Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moi Drodzy, czy możecie mi zdradzić z jakim wyprzedzeniem szukaliście ekip budowlanych? Na ile wcześniej podpisywaliście umowy?

Poszukiwania zaczęliśmy w październiku z założeniem rozpoczęcia na wiosnę. Ekipę wybraliśmy chyba w grudniu (po castingu :) :) :) ) a budowa ruszyła w marcu.

Czesc,

projektan podsunal mi jeszcze jedna zmiane w projekcie

chodzi o zastapienie stropu zelbetonowego oraz wiezby wiązarem ( kratownica) plus strop drewniany

kosztowo deklaruja ok 50 PLN za m2

jesli zaloze, ze same stropy plus wiezba kosztuje na moj dach 330m2 okolo 30 tys to zaoszczedzam 50%

macie juz jakies doswiadczenie w tym temacie?

dzieki za info

PWA

Moi Drodzy, czy możecie mi zdradzić z jakim wyprzedzeniem szukaliście ekip budowlanych? Na ile wcześniej podpisywaliście umowy? Przy okazji, jeśli ktoś ma namiay na dobrą ekipę budowlaną w Bydgoszczy poproszę o namiary na priva. Z góry dziękuję :-)

Zdecydowanie jest to ostatni moment na umowy:

wyglada to tak :

- do stycznia ekipy zbieraja na chleb- cena atrakcyjna, gdyz musza dac zajecie pracownikom na wiosne

- od lutego do kwietnia jak juz maja 70% oblozenia zbieraja na masełko :), czyli aby cos lepiej zarobic

- od maja do konca roku jak juz nie ma gdzie szpilki wlozyc to na dobra wędlinkę z narzutem wielkim zostawiajac wkurzonych inwestorów z rozgrzebana robotą:)

powodzenia

pwa

Witam,

czy ktos sie wlasnie buduje lub zamierza?

Poszukuje miejsca, gdzie obecnie korzystnie mozna kupic stal i pochodne, jak stropy i nadproza.

Startuje w marcu, lecz widze, ze ceny juz wystartowaly do gory i nie ma co czekac :)

Napiszcie tez, gdzie tanio kupiliscie bloczki betonowe i czy majster chcial z nich budowac:)

pozdrawiam

PWA

Witam

czeka mnie na wiosnę krycie dachu dachówka i pytanie jak kształtują się aktualnie ceny za m2 dach kopertowy z facjatkami, wiadomo orynnowanie, podbitka dachu ok 340m2

Jak macie jakieś sprawdzone ekipy to chętnie skorzystam

Pozdrawiam

Czesc,

z tematem krycia dachu bym nie czekal,

im pozniej tym drozej

ja kryje dach wiezba i ceramiką w czerwcu na pow 330m2 : podniesiona koperta, deskowanie, papa, podbitka, rynny, piorunochron itp +oczywiscie sama dachowka

ceny na rynku bydgoskim od 70-100 pln za m2

mi sie udalo zdobyc u dobrego majstra cene 75pln ze skomplikowana blacharka, teraz umowa w czerwcu robota, dachowka tez kupuje w styczniu, gdyz od lutego ok. 15% drozsza- zreszta jak wszystko :)

przy kupnie dachowki na koperte uwazaj, aby dachowka nie byla zbyt duza bo kiepsko to wyglada ( min 12-13 szt na 1 m2- optymalnie 14 szt/1m2)

powodzenia

PWA

PRZERZUCAM ZE STRONY GMINY BB

Autobus 92 do likwidacji?

W dniu 24-01-2011 na zebraniu wiejskim w Białych Błotach mieszkańcy zostali poinformowani o tym, że Rada Gminy Białe Błota planuje zmniejszyć dotację do linii autobusowej nr 92 do poziomu 100.000 zł.

Przypomnijmy, że autobus linii 92 obsługuje komunikację w gminie Białe Błota począwszy od Ronda Grunwaldzkiego aż do Murowańca. Z przejazdów tą linią korzysta zarówno młodzież szkolna, jak i dojeżdżający do uczelni studenci, osoby pracujące dojeżdżające do pracy i seniorzy. Tak więc z linii korzystają mieszkańcy Gminy Białe Błota z okolic Murowańca, Lipnik, Drzewiec, Jasińca, Kruszyna Krajeńskiego oraz Białych Błot.

Koszt utrzymania tej linii to składowa opłat za bilety jednorazowe i miesięczne oraz dotacja z gminy Białe Błota. Zgodnie z porozumieniem z dnia 17 lipca 2006 roku gmina przekazuje miastu Bydgoszcz dotację celową. W roku 2011 będzie to około 450.000 zł. W budżecie gminy na rok 2011 Rada Gminy planuje uwzględnić 100.000 zł na ten cel.

- Podpisane z miastem porozumienie mówi o dotacji celowej do linii autobusowej 92. Sto tysięcy złotych to zaledwie jedna czwarta kosztów niezbędnych do wywiązania się z tego porozumienia. Termin wypowiedzenia porozumienia to sześć miesięcy, a więc jeśli Rada Gminy podejmie uchwałę budżetową z tym zapisem, to będziemy musieli wypowiedzieć porozumienie. W konsekwencji linia 92 zostanie zlikwidowana już z końcem lipca 2011. - mówi Wójt Gminy Katarzyna Kirstein-Piotrowska.

Decyzja o dalszym istnieniu linii autobusowej nr 92 zapadnie na najbliższej sesji, czyli w czwartek 27 stycznia 2011. Na tym spotkaniu radni mają podjąć uchwałę budżetową, z której między innymi wynikać ma wielkość dotacji do linii 92.

Sprawa jeszcze nie jest przesądzona! Apelujemy więc do mieszkańców korzystających z autobusu linii 92 o zabranie głosu w sprawie proponowanej jej likwidacji.

Apelujemy do mieszkańców Murowańca, Lipnik, Kruszyna Krajeńskiego, Drzewiec, Jasińca, Białych Błot i wszystkich miejscowości zainteresowanych utrzymaniem linii 92!

Wasz głos się liczy, a miejscem dyskusji niech będzie najbliższa sesja Rady Gminy. W czwartek, 27 stycznia 2011 o godz. 14.00 w Auli Publicznego Gimnazjum rozpocznie się sesja, na której mieszkańcy mogą zabrać głos w sprawie dotacji do autobusu linii 92.

Zapraszamy.

Red. Elwira Zwolińska

a moze te 100.000 pln wystarczy na busa, zaproponujecie wojtowi, aby zatrudnil kierowce z UP i odstapil mu swojego tarpana :)

PRZERZUCAM ZE STRONY GMINY BB

Autobus 92 do likwidacji?

W dniu 24-01-2011 na zebraniu wiejskim w Białych Błotach mieszkańcy zostali poinformowani o tym, że Rada Gminy Białe Błota planuje zmniejszyć dotację do linii autobusowej nr 92 do poziomu 100.000 zł.

Przypomnijmy, że autobus linii 92 obsługuje komunikację w gminie Białe Błota począwszy od Ronda Grunwaldzkiego aż do Murowańca. Z przejazdów tą linią korzysta zarówno młodzież szkolna, jak i dojeżdżający do uczelni studenci, osoby pracujące dojeżdżające do pracy i seniorzy. Tak więc z linii korzystają mieszkańcy Gminy Białe Błota z okolic Murowańca, Lipnik, Drzewiec, Jasińca, Kruszyna Krajeńskiego oraz Białych Błot.

Koszt utrzymania tej linii to składowa opłat za bilety jednorazowe i miesięczne oraz dotacja z gminy Białe Błota. Zgodnie z porozumieniem z dnia 17 lipca 2006 roku gmina przekazuje miastu Bydgoszcz dotację celową. W roku 2011 będzie to około 450.000 zł. W budżecie gminy na rok 2011 Rada Gminy planuje uwzględnić 100.000 zł na ten cel.

- Podpisane z miastem porozumienie mówi o dotacji celowej do linii autobusowej 92. Sto tysięcy złotych to zaledwie jedna czwarta kosztów niezbędnych do wywiązania się z tego porozumienia. Termin wypowiedzenia porozumienia to sześć miesięcy, a więc jeśli Rada Gminy podejmie uchwałę budżetową z tym zapisem, to będziemy musieli wypowiedzieć porozumienie. W konsekwencji linia 92 zostanie zlikwidowana już z końcem lipca 2011. - mówi Wójt Gminy Katarzyna Kirstein-Piotrowska.

Decyzja o dalszym istnieniu linii autobusowej nr 92 zapadnie na najbliższej sesji, czyli w czwartek 27 stycznia 2011. Na tym spotkaniu radni mają podjąć uchwałę budżetową, z której między innymi wynikać ma wielkość dotacji do linii 92.

Sprawa jeszcze nie jest przesądzona! Apelujemy więc do mieszkańców korzystających z autobusu linii 92 o zabranie głosu w sprawie proponowanej jej likwidacji.

Apelujemy do mieszkańców Murowańca, Lipnik, Kruszyna Krajeńskiego, Drzewiec, Jasińca, Białych Błot i wszystkich miejscowości zainteresowanych utrzymaniem linii 92!

Wasz głos się liczy, a miejscem dyskusji niech będzie najbliższa sesja Rady Gminy. W czwartek, 27 stycznia 2011 o godz. 14.00 w Auli Publicznego Gimnazjum rozpocznie się sesja, na której mieszkańcy mogą zabrać głos w sprawie dotacji do autobusu linii 92.

Zapraszamy.

Red. Elwira Zwolińska

a moze te 100.000 pln wystarczy na busa, zaproponujecie wojtowi, aby zatrudnil kierowce z UP i odstapil mu swojego tarpana :)

To nie jest powód do żartów, bo to jest poważna sprawa. Zwłaszcza, że mieszkańcy Łochowa, Łochowic i Lisiego Ogona wychodzą z założenia, że jak inni mają a oni nie tzn. że trzeba im zabrać.

Różnica zasadnicza jest taka, że tylko w Murowańcu się mieszka i spędza wolny czas, reszta życia jest w mieście.

W Murowańcu nie ma szkoły, przychodni, chodników, ulic z kostki, apteki, zakładów pracy, kanalizacji tak jak ma to miejsce w Łochowie i Lisim Ogonie.

Przecież to jakiś SKANDAL, że w tych czasach wychodzi się z takiego założenia, że j"ak inni mają a ja nie to trzeba im zabrać"

Witam,

mam pytanie odnosnie sposobu montazu rynny.

W moim projekcie, jak i wielu projektach pracowni Archipelag wystepuje montaz tzw. zakrytych rynien, tzn. rynna znajduje sie miedzy dachowka a deska czolowa i nie widac jej z zewnatrz.

Ladnie wyglada, ale jest tez drogie w obrobce.

Czy ktos z was juz budowal w taki sposob?

Ciekawi mnie zabepieczenie rynny przed przeciekami.

dzieki za komentarze i pozdarwaim

Piotr

Czesc,

czy byly jakies problemy z montazem?

czy w Twoim przypadku dachowki kominkowe i trojniki byly rowniez takie drogie ( 280 pln szt)? zamieniles je jakos?

Dekarze problemów nie meldowali. Także efekt końcowy nie ukazuje jakiś wad materiału czy trudności z montażem.

Natomiast wszelkie kształty poza podstawowym są drogie. Zarówno kominek, wentylacyjne, boczne i gąsiory to kupę kasy. Trójników nie miałem na moim dachu. Z uwagi na charakterystyczny kolor nic kombinowałem z "zamiennikami". Takie odróżniające się detale zepsuły by całkowicie efekt.

Witam,

szukam ekipy do wykonania ogrodzenia - fundament lany i kilka słupków z klinkieru plus elementy metalowe. Polecacie kogoś? Może być producent takich elementów, bo jeszcze nic nie mam.

Dodatkowo, albo przede wszystkim szukam ekipy od ogrodu: nawiezienie ziemi, porobienie odpowiednich spadów.

Witam,

szukam ekipy do wykonania ogrodzenia - fundament lany i kilka słupków z klinkieru plus elementy metalowe. Polecacie kogoś? Może być producent takich elementów, bo jeszcze nic nie mam.

Dodatkowo, albo przede wszystkim szukam ekipy od ogrodu: nawiezienie ziemi, porobienie odpowiednich spadów.

polecam wrzucic zlecenie na : http://www.szukajfachowca.pl/

zawsze mozesz zobaczuc ile to kosztuje, a moze ktos sie znajdzie

mi sie udalo i jestem zadowolony

pozdarwiam

pwa