Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czolem,

Poszukuje ekipy do wykonania na wiosne tynku zewnetrznego mineralnego. Mozecie polecic kogos sprawdzonego?

Przy okazji: sciana jednowarstwowa Ytong 400-tka. Pewien naprawde doswiadczony specjalista mowi, zeby na sciane jednowarstwowa zastosowac tylko i wylacznie mineralny tynk lekki o grubosci ok. 1-1,5 cm, zadnej siatki pod spod, jedynie na naroznikach. Macie swoje zdanie w tym temacie?

Pozdrawiam,

Michal

ja tez tak slyszalam...

tez sie zastanawiamy czy tak robic

wentylacje z reku robi firma Ekowat z Bydgoszczy

nie mam

zbieram ekipy

a zaczac bysmy chcieli - jak uzbieramy kase :lol:

taka proza zycia

a tak na marginesie - rozmawialam z jednym magikiem od tynkow i powiedzial mi ze musze miec tak (w takiej kolejnosci na Ytonga)

-tynk

-klej i siatke

-i dopiero np baranek...czyli tynk dwa razy

bo podobno mam sciany napewno krzywe (na bank mam prosciutkie - to jedna zrzeczy ktore mamy jak Bog przykazal - idealne)

za material i robote poprosil 70 zl/m2

a podobno kryzys i firmy prosza sie o robote

:roll:

za te kase wole kupic kamien i samemu przyklejac go na mur - ok 70 zl za metr - bez kosztow kleju

Frezowanie styropianu ma na celu zlikwidowanie powstających ewentualnych szczelin pomiędzy poszczególnymi płytami. Musiałbym je kleić po pijaku by do tego dopuścić aby takowe powstały.

Popieram :) Frezowany bardziej będzie przydatny przy starych murach - na nowym domu (o ile został zbudowany poprawnie) nie powinny się utworzyć jakieś wielkie szpary, które usprawiedliwiałyby dodatkowy wydatek :)

za material i robote poprosil 70 zl/m2

a podobno kryzys i firmy prosza sie o robote

Nie, nie, ja sie pytalem o ekipe, ktora robi za pieniadze, a nie kupe szmalu i to jeszcze z nastawieniem, ze trafilo na debila ;-) Ja tez bede szukal, jak znajde kogos sensownego, dam znac. I mam nadzieje, ze vice versa z Waszej strony. Proza zycia jest prosta: tynk zewnetrzny jest jednym z koncowych etapow (podobnie jak front ogrodzenia, ogrod itp), wiec wiadomo, ze inwestor wys...ny z kasy i tynk ma kosztowac 20 PLN, a nie 70 :-) Swoja droga cena surowego tynku to znikomy koszt, przyzwoita farba silikatowa na wierzch kosztuje wiecej...

Michal

Witam,

mam pytanie.. ktory styropian lepszy??

frezowany czy nie???

frezowany drozszy, ponoc wiecej odpadow ale lepiej chroni od zimna???

no i wlasnie nie wiem ktory wybrac.. prosze o plusy i minusy...

Frezowany ma rowki do odprowadzania wody - nie ma to nic wspólnego z ciepłotą.

Chyba chodziło Ci o styropian z wpustam/piórami (ewentualnie zakładkami)i na krawędziach? :)

kurcze od paru osób w tym od ludzi ktorzy to sprzedaja slyszalem ze wlasnie ten z tymi wypustkami piorami zakladakami sie nazywa frezowanym

bo generalnie tak nazywają a jak ja szuiałam prawdziwie frezowany do konstrukcji drewnianej to otwierali oczy że coś takiego istnieje :D

WITAM WSZYSTKICH.

SZUKAM EKIPY DO BUDOWY STANU SUROWEGO,WSZYSTKIE WYCENY JAKIE DOSTALEM SA POPROSTU Z KOSMOSU (DOM 104m2 ZABUDOWY 119 m2PLUS GARAZ 19m2)DACH DWUSPADOWY.PROSILBYM O JAKES NAMIAR SPRAWDZONYCH EKIP.

I JESCZE JEDNO PYTANIE CZY SLYSZELISCIE COS O TEJ FIRMIE

http://www.domexpress.bdl.pl mgr inż. Lech Sowiński

WITAM WSZYSTKICH.

SZUKAM EKIPY DO BUDOWY STANU SUROWEGO,WSZYSTKIE WYCENY JAKIE DOSTALEM SA POPROSTU Z KOSMOSU (DOM 104m2 ZABUDOWY 119 m2PLUS GARAZ 19m2)DACH DWUSPADOWY.PROSILBYM O JAKES NAMIAR SPRAWDZONYCH EKIP.

I JESCZE JEDNO PYTANIE CZY SLYSZELISCIE COS O TEJ FIRMIE

http://www.domexpress.bdl.pl mgr inż. Lech Sowiński

Niestety moja ekipa od stanu surowego uciekła ,więc nie mogę pomóc :cry: Budowa naszego domu zajęła im więcej czasu niż przewidzieli na początku i zaczęli być "podobno" stratni :roll:

Życzę powodzenia!

Mozecie powiedziec ile sie teraz placi za instalacje wod-kan i elektryczne, chociaz z grubsza zeby wiedziec jak rozmawiac z wykonawcami, musze jakiegos wybrac a nie wiem od czego zaczac.

Instalacja elektryczna to cena ok. 30 zł za punkt. Wod-kan? Trudno powiedzieć, zależy jaki duży dom, ile łazienek, ile umywalek, zlewów, wc itp. U nas to było ok. 10-12 tys z materiałem (rurki, stelaże, geberity itd. itp.), oczywiście bez ceramiki i armatury. Dom. ok 170 m, parter + poddasze użytkowe, kuchnia, 2 łazienki, umywalka w pom. gospodarczym, odpływ w garażu i takie tam. Jeśli chodzi o elektrykę, to polecam naszego forumowego kolegę - Partnera. Na hydraulika też mogę dać namiar, jak zajdzie taka potrzeba.