Packaging 03.01.2011 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Ja dalej szukam teraz kogoś do schodów drewnianych z naszej okolicy (mogłam je zamówić u tego stolarza co drzwi ale boję się o wymiary tzn. ten z Borów olidnys ale nie przyjedzie i nie wymirzy bo za daleko). Był u nas latem pan z Solca który kiedyś pracował w Alco a teraz sam założył działalność ... ale był wymierzył i przepadł. Napisał dwa maile z projektem, niestety z poważnymi błędami... bo jak można robić projekt na komputerze i dać 10 stopni zamiast 11...tzn komputer przecież wszytko przyjmie ale w realu to by była wpadka ;-( meehowy czy ten twój stolarz był ok? tzn słowny i rzeczowy? czesc, w Kotomierzu jest gosc co robi niezle schody i nie jest drogi z tego co pamietam za schody bez podstopni na 2 kondygnacje zaplacilem w 2007 roku ok. 5.500 pln oczywiscie z poreczami i tralkami chyba cena to ok? napisz na pr jesli chcesz namiar pozdrawima pwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Packaging 03.01.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Czesc, sluchajcie, ile obecnie wynosi inwestycja w postaci pompy ciepla? podobno ceny w ciagu ostatnich lat spadly? czy moze ktos ostatnio sprawdzal ceny? pozdarwaim PWA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatka2106 03.01.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Ja dalej szukam teraz kogoś do schodów drewnianych z naszej okolicy (mogłam je zamówić u tego stolarza co drzwi ale boję się o wymiary tzn. ten z Borów olidnys ale nie przyjedzie i nie wymirzy bo za daleko). Był u nas latem pan z Solca który kiedyś pracował w Alco a teraz sam założył działalność ... ale był wymierzył i przepadł. Napisał dwa maile z projektem, niestety z poważnymi błędami... bo jak można robić projekt na komputerze i dać 10 stopni zamiast 11...tzn komputer przecież wszytko przyjmie ale w realu to by była wpadka ;-( meehowy czy ten twój stolarz był ok? tzn słowny i rzeczowy? Ja mam do polecenia fajnego i niedrogiego stolarza. Jezeli chcesz zwykle i bez kretych poreczy to nie ma problemu. Ja jestem zadowolona a placilam w ubieglym roku za sosnowe 4000. Jest spod Konina ale dojezdza bez problemu jezeli bedziesz chciala moge przeslac numer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelh 03.01.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Witam wszystkich,marzec-kwiecień ruszamy z budową Zapachu Wiosny z Muratora,może ktoś z grupy buduje taki domek?Może jakieś porady? [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bekaert 04.01.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Czesc, sluchajcie, ile obecnie wynosi inwestycja w postaci pompy ciepla? podobno ceny w ciagu ostatnich lat spadly? czy moze ktos ostatnio sprawdzal ceny? pozdarwaim PWA Bez urazy ale samochód też tak kupujesz? Wszystko się dobiera wg potrzeb i możliwości. Pompy to temat rzeka i cena samego urządzenia to sprawa wtórna. Najistotniejsze jest dobre wykonanie tzw dolnego i górnego źródła bo jak to zostanie zrobione (aby Polska nie zginęła) to nawet najlepsza pompa nie pomoże i będziesz płacił jak za zboże. Zalecane jest wykonanie zapotrzebowanie budynku na ciepło, aby był punkt wyjścia i porozmawianie na temat ociepleń. Zauważyłem że istotny nawet jest rozkład pomieszczeń w zależności od kierunków świata. Więc sugeruję sobie odpuścić firmy/fachowców którzy wykonują dobór GZ I DZ na oko i tak samo pompy bo "... nie jeden już dom robili." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 04.01.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Ja dalej szukam teraz kogoś do schodów drewnianych z naszej okolicy... Nam schody robił pan Andrzej Wolny http://www.schody.bydgoszcz.pl/ Miał z tydzień poślizgu ale schody wyszły naprawdę fajnie. Z ceną też nie było tragedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIOUX 04.01.