meehowy 24.06.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Czy moglibyście polecić kogoś do wykonania ogrodzenia (zwykłego - z siatki) - budowa między Bydgoszczą, a Toruniem (okolice Złejwsi Wielkiej)? Zależy mi jak wszystkim - na solidności i oczywiście taniości Nikt nikogo nie poleci??? Nikt nie poleca, bo niestety taniosc i solidnosc baaaaardzo rzadko ida w parze. Ja siatke z montazem zamawialem na Lesnej (http://www.wwd.com.pl/), zreszta wlasciciel firmy chyba tez pojawia sie na forum. Placilem ok. 50 PLN za metr bez podmurowki. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 25.06.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Mam pytanie dot. badania wody ze studni, które jest potrzebne do odbioru budynku. Czy ktoś je robił i gdzie? Czy można je wykonać gdzieś indziej, niż w Sanepidzie? Pytałam o cenę tamże i szczęka mi trochę opadła. Pełne badanie chemiczno-bakteriologiczne, które podobno jest konieczne do odbioru, kosztuje 630 zł + koszty dojazdu na działkę. Czy można to zrobić gdzieś indziej taniej??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 25.06.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Witam znowu, jak to miło siedzieć sobie i czytać o waszych domkach które się budują lub zbudowały. Niestety my utknęliśmy na etapie papierkowym. Sezon urlopów się niemiłosiernie zaczął w związku z czym pani ze starostwa nie mogła się skontaktować z geodetą który niewiedzieć czemu nie wykonał poleceń, pan w energetyce patrzy z politowaniem i mówi : przyszłaby pani w grudniu to by było od ręki a teraz... (nie kończy), pani z gminy co ma wykonać wypis i wyrys na zwolnieniu .... ale to nic mam nadzieję że w końca lipca podołają z a potem do adaptacji. Ciekawe czy jest ktoś kto kładł strop żerański? Nam kierbud powiedział że jest tańszy, szybszy w montażu i lżejszy i poleca. Macie jakieś doświadczenia? Powiedzcie czy cena jaką nam powiedział kierbud z ekipą (ok 90 tyś) za kompleksowe wykonanie od zero po koniuszek dachu to dużo? Pozdrawiam i dla pocieszenia ...pogoda ma się poprawić pap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 25.06.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Mam pytanie dot. badania wody ze studni, które jest potrzebne do odbioru budynku. Czy ktoś je robił i gdzie? Czy można je wykonać gdzieś indziej, niż w Sanepidzie? Pytałam o cenę tamże i szczęka mi trochę opadła. Pełne badanie chemiczno-bakteriologiczne, które podobno jest konieczne do odbioru, kosztuje 630 zł + koszty dojazdu na działkę. Czy można to zrobić gdzieś indziej taniej??? Heh, czasami najlepiej popytać u źródła. Zadzwoniłam do Starostwa i pan powiedział mi, że im do zgłoszenia budynku do odbioru badania wody nie są potrzebne. Osoba, która będzie odbierała budynek (wykonawca, kier-bud) ma określić, że woda jest z własnego ujęcia i tyle. Jak chcemy zrobić badania, to możemy, ale nie musimy. Ale jeśli chodzi o konkurencję dla Sanepidu, to o to raczej ciężko... Wodociągi robią badania 200 zł taniej, ale nie badają wody z przydomowych studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 25.06.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 A z innej beczki, więc w innym wpisie, ile płaciliście za ocieplenie budynku? Interesuje mnie cena robocizny, z tynkiem i bez. Ile za wełnę? Ile za styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 25.06.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Mam pytanie dot. badania wody ze studni, które jest potrzebne do odbioru budynku. Czy ktoś je robił i gdzie? Czy można je wykonać gdzieś indziej, niż w Sanepidzie? Pytałam o cenę tamże i szczęka mi trochę opadła. Pełne badanie chemiczno-bakteriologiczne, które podobno jest konieczne do odbioru, kosztuje 630 zł + koszty dojazdu na działkę. Czy można to zrobić gdzieś indziej taniej??? Heh, czasami najlepiej popytać u źródła. Zadzwoniłam do Starostwa i pan powiedział mi, że im do zgłoszenia budynku do odbioru badania wody nie są potrzebne. Osoba, która będzie odbierała budynek (wykonawca, kier-bud) ma określić, że woda jest z własnego ujęcia i tyle. Jak chcemy zrobić badania, to możemy, ale nie musimy. Ale jeśli chodzi o konkurencję dla Sanepidu, to o to raczej ciężko... Wodociągi robią badania 200 zł taniej, ale nie badają wody z przydomowych studni. Czolem, Pod jaki powiat podlegasz? To nie starostwo odbiera budynek, tylko powiatowy nadzor budowlany. Nakielski nadzor budowlany wymaga badania wody na 100%, sam to przechodzilem. Faktycznie nie ma za bardzo komu zlecic badania poza Sanepidem, ale sa rozne Sanepidy Bydgoski faktycznie chce ponad 600 PLN, ale ja zrobilem w Nakle za 440 - mikrobiologia i fizyko-chemia. Pozdrawiam, Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 26.06.2009 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Witam! Mam pytanie - czy ktoś ma lub planuje kupić drzwi wewnętrzne POLSKONE model Fiord? Chciałabym poznać opinie na ich temat, głównie od posiadaczy z regionu. Czy orientujecie się może gdzie w Toruniu lub okolicach można je zobaczyć na żywo. ( myślę o jakimć salonie) Dzwoniła w kilka miejsc w mieście ale nigdzie nie mają...... Bierzemy jeszcze pod uwagę drzwi sosnowe klejone ale jak powiedział producent " praktycznie nie występują w kolorze białym" a takie nas interesują..... Wiem, że temat przwijał sie na forum już kilka razy ale podrzucę go jeszcze raz.......... mamy polskone lecz nie wiem jaki model jest OK Zapraszamy do grupy Torunskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 26.06.2009 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Witam. Rozpocząłem poszukiwania firmy, która może mi wybudować taki prosty domek: http://www.archon.pl/projekt_domu/dom_w_skalniakach_3/m494a58338a075,2209 Powierzchnia użytkowa około 115 m2. Budowa w woj. kuj-pom. Mam już jedną ofertę obejmującą budowę do wprowadzenia, tzn. wraz z elewacją (na styropianie 20 cm), płytkami (podłogowe materiał za 40 zł a ścienne za 80 zł), dachówką ceramiczną, stolarką pcv, bramą garażową, balustradami, wykończeniem tarasów, malowaniem wewnątrz, isntalacjąwod-kan, co i elektryczną. Zakres i materiały mi odpowiadają, firme też dobrze znam. Przedstawiona mi cena to 280 tys. zł brutto.. Czytając różne tematy można wywnioskować, że za tyle to nawet systemem gospodarczym nie wybuduję. Co myślicie o tej ofercie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magak 26.06.