Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

W przyszłym tygodniu składam wniosek o kredyt? W jakich bankach braliście ?

Najlepsze warunki "przed chwila" mialy: deutche bank i nordea w walucie, zlotowki WBK.

Nalezy wpisac w gogla haslo ranking kredytow hipotecznych, posiedziec kilka godzin wybrac z 8 bankow i nastepnie isc do kazdego z osobna.

Jedna rada zlozyc papiery do klku bankow na raz.

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najlepsze warunki "przed chwila" mialy: deutche bank i nordea w walucie, zlotowki WBK.

Nalezy wpisac w gogla haslo ranking kredytow hipotecznych, posiedziec kilka godzin wybrac z 8 bankow i nastepnie isc do kazdego z osobna.

Jedna rada zlozyc papiery do klku bankow na raz.

Witajcie!

Ja mogę potwierdzić powyższe i dodatkowo doradzić, żeby nie korzystać z usług tzw. "kombajnów" pt. expander lub open finanse. Moja autopsja odradza w 100%. Bo jak się za ich pośrednictwem zaciągnie kredyt, to jest się z nimi związanym na dobre, ale zwłaszcza na złe! Są dodatkowym, na dodatek indolentnym ogniwem pomiędzy klientem, a bankiem i w sytuacji gdy jest coś źle załatwione, nigdy nie są winni, mimo że są. Wydłuża to kontakt z bankiem, procedura trwa i trwa, nie wspominając o poziomie wiedzy niektórych ich doradców..

Temat rzeka.. i serdecznie odradzam.

Najlepiej wziąć tydzień urlopu i samemu pochodzić po bankach.

I za bardzo nie wierzyć w propozycje wstępne, bo z nich w umowie kredytowej, niewiele się sprawdza. Najlepiej każdy warunek z zaproponowanych, sprawdzić z regulaminem danego banku na spokojnie w domu, w necie.

No i najważniejsze, czytać, czytać i jeszcze raz czytać warunki przed podpisaniem umowy, bo później jest już za późno..

Zdesperowani klienci dwóch produktów hipotecznych,

Kasia i Tomek

Tak naprawdę byłam kilka razy i to tylko w jednym- PKO BP. I w nim przymierzałam się do kredytu. Dlaczego? W 2002 roku zaciągnęliśmy w nim kredyt na kupno mieszkania i wszystko było ok, udało się pomyślnie spłacić, ale wtedy wszystko było o wiele tańsze, no i zaciągało się kredyciki, a nie kredyty ;-) I stąd to zaufanie. Poza tym w tym banku można budować dom przez 3 lata, a przy budowaniu systemem gospodarczym, gdzie wszystko wolniej idzie ma to znaczenie. Co o tym myślicie?

Tak naprawdę byłam kilka razy i to tylko w jednym- PKO BP. I w nim przymierzałam się do kredytu. Dlaczego? W 2002 roku zaciągnęliśmy w nim kredyt na kupno mieszkania i wszystko było ok, udało się pomyślnie spłacić, ale wtedy wszystko było o wiele tańsze, no i zaciągało się kredyciki, a nie kredyty ;-) I stąd to zaufanie. Poza tym w tym banku można budować dom przez 3 lata, a przy budowaniu systemem gospodarczym, gdzie wszystko wolniej idzie ma to znaczenie. Co o tym myślicie?

Jest wiele pewnych bankow , nie tylko pko bp, bierze sie tam gdzie sa lepsze warunki.

Nalezy wziasc symulacje z kazdego bANKU i porownywac, wiedziec co to spreed itd

problem polega na tym, ze czym lepsze warunki kredytu, tym wieksze wymagania banku.............

Witaj.

Ja jestem na etapie poszukiwania okien, rolet, bram garażowych i drzwi wejściowych i zastanawiam się czy nie zrezygnować z rolet. Te ceny mnie przerażają, zwłaszcza bram garażowych, a mam ich aż dwie. A wracając do rolet...myślałam, że trzeba kupić tam gdzie okna, że to są komplety.

Okna mam już zamówione z MS. Sprawdzone i z poprzedniego zakupu jesteśmy zadowoleni (7 lat bez usterki/awarii).

Z roletami nie mam doświadczenia, ale cenowe rozbieżności są spore. Oczywiście możesz je zamontować niezależnie od okien, chyba, że myślisz, o tych instalowanych nad oknem w nadprożu.