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Witajcie,poszukuję dobrego fachowca od kominków z płaszcze wodnym, który jednocześnie obejrzałby moją instalację grzewczą. Dostałem kominek Idro 50, znajomy podłączył go w system grzewczy i niestety lipa, mimo tego, że w kominku sporo palę to kaloryfery i podłogówka nadal zimne...nagrzewa się woda w zbiorniku 300 litrowym a to i tak nie zawsze ma miejsce... Chciałem pójść na łatwiznę i mnie pokarało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Packaging 04.01.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Bez urazy ale samochód też tak kupujesz? Wszystko się dobiera wg potrzeb i możliwości. Pompy to temat rzeka i cena samego urządzenia to sprawa wtórna. Najistotniejsze jest dobre wykonanie tzw dolnego i górnego źródła bo jak to zostanie zrobione (aby Polska nie zginęła) to nawet najlepsza pompa nie pomoże i będziesz płacił jak za zboże. Zalecane jest wykonanie zapotrzebowanie budynku na ciepło, aby był punkt wyjścia i porozmawianie na temat ociepleń. Zauważyłem że istotny nawet jest rozkład pomieszczeń w zależności od kierunków świata. Więc sugeruję sobie odpuścić firmy/fachowców którzy wykonują dobór GZ I DZ na oko i tak samo pompy bo "... nie jeden już dom robili." Czesc, pytanie moje jest ogolne o kwote rzedu, gdyz jeszcze pare lat temu dobry system kosztowal ok. 70 tys czytalem ostatnio publikacje, ze na 150-170m2 wystarcza okolo 8-9 kw i dobry sprzet to okolo 40-50 tys zl co i tak nie zmiania faktu, ze zwraca sie po .... 20 latach i tyle... pozdarwiam PWA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bekaert 04.01.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Czesc, pytanie moje jest ogolne o kwote rzedu, gdyz jeszcze pare lat temu dobry system kosztowal ok. 70 tys czytalem ostatnio publikacje, ze na 150-170m2 wystarcza okolo 8-9 kw i dobry sprzet to okolo 40-50 tys zl co i tak nie zmiania faktu, ze zwraca sie po .... 20 latach i tyle... pozdarwiam PWA sama pompa to koszt od 15 tyś, ale można też kupić za 40 wiele zależy od opcji wyposażenia, podłogówki z tego co czytałem można zrobić za 40 i za 100zł za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatka2106 04.01.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Witajcie, poszukuję dobrego fachowca od kominków z płaszcze wodnym, który jednocześnie obejrzałby moją instalację grzewczą. Dostałem kominek Idro 50, znajomy podłączył go w system grzewczy i niestety lipa, mimo tego, że w kominku sporo palę to kaloryfery i podłogówka nadal zimne...nagrzewa się woda w zbiorniku 300 litrowym a to i tak nie zawsze ma miejsce... Chciałem pójść na łatwiznę i mnie pokarało... Jak juz znajdziesz odpowiedz co nie dziala to daj prosze znac. Mam tez kominek z plaszczem wodnym i albo dzialaja koalryfery i ciepla woda albo podlogowka na dole, rzadko razem. Moj hydraulik mowi ze to wina peletu, ktorym pale ale jakos nie dowierzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Packaging 04.01.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 sama pompa to koszt od 15 tyś, ale można też kupić za 40 wiele zależy od opcji wyposażenia, podłogówki z tego co czytałem można zrobić za 40 i za 100zł za m2 jasne, dzieki wlasnie umowilem sie z firma realizujaca takie zlecenia, zobaczymy na ile wycenia temat w sumie tak czy owak zdecydowalismy sie na podlogowke, ktora pracuje w max 28/29 st wiec PC powinna zdac egzamin napisze jak bede mial oferte pozdarwiam pwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrasek 04.01.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Czesc, sluchajcie, ile obecnie wynosi inwestycja w postaci pompy ciepla? podobno ceny w ciagu ostatnich lat spadly? czy moze ktos ostatnio sprawdzal ceny? pozdarwaim PWA Jestem w trakcie rozpoznania cen pomp ciepła. Wszystko zależy jaką pompę i osprzęt wybierzesz.Polskie odpowiedniki są dużo tańsze od niemieckich czy szwedzkich. Np. IVT Green line HT Plus C7 szwedzka kosztuje ok. 25tys a polską znajdziesz za 14-15tys. Musisz liczyć koszt całej inwestycji na dom ok.150mk z uruchomieniem, podłogówką, instalacją wodno-kanalizacyjną (z kolektorami pionowymi -np 2x75m) z polskim produktem ok. 50tys a przy lepszej pompie ok.60tys z VATem. Ja rozpoczynam budowę na wiosnę i czekam na kolejne wyceny. Moim zdaniem warto zastanowić się nad takim rozwiązaniem w miejscach gdzie nie ma gazu ziemnego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 05.01.2011 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Dzięki za namiary na fachowców od schodów- zaczynam dzwonić a tak przy okazji...dlaczego nie widać linków do dzienników budowy??? mojego nie ma ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 05.01.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 a tak przy okazji...dlaczego nie widać linków do dzienników budowy??? mojego nie ma ;-( Ja go widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 05.01.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 w sumie tak czy owak zdecydowalismy sie na podlogowke, ktora pracuje w max 28/29 st ... Ośmielę się wyrazić opinię, że przy tej temperaturze podłogówki zimą w domu będzie raczej chłodno, a w łazienkach wręcz nieprzyjemnie. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatka2106 05.01.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Ośmielę się wyrazić opinię, że przy tej temperaturze podłogówki zimą w domu będzie raczej chłodno, a w łazienkach wręcz nieprzyjemnie. Michał Ja mam na podłogówce 20 stopni i bardzo ciepło, z tego co wiem to więcej niż 30 nie wolno ustawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Packaging 06.01.2011 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Czesc, zgadza sie, z tego co pisza to w odroznieniu do tradycyjnego ogrzewania grzejnikami, ktore pracuja na 60st C to wylewka ma pracowac do max 29stC roznica jest taka, ze grzejnik ogrzewa sufit gdyz tam jest najwyzsza temperatura a wylewka raczej regularnie dol poza tym my akurat zamierzamy na ogrzewanie podlogowe polozyc odpowiednie panele, przy temperaturze wyzszej niz te 30st C pewnie wszystko by sie rozlazlo pytanie: czy macie panele/ dechy ( jakie?) na ogrzewanej wylewce? pozdrawiam PWA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatka2106 06.01.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Czesc, zgadza sie, z tego co pisza to w odroznieniu do tradycyjnego ogrzewania grzejnikami, ktore pracuja na 60st C to wylewka ma pracowac do max 29stC roznica jest taka, ze grzejnik ogrzewa sufit gdyz tam jest najwyzsza temperatura a wylewka raczej regularnie dol poza tym my akurat zamierzamy na ogrzewanie podlogowe polozyc odpowiednie panele, przy temperaturze wyzszej niz te 30st C pewnie wszystko by sie rozlazlo pytanie: czy macie panele/ dechy ( jakie?) na ogrzewanej wylewce? pozdrawiam PWA Dechy to się nie nadają. Zdecydowałam się na panele balterio. Jeszcze do niedawna ciągle myślałam czy potrzebnie tyle kasy wydałam. Byli u mnie znajomi, którzy jednocześnie ze mną robili wykończeniówkę i zdecydowali się na tanie panele i dziś mają do wymiany. U mnie żadnych zarysowań mimo zabaw autami i biegania psa, no i żadnych wypaczeń mimo, że nie zauważyłam przez tydzień cieknącej pralki. Jak zaczniesz szukać wcześniej to można dobrą promocję trafić. Mi się udało, że i podkład i położenie było gratis. Więc wyszło 100 zł za metr paneli, co i tak mało nie jest ale warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 06.01.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Agatka, a te panele masz w łazience? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Packaging 06.01.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Dechy to się nie nadają. Zdecydowałam się na panele balterio. Jeszcze do niedawna ciągle myślałam czy potrzebnie tyle kasy wydałam. Byli u mnie znajomi, którzy jednocześnie ze mną robili wykończeniówkę i zdecydowali się na tanie panele i dziś mają do wymiany. U mnie żadnych zarysowań mimo zabaw autami i biegania psa, no i żadnych wypaczeń mimo, że nie zauważyłam przez tydzień cieknącej pralki. Jak zaczniesz szukać wcześniej to można dobrą promocję trafić. Mi się udało, że i podkład i położenie było gratis. Więc wyszło 100 zł za metr paneli, co i tak mało nie jest ale warto Czesc, piszac dechy mialem faktycznie na mysli panele Jakiej grubosci sa Twoje, podobno max 8 mm? pozdrwiam pwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts