szukam stolarzy na drzwi wejściowe, schody, parapety, parkiety, łazienkę...

Gość OtoKero
Jeszcze jeśli idzie o POŚ to nie jest żadnym wymysłem a wręcz zaleca się opróżnianie oczyszczalni co jakiś czas beczkowozem. Nie jest tak, że to jest absolutnie wieczne samo działające urządzenie. Ciężki osad nagromadzi się prędzej czy później więc należy to zwyczajnie kontrolować i w razie potrzeby opróżnić po czym ponownie zalać czystą wodą.

Witam,

mam pytanie.. ktory styropian lepszy??

frezowany czy nie???

frezowany drozszy, ponoc wiecej odpadow ale lepiej chroni od zimna???

no i wlasnie nie wiem ktory wybrac.. prosze o plusy i minusy...

Frezowany ma rowki do odprowadzania wody - nie ma to nic wspólnego z ciepłotą.

Chyba chodziło Ci o styropian z wpustam/piórami (ewentualnie zakładkami)i na krawędziach? :)

Witam,

frezowany czy nie???

Chyba chodziło Ci o styropian z wpustam/piórami (ewentualnie zakładkami)i na krawędziach? :)

kurcze od paru osób w tym od ludzi ktorzy to sprzedaja slyszalem ze wlasnie ten z tymi wypustkami piorami zakladakami sie nazywa frezowanym

Ja mam te bakterie, co się wrzuca raz na miesiąc, też kupowane w Leroy. Też kosztowały ok. 50 zł. W sobotę myłam zlew w kuchni Domestosem. Ja słyszałam, że po prostu jak będzie czuć coś z odpływu, to trzeba wtedy dorzucić bakterii, bo to znaczy, że umarły... Moje chyba jeszcze żyją :wink:

Te moje bakterie to jakoś tak się nazywały Zielona Dolina czy coś takiego...

Witam,

frezowany czy nie???

kurcze od paru osób w tym od ludzi ktorzy to sprzedaja slyszalem ze wlasnie ten z tymi wypustkami piorami zakladakami sie nazywa frezowanym

Ja kupowałam frezowany i był z tymi wypustkami/zakładkami. Rowków rzadnych nie miał :wink: . My kupowaliśmy ten frezowany, żeby nie kłaść dwóch warstw, tylko od razu całość.

Gość OtoKero
Witam,

frezowany czy nie???

Styropian frezowany to styropian na "zakładki". Jeśli masz dużo dużych powierzchni to możesz się skusić chociaż ja bym się nie skusił.

Jak nie masz dużych połaci to zapomnij o tym.

Witam,

frezowany czy nie???

Styropian frezowany to styropian na "zakładki". Jeśli masz dużo dużych powierzchni to możesz się skusić chociaż ja bym się nie skusił.

Jak nie masz dużych połaci to zapomnij o tym.

no ale wlasnie dlaczego nie???

Gość OtoKero

Frezowanie styropianu ma na celu zlikwidowanie powstających ewentualnych szczelin pomiędzy poszczególnymi płytami. Musiałbym je kleić po pijaku by do tego dopuścić aby takowe powstały.

Po za tym nawet jeśliby powstały gdzieniegdzie to zostaną zaklejone klejem a następnie tynkiem a powstałe zaklejone szczeliny wypełnione będą powietrzem. które także spełnia rolę izolatora. Może nie o takich właściwościach co styropian ale jak dla mnie frezowany styropian nie jest wart takiej zwyżki cenowej. Po za samym frezowaniem nie posiada on żadnych dodatkowych właściwości.

Witam

Za około miesiąc będe miał szczeniaczki :o

Tydzień w szpitalu z juniorem, "wolna chata" i się mi panny wyszalały

Na domiar złego obydwie lejdis są wciąży.

Gdyby był ktoś zainteresowany szczeniaczkami to proszę o kontakt.

Jedna mamusia to kundel, druga wyżeł waimarski ojcowie nie znani :p .

Pozdrawiam