Gość OtoKero 31.07.2009 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 I dobrze myślałaś.Nie jestem zwolennikiem buforów ponieważ wówczas kiedy jakiekolwiek urządzenie ogrzewa dom to jednocześnie musi też przesyłać ciepło do tego bufora a to oznacza, że wydajność tego urządzenie musi być wyższa niźli dla samego ogrzania domu. Po za tym wykorzystanie energii cieplnej zgromadzone w takim buforze wykorzystywane jest w małym procencie. Nie islę się określać a jakim procencie bo to nie takie wprost, zależy od wielu uwarunkowań.Ni mniej ni więcej bufor odbiera sporo energii cieplnej ale już znacznie mniej jej oddaje.Zdecydowanie łatwiejsze i ekonomiczniejsze jest zgranie kominka z piecem niźli stawianie kolejnego urządzenia, które wykorzystywane jest w niewielkim stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tazuj 31.07.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 ja slyszalem ze trzeba sobie postawic cos w rodzaju altanki gospodarczegp i pisac o połączenie prądu do tego budynku ale to przed rozpoczeciem budowy w trakcie jak juz jest prąd prawdę mówiąc nie wiem ....sam nie wiem jaki mi podłączą Walcz o g11 c11 do haracz który ściągają z ludzi budujących się systemem gospodarczym. Ja bardzo żałuję iż mam c11 szczególnie zimą gdzie nie biorę ani KWh a opłaty 2 miesięczne to blisko 80zł. O tej taryfie c11 to wielka cisza jest ja miałem altankę niestety nie dowiedziałem się co i jak i podłączyłem sobie prąd na plac budowy a nie do altanki (mądry polak po szkodzie), swoją drogą na stronie enea jest tylko energia dla domu i energia dla biznesu, pod co podchodzi budowa systemem gospodarczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosia555 31.07.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 I dobrze myślałaś. Nie jestem zwolennikiem buforów ponieważ wówczas kiedy jakiekolwiek urządzenie ogrzewa ..... a czy bufor nie jest niezbędny, gdy mamy np. piec na paliwo stałe (nawet taki sterowany elektronicznie) + podłogówę ? Po to aby zabezpieczyć ją przed przegrzaniem ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 31.07.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Zabezpieczenie przed przegrzaniem jest oczywiście wymagane ale tym "zajmuje" się elektronika oraz zawory termostatyczne.Bufor absolutnie nie jest urządzeniem koniecznym.Dopowiem tyle, że bufor odbiera ciepło a niekoniecznie będzie potrzeba z niego skorzystać. Jak ktoś się uprze to będzie go miał ale nie jest to szczyt ekonomi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kama100 31.07.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Jednak jeżeli w całym domu jest tylko podłogówka to wtedy bufor jest chyba jak najbardziej wskazany tak przynajmniej słyszałam. U mnie wszędzie jest podłogówka i przewiduję że np w okresie jesiennym będę ogrzewać właśnie kominkiem z płaszczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 31.07.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Każdy ma swoje racje, jedni mniej lub więcej wiedzą. Nie zamierzam oceniać Twojej wiedzy natomiast chcę podtrzymać swoje zdanie w kwestii bufora.Ogrzewając jesienią czy wiosną kominkiem kiedy masz tylko podłogówkę to myślę, że nie jest to rozwiązanie najlepsze.Kiedy wrócisz do domu i napalisz w kominku to pomieszczenie gdzie jest kominek od niego samego w jakiś sposób się ogrzeje. Natomiast podłoga zacznie się ogrzewać dopiero kiedy w kominku zgaśnie ale i nie zagrzeje się skutecznie bo ciepło przestanie być produkowane przez kominek. I tu pewnie już się cieszysz, że w tym przypadku bufor to idealne rozwiązanie - moim zdaniem wcale nie.Ogrzewanie podłogówki wyłącznie z bufora to nieporozumienie. Muszą być dodatkowe pompy dla samego bufora a i kiedy nie będzie dostarczana do niego nowa porcja ciepła to jego efektywność staje się niewiele znacząca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kama100 31.07.2009 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 No troche inaczej mam to rozwiązane i dodatkowe żródło ciepła też już jest, ale tak jak napisałeś kazdy ma swoje racje i nie upieram sie, że nie ma lepszych rozwiązań tym bardziej, że jak większość kobiet nie jestem znawca tematu a jedynie korzystam z rad bardziej doświadczonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosiek_67 02.08.2009 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Jaka może być cena za SSO -Gracjan2 http://www.domenaprojekt.pl/pr/opis/n/7.aspx ? Pierwszy wykonawca podał 50kzł za fundamenty z izolacją i dociepleniem , parter i poddasze z kominami systemowymi oraz schody. Beton z gruchy , koszt koparki po mojej stronie . Bez dachu , tarasu. Wydaje mi się , że przesadził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 03.08.2009 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 witam,moze ma ktos bednarke? poszukuje troche metrow. I pamietam ze jeden/jedna z forumumowiczow miala troche siatki do odsprzedania... prosze o pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 03.08.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Jaka może być cena za SSO -Gracjan2 http://www.domenaprojekt.pl/pr/opis/n/7.aspx ? Pierwszy wykonawca podał 50kzł za fundamenty z izolacją i dociepleniem , parter i poddasze z kominami systemowymi oraz schody. Beton z gruchy , koszt koparki po mojej stronie . Bez dachu , tarasu. Wydaje mi się , że przesadził. Istotnie troszkę drogo. Na 100% znajdziesz taniej. Przy czym warto by się dowiedzieć jak ten wykonawca stawia domy. Można ciągle wynajdować tańsze ekipy ale w końcu może się okazać że wykonanie domu będzie pozostawiało wiele do życzenia... Ze swojej strony jedynie mogę dodać abyś dokładnie doprecyzował co w takich wycenach się mieści... Przykład: 1. Kominy systemowe - ok, ale czy z obróbką ponad dachem (cegła klinierowa/płytka/tynk)? 2. Na parterze będzie chudziak?zacierany na gładko czy tylko łopatą rozgarnięte? (też takie rzeczy widziałem...) Po prostu jeżeli wszystkiego nie uzgodnisz na początku to możesz być pewien że zostaniesz za to dodatkowo skasowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tazuj 04.08.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Kupię cegłę czerwoną rozbiórkowa (oczyszczoną) pełną, oczywiście w dobrej cenie w pobliżu Bydgoszczy. Jeżeli znacie jakiś kontakt, sami kupowaliście macie z tym doświadczenie liczę na wasze opinie. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 04.08.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Kupię cegłę czerwoną rozbiórkowa (oczyszczoną) pełną, oczywiście w dobrej cenie w pobliżu Bydgoszczy. Jeżeli znacie jakiś kontakt, sami kupowaliście macie z tym doświadczenie liczę na wasze opinie. Tez szukalem i powiem szczerze, ze w przypadku tego towaru dobra cena tez nie idzie w parze z jakoscia. Mozesz znalezc cos za 50 czy 60gr, ale polowa cegiel to rozpadowa, brudne od zaprawy itp. Ja ostatenicze kupilem od tego goscia z Allegro: http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=8985754 Material pochodzil z rozbiorki budynkow po PKP. Cegly byly zlokalizowane na trasie Bydgoszcz - Swiecie w okolicy Trzeciewca (Zawada). Ostatecznie po zuzyciu wszystkich palet ok. 20% cegiel bylo uszkodzonych (typu pekniecie, oblamany rog itp). W moim przypadku dopiero zima pokaze, ile te cegly sa warte. Jesli byly dobrze wypalone, to nie powinny ciagnac wilgoci i mroz ich nie rozsadzi. U mnie cegly poszly na sciezki, podjazd i taras: http://img141.imageshack.us/img141/4175/dsc7159q.jpg Niestety nie mialem po reka zdjecia bez osoby. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekmagda 04.08.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Witam, Ponawiam pytanko. Komu można zlecić adaptację projektu gotowego z Bydgoszczy lub powiatu nakielskiego? Znacie kogoś kto podpowie i doradzi jak trzeba?? I jeszcze jedno... szukam kierownika budowy- budowa w gminie Szubin Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 04.08.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 I jeszcze jedno... szukam kierownika budowy- budowa w gminie Szubin Poszlo na priv. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 05.08.2009 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Komu można zlecić adaptację projektu gotowego z Bydgoszczy lub powiatu nakielskiego? Znacie kogoś kto podpowie i doradzi jak trzeba?? I jeszcze jedno... szukam kierownika budowy- budowa w gminie Szubin Jeżeli chodzi o adaptację to nie polecam. Namiary na KB poszły na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 05.08.2009 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Mam prośbę Gdzie można kupic takie ładne kamyczki ozdobne na opaskę domu. Chodzi mi o to żeby były wielkośc 2, 3 cm i miały różne kolory. Bardziej takie jaśniejsze. Potrzebuję 5 ton, więc skład na Flisackiej nie wchodzi w grę - po prostu wyszłoby za drogo Mam możliwośc kupienia ale one są po prostu szare/ takie nijakie/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 05.08.2009 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Nie twierdzę, że są ale podobne trochę rzeczy do ozdabiania terenu widziałem na Towarowej naprzeciwko Galerii Pomorskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 05.08.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Mam możliwośc kupienia ale one są po prostu szare/ takie nijakie/. Ja mam szare i nie są nijakie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 05.08.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Mam możliwośc kupienia ale one są po prostu szare/ takie nijakie/. Ja mam szare i nie są nijakie Bez urazy oczywiście Po prostu szare podobają mi się MNIEJ niż kolorowe i jasne. Na Towarowej w firmie Semmerlock takie kamyczki kosztują 4 zł. za 1 kg a ja potrzebuję kilka ton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PiotR_ 06.08.2009 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Witam,szukam siding na podbitke... macie jakies dobre adresy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts