Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

iż budynek w trakcje realizacji i trochę to potrwa. A denereuje mnie płacenie np za miesiące zimowe gdy ani KW nie zużywam

A nie płacisz za swoje C11 ryczałtu przypadkiem ? Po zakończeniu umowy/zmianie taryfy będzie Ci rozliczony każdy zurzyty kilowat +/- to co już zapłaciłeś.

My normalnie mieliśmy co 2 miechy odczyt licznika i tyle. Pewnie ma podobnie z tymże jak nie ma kilowatów to więcej jest przesyłów i innych opłat stałych :evil:

Dokładnie opłaty stałe za 9KW mocy umownej opłata miesiaczenia za każdy KW + za zuzycie dodatkowo. To mnie denerwuje najbardziej całe szczęście iż mam tylko 9KW mocy umownej tyle że to i tak czy siak są jakieś pieniążki wyrzucane w błoto. Przy G11 nie płaci się za moc umowną, jest jakiś abonament. ale nie tak jak przy c11i. ENEA traktuje plac budowy jak bym był przedsiębiorcą bo to jest dla nich taryfa. Szukam porad jak to ustrojstwo zmienić na G11. A wy jaką macie tarfyfę na placu budowy?

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tazuj czytaj rzeczywiście uważnie:-)

Czytam czytam, ale jakość mi sie wierzyć mi się nie chce iż zmuszony będę cąły czas płacić c11. W końcu firmy nie mam tylko budowę w systemie gospodarczym. To że komuś się to nie udało, nie znaczy to ze nikomu.

Kto na forum płaci g11 a nie ma ukończonej budowy?!

Czytam czytam, ale jakość mi sie wierzyć mi się nie chce iż zmuszony będę cąły czas płacić c11. W końcu firmy nie mam tylko budowę w systemie gospodarczym.

A gdzie wyczytałeś, że odbiorcami C11 są tylko przedsiębiorcy ?

Zapytaj po prostu w swoim oddziale ENEA czy jest taka możliwość i co trzeba zrobić. Być może częściowy odbiór budynku może własny wiatrak ;)

pozdro

Witam Was,

mam pytanko - która z bydgoskich firm solidnie i w dobrych cenach montuje i sprzedaje drzwi - interesują mnie produkty CAL, DRE, KMT. :D

Przetestowalam Carpenter. Wzielabym od nich jeszcze raz

gdzie to dokładnie jest, bo nigdy na tą firmę nie trafiłem :D

Zapytaj po prostu w swoim oddziale ENEA czy jest taka możliwość i co trzeba zrobić. Być może częściowy odbiór budynku może własny wiatrak ;)

Z tym wiatrakiem to całkiem dobry pomysł :p

co do tego skąd wyczytałem ze c11 to tylko przedsiembiorcy a np ze strony enea. Dokonują podziału

http://www.enea.pl/index.php?page_cat=4

Energia dla domu - Energia dla biznesu. Czyli co jak ktoś buduje sobie 10 lat dom to jest jest jego biznes firma? Dla mnie chore zasady taryfy i zaszufladkowania budowy do c11. Przy budowie systemem gospodarczym energia jest wykorzystywana głownie do zaspokojenia potrzeby gospodarstwa domowego - jakim jest powstania domu. Do Enea będę dzwonił a nawet się przejdę szukam po prostu osób które załatwiły sobie g11 a nie ukończyły budowy.

pozdro

iż budynek w trakcje realizacji i trochę to potrwa. A denereuje mnie płacenie np za miesiące zimowe gdy ani KW nie zużywam

A nie płacisz za swoje C11 ryczałtu przypadkiem ? Po zakończeniu umowy/zmianie taryfy będzie Ci rozliczony każdy zurzyty kilowat +/- to co już zapłaciłeś.

My normalnie mieliśmy co 2 miechy odczyt licznika i tyle. Pewnie ma podobnie z tymże jak nie ma kilowatów to więcej jest przesyłów i innych opłat stałych :evil:

Dokładnie opłaty stałe za 9KW mocy umownej opłata miesiaczenia za każdy KW + za zuzycie dodatkowo. To mnie denerwuje najbardziej całe szczęście iż mam tylko 9KW mocy umownej tyle że to i tak czy siak są jakieś pieniążki wyrzucane w błoto. Przy G11 nie płaci się za moc umowną, jest jakiś abonament. ale nie tak jak przy c11i. ENEA traktuje plac budowy jak bym był przedsiębiorcą bo to jest dla nich taryfa. Szukam porad jak to ustrojstwo zmienić na G11. A wy jaką macie tarfyfę na placu budowy?

