bucz88 20.06.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Witam mam pytanie . Mam projekt domku http://www.extradom.pl/projekt-domu-mini-bsa1209.aspx?lustro=0 tylko zastanawiam sie czy mozna ufac firma ktore sprzedaja to przez internet moze ma ktos jakiegos architekta ktory by mi to zrobił w dobrej cenie . A i czy adaptacja zawsze kosztuje przeszło 2,5tys. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszrr 21.06.2010 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Witam mam pytanie . Mam projekt domku http://www.extradom.pl/projekt-domu-mini-bsa1209.aspx?lustro=0 tylko zastanawiam sie czy mozna ufac firma ktore sprzedaja to przez internet moze ma ktos jakiegos architekta ktory by mi to zrobił w dobrej cenie . A i czy adaptacja zawsze kosztuje przeszło 2,5tys. ? Mój kolega kupował poprzez extradom i nie miał z nimi żadnych problemów, ale jest to pośrednik jak 95% tego typu portali, czyli taki który ma oferty projektów z kilkuset pracowni projektowych. Spróbuj znaleźć nazwisko autora tego projektu i w ten sposób dotrzesz bezpośrednio do strony internetowej tej pracowni projektowej. Ja tak zrobiłem i bezpośrednio u źródła jeszcze wytargowałem z ceny projektu 150 zł. Generalnie adaptacja tyle kosztuje, Ja też myślałem że to nic takiego, ale po odbiorze z adaptacji, mój projekt zrobił się 2x grubszy od różnych dodatkowych dokumentów. Postaraj się znaleźć architekta który zrobi ci na projekcie w tej cenie od razu przyłącza wody, prądu, ewentualnie gazu, czy też przydomowej oczyszczalni ścieków w zależności od tego co zamierzasz mieć, wtedy te 2500 to jest uczciwa cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bucz88 21.06.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Dzieki tomaszrr A te przyłacza wody musze mierc zrobione na rysunkach czy moge sobie je kłasc jak chce ? Bede miec fachowcow ktorzy mi zrobiom kanalize czy centralne bez rysunków. Dodam ze buduje się na małej wiosce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszrr 21.06.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Dzieki tomaszrr A te przyłacza wody musze mierc zrobione na rysunkach czy moge sobie je kłasc jak chce ? Bede miec fachowcow ktorzy mi zrobiom kanalize czy centralne bez rysunków. Dodam ze buduje się na małej wiosce. Generalnie adaptacja polega na usytuowaniu domu na terenie działki. Na mapce do celów projektowych 1:500, (którą też będziesz musiał kupić) projektant nanosi Ci jak przebiega przyłącze wody, prądu, kanalizacji itp na terenie działki i biegnące do Twojego domu. Po to aby jak ktoś będzie kiedyś np kopał wiedział co jest gdzie na działce, żeby nic nie uszkodzić. A jak ty sobie w domu poprowadzisz centralne, czy kable od prądu to już jest nieistotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 21.06.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 1. pomocy z tym projektem prrzyłącza gazu. 2. Jakie okna wybrać??? Veka 5-komorowe mam wycenę za 23 tyś a na wycenę z ms (profil brugmann-chyba) czekam ale zaproponowali 3-szybowe (bo niby jakaś promocja-nie wierze w promocje) z tym że w tych 3 szybowych dają szybę o grubości 3mil (trochę cienka-mam wspomnienia z szybką 3milimetra- dość łatwo pęka) Czy to duża różnica w cieple ? myślę o 2-3 szybowych? pytam tych co mają albo montują i wiedzą lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bucz88 21.06.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 2. Jakie okna wybrać??? Veka 5-komorowe mam wycenę za 23 tyś a na wycenę z ms (profil brugmann-chyba) czekam ale zaproponowali 3-szybowe (bo niby jakaś promocja-nie wierze w promocje) z tym że w tych 3 szybowych dają szybę o grubości 3mil (trochę cienka-mam wspomnienia z szybką 3milimetra- dość łatwo pęka) Czy to duża różnica w cieple ? myślę o 2-3 szybowych? pytam tych co mają albo montują i wiedzą lepiej Pierwszy raz słysze o szybie takiej ale moze jest wiem jedno u moich rodziców sa zwykłe okna pastikowe podstawowe i jest ciepło nic nie ulatuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 21.06.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 bucz88- o jakiej szybie? 3 milimetrowej? dziś byłam w ms i tam mają okna: profil brugman, 3-szybowe, grubość szyby 3milimetry. Dla wyższych okien/drzwi balkonowych robią 4 milimetrowe (ciągle 3 szybowe) Co do tej przenikalności ciepła to dla mnie to też brzmi jak lekki kit- każdy sprzedawca mówi co innego - w anapoku (proponują prof veka) mówią że 2 szybowe są dość ciepłę, w ms twierdzą że to potężna różnica ... dlatego chciałabym usłyszeć was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 21.06.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Macie namiar na człowieka od projektu przyłącza gazowego? Trochę gapy z nas bo walczyliśmy z doraźnymi problemami a tu trzeba działać z przyłąćzem bo zima za pasem pliz, sprawdzony ktoś, pliz pliz pap Ja projekt wewnętrznej instalacji miałem zrobiony w dokumentacji jak składałem wniosek pozwolenie na budowę. Przyłącze to robiła firma działająca na zlecenie gazowni - ja tylko musiałem powiedzieć gdzie chcę mieć postawioną skrzynkę licznikową. Potem "mój" wykonawca instalacji wewn. już zadbał o swoją obecność przy odbiorze i zagazowaniu - nie było z tym problemów. Problem był natomiast z samym wykonawcą, który niestety był niesłowny i zamiast wszystko mieć zrobione w tydzień to kulałem się z tym 1.5 miesiąca niestety - więc go nie polecę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bucz88 22.06.2010 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 bucz88- o jakiej szybie? 