Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szukam firmy z Torunia, która mogłaby mi poprowadzić temat rekuperacji + rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka.

Czy ma ktoś może jakieś doświadczenia w tej materii.

Przewalam i przewalam internet, pytam tu i tam i jakoś nie mam szczęścia w tej materii żeby kogoś doświadczonego w instalacji takich rozwiązań znaleźć w moim rejonie.

Witam buduje w Zielonce narazie stan surowy otwarty niedaleko szkoły.

A my z tyłu za tartakiem. Na razie stan prawie zerowy, tzn. dziś zalali ławy fundamentowe. Małymi kroczkami do przodu! Od wtorku dalsze prace. A który to Twój domek?

Pozdrawiam i radosnych swiąt życzę! :D

Niedaleko szkoły jak się jedzie do tartaku szkoła jest po prawej a nasz domek po lewej stronie drugi za zakładem zbawek czerwona dachówka.

Wesołych Swiąt.

Jeszcze jedno... zwróć uwagę na swój komin. Ja mialem w projekcie piec gazowy i do tego byl przystosowany komin, a dokladnie jego przekrój 14x14cm. Dla pieca na eko-groszek jest to zdecydowanie za malo. Przekrój powinien być co najmniej 28x14cm. Ja musialem skuć gotowy już komin i polączyc dwa przewody kominowe co dalo zwiększony ciąg.

Nie zrób też tego blędu i od razu zwróć na to uwagę, bo to podobno częsty problem.

RobertEs a co masz dokładnie na myśli? Bo u nas w projekcie jest napisane tak: "Komin wentylacyjno-spalinowo-dymowy składający się z 1 przewodu spalinowego (14x14cm), jednego przewodu dymowego (14x28cm), dwóch przewodów wentylacyjnych (19x19cm)..."

Nie bardzo się na tym znam a Twoja uwaga może zaoszczędzic mi trochę cennego czasu. :wink:

Pozdrawiam ciepło!!!

Jeszcze jedno... zwróć uwagę na swój komin. Ja mialem w projekcie piec gazowy i do tego byl przystosowany komin, a dokladnie jego przekrój 14x14cm. Dla pieca na eko-groszek jest to zdecydowanie za malo. Przekrój powinien być co najmniej 28x14cm. Ja musialem skuć gotowy już komin i polączyc dwa przewody kominowe co dalo zwiększony ciąg.

Nie zrób też tego blędu i od razu zwróć na to uwagę, bo to podobno częsty problem.

RobertEs a co masz dokładnie na myśli? Bo u nas w projekcie jest napisane tak: "Komin wentylacyjno-spalinowo-dymowy składający się z 1 przewodu spalinowego (14x14cm), jednego przewodu dymowego (14x28cm), dwóch przewodów wentylacyjnych (19x19cm)..."

Nie bardzo się na tym znam a Twoja uwaga może zaoszczędzic mi trochę cennego czasu.

Jeżeli masz przewód dymowy 14x28cm i nie wykorzystasz go np do podlączenia kominka to jest OK :D. Możesz spać spokojnie.

niu poczytaj troche wyżej (wcześniej!) o oknach. RobertEs i chyba alex_ okna mają z M&S. Jeśli się nie mylę, to ta firma ma do 20 kwietnia jakąś promocję.

niu zgadza się

Alex_ i ja kupilismy w firmie Okno-Plus na Inowroclawskiej.

Okna tej firmy mają tez moi sąsiedzi i są z nich zadowoleni. Wyglądają bardzo ladnie, a jak się sprawdzą w praktyce zobaczymy jak się wprowadzę.

:lol: :lol:

Są to okna M&S. :lol:

... ale czy promocja jeszcze trwa to nie wiem :(

RobertEs ocieplacie jeszcze czy zewnatrz nie ruszacie ??

a tak w ogóle to ostatnie Święta były dośc niesamowite

wieczorkiem pierszego dnia pojechalismy na działeczkę

trochę sie pokręciłam a tu pod oknami mknie RobertEs

chwilę póżniej kolejny sąsiad

drugiego dnia też sąsiedzi ale już inni sie pojawiali

i tak widać że nikt nie mógł usiedzieć przed telewizorem

jak na działeczkach domki stoją, albo są zaczęte :D :D, albo chociaż sama działeczka jej też odwiedzinki się należą

Witaj Graczyk! Fajnie, że masz działkę w mieście. Pewnie masz: prąd, wodę i na pewno gaz. Ale dla nas ceny w mieście były zaporowe.

Chcecie budować scianę jednowarstwową? Ytong, BK lub Poroterm to chyba tak. My mamy zamiar budować z SOLBET grubość 42 cm i na to tynk. Chociaż podoba mi się też tak jak buduje TASIJA (SOLBET 30 + ocieplenie).

Musisz sam wiedzieć co chcesz, bo od czytania FORUM jeszcze bardziej głowa boli.

Napisz jaki wybrałeś materiał?

Witaj Aga - Żona Facia!

Działka w mieście to faktycznie plus w postaci blizkości mediów. W naszym przypadku wszystkie media są w drodze przy działce a chioć ceny są wyższe niż za miastem to przy naszym założeniu (bliźniak i mała działka) okazały się do przełknięcia. Nasz grunt to raptem 320 m.kw. a planowany domek to jakieś 144 m. Szkoła, transport wszystko w okolicy a i bez auta można żyć komfortowo. Różnice w koszcie zakupu w stosunku do np. Łochowic oddajemy przy naszym trubie życia w dojazdach w ciągu 3 lat.

Niestety grunt pod działeczką jak stwierdzili geolodzy okazał się mało przyjazny i najprawdopodobniej wzrosną koszty fundamentów. Iły pstre pleistoceńskie są mało stabilne i dlatego fundamenty muszą być solidne. Solidne to znaczy drogie więc najprawdopodobniej niewystarczy kasy na jednowarstwową ścianę. A jak nie jednowarstwowa to dwu i wtedy nieopłaca się ładować kasy w Ytongi, Silki, ceramikę tylko najprościej BK z Solbetu.

Chyba pobudujemy z bloczków 30 + ocieplenie (15) w postaci ryflowanego styropianu na P+W.

W tej chwili jesteśmy w trakcie rozmów z architektem i firmami budowlanymi.

Jeżeli masz przewód dymowy 14x28cm i nie wykorzystasz go np do podlączenia kominka to jest OK :D. Możesz spać spokojnie.

To chyba nie będę spać spokojnie... Bo kominek jest w planach i nie wyobrażam sobie żeby go nie użyć!!!

Czy zmiana takiego komina wymaga zmiany w projekcie czy wystarczy jak zagadam z moim murarzem?

O oknach doczytałam potem! Złoże ofertę u nich. Dziś byłam też w Oknovidzie. Zobaczymy jak się chłopaki postarają :wink:

A tak w ogóle jak czytam Wasze posty to jestem w szoku, że tak fajnie się znacie! Mieszkacie blisko siebie???

Pozdrawiam! I... dziękuję!!! :D :D :D