Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hejka

Jestem z Bydgoszczy i podobnie do Was wszystkich zamarzył nam się własny domek. Kupiliśmy działeczkę (Czyżkówko), wybraliśmy projekt (dom w dmuchawcach archonu) i jesteśmy w trakcie załatwiania formalności związanych z pozwoleniem na budowę. Mapki, geologia, warunki zabudowy, przyłącza i wszystkie te sprawy powoli załatwiamy i jakoś to idzie. Niemniej jednak zastanawiamy się nad technologią (Ytong czy BK czy Porotherm) i sposobem budowania zlecać firmie czy sposobem gospodarczym. Troszkę mam mętlik i chętnie poczytam o waszych problemach lub fantastycznej organizacji.

Może Wasze spostrzeżenia na temat technologii pomogą mi w wyborze a może Wasze doświadczenia w budowaniu pozwolą zaoszczedzić kasę bo przyznaję że budżet ograniczony.

Piszcie jak tylko coś Wam przyjdzie do głowy.

Witajcie. Zaczynam budowe...

Wiec gorąco polecam :

PIEC-MAT-BUD ul. Ołowiana 21-23 tel: (052)324-92-31.

Składasz zamówienie i na drugi dzień masz super towar dostarczony na działkę.

Mają najlepsze ceny (sprawdzam Ich .... :D)

Albo tam pracujesz albo żartujesz. Jeżeli oni mają dobre ceny to chyba tylko w castoramie byłaś :)

A solidność :

- zamówiona stal: niedostarczyli na termin a 2 dnia kazali załatwić własny transport

- ciągle nie mają jakiś podstawowych materiałów (folia, izolatory)

- zamawiałem beton (4 gruchy), ekipa czekała od 8 (5 osób), co godzinę miła pani dzwoniła, że spóźnią się o godzinę a o 15 zadzwoniła, że nie dojadą.

To było w zeszłym roku. W tym sprawdziłem ponownie (każdy może mieć gorszy okres). Zadzwoniłem z pytaniem o dachówkę. Pani ni miała czasu szukać ale powiedziała ,że oddzwoni. Oczywiście nie zadzwoniła.

W sumie na dobre to wszystko wyszło bo zacząłem szukać firm poza Bydgoszczą i znalazłem w Łochowie, Lisim Ogonie i Cielu hurtownie , z którymi współpracuję do dziś.

Dla porównania cena BK w lutym:

P-M-B : super promocja: 4,95 brutto (trzeba było brać od razu,żałosna obsługa, wynajmowany transport)

BrukoBud (Łochowo) : 4,70 brutto (dostawa w dowolnym terminie, bardzo elastyczni, własny transport) - mają własną betoniarnię

Ceny z transportem na budowę.

Polecam też firmę Castor z Lisiego Ogona. Ceny trochę gorsze ale pełen asortyment towaru, własny transport i duża solidność .

Pozdrawiam

Sławas

Albo tam pracujesz albo żartujesz. Pozdrawiam

Sławas

Pracuję w branży, która ma się do "budowlanki"....jak świński ryj do baletek u prima-baleriny" !!!!! więc łaskawie nie osądzaj...jak nie masz do tego podstaw !

Jezeli ktoś prosi o poradę - to JEJ UDZIELAM - I ROBIĘ TO UCZCIWIE.... I to nie Ty... akurat prosiłeś o poradę !!!!! Zalogowałeś sie "dopiero co" (5 postów !!!!!) i od razu krytykujesz :evil: Jak mam byc pomawiana... przez takich jak Ty... to mam gdzieś.... dzielenia się dobrymi poradami na tym FORUM... "nie zasłużyłam sobie".... na taką krytykę...KOLEGO Volter :cry:

Pozdrawiam

tasija

"nie zasłużyłam sobie".... na taką krytykę...

Spokojnie ! Po co się tak bulwersować ?. Czy ja kogoś krytykuję ?! Naogół :) jasno przekazuje ton wypowiedzi.

No ale w czasie budowy to raczej wszyscy mamy trochę zszargane nerwy ...

Pozdrawiam

Sławas

"nie zasłużyłam sobie".... na taką krytykę...

Spokojnie ! Po co się tak bulwersować ?. Czy ja kogoś krytykuję ?! Naogół :) jasno przekazuje ton wypowiedzi.

No ale w czasie budowy to raczej wszyscy mamy trochę zszargane nerwy ...

Pozdrawiam

Sławas

Ja do tej pory nie mam zszarganych.... ( i Tobie też tego serdecznie życzę) narazie mam szczęście (oprócz ostatniego dostawcy betonu.... :evil: ). Mam super firmę wykonawczą i jestem zadowolona z dostawcy materiałów. Ale może to mój "urok osobisty" :lol: :lol: :lol: sprawia, że "ja mam tam super ceny i zawsze terminową dostawę... :D :D Tobie też tego życzę, w hurtowni.... którą sam wybierzesz :)

Pozdrawiam serdecznie, życząc powodzenia

Tasija napisałaś:"Jezeli ktoś prosi o poradę - to JEJ UDZIELAM - I ROBIĘ TO UCZCIWIE.... I to nie Ty... akurat prosiłeś o poradę !!!!! Zalogowałeś sie "dopiero co" (5 postów !!!!!) i od razu krytykujesz Jak mam byc pomawiana... przez takich jak Ty... to mam gdzieś.... dzielenia się dobrymi poradami na tym FORUM... "nie zasłużyłam sobie".... na taką krytykę...KOLEGO Volter"

Ja się jakoś na rade nie doczekałam :cry:

Juz nawet myślałam ,że mój post jest skasowany , niewidoczny....ale on został zwyczajnie niezauważony :(

Pozdrawiam ziomali :wink:

Ja się jakoś na rade nie doczekałam :cry:

Juz nawet myślałam ,że mój post jest skasowany , niewidoczny....ale on został zwyczajnie niezauważony :(

Pozdrawiam ziomali :wink:

cześć ziomalko :wink:

Został zauważony... :p

Ale trudno odpowiedzieć na Twoje pytanie:

Hejo!

Budujemy Chaber2 z Archetonu.Mamy już pozwolenie na budowe. Szukamy ekipy do postawienia piwnicy i fundamentów jeden zapodał oferte na 6.00,a za całośc 15.000(stan surowy otwarty). To dużo czy tak sobie?JAk na nasze strony oczywiście!!!

8)

nie znając powierzchni ścian jaką masz do postawienia - nie mamy skali porównawczej... :wink: Napisz proszę ile m2 wszystkich ścian zewnętrznych i wewn. wychodzi w Twoim domku, to będzie skala porównawcza, :D :D czy 15 tys to dużo czy mało

Pozdrawiam Cię serdecznie

tasija

Wiesz co Tasija ?!

Ja nawet z tym budowlańcem o metrach nie rozmawiałam-poprostu obejrzał projekt i podał sumkę. Myślałam ,że to chodzi bardziej o ogólną powirzchnie domó ,ilośc kondygnacji itp.......... :oops:

Możecie zerknąc na nasz projekt jak ktos ma ochotę :roll: :wink:

http://www.archeton.pl/index.aspx Chaber 2

Pozdrawiam cyla 8)

TASIJA nie ma sensu się denerwować. Nie wiesz jak to jest: gdzie 10 Polaków tam 11 opinii. Słuchaj volter został źle obsłużony i o tym napisał. (i bardzo dobrze że to zrobił, bo nie wiadomo jak NAS obsłużą!). Tak samo jak RobertEs był zadowlony z dekarzy a alex z tych samych już nie była zadowlona. Niestety SAMO ŻYCIE.

TASIJA jak na razie ja Tobie zazdroszczę podejścia do budowy. Ja też bym tak chciała :lol:

alex przejeżdzaliśmy ale Was nie było.

cyla - TASIJA ma rację :D

Takie niewinne pytanie a wywołało burzę ;), ale dziękuje za wszelkiego rodzaju sugestie, zanim coś kupie sprawdze w kilku składach budowlanych, na razie kupiłem kołki i deski do wytyczania budynku i poszło 70zł, nieżle sobie liczą, ale straty muszą jakieś być, przynajmniej geodeta znajomy i się jakoś zrekompensuje.

Pozdrawiam serdecznie Wszystkich.

TASIJA nie ma sensu się denerwować. Nie wiesz jak to jest: gdzie 10 Polaków tam 11 opinii. Słuchaj volter został źle obsłużony i o tym napisał. (i bardzo dobrze że to zrobił, bo nie wiadomo jak NAS obsłużą!). Tak samo jak RobertEs był zadowlony z dekarzy a alex z tych samych już nie była zadowlona. Niestety SAMO ŻYCIE.

TASIJA jak na razie ja Tobie zazdroszczę podejścia do budowy. Ja też bym tak chciała :lol:

alex przejeżdzaliśmy ale Was nie było.

cyla - TASIJA ma rację :D

Masz racje Aguś - żona Facia !!! :D Ja miałam dzisiaj widocznie OKROPNY NASTRÓJ (i wcale nie z powodu budowy... na szczęscie :D

Z BETONIARNI....NAPRAWILI MAM ZEPSUTY BETONIK B10, JEST SUPER !!!! GŁADZIUTKA PODŁOGA !!!)

Volter-ku przepraszam Cie za moje "bojowe" nastawienie... to ta okropna wada ""baranów"... nie znoszą krytyki... i wpierw "wypyszczą"...zanim pomyślą):oops: jak sĄ przekonane o swojej racji :oops: :oops: :oops:

ALE JA PRACUJĘ ...nad swoim charekterkiem...tzn. STARAM SIĘ....mam naprawdę szczere chęci.... :lol: :lol: :lol:

A dopiero po czasie...baranice żałują... :oops: :oops: :oops: :oops:

Witam, tu Dosia1.

Zamówiłam pręty w PIEC-MAT-BUD.Sprawdziliśmy ceny w kilku składach(łącznie z Centrostalem) nikt nie był lepszy cenowo od PCM.

Podobnie jest z ceną na Porotherm. Dzięki Tasija.

Pozdrawiam :D

Cieszę się, że przydały Ci sie moje namiary..

ja też do nich na zakupy jeździłam przygotowana.. :wink: .. zrobiona tabela w Excelu...z cenami z kilku innych hurtowni... zanim powiedziałam TAK.... był rzut oka na ściągawkę :lol: Np. ceny prętów u producenta STALER były identyczne, ale za to nie mieli własnego transportu, tylko wynajmowany, więc w STALerze wychodziło drożej.. :wink:

Pozdrówka

Hejka

Jestem z Bydgoszczy i podobnie do Was wszystkich zamarzył nam się własny domek. Kupiliśmy działeczkę (Czyżkówko), wybraliśmy projekt (dom w dmuchawcach archonu) i jesteśmy w trakcie załatwiania formalności związanych z pozwoleniem na budowę. Mapki, geologia, warunki zabudowy, przyłącza i wszystkie te sprawy powoli załatwiamy i jakoś to idzie. Niemniej jednak zastanawiamy się nad technologią (Ytong czy BK czy Porotherm) i sposobem budowania zlecać firmie czy sposobem gospodarczym. Troszkę mam mętlik i chętnie poczytam o waszych problemach lub fantastycznej organizacji.

Może Wasze spostrzeżenia na temat technologii pomogą mi w wyborze a może Wasze doświadczenia w budowaniu pozwolą zaoszczedzić kasę bo przyznaję że budżet ograniczony.

Piszcie jak tylko coś Wam przyjdzie do głowy.

Witaj Graczyk! Fajnie, że masz działkę w mieście. Pewnie masz: prąd, wodę i na pewno gaz. Ale dla nas ceny w mieście były zaporowe.

Chcecie budować scianę jednowarstwową? Ytong, BK lub Poroterm to chyba tak. My mamy zamiar budować z SOLBET grubość 42 cm i na to tynk. Chociaż podoba mi się też tak jak buduje TASIJA (SOLBET 30 + ocieplenie).

Musisz sam wiedzieć co chcesz, bo od czytania FORUM jeszcze bardziej głowa boli.

Napisz jaki wybrałeś materiał?