Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

jestem przed wyborem kotła, w którym będzie można palić z podajnika ekogroszkiem, pelletem lub miałem a w razie konieczności z rusztu zastępczego,węglem i drewnem. Zastanawiam się między kotłem Defro Eko Duo Uni a WEBER Heiztechnik DUO. Podoba mi się ten kocioł Defro, ale znalazłem dużo negatywnych opinii no i jest droższy o ok. 1000 zł a o kotle Weber było dużo pozytywnych opinii. A jak wy sądzicie? A może jakiś inny kocioł? Jeszcze jedno jak w praktyce wykorzystuje się dodatkowe palenisko na węgiel i drzewo

Tylko nie rozumiem, skąd taki koszt? Rozumiem, że w tym jest jeszcze ocieplenie? Ja mam ścianę 3 warstwową i jak na razie za tynkowanie tynkiem cementowo-wapiennym przy około 260m2 wycenili mi za tynk mechaniczny 26 zł.m2 a za ręczny 10 zł za robociznę plus materiał ?!?! Nie wiem ile wyjdzie kornik i malowanie. To zostawiam sobie na przyszły rok.

Co do pieca, ja mam Klimosz Ling Duo i jeden sezon za mną. Jednak nie wiem, czy warty polecenia. Na pewno chciałbym jakiś lepszy sterownik, najlepiej z możliwości podłączenie do Internetu. Taki bajer widziałem w innych piecach i wierzcie mi, dla kogoś kto jest cały dzień po za domem, to takie cudo to rewelacyjna sprawa. Powiadomienia na sms też by stykneły. Głupie zerwanie zawleczki albo inna awaryjna sytuacja w mroźne dni to na prawdę ważna sprawa aby wiedzieć o tym w odpowiednim czasie. Ponadto, warto przy tych piecach zainwestować w dobry UPS z akumulatorem. U mnie w tym sezonie 3 razy się zdarzyło, ze albo wyłączyli prąd albo były jakieś nagłe spadki napięcia, że komputer w sterowniku zgłupiał i zaczął podawać non stop groszek.

Reasumując, nie ma idealnego pieca. Z każdymi są jakieś przeboje.

Hej!

witam .poprosze jezeli mozna o dobry namiar na firne od okien oczywiscie niedrogich a dobrych .

My u siebie mamy MS montowane przez Oknoplus z Jagiellońskiej. Co do okien, to nie mam większych zastrzeżeń, poza tym, że te od południowej strony lekko zmieniły barwę. Okna są białe, montowane 8 lat temu, profil Tytan. Denerwujące są zaślepki na otwory odprowadzające wodę - żółkną na potęgę.

Ekipa montująca (8 lat temu) schludna, kulturalna, posprzątała po sobie.

Cztery lata temu montowaliśmy drzwi wejściowe KMT i tutaj Oknoplus dał ciała, a właściwie ekipa - chłopaki krzywo wstawili i cała zabawa od nowa.

Teraz robimy rozbudowę i będziemy zamawiać okna Tytan z potrójną szybą - cenowo ok, a i kształt profili najbardziej zbliżony do starych Tytanowych.

Łukasz

Witam

jestem przed wyborem kotła [...] Jeszcze jedno jak w praktyce wykorzystuje się dodatkowe palenisko na węgiel i drzewo

Sporo opinii n/t kotłów i instalacji znajdziesz na http://forum.info-ogrzewanie.pl. Nie ma się co oszukiwać - jakikolwiek kocioł na ekogroszek nigdy nie będzie taki bezobsługowy (nie mówię tylko o zasypywaniu i czyszczeniu), jak gazowy. Chociażby z tego względu, że na ciągłość palenia i zachowanie kotła ogromny wpływ ma to, czym palisz, a jakość i parametry ekogroszku mają ogromny rozrzut. Ważne jest, żeby mieć paliwo ze sprawdzonego źródła i żeby sterowanie działało sprawnie. Tutaj akurat uważam, że im prostszy sterownik, tym lepiej: zadana temperatura CO i CWU, czujka w zasobniku i to wszystko. Poza tym należy nastawić się psychicznie na to, że pierwszy sezon grzewczy to jest nauka własnego kotła, zabawa w ustawienie parametrów, frustracje, że kocioł się brudzi, palenisko gaśnie itp. itd. Ale potem jest już dobrze, zwłaszcza gdy zamykasz sezon w 3000 PLN :-) Ja na przykład przez cały zeszły sezon nie miałem żadnego wygaszenia kotła, pełna ciągłość pracy.

Nigdy (3 sezony) nie użyłem dodatkowego paleniska, zawsze z podajnika. Wątpię czy w nowych domach ktoś się w to bawi.

Michał

Technika - tradycyjnie jak polbruk - podsypka cementowo-piaskowa, ubijane zageszczarka. krawezniki z cegiel kladzionych bokiem osadzonych w zaprawie. Tak to z grubsza wyglada:

http://img854.imageshack.us/img854/5083/dsc9592f.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/2041/dsc9594p.jpg

Jak dlugo wytrzyma taka cegla na ziemi?

Pytam bo mam klikanscie palet cegly klinkierowej , popekanej, nowiutkiej. Zakupilem ja w innym celu, ale plany sie zmienily i chcialbym ja polozyc zamiast kostki.

Czy ktos przerabial takie rozwiazanie?

Szukam sprawdzonej i pewnej ekipy od CO. Typowy domek: podłogówka + kaloryfery. Piec na ekogorszek. Zależy mi na pewnym i prawidłowym położeniu. Cena tez powinna być przystępna :).

Krzysztof

Myślę, że mogę Ci polecić firmę, która robiła u mnie całą instalacje wodno kanalizacyjną i CO. Jest to chyba jedyny wykonawca u mnie w domu, do którego nie mam się do czego przyczepić. Firma nazywa się HB-TECH a namiary wysyłam na priv.

mi też robił ww.Pan

polecam, 1 dzień roboty i 180m2 zrobione

A jak kwestia równości wylewki? U mnie też robił posadzkę i po wyrywkowym sprawdzeniu dwumetrową łatą zaczynam się zastanawiać, czy takie wykonanie to norma, czy ja mam znowu pecha i u mnie im "nie wyszło"