Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Drodzy budowniczowie!

Przyszedł czas na więźbę. Które tartaki są godne polecenia? Gdzie kupowaliście swoje więźby? A których tartaków się wystrzegać?

Prosimy o pomoc......

Pozdrawiamy

Glamosie

my się raczej nie przydamy z uwagi na "niewłaściwą" stronę Bydgoszczy :wink:

niemniej polecam malutki tartak w Brąchnowie - prawie pod Toruniem, jesteśmy zadowoleni 8)

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzisiaj sołtys ma roznosić decyzje o podatku od nieruchomości

To ja mam pytanie przy okazji, bo wlasnie dostalem pierwszy podatek do zaplacenia (gmina Szubin). Budynek jeszcze nie jest oddany do uzytkowania, ale byla zrobiona inwentaryzacja powykonawcza.

Dzialka ma 2000m, gmina nalozyla podatek od nieruchomosci za powierzchnie 700m. Skad taka wartosc? Patrze w projekt i widze, ze w planie zagospodarowania jest 150m powierzchnia zabudowy i 160m na tarasy, sciezki, podjazdy i inne takie. Skad wiec te 700m? zy taka wielkosc jest realna? Jak to u was wyglada?

Dowiedzialem sie rowniez, ze po oddaniu budynku do uzytkowania na sama powierzchnie zabudowy zostanie nalozony wyzszy podatek od nieruchomosci.

Pozdrawiam,

Michal

dzisiaj sołtys ma roznosić decyzje o podatku od nieruchomości

To ja mam pytanie przy okazji, bo wlasnie dostalem pierwszy podatek do zaplacenia (gmina Szubin). Budynek jeszcze nie jest oddany do uzytkowania, ale byla zrobiona inwentaryzacja powykonawcza.

Dzialka ma 2000m, gmina nalozyla podatek od nieruchomosci za powierzchnie 700m. Skad taka wartosc? Patrze w projekt i widze, ze w planie zagospodarowania jest 150m powierzchnia zabudowy i 160m na tarasy, sciezki, podjazdy i inne takie. Skad wiec te 700m? zy taka wielkosc jest realna? Jak to u was wyglada?

Dowiedzialem sie rowniez, ze po oddaniu budynku do uzytkowania na sama powierzchnie zabudowy zostanie nalozony wyzszy podatek od nieruchomosci.

Pozdrawiam,

Michal

Generalnie jest tak, że za powierzchnię działki płaci się podatek od gruntów, a za powierzchnię użytkową domu, a nie powierzchnię zabudowy podatek od domu (nieruchomości). Ponadto pozostają pozostałe budynki typu garaż wolnostojący i inne.

Podatek od budynku płaci się po odbiorze, bo inaczej budynek nie jest zdatny do zamieszkania, bo nadal teoretycznie jest w budowie

Musisz to wyjaśnić koniecznie

pozdrawiam

Sprzedam, jak nowy,NA GWARANCJI, piec żeliwny Ling Kombi 23 kW, podajnik z prawej strony. Piec był instalowany w grudniu 2008 r (przez serwis), został zdemontowany w lutym 2009 r. Produkcja pieca listopad 2008 r. W piecu można spalać automatycznie: ekogroszek, pellet, ziarno zbóż, a takze tradycyjnie drewno, węgiel, koks. Model ten posiada rozbudowany sterownik pogodowy, ale o tym proszę poczytać na stronie producenta.

Powodem sprzedaży, przez poprzednią właścicielkę, była zbyt brudna obsługa paliwa typu ekogroszek. Osoba, która poleciła ten piec zachwalała go jako zupełnie bezobsługowy, a wiadomo że tak nie jest (mam na myśli choćby czyszczenie).

Obecnie piec stoi w naszym garażu, został wyczyszczony i przygotowany do montażu.

Posiadam wszystkie elementy, które wchodzą w wyposażenie pieca, a także przygotowany obwód do zaworu czterodrogowego.

Dodatkowo posiadam używany zawór mieszający+siłownik obsługiwany przez sterowanik pieca, a także czopuch regulowany.

Zainteresowanym mogę przesłać dokładne zdjęcia pieca i dodatkowego wyposażenia. Oczywiście posiadam pełną dokumentację, łącznie z kartą gwarancyjną i fakturą zakupu na kwotę 13 tys zł.

Piec mogę sprzedać w cenie 7,2 tys zł, lub z dodatkowym wyposażeniem za kwotę 7,5 tys zł.

W tej cenie dostarczę go bezpłatnie do 200 km od Bydgoszczy. W okolicy Bydgoszczy istnieje możliwość instalacji przez mojego męża.

W przypadku dodatkowych pytań proszę o kontakt na P.W. lub

tel. 600 828 199.

Pozdrawiamy wszystkich budujących

Jakby ktoś miał na sprzedaż niepotrzebny blaszaczek na budowę w przyzwoitej cenie to chętnie odkupimy.

Szukamy także przyczepki do przewozu materiału - używanej oczywiście i betoniarki(120-150litrów)

Będziemy wdzięczni za wszelkie info.

(Toruń Bydgoszcz i okolice)

...i fakturą zakupu na kwotę 13 tys zł.

To zdrowo bylo przeplacone. Ja kupilem dokladnie taki sam kociol jesienia 2008 za ~9000 PLN brutto na kotly.com. Tak czy siak nie mam wiekszych uwag co do eksploatacji pieca, na pewno posluzy przez lata, o ile dobrze traktowany. A sprawa czysczenia - nie mam porownania z innymi kotlami, ale kazdy piec na paliwo stale trzeba czyscic, nie ma bata. Kwestia tylko dostepu. Ling Combi przez swoje 3 duze drzwi daje dostep bezproblemowy.

Michal

Mam pytanie do tych, którzy mają coś do powiedzenia o osprzęcie elektrycznym. 8)

Jestem własnie na etapie wyboru gniazdek, włączników itp. Elektryk, który robił mi instalcję twierdzi, że tylko Legrand. Może byc najtańsza linia, ale i tak będzie lepszy od reszty. Znajomy fachowiec z kolei mówi, że np. między tanim Legrandem a droższym Ospelem praktycznie nie ma różnicy w cenie i jakości a wygląd tego drugiego jest dużo lepszy.

Macie jakies doświadczenia w tej kwestii??? :D :D

Mam pytanie do tych, którzy mają coś do powiedzenia o osprzęcie elektrycznym. 8)

Jestem własnie na etapie wyboru gniazdek, włączników itp. Elektryk, który robił mi instalcję twierdzi, że tylko Legrand. Może byc najtańsza linia, ale i tak będzie lepszy od reszty. Znajomy fachowiec z kolei mówi, że np. między tanim Legrandem a droższym Ospelem praktycznie nie ma różnicy w cenie i jakości a wygląd tego drugiego jest dużo lepszy.

Macie jakies doświadczenia w tej kwestii??? :D :D

a ile razy i ile sztuk tego osprzętu znajomy montował? ospel nie dorównuje jakością Legrandowi - plastik jest łamliwy, zaciski często pozostawiają dużo do życzenia.

będzie chodzić ale jakość lepszą ma Legrand

To skoro już jesteśmy przy elektryce, to szukam takiej wtyczki:

http://polam.naklo.pl/zest_zas/katalog4/3141-326.jpg

może komuś po piwnicy się wala i zawadza? :)

Ważne jest to, że bolce są płaskie a nie okrągłe jak w obecnie ogólnostosowanych wtykach.

myślę że prędzej wymienisz gniazdo niż znajdziesz taką wtyczkę :D - bezpieczniej też będzie bo wtyczka metalowa a plastikowa to jest różnica.

i jeszcze podaj czy 16 czy 32 ampery (chodzi o wielkość) bo są różne wielkości

myślę że prędzej wymienisz gniazdo niż znajdziesz taką wtyczkę :D - bezpieczniej też będzie bo wtyczka metalowa a plastikowa to jest różnica.

i jeszcze podaj czy 16 czy 32 ampery (chodzi o wielkość) bo są różne wielkości

Znalazłem :) - 44 złote w Nomi :o

w związku z tym kupiłem wtyk "nowy" 32A za niecałe 15... :)