Wg mnie nie masz szans na zmianę taryfy póki nie zamieszkasz i nie odbierzesz budynku.

Ale ja nie jestem super ekspertem, najlepiej udac się do ENEi :p

Z tym wiatrakiem to całkiem dobry pomysł :p

co do tego skąd wyczytałem ze c11 to tylko przedsiembiorcy a np ze strony enea. Dokonują podziału

http://www.enea.pl/index.php?page_cat=4

Energia dla domu - Energia dla biznesu. Czyli co jak ktoś buduje sobie 10 lat dom to jest jest jego biznes firma? Dla mnie chore zasady taryfy i zaszufladkowania budowy do c11. Przy budowie systemem gospodarczym energia jest wykorzystywana głownie do zaspokojenia potrzeby gospodarstwa domowego - jakim jest powstania domu. Do Enea będę dzwonił a nawet się przejdę szukam po prostu osób które załatwiły sobie g11 a nie ukończyły budowy.

pozdro

Nie denerwuj się tak.

Najlepiej do ENEA i od razu do odpowiedniej osoby w tym zakresie.

Może powinien byc częściowy odbiór - nie mam pojęcia.

A tak po tych twoich postach nasuwa mi się jedna myśl: czemu tak trudno pogodzic się z zasadami obowiązującymi w energetyce. Tak trzeba płacic to trzeba się z tym pogodzic. Chyba że będziesz kradł prąd, ale to już inna sprawa.

Z innej strony ciesz się że w ogóle masz prąd, bo inni czekają nawet latami.

Inna sprawa, że w taryfie weekendowej też płaci się prawie połowę rachunku za opłaty, przesyły, abonamenty itp. itd. A druga częśc to zużycie prądu.

I wszyscy tak płacą i trzeba się z tym pogodzic.

Chyba ze masz swój wiatrak :D

witam, widze ze dyskutujecie o taryfach...

1. c11 to taryfa ktora sie ma na czas budowy (tzw "prad budowlany?") - t/n?

2. g11 to prad dla istniejacych gospodarstw domowych

Jakie sa roznice miedzy jednym a drugim, jesli chodzi o cene kw, cene przesylu za kw, abonamentu... wyczytuje tu ze c11 jest problemem - niepotrzebne koszta, ale jakiej wielkosci to kwoty /roznice???

nigdy nie bralem specjalnych taryf, stad moje pytania.

moglby ktos odpowiedziec? z gory dzieki za pomoc

witam, widze ze dyskutujecie o taryfach...

1. c11 to taryfa ktora sie ma na czas budowy (tzw "prad budowlany?") - t/n?

2. g11 to prad dla istniejacych gospodarstw domowych

Jakie sa roznice miedzy jednym a drugim, jesli chodzi o cene kw, cene przesylu za kw, abonamentu... wyczytuje tu ze c11 jest problemem - niepotrzebne koszta, ale jakiej wielkosci to kwoty /roznice???

nigdy nie bralem specjalnych taryf, stad moje pytania.

moglby ktos odpowiedziec? z gory dzieki za pomoc

różnica polega tylko i wyłącznie na cenie za 1kW i cenie opłat stałych

zasadniczo jest tak, że C11 jest droższa

a G11 lub G12 lub G12W są taryfami docelowymi dla gospodarstw domowych, a różnica jest oczywiście w cenie i zależy od użytkownika, kiedy najwięcej prądu jest zużywane

tzn. dajmy na to w tygodniu nie ma nikogo w domu całymi dniami a w weekend życie kwitnie to może być G12W (weekend)

a natomiast jak całą dobę jest użytkowany prąd podobnie to pozostaje G11 bo nie mają uzasadnienia nocne rabaty.

Generalnie na stronie enei jest kalkulator taryfowy. Trzeba dostosować taryfę do potrzeb :lol:

Bufor to zbiornik akumulacyjny ciepła, który rozładowuje się stopniowo oddając ciepło kiedy np kominek z płaszczem wodnym wygasa

A ja myślałam, że jak kominek wygasa to do wyboru jest inne źródło ciepła, które podtrzymuje temperaturę w domu, np piec gazowy, elektryczny albo inne tego typu wynalazki ;)