Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdyby ktos chcial certyfikat energetyczny za ]300zł to prosze o info

To faktycznie tanio. Ja placilem 500 PLN jakies 2 tygodnie temu. Jak pojawila sie sprawa audytow na poczatku roku, to w ogole byla jazda. Jak robilem pierwszy zwiad, to padaly ceny od 1000 do 2000 PLN ;-)

Swoja droga chcialbym posluchac kogos, kto by mnie przekonal do jakiejkolwiek zasadnosci certyfikatow w takiej formie. Jaka wartosc ma certyfikat energetyczny, podczas ktorego nie robi sie zadnych pomiarow realnej ucieczki ciepla z budynku. Robienie audytu na podstawie projektu to bzdura, bo projekt nie uwzgledni np. tego, ze pan majster niedokladnie ulozyl welne przy krokwi i ucieka tam cieplo. No bylbym w stanie jeszcze zrozumiec taki audyt "na sucho" przy sprzedazy, bo kupujacy chcialby miec wyobrazenie jak sie ma technologia, w ktorej powstal budynek, do zuzycia energii. Ale w momencie oddawania budynku? Coz, wladza wyraznie sprzyja uproszczeniu prawa ;-)

Michal

czesc - czy ceny adaptacji sie zmienily od stycznia 2009?

- doszedl dokument energetyczny... +300 - +500zl, a czy cos "odpadlo" z papierkologii?

- bo tak sie zastanawiam, czy cala akcja zmian prawnych to jakakolwiek korzysc dla inwestorow (czy to finansowo czy "wykonawczo" czy czasowo)?

pamietam - tusk cos mowil ze uprosci itd ;)

Ja mam (profil sevenline orzech) i jestem bardzo zadowolony. Ekipa byla jedna z porzadniejszych jaka mialem na budowie.

Michal

Też będę miała profil sevenline, kolor ciemny orzech :) Zobaczymy jak ekipa spisze się w piątek trzynastego :wink:

A tak przy okazji, czy spaliście w swoich domkach zaraz po montażu okien. Słyszałam, że wiele osób tak robi i zastanawiam się czy to ma sens.

Pozdrawiam

Ja mam (profil sevenline orzech) i jestem bardzo zadowolony. Ekipa byla jedna z porzadniejszych jaka mialem na budowie.

Michal

Też będę miała profil sevenline, kolor ciemny orzech :) Zobaczymy jak ekipa spisze się w piątek trzynastego :wink:

A tak przy okazji, czy spaliście w swoich domkach zaraz po montażu okien. Słyszałam, że wiele osób tak robi i zastanawiam się czy to ma sens.

Pozdrawiam

chyba chodzi o to aby ekipa która montuje "nie wymontowała" po sobie a wiele czytało się o tym na tym forum... :(

raczej kwestia obrobienia okien po montażu wtedy trudniej je wyjąc....

Jest ogolna psychoza w tym temacie. Na pewno wielu osobom okna ukradziono, ale wydaje mi sie ze temat urosl do rangi legendy czy mitu, ktory troche odstaje od rzeczywistosci. Tak czy siak proby "ataku" nie mozna wykluczyc. Ja tez uleglem tej "okiennej sraczce" i w dniu montazu okien montowalem tez alarm i spalem na budowie... ;-)

Michal

Michal

Pozdrawiam

chyba chodzi o to aby ekipa która montuje "nie wymontowała" po sobie a wiele czytało się o tym na tym forum... :(

raczej kwestia obrobienia okien po montażu wtedy trudniej je wyjąc....

również polecam M&S mam "tytanowe" montaż willa Gertruda (Oknoplus). Mi obróbka nie pomogła. W zeszłym roku po ok tygodniu wyszły wszystkie standardowe z parteru. Sugeruję montaż halogenów z czujkami lub alarmu, albo spanie na budowie. Znacznie zwiększył się ostatnio czarny rynek budowlany właśnie poprzez nocne wizyty na budowach.

Po montażu drzwi zewnętrznych również była próba demontażu ale podłączona do alarmu czujka w porę zareagowała i dała sygnał do patrolu ochrony więc wiele się nie stało.

Jest ogolna psychoza w tym temacie. Na pewno wielu osobom okna ukradziono, ale wydaje mi sie ze temat urosl do rangi legendy czy mitu, ktory troche odstaje od rzeczywistosci.

Nie wiem co na to statystyki, o ile ktoś je w ogóle prowadzi, ale ...

Ja miałem montowaną instalację alarmową _dopiero_ następnego dnia po oknach, a na tą "wrażliwą" styczniową noc, założyłem tylko syrenę i obkleiłem dom tablicami SOLID.

Około pólnocy zjawili się panowie samochodem dostawczym ze stojakiem na okna. "Widać tablice im nie straszne pomyślał wynajęty na taką okoliczność ochroniarz" :)

Tak, że ja wierze w te mity i legendy jak cholera. Lepiej dmuchać na zimne, póki w naszym społeczeństwie nadal takie zachowania uchodzą za normę.

pzdr.

Gość OtoKero

Skoro mowa o demontażu to ja będę miał jedno okno właśnie z demontażu. wys 147 dł 300. Jest to jedno okno z trzema szybami.

Tylko środkowa szyba jest otwierana, dwie boczne to stałe witryny.

Może komuś się przyda ono jest PCV. Proszę nie pytać o żadne parametry techniczne bo zwyczajnie nie pamiętam - oddam je za naprawdę marne grosze. Co będę wymyślał może z 200zł.

My nie spaliśmy, ale mamy instalację alarmową + monitoring.

Rozumiem, że instalację zakładaliście tego samego dnia co okna ?

Inaczej się chyba nie da. Dla tych, którzy ten etap mają przed sobą rada: zwróćcie uwagę na to kiedy wasza instalacja alarmowa zostanie aktywowana w systemie firmy monitorującej. U mnie okazało się, że trzeba poczekac 24h (solid)

pzdr.