3 milimetrowej? dziś byłam w ms i tam mają okna: profil brugman, 3-szybowe, grubość szyby 3milimetry. Dla wyższych okien/drzwi balkonowych robią 4 milimetrowe (ciągle 3 szybowe) Co do tej przenikalności ciepła to dla mnie to też brzmi jak lekki kit- każdy sprzedawca mówi co innego - w anapoku (proponują prof veka) mówią że 2 szybowe są dość ciepłę, w ms twierdzą że to potężna różnica ... dlatego chciałabym usłyszeć was. Chodziło mi o te okna 3 szybowe . Moze to coś nowego jedno jest pewne zakładasz plastiki? Jesli sa to plastiki to one nie przepuszczaja zimna a jesli chodzi o szyby to nigdy w zime nam sie nie zdarzyło zeby np okna były pozamarzane a sa 2 szybowe. Nawet teraz tej zimy. Nie jestem fachowcem od tego ale bym kirowal sie cena rodzajem tworzywa i gwarancja.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 22.06.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 dzięki bucz88- właśnie chodzi mi o to żeby mi łopatologicznie powiedziano czy to odczuwalna różnica między 2-3 szybowymi. Pani twierdzi że tak- ale ona musi tak twierdzić. z drugiej strony montują 3 szybowe w cenie 2 szybowych (bo niby jakaś tymczasowa promocja). Chyba i tak weźmiemy profil veka 2szybówka no chyba że ms zrobi podobną cenę do anpoku gdzie mamy zamawiać veke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 22.06.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 citrocerber- mój błąd bo powinnam napisać że chodzi o gaz z butli wkopanej przy domu. Gaz ziemny raczej nieosiągalny na naszej wsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatka2106 22.06.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Dzieki tomaszrr A te przyłacza wody musze mierc zrobione na rysunkach czy moge sobie je kłasc jak chce ? Bede miec fachowcow ktorzy mi zrobiom kanalize czy centralne bez rysunków. Dodam ze buduje się na małej wiosce. Witam! Ja niedawno miałam odbiór domu i z tego co wiem to przyłącza wody zaznaczaliśmy na koniec w dokumentach zbieranych do odbioru, podobnie jak linie z prądem gdzie biegnie. Ale zaznaczę, że ja mam własną studnię. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Pozdrawiam, ja też z Torunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GAWA 22.06.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 papuch, u mnie projekt przyłącza i wszystkie sprawy papierkowe załatwiała firma, od której będę tankowała gaz. Więc coś za coś.... Jeśli jesteś zainteresowana takimi warunkami to napisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GAWA 22.06.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Bardzo proszę o namiary na sprawdzonego wykonawcę kominków. Kominek zwykły, bez rozprowadzenia i innych "fajerwerków". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 22.06.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 papuch, u mnie projekt przyłącza i wszystkie sprawy papierkowe załatwiała firma, od której będę tankowała gaz. Więc coś za coś.... Jeśli jesteś zainteresowana takimi warunkami to napisz. właśnie o to mi chodzi Gawa daj namiar pliz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter_piotr 22.06.2010 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 witam mam pytanie co do tynków gipsowych maszynowych , kładliście je w łazienkach bo podobno gips chłonie wodę , czy to potem po położeniu kafelek nie będzie przeszkadzać?moze zabezpieczyc jakim preparatem ten tynk ?pozdrawiam piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p.p.h.u mirko 22.06.2010 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 witam mam pytanie co do tynków gipsowych maszynowych , kładliście je w łazienkach bo podobno gips chłonie wodę , czy to potem po położeniu kafelek nie będzie przeszkadzać? moze zabezpieczyc jakim preparatem ten tynk ? pozdrawiam piotr Witam nie doradzam takich rozwiązań, tym bardziej jak Pan chce tynki gipsowe i kafelki. Przeważnie kładzie się zwykłe tynki a potem kafelki. Nie zajmuje śię juz tego typu usługami ale znam temat i odrazam dla bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GAWA 22.06.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Bardzo proszę o namiary na sprawdzonego wykonawcę kominków. Kominek zwykły, bez rozprowadzenia i innych "fajerwerków". bardzo mi zależy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GAWA 22.06.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 peter_piotr, ja położyłam w pokojach tynki gipsowe, a w łazienkach cementowo-wapienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek163 22.06.2010 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Przyjaciele! Pomóżmy Toruniowi zdobyć plażę REDDS'A Brakuje nam tak niewiele a liczy się każdy głos! http://www.plazaradosci.pl/ Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts