Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Witam wszystkich, od kilku lat mnie tu już nie ma ,swój dom budowałam do 2007 roku.

Przychodzę z prośbą, bo jeszcze pamiętam jak tu zawsze mogliśmy liczyć na swoje dobre rady.

Moja kumpela kończy dom, elektrykę robiła systemem gospodarczym.

Zna ktoś może elektryka z uprawnieniami, który zrobi ewentualnie potrzebne pomiary i podpisze papiery do odbioru.

Takiego nie za drogiego. :)))

Serdecznie pozdrawiam i ....... jak to cudownie mieszkać we własnym, przez siebie zbudowanym domu :)

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zna ktoś może elektryka z uprawnieniami, który zrobi ewentualnie potrzebne pomiary i podpisze papiery do odbioru.

A gdzie ta budowa? Mi cale odbiory i pomiary robil jeden elektryk z Zamosia (sama instalacje nasz grupowy elektryk p. Mariusz). Niestety facet nie byl tani i swoje zarobil, ale za to mialem zalatwione wszystko od reki, nie musialem jezdzic do Enei, wszystkie kwity przywiozl on i powiedzial gdzie co podpisac. Jedyne co musialem sam zalatwic, to po odbiorze budynku w nadzorze budowlanym dostarczyc kwit do Enei, zeby podpisac umowe na dostawe energii. Moze kolezance uda sie wytargowac sensowna cene z gosciem: p. Janowski - 607096664.

Michal

projekt przyłącza elektrycznego- na PnB napisane jest że należy wykonać coś takiego we własnym zakresie- mówię o przyłączu od skrzynki do domu. Dzwoniliśmy do elektryka z Enei (podobno mają wpaść do nas ze skrzynką docelową pod koniec lipca) a on powiedział ze kopie się gdzie się chce i potem woła się geodetę zeby naniósł to na mapę. Ale gdzie nie czytam to piszą o projekcie- a to brzmi jak poważny dokument.

Ja jak zwykle nic nie wiem o budowie!

Gosc z Enei tak napisal, bo ma dokladnie w du.ie, co jest za skrzynka (a dokladnie za licznikiem) - na liczniku konczy sie odpowiedzialnosc Enei. Oni postawia ci skrzynke na granicy dzialki i reszta ich nie obchodzi. Projekt przylacza i miejsce przebiegu kabla powinien byc w projekcie naniesiony na plan zagospodarowania terenu. Skoro masz pozwolenie na budowe, to na pewno masz to w projekcie. Oczywiscie najlepiej, zeby kabel szedl zgodnie z projektem, bo faktycznie na koniec geodeta robi inwentaryzacje powykonawcza i prad rowniez nanosi. Jesli beda roznice, nadzor moze sie o to pytac. Swoja droga goedeta narysuje to co mu powiesz ;-) Zeby zrobic odbior instalacji elektrycznej od zlacza kablowego (czyli od skrzynki), musisz zrobic pomiary i wypelnic tone kwitow. W poprzednim poscie pisalem na ten temat.

Michal

Meehowy czy trzeba mieć jakiś osobny dokument nazwany: projekt przyłącza elektrycznego... nie wiem jak odnaleźć twój post -w którym o tym piszesz!!! Do kogo mam dzwonić żeby taki projekt wykonać??? Do elektryka z uprawnieniami? Na mapkach w dokumentacji PnB jest naniesiona krecha czerwonym kolorem (ma to być prąd) ale jest też 'legenda' do tej krechy - szczegóły w osobnym projekcie. Rzeczywiście chciałabym żeby kabel leżał w innym miejscu bo tak jak on leci na tym rysunku to jest dwa razy dookoła - sporo metrów kabla.

http://lh5.ggpht.com/_RSNEQunpnbg/TDxinDx8ulI/AAAAAAAABk8/ZywUropTxdI/s400/IMG_5914.JPG to czerwone to linia do domu- wolałabym poprowadzić ją od tyłu garażu.

O jakich tonach kwitów piszesz??? błagam napisz coś.

Spokojnie, bez nerwow :-) Siadlem wlasnie do swojego projektu, zeby sobie spokojnie wszystko przypomniec, jak to bylo z pradem. Nie bede pisal o pradzie budowlanym, bo to zapewne macie zalatwione. Jesli chodzi o prad do docelowego zasilenia domu, to po pierwsze u mnie tez na planie zagospodarowania dzialki (ten najwazniejszy rysunek na poczatku projektu budowlanego) kabel idzie inaczej niz poszedl faktycznie i niz jest na inwentaryzacji powykonawczej (to co robi geodeta na koniec budowy). A wiec widac, ze nie jest to zaden problem. U mnie wzielo sie to stad, ze Enea stawiala skrzynka dopiero w trakcie mojej budowy i to co bylo w projekcie, bylo tylko zalozeniem, gdzie skrzynka bedzie stac w przyszlosci.

Jesli juz macie pozwolenie na budowe, to (przynajmniej u mnie tak bylo) macie w projekcie budowlanym projekt instalacji elektrycznej samego domu wraz z pieczatkami uprawnionego projektanta el. Poza tym musieliscie z Enea uzgodnic, ze dom bedzie mogl byc zasilony docelowo pradem o jakims natezeniu. U mnie bylo to zrobione w formie "warunkow przylaczenia do sieci" wydanych przez Enea i dolaczonych do projektu budowlanego. I majac te 2 rzeczy masz wszystko co jest potrzebne na teraz, tak przynajmniej bylo u mnie.

Na zakonczenie budowy musisz zrobic odbior przylacza elektrycznego - skrzynki z licznikiem (w moim przypadku robila to Enea) oraz pomiary i odbior instalacji elektrycznej budynku. To musi zrobic uprawniony elektryk, byc moze ten sam, ktory bedzie ci instalacje elektryczna w domu robil. W moim przypadku instalacje el. robil kto inny, odbiory i pomiary kto inny. Tutaj mam pewna dziure w wiedzy jak wygladaja dokladnie dalsze procedury, poniewaz zrobienie pomiarow oraz zalatwienie wszystkich formalnosci z Enea az do momentu podpisania umowy na dostawe energii elektrycznej zlecilem elektrykowi, ktorego dane podawalem komus innemu 3 posty wyzej (p. Janowski). To mialem wlasnie na mysli mowiac o calej masie kwitow. Facet zawolal dosc sporo, ale akurat wtedy nie mialem zupelnie czasu uzerac sie z Enea, a zalatwianie formalnosci z Naklem nie nalezy do przyjemnych. Moge jeszcze powiedziec, ze protokol z odbioru instalacji elektrycznej przygotowany przez wspomnianego elektryka byl potrzebny jako jeden z kwitow do zakonczenia budowy w Nadzorze Budowlanym.

Pozdrawiam,

Michal

Trochę więcej informacji o tym co się dzieje w gm. Dąbrowa Chełmińska i Zła Wieś. Sytuacja powtarza się co roku z mniejszymi bądź większymi problemami z ciśnieniem wody, ale ten rok to już zakrawa na kpinę. Ostrzegam przed zakupem działek i budową na tych terenach bo z moich informacji wynika iż nie są planowane dalsze rozbudowy systemu zaopatrzenia w wodę.

http://www.express.bydgoski.pl/look/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=2&NrIssue=1552&NrSection=1&NrArticle=175232&IdTag=4958

http://www.express.bydgoski.pl/look/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=2&NrArticle=176653&NrIssue=1564&NrSection=1

http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,8136701,W_taki_upal_bez_wody__I_to_od_trzech_tygodni.html

http://www.tvp.pl/bydgoszcz/informacja/zblizenia/wideo/1407-g-1730/2097055

bekaert to jest poniżej krytyki co się dzieje w Dąbrowie z tą wodą! i to teraz dowalili ludziom taką frajdę podczas tych rekordowych upałów kiedy to właśnie woda jest najważniejsza. Słyszałam że nawet nie podstawili wam żadnych beczkowozów z wodą. Myślę że to ostatnia kadencja władz. Karygodne!!!

Wiecie co? Czytajac te tragiczne informacje dot. wody w Dabrowie czy Murowancu przepraszam sie ze swoja studnia :-) Do niedawna myslalem, ze to cudownie ze mi buduja wlasnie wodociag, ze sobie dom zasile itp, zwlaszcza ze mam silnie zazelaziona wode ze studni - efekty wiadome. Ale w takiej sytuacji kicham na wszelkie wodociagi i przyjmuje nadmiar zelaza do organizmu :-)

Michal

możliwe, że innych, bo rura stalowa a nie pe (również ta od pompy). Studnia głębinowa 30m przebita przez glinę na całej długości. Może cena zależy od warunków. Wiem, że większość firm nie podejmuje się w mojej okolicy (woda trafia się czasem na głębokości grubo ponad 100 m)

możliwe, że innych, bo rura stalowa a nie pe (również ta od pompy). Studnia głębinowa 30m przebita przez glinę na całej długości. Może cena zależy od warunków. Wiem, że większość firm nie podejmuje się w mojej okolicy (woda trafia się czasem na głębokości grubo ponad 100 m)

Czyli mowisz, ze w twojej okolicy wykopanie studni 100m to koszt 30 tys PLN? Troche nieprzewidzialny wydatek budowlany.... W takiej sytuacji to chyba lepiej zrobic jedna studnie na klika domow....

Michal