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Według mnie to bardzo dobra cena, zwłaszcza że znasz dobrze firmę. A ile mniej stresów z głowy, w zawiązku ze zgraniem terminów ekip, zakupów itp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 26.06.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Zakres i materiały mi odpowiadają, firme też dobrze znam. Przedstawiona mi cena to 280 tys. zł brutto.. (...) Co myślicie o tej ofercie? Ja myślę, że to bajka, ale przecież cuda się zdarzają (szczególnie nad Wisłą, heh) zatem łap okazję i podpisuj umowę. Tylko koniecznie wrzuć relatywnie dużą karę umowną za niedotrzymanie ceny/terminu. Nawet biuro projektowe wyceniło stan develperski na 351 tys. a wiadomo, że te wyceny są zazwyczaj niedoszacowane... powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 26.06.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 ale sa rozne Sanepidy Bydgoski faktycznie chce ponad 600 PLN, ale ja zrobilem w Nakle za 440 - mikrobiologia i fizyko-chemia. Mogłabym poprosić namiar na ten sanepid nakielski, z kim się kontaktowac itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 26.06.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Czolem, Pod jaki powiat podlegasz? To nie starostwo odbiera budynek, tylko powiatowy nadzor budowlany. Nakielski nadzor budowlany wymaga badania wody na 100%, sam to przechodzilem. Faktycznie nie ma za bardzo komu zlecic badania poza Sanepidem, ale sa rozne Sanepidy Bydgoski faktycznie chce ponad 600 PLN, ale ja zrobilem w Nakle za 440 - mikrobiologia i fizyko-chemia. Pozdrawiam, Michal Racja, racja. Zadzwoniłam do Starostwa, a tam mnie przekierowali do nadzoru budowlanego i to pan z nadzoru udzielił mi tych informacji. Podlegam pod bydgoski. Kier-bud., która będzie odbierać budynek, też potwierdziła, że badania wody nie są konieczne. Jak widać co nadzór, to obyczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 26.06.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Jak widać co nadzór, to obyczaj. Nakielski slynie z upierdliwosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 26.06.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Mam pytanie dot. badania wody ze studni, które jest potrzebne do odbioru budynku. Czy ktoś je robił i gdzie? Czy można je wykonać gdzieś indziej, niż w Sanepidzie? Pytałam o cenę tamże i szczęka mi trochę opadła. Pełne badanie chemiczno-bakteriologiczne, które podobno jest konieczne do odbioru, kosztuje 630 zł + koszty dojazdu na działkę. Czy można to zrobić gdzieś indziej taniej??? W Sanepidzie w Toruniu robiłam za 300 zł. Faktycznie było konieczne do odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzensa 26.06.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Witam.Odswiezam temat.Poczytam kazdej opinii na temat firmy INSTALL-EXPRESS z Osielska.Nic o nich nie znalazlem necie,moze tu ktos z forumowici doradzi!Jacy sa cenowo,wykonawstwo,obsluga,terminy.Chodzi w dalszym ciagu o inst.wod.kan,c.o No własnie są jacyś zadowoleni użytkownicy tej firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 26.06.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Czy doradzi mi ktoś do jakiich hurtowni budowlanych uderzyć - budowa na trasie Bydgoszcz-Toruń (okolice Złejwsi Wielkiej) - w tym roku stan surowy otwarty. Zależy mi oczywiście na dobrych cenach i możliwościach negocjacyjnych. Biorę pod uwagę Mat-bud ze Złejwsi Małej - ale co oprócz nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 26.06.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Czy doradzi mi ktoś do jakiich hurtowni budowlanych uderzyć - budowa na trasie Bydgoszcz-Toruń (okolice Złejwsi Wielkiej) - w tym roku stan surowy otwarty. Zależy mi oczywiście na dobrych cenach i możliwościach negocjacyjnych. Biorę pod uwagę Mat-bud ze Złejwsi Małej - ale co oprócz nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 28.06.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 pan w energetyce patrzy z politowaniem i mówi : przyszłaby pani w grudniu to by było od ręki a teraz... (nie kończy) Hmm... Ciekawe - ja byłem w październiku i do tej pory nic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 28.06.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Poszukuję sprawdzonej ekipy do wylewek (która wie jak to zrobić przy podłogówce ) - macie kogoś do polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 28.06.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 U nas robila ekipa Katafiaszazmienilam komorke i zagubilam numer - ale jego nazwisko i numer kom pojawial sie na forum wielokrotnie. Polecam, byli w miare solidni. Podlogowki mialam niewiele - z 40 m ale nie mamy zastrzezen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts