Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czesc,

Pare stron temu bylo troche o kosztach zuzycia pradu. Wlasnie dostalem pierwsza fakture za "normalny" prad (nie budowlany) i chcialem do tamtej dyskusji dodac jedynie, jakie sa (w moim przypadku) roznice w oplatach za prad przy taryfie weekendowej G12W (taka wybralem) a zwykla G11. Byc moze komus sie przyda przy wyborze taryfy dla siebie.

Po dokladnym przeanalizowaniu rachunku roznica w kosztach zuzycia kWh wynosi 30% na korzysc G12W. Jedyny skladnik staly (niezalezny od zuzycia), ktory przy G12W jest drozszy (dokladnie o 8,42 PLN) to "składnik stały stawki sieciowej", ale nawet po jego uwzglednieniu G12W wychodzy lepiej. Zuzylem w ciagu m-ca dokladnie 200 kWh: 71 w taryfie dziennej i 129 w nocno-weekendowej.

Oczywiscie oplacalnosc danej taryfy zalezy od sposobu zuzywania pradu. A wiec:

- nie ogrzewamy wody pradem,

- zmywarke i pralke ustawiamy na prace w tanszej taryfie (po 21.00).

Pozdrawiam,

Michal

Jaki jest teraz orientacyjny koszt ułożenia płytek klinkierowych na cokole domu? Chciałabym też położyć płytki gresowe na tarasie i też nie orientuję się jaki może to być koszt? Jeżeli ktoś coś wie, proszę o informację i namiary :)

Płytki to ok. 40/50 zł za metr. Tak było przynajmniej na początku lata. Podejrzewam, że na cokole w podobnej cenie...

Jaki jest teraz orientacyjny koszt ułożenia płytek klinkierowych na cokole domu? Chciałabym też położyć płytki gresowe na tarasie i też nie orientuję się jaki może to być koszt? Jeżeli ktoś coś wie, proszę o informację i namiary :)

Kolega za tydzień będzie miał fachowca i on położy mu płytki na schodach. Ponoc 40 zł/ metr.

Witam wszystkich, długo mnie tu nie było bo problemy rodzinne ale wracam na pole bitwy. Mamy projekt archonu Dom w werbenach 5! Projekt zaniesiony do adaptacji (2 tysiaki z konta i miesiąc), przeróbki (kolejny tysiak z konta i kolejny miesiąc czekania). Andrzej (męzowina) wykonał tylu przemeblowań w tym projekcie że wydaje mi sie że to tylko z zewnątrz jest ten sam projekt. POdstawowym przemeblowaniem było przestawienie kominka, zrobienie lustrzanego odbicia schodów na górę, przedłużenie domu o 30 cm po każdej stronie.... i tak dalej i tak dalej... Projekt u architekta- czy ktoś słyszał o firmie Delta- mają biuro niedaleko dworca. Architekt z przypadku bo dzwoniłam do wieu z polecenia i zawsze coś było trudnością w końcu mężula chwycił za słuchawkę i zadzwonił do pierwszej lepszej pracowni którą mu pokazała wyszukiwarka. Zobaczymy. Co mnie niepokoi to to że czytając wasze dzienniki już na tym etapie zamawiacie drewno na dach i stal na zbrojenia! A ja nawet nie wiem skąd wziąć WC!

Dziekuje Wam wszystkim za odp na moje pytanie . Nie wiem co zrobic bo posadzki niby dobre ekipa robi ale denerwuje mnie, ze chca na wszystkim przyciac :x O ile cement ma normalna cene - jakies 430 za tone to piasek 16 ton za 900 zl! Moge miec taki sam za połowe tej ceny. A te dylatacje- 160 zl za 2 tasmy na 100m posadzki :o Doceniam mojego wykonawce stanu surowego- wszystko dobrze wyliczal i nic nie przycinal na materiale.

Gość OtoKero
160 za taśmy brzegowe to nie jest taki zupełnie szok cenowy.

U mnie masz za 130zł 100mb

pewnie Ty masz jakas lepszejsza :)

Aga dokładnie to ten Pan. Czyli On tez bierze od Wojdala?

Taśma brzegowa to nic nadzwyczajnego w czym można doszukiwać się szczególnych właściwości.

Jest albo z fartuchem ochronnym albo bez i tyle tylko.

Ja mam z takim fartuchem.