CitroCerber 08.02.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 I drzwi wewnętrzne w komplecie, chyba po 300 zł... Takim cenom to chyba nawet markety budowlane nie dałyby rady. Dałyby radę - najtańsze z MDFu + ościeżnica powinny zmieścić się w tej kwocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 08.02.2009 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 mkkafe, namierzyliscie kogos sensownego od tynkow? Ja niestety nikogo jeszcze nie mam, ludzie jak slysza o mineralnym lekkim bezposrednio na mur, to sie chyba boja. Moze tez ktos inny poleci ekipe do tynkow zewnetrznych? Michal ja chyba mowie pass chca sporo kasy, nie mam pewnosci ze bedzie dobrze, jak mowisz - malo kto ma pojecie o 1W my na 90 % bedziemy samodzielnie obkladac budynek pseudo-kamieniem elewacyjnym.Bedzie oczywiscie drozej, ale licze ze trwalsze, ze piekniejsze - nie mam watpliwosci.Robota prosta - bo wlasnie maz skonczyl na probe obkladac oscieznice. Tylko prawdopodobnie bedziemy to robic przez 2-3 lata (kasa!!) dyjana - nam ilosci potrzebnych materialow podawal wykonawca. Opcja 2 - wyliczalismy sami MalaR - a jak z kalorycznoscia peletow? Czy mozesz powiedziec na ile dni wystarcza worek/worki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 09.02.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Kryzys gospodarczy nie jest "dobrem" wszech i ogólnie panującym z nadania przez kogokolwiek czy cokolwiek. Kryzysem można w gospodarce nazywać brak pracy - widocznie budowlańcy jeszcze takowego braku pracy nie doświadczają zatem szukanie obniżek cenowych za ich usługi jest jakoby bez uzasadnienia:-) Rozbieżność cenowa na dzisiaj jest duża jak we wszystkich branżach. Ja nie szukam obniżek - ja szukam ekipy ze "zrównoważonym" cennikiem np. gugx podał w jednej z sensownych wycen kwotę 4500 za wykonanie stropu - ja dostałem ofertę na strop filigran za 9000 (sama robocizna)... a wycenę filigranu już masz bo jak co to Baupol wprowadził promocyjne ceny, może lepiej wyniesie Ciebie nawet terriva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 09.02.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 zapomniałam o kontakcie 505049454 tylko zaznacz że z forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 09.02.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 I drzwi wewnętrzne w komplecie, chyba po 300 zł... Takim cenom to chyba nawet markety budowlane nie dałyby rady. Dałyby radę - najtańsze z MDFu + ościeżnica powinny zmieścić się w tej kwocie A chciałbyś mieć takie drzwi u siebie w domu? No ale masz rację, to akurat dałoby radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 09.02.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 A chciałbyś mieć takie drzwi u siebie w domu? No ale masz rację, to akurat dałoby radę No raczej wybrałbym trochę droższe - ale dyskutowaliśmy "czy się da" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 09.02.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 a wycenę filigranu już masz bo jak co to Baupol wprowadził promocyjne ceny, może lepiej wyniesie Ciebie nawet terriva Byłem u nich jakiś czas temu i przy dwóch stropach to było około 65zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 09.02.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Do projektu mam kosztorys - słyszałam o tym, ze sume koncowa nalezy zrobic X2 jak bylo u Was?? Wiecie co mnie najbardziej wkurza w tych wycenach do projektów robionych przez pracownie? Że biedny laik, który chce wybudować dom, a nie ma o tym zielonego pojęcia, zagląda sobie do takiego kosztorysu, patrzy na początek i widzi: bloczki, zbrojenia, cement... gdzieś tam pośrodku strop, więźba, zagląda na koniec: drzwi, parkiet, płytki, zabudowa kuchni... I myśli sobie: super! Dołożę trochę do tych płytek, może trochę do zabudowy kuchennej, stać mnie na to! Buduję! A potem się okazuje, że w kosztorysie nie ma... bagatela!... np. instalacji! Dla niektórych to oczywiste, że nie ma. Ale dla sporej części osób przymierzających się do budowy oczywiste jest, że kosztorys powinien zawierać wszystko. A niestety nie zawiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 09.02.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Dla niektórych to oczywiste, że nie ma. Ale dla sporej części osób przymierzających się do budowy oczywiste jest, że kosztorys powinien zawierać wszystko. A niestety nie zawiera. Weźmy np "kosztorys" mojego projektu: http://www.studioatrium.pl/res/005/kos_005.xls u góry napisali "Arkusz kalkulacyjny nie uwzględnia instalacji." - ale podejrzewam, że nie wszystkie taki napis posiadają a już na pewno, żadna z orientacyjnych wycen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 09.02.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Moim zdaniem jesteś w błędzie.Uważam, że kosztorys zawiera wszystko do budowy ale nie do wyposażenia. Po za tym projekty wykonywane są kilka lat temu zawsze i nigdy w Polsce przynajmniej ceny nie stoją w miejscu przez kilka lat.Ponad to w każdym z projektów jest klauzula informująca o konieczności adaptacji projektu do konkretnych warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 09.02.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Dla niektórych to oczywiste, że nie ma. Ale dla sporej części osób przymierzających się do budowy oczywiste jest, że kosztorys powinien zawierać wszystko. A niestety nie zawiera. Weźmy np "kosztorys" mojego projektu: http://www.studioatrium.pl/res/005/kos_005.xls u góry napisali "Arkusz kalkulacyjny nie uwzględnia instalacji." - ale podejrzewam, że nie wszystkie taki napis posiadają a już na pewno, żadna z orientacyjnych wycen. Znakomita jednak przeglądanych przeze mnie projektów posiada także zestawienie materiałowe dla wykonania instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 09.02.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Znakomita jednak przeglądanych przeze mnie projektów posiada także zestawienie materiałowe dla wykonania instalacji. Zgadza się - mój projekt też ma rozpiskę typu: ilość kabli w metrach, gniazda przełączniki, rury, grzejniki itd... ale nie ma tego w "kosztorysie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 09.02.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Dla niektórych to oczywiste, że nie ma. Ale dla sporej części osób przymierzających się do budowy oczywiste jest, że kosztorys powinien zawierać wszystko. A niestety nie zawiera. Weźmy np "kosztorys" mojego projektu: http://www.studioatrium.pl/res/005/kos_005.xls u góry napisali "Arkusz kalkulacyjny nie uwzględnia instalacji." - ale podejrzewam, że nie wszystkie taki napis posiadają a już na pewno, żadna z orientacyjnych wycen. Na pewno nie wszystkie: http://www.domnahoryzoncie.pl/plik/ru/rumianek_2-silka.xls Niemniej poprawili cenę za parkiet (mozaika bukowa) - 38 zł . Kalkulacja oparta jest o ceny z II kwartału 2007, więc średnio aktualne. Ale fakt, w bardziej rozbudowanym kosztorysie, w którymś tam miejscu jest napisane, że kosztorys nie obejmuje instalacji. Jak ktoś przeczyta kosztorys od deski do deski, znajdzie tę informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 09.02.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Znakomita jednak przeglądanych przeze mnie projektów posiada także zestawienie materiałowe dla wykonania instalacji. Zgadza się - mój projekt też ma rozpiskę typu: ilość kabli w metrach, gniazda przełączniki, rury, grzejniki itd... ale nie ma tego w "kosztorysie" A czymże jest kosztorys? Ilość razy cena plus robocizna. Na temat cen już pisałem a o robociźnie piszą tu prawie wszyscy. Zatem nie zgadzam się, że projektanci ze swej strony dopuszczają się niedociągnięć w kosztorysach. Najważniejsze jest zestawienie materiałowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 09.02.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Zatem nie zgadzam się, że projektanci ze swej strony dopuszczają się niedociągnięć w kosztorysach. Najważniejsze jest zestawienie materiałowe. No ale właśnie w kosztorysie nie ma nic odnośnie instalacji (są elementy budowlane, stolarka, ewentualnie robocizna i sprzęt) - o tym tutaj piszemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 09.02.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 a wycenę filigranu już masz bo jak co to Baupol wprowadził promocyjne ceny, może lepiej wyniesie Ciebie nawet terriva Byłem u nich jakiś czas temu i przy dwóch stropach to było około 65zł/m2 Czy to znaczy że się zdecydowałeś na nich?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 09.02.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Dałyby radę - najtańsze z MDFu + ościeżnica powinny zmieścić się w tej kwocie taaa, pod warunkiem, że sam je sobie zamontujesz. Podobnie parkiet za 38 zł - to nawet nie są minimalne stawki - to są stawki humorystyczne... Kogo by nie spytać z budujących - każdy przekroczył o te min. 15% zakładany kosztorys. OtoKero wykluczam pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 09.02.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Dałyby radę - najtańsze z MDFu + ościeżnica powinny zmieścić się w tej kwocie taaa, pod warunkiem, że sam je sobie zamontujesz. Oczywiście Podobnie parkiet za 38 zł - to nawet nie są minimalne stawki - to są stawki humorystyczne... Absolutnie w 100% się zgadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 09.02.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Zatem nie zgadzam się, że projektanci ze swej strony dopuszczają się niedociągnięć w kosztorysach. Najważniejsze jest zestawienie materiałowe. No ale właśnie w kosztorysie nie ma nic odnośnie instalacji (są elementy budowlane, stolarka, ewentualnie robocizna i sprzęt) - o tym tutaj piszemy. Ja także piszę, że W ZNAKOMITEJ większości oglądanych przeze mnie projektów takie zestawiania są. Jednak z praktyki wiem iż są one niemal nie przydatne ponieważ dzisiaj jest taka różnorodność systemów instalacyjnych że sugestia projektanta mało kiedy jest brana pod uwagę. Zliczenie wanien czy umywalek lub grzejników jest raczej nietrudna do przewidzenia. Koszty tychże i tak przedstawi wykonawca lub hurtownik. W inst. elektrycznych jest podobnie - projekt jedno a życie to drugie. Ale ponarzekać zawsze można;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 09.02.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Ale ponarzekać zawsze można;-) Chyba trochę źle to odbierasz. Nie chodzi o narzekanie, tylko pokazanie osobom, które dopiero zaczynają, że kosztorys to jedno, a rzeczywiste koszty, jakie będą musieli ponieść, to drugie, i że wybierając projekt, który określa, że koszt realizacji wraz z wykończeniem wynosi np. 300 tys. będą musieli liczyć się z dodatkowymi kosztami, któych wspomniany kosztorys nie obejmuje. To wszystko. Mam nadzieję, że te osoby początkujące odbierają nasze wypowiedzi jako wskazówki, a nie pretekst do narzekań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts