Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Czesc,

faktycznie troche poplynelismy, a chcialem tylko porady :)

z innej beczki prosilbym o porade nastepujaca

w polowie marca ruszam z budowa

pierwotnie zamierzalem postawic stan surowy otwarty ( mury, scianki i dach)

reszte na kojejna wiosne

natomiast obecnie tak sobie mysle, ze moze warto zamknac na jesien i sprobowac porobic przez zime troche prac wewnetrznych,

liczac na to, ze pozna jesienia - wczena wiosna robocizna bylaby tansza ???

podpisalem juz umowe na prace na stan surowy, jak powyzej start w marcu, zakonczenie w sierpniu

a wiec teoretycznie moglbym polozyc instalacje , wylac podlogi i tynki a potem wstawic okna

w tym ukladzie mialbym przyspieszenie na wiosne z pracami, gdyz pozostalaby wykonczeniowka wew i elewacje

moje pytanie tylko, czy warto jesli nie spieszy mi sie z przeprowadzka a oszczednosci nie wiem czy faktycznie beda, bo

jak wstawie okna to bede musial pilnowac chalupy a i ogrzewac tez trzeba

podzielcie sie swoim doswiadczeniem, czy prace instalacyjne przez zime maja sens i czy sa tansze???

dzieki za komentarze

pozdarwiam

Piotr

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

podpisalem juz umowe na prace na stan surowy, jak powyzej start w marcu, zakonczenie w sierpniu

a wiec teoretycznie moglbym polozyc instalacje , wylac podlogi i tynki a potem wstawic okna

w tym ukladzie mialbym przyspieszenie na wiosne z pracami, gdyz pozostalaby wykonczeniowka wew i elewacje

moje pytanie tylko, czy warto jesli nie spieszy mi sie z przeprowadzka a oszczednosci nie wiem czy faktycznie beda, bo

Skoro się nie spieszy to ja bym nie szalał :)

podzielcie sie swoim doswiadczeniem, czy prace instalacyjne przez zime maja sens i czy sa tansze???

tu niech się inni wypowiedzą - ja rozpoczynałem w marcu i skończyłem tego samego roku, ale więszkość instalacji robiłem sam więc nie wiem jak z fachowcami w martwym sezonie - obstawiam, że będzie większy wybór.

Czesc,

dzieki za komentarze

pozdarwiam

Piotr

Ja bym odczekał przez zimę i pozostawił stan surowy otwarty. Kategorycznie odradza się wstawianie okien drewnianych na zimę w nieogrzewanym domu, PVC zresztą też. Jeżeli będziesz go ogrzewał to inna bajka, ale pytanie czy warto. Musiałbyś zdążyć z wszystkimi pracami do listopada, założyć ogrzewanie, piec, no i przez całą zimę ogrzewać. Dom pewnie jeszcze będzie nieocieplony, więc masę kasy na węgiel pójdzie do domu w którym jeszcze mieszkać nie będziesz. Fachowcy będą tylko trochę tańsi, ale więcej na ogrzewanie wydasz niż oszczędzisz. Musisz to przemyśleć.

Czesc,

faktycznie troche poplynelismy, a chcialem tylko porady :)

w polowie marca ruszam z budowa

pierwotnie zamierzalem postawic stan surowy otwarty ( mury, scianki i dach)

reszte na kojejna wiosne

natomiast obecnie tak sobie mysle, ze moze warto zamknac na jesien i sprobowac porobic przez zime troche prac wewnetrznych,

liczac na to, ze pozna jesienia - wczena wiosna robocizna bylaby tansza ???

dzieki za komentarze

pozdarwiam

Piotr

Jak nie będziesz miał okien to nie rób instalacji hydraulicznych bo też będziesz musiał pilnować. Ja do wnętrza wzięłam faceta od dachu bo na zimę nie miał pracy i rzeczywiście było taniej ale jeżeli bierzesz ekipę, która robi wykończeniówkę to oni cały rok mają pracę i nie wierzę, żeby były spore różnice.

Szukam niedrogiego i solidnego fachowca od założenia alarmu. Okolice Szubina.

Czesc,

na drobniejsze prace ( ale i nie tylko) mozesz zalozyc zlecenie na strone " szukajfachowca.pl"

ja ocieplalem garaz i znalazl sie ktos kto byl akurat wolny i zrobil duzo taniej

jedyny szkopul to taki ze nie znasz goscia i nie znasz jakosci pracy, ale zawsze mozesz prosic o referencje

ja czesto wrzucam zlecenie na strone, chociaz po to, aby zobaczyc ile to kosztuje znac koszta do negocjacji a moze sie trafic tez ktos solidny

powodzenia

PWA

Dzięki! Przyczepili się do mnie. Ja się cieszę, że wiem gdzie co przestawić i w domu ciepło.

Gwoli przypomnienia - rozmowa dotyczyła temperatury wody w podłogówce i akurat informacje od Ciebie były nieprawdziwe (wynikające z niewiedzy). Nikt się nie przyczepił, tylko wyprowadził z błędu. Nie traćmy czasu na unoszenie się :-) Co zaś się tyczy samego forum, to nie jest to kółko wzajemnej adoracji i powinniśmy wymieniać się rzeczowymi i pomocnymi informacjami, a nie pisać, żeby pisać.

Michał

Gwoli przypomnienia - rozmowa dotyczyła temperatury wody w podłogówce i akurat informacje od Ciebie były nieprawdziwe (wynikające z niewiedzy). Nikt się nie przyczepił, tylko wyprowadził z błędu. Nie traćmy czasu na unoszenie się :-) Co zaś się tyczy samego forum, to nie jest to kółko wzajemnej adoracji i powinniśmy wymieniać się rzeczowymi i pomocnymi informacjami, a nie pisać, żeby pisać.

Michał

:eek::eek: pozdrawiam

PODAJĘ PONIŻEJ TERMINY WYBORÓW SOŁTYSA - DOBRY KANDYDAT MILE WIDZIANY :D

Murowaniec

I termin 25.01.2011 r. godz. 18:00

II termin 04.02.2011 r. godz. 18:00

Parafia pw. Św. Rafała Kalinowskiego, ul. Św. R. Kalinowskiego 2 Murowaniec

Czy wystarczy podstawowe, czy musi byc matura? :):yes::yes:

Napisał Packaging

w sumie tak czy owak zdecydowalismy sie na podlogowke, ktora pracuje w max 28/29 st ...

Ośmielę się wyrazić opinię, że przy tej temperaturze podłogówki zimą w domu będzie raczej chłodno, a w łazienkach wręcz nieprzyjemnie.

Michał

Mimo, że temat postanowiliście zakończyć to zostawiliście tzw. dezinformację. Ja mam podłogówke niskotemperaturową i przy -15 na zewnątrz na instalację szło 33 stopnie i w domu ciepło, zaś teraz gdy jest około zera idzie 28 stopni. Zgadzam się z opinią że w łazienkach rewelacji nie ma ale tragedii też nie - ja mam dodatkowo drabinkę.

Witam,

ile mniej mniej wiecej kosztuje w realu wykop pod fundamenty z zerwaniem ziemi na terenie budowy do 30 cm?

zastanawiam sie czy nie wylaczyc tego z umowy z wykonawca, gdyz wg kosztorysu kosztuje to duzo 3,5 k pln a w sumie jest to 8-10 godzin pracy

spychaczo-koparki , czyli okolo 1-1,5 K pln

moze warto zostawic w kieszeni???

pozdrawiam

PWA

ile mniej mniej wiecej kosztuje w realu wykop pod fundamenty z zerwaniem ziemi na terenie budowy do 30 cm?

zastanawiam sie czy nie wylaczyc tego z umowy z wykonawca, gdyz wg kosztorysu kosztuje to duzo 3,5 k pln a w sumie jest to 8-10 godzin pracy

spychaczo-koparki , czyli okolo 1-1,5 K pln

Jak do 30 cm to raczej jeszcze mniej to zajmie - może wykonawca chce to ręcznie robić i stąd taka kwota? :)

U mnie wykopanie dołu około 10x10m i głębokości ~2m w glinie trwało jakieś 12-14 godzin o ile dobrze pamiętam.

zawsze takie pozycje sa w kosztorysie z przyczyn technologicznych

jedno pewnie sie wywozi, a drugie wykorzystuje na dzialce

U mnie było to najpierw zdjęcie wierzchniej warstwy a potem na drugą "kupę" reszty z wykopu - oba kopce usypane w pobliżu a potem większość zużyta do zasypania/wyrównania terenu.

a ile zaplaciles jesli moge sie zapytac?

W momencie jak to robiłem, to płaciłem 80zł/h