Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byłem tytaj http://www.cieplodom.pl/ , ale człowiek mnie nie przekonał do proponowanego systemu.

I pewnie się chwalił nagrodą za pierwsze miejsce za sprzedaż określonej pompy, i ona była jedynie słuszna (no i może grzebać w ustawieniach przez neta)?

ArtSanit Bydgoszcz

Hildebrant Żnin

Dzięki za namiary - wysłałem zapytania.

A Pan Walduś - lepszy cwaniak. Wszystko rozumiem, że się zna, długo montuje i nie zależy mu aby być najtańszym. Ale nie pojmuję jak można wmawiać klientowi, że na podmokłej działce lepszy będzie kolektor pionowy!!! :o

Dla niego lepszy, bo droższy w budowie.

Teraz potrzebny mi koparkowy

Co prawda Rynarzewo, ale mozesz sprobowac: 501668940.

Michal

Dzięki meehowy,, już mam - też nie z bliska ale może się stawic jutro- co jest jak sie okazuje cudem jeśli chodzi o kopary. Nie jest tani bo 90zł/godz - w tym dojazd 1 godz ;-( kopania 3-4. Ale z czasem krucho.

Teraz potrzebny mi koparkowy

Co prawda Rynarzewo, ale mozesz sprobowac: 501668940.

Michal

Dzięki meehowy,, już mam - też nie z bliska ale może się stawic jutro- co jest jak sie okazuje cudem jeśli chodzi o kopary. Nie jest tani bo 90zł/godz - w tym dojazd 1 godz ;-( kopania 3-4. Ale z czasem krucho.

90 zl to normalna stawka- tez tyle placilam ale koparkowy szybki i solidny- nasz kopał fundament 2,5 h a u sasiada był niby tanszy ale kopał 8h i wyszło im o wiele drozej wiec stawka za godzine to jeszcze nie wszystko.

No i mamy problem z układaniem desek podłogowych na legarach. Nasza ekipa niestety nie grzeszy doświadczeniem w tym zakresie. Na gwałt :wink: potrzebuję kogoś, kto układał długie dechy i ma do tego sprzęt (lewarki? ściski?). Do położenia 110 mkw. desek modrzewiowych o długości do 5,5 m.

Czolem,

Wlasnie rozmawialem z gosciem, ktory ukladal u mnie deski na legarach (mam sosne, deski do 5m). Chetnie porozmawia z Wami. Namiar: Darek Haberski, tel. 501410792. Powolaj sie na Michala ze Szkocji. Daj znac jak poszlo.

Pozdrawiam,

Michal

Kochani a gdzie zamawialiscie szafy-zabudowy? Szukam kogos z pomysłem i dobra cena bo jak wiadomo na tym etapie to kasy juz niewiele :)

I powiedzcie prosze czy 5 tys za 15 stopni debowych (kilka zabiegowych)- polakierowanych i przyklejonych na pianke to naprawde nieduzo- bo ja juz zgłupialam- jak uslyszalam pierwsza wycene z taka kwota to o malo z tych betonowych schodow nie spadłam ale jak potem słyszalam kolejne to te 55 tys to jeszcze "tanio". Jedno wiem- przez pewien czas bede łazic po golym betonie :-?

I powiedzcie prosze czy 5 tys za 15 stopni debowych (kilka zabiegowych)- polakierowanych i przyklejonych na pianke to naprawde nieduzo

To jest nieduzo. Schody betonowe sa tanie tylko do momentu jak zacznie sie je wykonywac :-) Jak ja robilem swoje, to 300 PLN za stopien z montazem na gotowo (sosna) to nie byla duza cena. Mniej wiecej polowa to zabiegowe: http://picasaweb.google.com/golaty/SzkocjaBudowa#5303028854132269058

Stopnie musza byc wkute (szersze niz schodek betonowy i wpuszczone troche w sciane). Inaczej zaczna ci skrzypiec i pracowac bardzo szybko.

Pozdrowienia,

Michal

OtoKero tak, tak przyklejone na pianke a nie na kołki fiszera czy jakos tam, bo przeciez wszyscy teraz tak robia i sie trzyma- to usłyszałam od 3 fachowcow i wcale nie na gotowo bo obrobic wszystko musze we własnym zakresie :-?

mehhowy piekne macie te sosnowy schodki- wiem, ze juz gdzies o tym pisaliscie ale przypomnij jeszcze raz z czego jest podstopien? I czy wasz stolarz zbobił te schody na gotowo? No i najwazniejsze- jak ta sosenka sie spisuje- bo ja wcale nie musze miec debowych bo schody mam w salonie i chodzic po nich to ja raczej tylko w kapciach bede bo cala gora w wykladzinie.

Mam już wielki wykop na działce... kopara zrobiła swoje! Teraz dylemat: chcę stawiać ścianę jednowarstwową Solbet. Do tej pory myślelismy o solbet 42, ale nasz pan budowlaniec powiedział że równie dobry jest 36. Nie ma dużych różnic bo i tak najmniej ciepła ucieka przez ściany. Co o tym myślicie. Musze dodac że czynnik finansowy przemawia bardziej za 36...

No i mamy problem z układaniem desek podłogowych na legarach. Nasza ekipa niestety nie grzeszy doświadczeniem w tym zakresie. Na gwałt :wink: potrzebuję kogoś, kto układał długie dechy i ma do tego sprzęt (lewarki? ściski?). Do położenia 110 mkw. desek modrzewiowych o długości do 5,5 m.

Czolem,

Wlasnie rozmawialem z gosciem, ktory ukladal u mnie deski na legarach (mam sosne, deski do 5m). Chetnie porozmawia z Wami. Namiar: Darek Haberski, tel. 501410792. Powolaj sie na Michala ze Szkocji. Daj znac jak poszlo.

Pozdrawiam,

Michal

Bardzo, bardzo dziękuję.

Trwają rozmowy z kolegą wyżej wymienionego, bo p. Darkowi niestety za daleko. Zobaczymy.

8)

Mam już wielki wykop na działce... kopara zrobiła swoje! Teraz dylemat: chcę stawiać ścianę jednowarstwową Solbet. Do tej pory myślelismy o solbet 42, ale nasz pan budowlaniec powiedział że równie dobry jest 36. Nie ma dużych różnic bo i tak najmniej ciepła ucieka przez ściany. Co o tym myślicie. Musze dodac że czynnik finansowy przemawia bardziej za 36...

my mamy 24 ale będziemy docieplać styropianem , tez finanse przemówiły.

piekne macie te sosnowy schodki- wiem, ze juz gdzies o tym pisaliscie ale przypomnij jeszcze raz z czego jest podstopien? I czy wasz stolarz zbobił te schody na gotowo? No i najwazniejsze- jak ta sosenka sie spisuje- bo ja wcale nie musze miec debowych bo schody mam w salonie i chodzic po nich to ja raczej tylko w kapciach bede bo cala gora w wykladzinie.

Stolarz osadzal stopnie na schodach i w scianie, wykonczeniowke (obrobki gipsowe, podstopnie) robili faceci od wykonczeniowki. Podstopnie sa z plyt KG malowanych duluxem. Jesli chodzi o sosne, to po roku uzytkowania widac roznie drobne zniszczenia: wgnioty, rysy, ale tylko z bliska. Jak sie normalnie uzytkuje, to nic nie rzuca sie w oczy. Zobaczymy jak bedzie za kolejny rok. Uwazam, ze jest niezle.

Michal

A co macie w projekcie? Szczerze mowiac troche mnie zaskoczylas takim dylematem na tym etapie. Przeciez wybor grubosci sciany rzutuje na mase rzeczy podczas budowy (zapomnijmy narazie o izolacji termicznej), np.

- ilosc ciecia bloczkow i generalnie klejenia sciany z malych kawalkow,

- wielkosc kapinosa w stosunku do fundamentu,

- oryginalny wymiar wiezby (murlaty w innych miejsach).

Jesli chodzi o aspekt cenowy, to z tego wzgledu bym nie rezygnowal z 42 na rzecz 36. Ile zaoszczedzicie? W stosunku do ceny calego domu nie wiecej niz 1% mysle (sciany w calosci raczej nie przekrocza 10% ceny domu).

Jesli chodzi o izolacje cieplna, to bym nie robil sciany chudszej. Oczywiscie najwiecej ciepla ucieknie ci przez wentylacje, okna i dach, ale przynajmniej bedziesz spac spokojnie z mysla, ze jesli chodzi o sciany, to zrobilas najlepiej jak sie dalo :-) Wspolczynnik przenikania ciepla dla 42 jest nizszy o ponad 15%.

Pozdrawiam,

Michal

Czolem,

Pozdrawiam,

Michal

Bardzo, bardzo dziękuję.

Trwają rozmowy z kolegą wyżej wymienionego, bo p. Darkowi niestety za daleko. Zobaczymy.

8)

No to nie poszło. Kolega nie odezwał się ponownie, tak jak się umawiał, a telefonu nie odbiera. Wieczorem znalazłam inną ekipę. 8)

Witam,

mam pytanie, moze ktos przez to przeszedl.

Jak zrobic tak, zeby z energa podpisac umowe na prad zwykly a nie budowlany.

Budowe rozpoczalem w tym roku, jest to inwestycja na kilka lat - gospodarczo. Perspektywa umowy na prad budowlany przez 10lat nie bardzo mi sie widzi.

Nie mam jeszcze zadnego pradu z ENERGY ale gdybym zglosil sie teraz pewnie od razu by byla mowa o budowlanym.

Czy mozna zrobic jakis polowiczny odbior budynku (np zaraz po stanie surowym - zadaszonym) albo zbudowac jakas altane/szopke ktora i tak mam w planie i zlozyc podanie o prad do tej altany? Niebudowlany?

Macie jakies rady / pomysly?

Prosze o pomoc.

Z gory dziekuje.