Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

lucyperek!

Odsłuchałem wiadomość(w dziwnych i tajemniczych okolicznościach straciłem zasięg :lol: ). Ale ja nie mam Twojego numeru!!! :roll: - po ostatnim telefonie, w natłoku moich połączeń nie wiem który przykleić do Szanownego LUCYPERKA. A temat raczej nie jest do wałkowania za pomocą kolejnych postów. :-?

Daj znać.

W.

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

A'propos pieca i paliwa. Warto sprawdzić jakie są warunki zabudowy, nie wszędzie można np. opalać węglem :-? .

W.

To fakt. Tego trzeba się upewnić.

Ja w każdym razie już do pozwolenia wrzuciłem "kotłownia ekologiczna na paliwo stałe" plus załączony stosowny certyfikat potwierdzający ekologicznośc kociołka.

To prawda. W Murowańcu można tylko zastosować następujące ogrzewanie:

1. Gazowe

2. Olejowe

3. Elektryczne

4. Inne ekologiczne (gdzie można podczepić ekogroszek, ale tradycyjny na węgiel już odpada)

... ja zdecydowalem się jednak na gaz + kominek z plaszczem i wlasnie robie wyceny mojej instalacji.

Syfon8 podobno masz jakies wejścia :lol: :lol: )

Aguś żono Facia jak byliście u nas nie zdązyliśmy nawet dlużej pogadać. Mam nadzieje ze będzie jeszcze okazja :lol: :lol:

TASIJA fajnie wyglądają te Wasze krokwie. Faktycznie bardzo podobne do naszych. :D

Wg zdjęć widzę :o :o , że macie solidnie postawione ściany. U mnie trochę jest prześwitów na wylot (pewnie zauważyliście). Podobno nie musze się tym martwić ... przyjdą tylki, ocieplenie na zewnątrz

... ale i tak mnie to drażni i coś jeszcze z tym zrobię. :x :x

Alex jaki plan dzialania na najbliższe tygonie??

amj2 dzięki za namiary na priv.

Zarobiony jestem więc dopiero teraz odpisuję - sprawdzam wyceny firm i niektóre wyliczenia przyprawiają mnie o zawrót głowy. Może macie jaieś sprawdzone ekipy które wyceniłyby mi poszczególne etapy budowy.

Chcę ruszyć na początku maja. I zastanawiam się czy deweloper (nie przejmuje się sprawdzaniem - sprwdzony lecz - 1700-1800 zł za m2 na gotowo pod klucz) lub załatwiać ekpiy na poszczególne etapy budowy, taniej ale istnieje ryzyko że będę płacił dwa razy za usterki, błędy, kradzieże materiałów itp.

Poradźcie co zrobić? Ile wyszły was Wasze domy (etap stan surowy zamkniety, wykończeniówka, itp).

Pozdrawiam

Piotr

Aga-żona Facia: ekipe juz mamy, ale niestety musimy zaryzykować bo wszystkie polecone firmy są zawalone robotą. Pocieszamy się myślą, że przy żadnych fachowcach nie bedziemy spać spokojnie. Każdego trzeba pilnować.

lucyperek Budujemy się w Gliszczu. Też zmieniliśmy strop, ale na filigran, podwyższyliśmy ściane kolankową o 1 bloczek i pozmienialiśmy trochę we wnętrzu. Nie drażnią Was w C73 drzwi wejściowe otwierane na zewnątrz. Niestety chyba nie da się z tym nic zrobić, wiatrołap za mały. Trzeba się bedzie przyzwyczaić.

..... macie solidnie postawione ściany. U mnie trochę jest prześwitów na wylot (pewnie zauważyliście). Podobno nie musze się tym martwić ... przyjdą tylki, ocieplenie na zewnątrz

My mieliśmy pustaki na pióro i wpust i zaprawę kładło się tylko w poziomie. Na 100% poradzisz sobie z przeswitami - zyczę Ci tego.

:p Szukam dobrej ekipy do położenia dachówek, czy jesteś zadowolony ze swojej ? Jeżeli tak, to daj proszę namiary na priva jak możesz.

Pozdrowienia dla Ani :)

..... macie solidnie postawione ściany. U mnie trochę jest prześwitów na wylot (pewnie zauważyliście). Podobno nie musze się tym martwić ... przyjdą tylki, ocieplenie na zewnątrz

My mieliśmy pustaki na pióro i wpust i zaprawę kładło się tylko w poziomie. Na 100% poradzisz sobie z przeswitami - zyczę Ci tego.

:p Szukam dobrej ekipy do położenia dachówek, czy jesteś zadowolony ze swojej ? Jeżeli tak, to daj proszę namiary na priva jak możesz.

Dzieki za pozdrowienia

Z moich dekarzy jestem zadowolony, choć później poszli klaść blachodachówkę do Alex i coś tam bylo nie tak.

U mnie dachówkę polożyli migiem i jestem z nich zadowolony.

Wysylam namiary na priva

pozdrawiam

Dzieki za pozdrowienia

Z moich dekarzy jestem zadowolony, choć później poszli klaść blachodachówkę do Alex i coś tam bylo nie tak.

U mnie dachówkę polożyli migiem i jestem z nich zadowolony.

Wysylam namiary na priva

pozdrawiam

Nie nie nie

ta ekipa dachowych potrafi napsuc nerwy to nie jest dobry pomysł

mają takie zagrania że ręce opadają :evil:

To prawda. W Murowańcu można tylko zastosować następujące ogrzewanie:

1. Gazowe

2. Olejowe

3. Elektryczne

4. Inne ekologiczne (gdzie można podczepić ekogroszek, ale tradycyjny na węgiel już odpada)

... ja zdecydowalem się jednak na gaz + kominek z plaszczem i wlasnie robie wyceny mojej instalacji.

Syfon8 podobno masz jakies wejścia :lol: :lol: )

Robert gdzie robicie wyceny ogrzewania, bo my to samo mamy teraz :)

Chcę ruszyć na początku maja. I zastanawiam się czy deweloper (nie przejmuje się sprawdzaniem - sprwdzony lecz - 1700-1800 zł za m2 na gotowo pod klucz) lub załatwiać ekpiy na poszczególne etapy budowy, taniej ale istnieje ryzyko że będę płacił dwa razy za usterki, błędy, kradzieże materiałów itp.

Niestety deweloper też nie da Ci gwarancji, że nie będzie usterek. Nie zapominaj, że przy ustalonej cenie za całość zarobi tym więcej im mniej go będzie kosztowała budowa. I tu pojawia się pokusa stosowania tańszych materałów. Deweloperowi trzeba tak samo patrzeć na ręce jak każdej innej ekipie - samemu jeśli masz na to czas i wiedzę albo zatrudnić prawdziwego inspektora nadzoru, który będzie codziennie na budowie.

Jedynie kradzieże materiałów nie muszą Cię interesować bo to jego zmartwienie.

No i najważniejsze: upewnij się o jakiej powierzchni jest mowa: użytkowej, całkowitej czy netto. Przy cenie o której wspomniałeś raczej wykluczyłbym tę pierwszą...

Pozdrawiam Darek