Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Mam wielką prośbę do forumowiczów z gminy Białe Błota.

Wczoraj uświadomiłem sobie, że pierwszy raz muszę opróżnić szambo (8m). NIe bardzo wiem jaki jest wybór w firmach i z jakimi kosztami musze się liczyć. Możecie kogoś polecić?

8)

W Białych Błotach jest firma Sanitrans a w Łochowie Eko-Trans - Krzysztof Czarnecki

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!!!

Wie ktos gdzie w okolicy bydgoszczy moge dostac skruszony gruz, albo inne kruszywo, poniewaz potrzebuje by utwardzic podjazd prosze o pomocne informacje.

Wczoraj przypadkiem widziałem aukcję na allegro...

[EDIT]

MAM: http://www.allegro.pl/item543016673_gruz_za_darmo_bydgoszcz.html

Ja to wogole nie myslalam ze takie rzeczy sie wybiera na tym etapie...

Wlasnie na tym. Sposob odprowadzania sciekow to podstawowa sprawa dla gminy i inwestora. Wiekszosc gmin stara sie skutecznie uniemozliwiac robienie POSow, bo to eliminuje mozliwosc (czesto przyszlych) dochodow z odprowadzania sciekow do kanalizacji. W planach zagospodarowania czesto znajduja sie zapisy typu: "odprowadzanie sciekow do szczelnych zbiornikow", co dokladnie oznacza szambo.

Swoja droga zaskoczylas mnie stwierdzeniem, ze nie czytalas swojego miejscowego planu. Przeciez w przypadku planu nie dostajesz warunkow zabudowy, a pozwolenie na budowe wydawane jest wlasnie na podstawie zgodnosci projektu z miejscowym planem. On okresla na ogol kat dachu, kolor pokrycia, odleglosc budynku od granicy dzialk (jesli ma byc inny niz wynika to z prawa budowlanego), wlasnie sposob odprowadzenia sciekow i kilka innych rzeczy...

Pozdrawiam,

Michal

Zeby nie bylo bo wlasnie wychodze na gUpia... czytalam akt ale wtedy gdy dobieralam projekt do dzialki a to byla dawno. Zajrzec teraz nie moge bo papiery oddalam architektowi chyba ze mozna go znalezc w internecie. Jako zupelny laik w sprawach budowy nie wiem jeszcze o wielu sprawach mimo czytania mnostwo porad budowlanych i dlatego spytalam na forum, kto pyta nie bladzi...

No :wink:

Mam do sprzedania 1,5 tony pelletu. Zapakowany jest w worki 20 kg, po 25 szt. na palecie. Preferowany odbiór osobisty-wtedy cena 640 zł/ tonę. Możemy dowieźć na terenie Bydgoszczy, ale wtedy koszt 650 zł/tonę. Mamy niedużą przyczepkę, więc trzeba by obrócić kilka razy.

Mogę wysłać zdjęcia jak to wygląda.

Pellet wczoraj przywieziony. Kupowaliśmy dla siebie i znajomego, ale on sie rozmyślił i zostaliśmy na lodzie.

Tel. kontaktowy 691 342 275

Zeby nie bylo bo wlasnie wychodze na gUpia...

Mam nadzieje, ze nie odbierasz mojej wypowiedzi zaczepnie, jesli tak to przepraszam. Poprostu ja swoj plan zagospodarowania znalem dobrze, bo pod ten plan zlecalem adaptacje projektu. Wazne, ze twoj architekt wie o co c'mon i zrobi wszystko tak, zebys pozwolenie dostala :-)

Pozdrawiam,

Michal

Kochani :D czy jak zawioze rzuty projektu (wersja demo- nie wiem co jeszcze sie przyda) do hurtowni z materiałami budowlanymi to policza mi ile czego trzeba i zrobia wycene? Czy musze podac sama konkretna liczne i wtedy oni podaja cene?? Kto Wam liczył ile czego potrzeba? Kierownik, wykonawca, czy sami?

Pyt nr 2 :D

Do projektu mam kosztorys - słyszałam o tym, ze sume koncowa nalezy zrobic X2 :o jak bylo u Was??

Do hurtowni to polecam jechać właśnie z kosztorysem. Jeżeli jest on dobrze wykonany to poza danymi finansowymi powinien zawierać dane ilościowe dot. potrzebnych materiałów.

Jeżeli chodzi o to jak się kosztorys ma do rzeczywistości... to dużo zależy od tego kiedy został on wykonany. Np. mój był wykonany (zaktualizowany) w 3 kwartale 2006 i ni jak się miał do rzeczywistości z połowy roku 2007 gdy rozpoczynaliśmy budowę... ale żeby tak od razu kosztorys x 2 mnożyć... :roll:

czy jak zawioze rzuty projektu (wersja demo- nie wiem co jeszcze sie przyda) do hurtowni z materiałami budowlanymi to policza mi ile czego trzeba i zrobia wycene?

W moim przypadku ilosc zamawianych materialow to byla wypadkowa wlasnych obliczen w oparciu o projekt i doswiadczenia innych, oraz wskazowki majstrow. Chociaz w temacie np. kominow czy pokrycia dachu mysle, ze hurtownie spokojnie pomoga. Bardzo czesto cos trzeba bylo domawiac, wiec najlepiej miec taka hurtownie, gdzie transport jest tani i cos moga zawsze podrzucic "po drodze"

Do projektu mam kosztorys - słyszałam o tym, ze sume koncowa nalezy zrobic X2 :o jak bylo u Was??

Mysle, ze to realne: ponozyc x1,5 albo x2. Nawet jesli kosztorys domu jest w miare aktualny, to nie uwzglednia kosztow, ktore i tak trzeba poniesc: ogrodu, ogrodzenia, wyposazenia domu, a jesli chodzi o wykonczeniowke to i tak bedziesz chciala cos lepszego, niz przewiduje kosztorys projektu ;-)

Michal

Mysle, ze to realne: ponozyc x1,5 albo x2. Nawet jesli kosztorys domu jest w miare aktualny, to nie uwzglednia kosztow, ktore i tak trzeba poniesc: ogrodu, ogrodzenia, wyposazenia domu, a jesli chodzi o wykonczeniowke to i tak bedziesz chciala cos lepszego, niz przewiduje kosztorys projektu ;-)

W przypadku naszego projektu pracownia aktualnie wycenia wybudowanie tego domu z wykończeniem na 360 tys. netto. Powiem tak, my wydaliśmy tak mniej więcej tę kwotę i jesteśmy dokładnie przed etapem wykończenia domu. Zostało nam do zrobienia ocieplenie w środku, na zewnątrz, płytki, malowanie, kominek, schody, zabudowa kuchni, biały montaż i armatura, ogrodzenie, zagospodarowanie terenu, pewnie coś jeszcze, czego nie wymieniłam. Czyli nadal do wydania cała masa kasy. A w kosztorysie jest parkiet w cenie... jakieś 20 zł/m2 ???? I drzwi wewnętrzne w komplecie, chyba po 300 zł... Takim cenom to chyba nawet markety budowlane nie dałyby rady.