Moby nie wiem co to studnia wodomierzowa ale dla porownania moge powiedziec jak u mnie wygladalo. Z projektem przylacza wody poszlam do firmy, oni jeszcze jakies papiery w gminie skladali, ja nic nie robilam. Ich zadaniem bylo doprowadzenie wody z ulicy do budynku, wyszlo okolo 15 metrow. Jak skonczyli rozkladac rury przyjechali panowie z wodociagow zalozyc nawiertke czy jak to sie nazywalo i odebrali prace. O ile wykopanie koparka i rozlozenie rur poszlo im szybko o tyle najwiecej roboty mieli z zakopaniem, bo ubijali co chwila, szczegolnie droge musieli ladnie ubic. Cala przyjemnosc kosztowala mnie 3100 brutto (cena juz z geodeta) plus szokujace 800 zl przyslaly mi do zaplaty wodociagi, nie wiem za co tyle bo byli 5 minut :/

Witam wszystkich po długiej przerwie!

Robimy zdjęcie ekipy budującej/i tych już zbudowanych, z Murowańca i okolic, do MURATORA. Kto chciałby dołączyć do tej fotki I MIEĆ PAMIĄTKĘ w Muratorze - zapraszam:) dori

Ps: spotkanie u mnie w niedzielę ok 19.00!!!

Witam chyba po jeszcze dłuższej przerwie :). Spotkanko się odbyło, fotka też. Szkoda, że to jeszcze nie wszyscy.

Brakuje Gromala, Marczysławy, Gacka, Bąków, Asi i Olka, Georgio również, Inez2007, brakło późniejszego forumowicza, nie pamiętam nicka, ale z okolic kościoła, co korzystał z kamery termowizyjnej. Zebrać wszystkich to nie lada sukces.

Dziękujemy Dorisie za pomysły i podtrzymywanie w pamięci początków, czyli forum :p w naszej wsi :D

Witam.

Poszukuję pilnie wykonawcy:

(A) przyłącza wodociągowego ~8m + studnia wodomierzowa

(B) instalacji wew. od studni do budynku ~120m.

Na ile się orientuję w temacie, 8m + studnię będziesz musiał przekazać wodociągom.

Za wodomierzem to Twoja instalacja wewnętrzna. Upewnij się, czy tak jest, jeżeli tak, to 8m + studnię zlecasz do wykonania firmie, a resztę robisz sam.

Firma najlepiej związana z lokalnymi wodociągami, żeby nie było problemów z odbiorem.

pozdrawiam

mcs

Mam pytanie do szanownego koleżeństwa, czy przy budowie ław fundamentowych, ktoś z Was wykorzystywał tzw. szalunki tracone? Dziś nasz majster nam je alternatywnie zaproponował, zamiast szalunków tradycyjnych i "chudziaka". Mówił, że są dostępne w naszym rejonie w Osielsku. Jak wstępnie przeliczyliśmy, o ile operujemy aktualną ceną 4,50 zł /kształtkę betonową, to koszt całkowity ławy robionej z wykorzystaniem owych kształtek betonowych wychodzi mniej, niż metodą tradycyjnych szalunków. Jeśli ktoś z Was słyszał coś na ten temat, bądź sam potwierdza z autopsji, poproszę o odzew.

Pozdrawiam.

Na ile się orientuję w temacie, 8m + studnię będziesz musiał przekazać wodociągom.

Za wodomierzem to Twoja instalacja wewnętrzna. Upewnij się, czy tak jest, jeżeli tak, to 8m + studnię zlecasz do wykonania firmie, a resztę robisz sam.

Firma najlepiej związana z lokalnymi wodociągami, żeby nie było problemów z odbiorem.

pozdrawiam

mcs

Jest dokładnie tak jak piszesz i zapewne skończy się na tym, że samo przyłącze wykona Zakład Komunalny (cena 60% najtańszej firmy komercyjnej).

Wiem, że później przyłącze przekazuję na ich własność, więc jak zrobią tak będziemy mieli (ZK i ja jednocześnie).

Szukam jednak namiarów na firmy, które mogłyby być alternatywą dla ZK, bo tak podpowiada zdrowy rozsądek, ale rzeczywistość narazie wygląda inaczej...