Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Wiem, wiem - tylko, taka moja drobna uwaga była. Na dobrą sprawę nie trzeba było tego wszystkiego zrzucać - wystarczyłoby poprawne zamocowanie listew - ale jak widać na załączonym obrazku niektóre ekipy niestety nie nadążają za nowymi technologiami. :)

Przyłączę się do tematu ekip i ich polecani i ich nadążania za technologiami. Wolę polecenie znajomego który jest zadowolony i widziałem pracę i efekt od polecenia z sieci zy od sprzedawcy (który poleca kolegów nie znając ich pracy - > LINDTECH ). Trzeba mocno uważać, ekipy po prostu traktują osoby które się budują jak złote kury. Inna sprawa iż sporo ekip wyjechało zostali sami fachowcy :).

Zauważyłem to w nawet w tartaku gdzie sprzedawcapróbował wydoić inwersora. (a moze wyjajczyć ;)) Przy okazji uważajcie na tartak Jan Flejter (ten piierwszy w zielonce). Najpierw próbowano zrobić przekręt na fakturze a później na rzekomej konserwacji drewna. Jak ktoś będzie kupował więźbę to lepiej kupić sobie drewno bez impregnacji (bo ta w tartaku to fikcja drewno mokre maźnięte barwinkiem nie wchłonie "konserwantu"). Kupić sobie baniaczek Kuprafungu taki na 625l wody, przesuszyć chociaż powierzchniowo i samemu pomalować. Trochę pracy jest, w naszym przypadku i tak musieliśmy malować pomimo zapłaty za konserwację - życie.

Dodam jeszcze fakt iż różnicy w ilościach m3 drewna na tą samą więźbę wynosiły

(najtańszy tartak jaki znalazłem IZBICA 5,5m3 - Flejter drewno droższe za m3 ale wyszło go 4,3m3 :) ). Tak że docelowo tam gdzie drożej za m3 wyszło taniej chociaż ogólnie tartak oceniam na 3-

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przyłączę się do tematu ekip i ich polecani i ich nadążania za technologiami. Wolę polecenie znajomego który jest zadowolony i widziałem pracę i efekt od polecenia z sieci zy od sprzedawcy (który poleca kolegów nie znając ich pracy - > LINDTECH ). Trzeba mocno uważać, ekipy po prostu traktują osoby które się budują jak złote kury. Inna sprawa iż sporo ekip wyjechało zostali sami fachowcy :).

Zauważyłem to w nawet w tartaku gdzie sprzedawcapróbował wydoić inwersora. (a moze wyjajczyć ;)) Przy okazji uważajcie na tartak Jan Flejter (ten piierwszy w zielonce). Najpierw próbowano zrobić przekręt na fakturze a później na rzekomej konserwacji drewna. Jak ktoś będzie kupował więźbę to lepiej kupić sobie drewno bez impregnacji (bo ta w tartaku to fikcja drewno mokre maźnięte barwinkiem nie wchłonie "konserwantu"). Kupić sobie baniaczek Kuprafungu taki na 625l wody, przesuszyć chociaż powierzchniowo i samemu pomalować. Trochę pracy jest, w naszym przypadku i tak musieliśmy malować pomimo zapłaty za konserwację - życie.

(najtańszy tartak jaki znalazłem IZBICA 5,5m3 - Flejter drewno droższe za m3 ale wyszło go 4,3m3 :) ). Tak że docelowo tam gdzie drożej za m3 wyszło taniej chociaż ogólnie tartak oceniam na 3-

No tak, czyli trzeba samemu nadążać za nowościami, znać się i patrzeć fachowcom na ręce z tego wynika.:) Też lubię jak mi osoby prywatne kogoś polecą, wydaje mi się to bliższe prawdy. Choć faktycznie można mieć pecha, u jednego zrobią dobrze a u innego spartaczą. Często ta sama firma to zupełnie inni ludzie - przychodzą , odchodzą, potem znów wracają. Pamiętam jak w bloku kładli mi kafelki. Sąsiad obejrzał, bardzo mu się spodobało, wziął namiar i za dwa miesiące się umówił. Przyszli do niego zupełnie inni ludzie.

Ja brałem od nich tylko deski do szalunku. Wierzbę zamawiałem z jakiegoś tartaku pod Koronowem i tam wydaje mi się, że z tym impregnowaniem było podobnie, również sam bawiłem się w impregnowanie.

Teraz chciałbym zamówić deski do podbitki. Właśnie u Flejtra są sosnowe 20mm grubości po 30 zł/m2 Czy to dobra cena? Czy szukać gdzie indziej? Skąd zamawialiście i za ile taką podbitkę w ostatnim czasie?

Ja mam tak:

- obróbka komina: listwa wcięta w komin + taśma (jest wersja alu i ołowiana) z butylem - taka:

http://img20.allegroimg.pl/photos/oryginal/17/17/45/25/1717452591

- kalenica - taśma tego typu:

http://www.denbraven.pl/docs_pic/duze/7.33B.jpg

witam,

dzieki bardzo za wszelkie komentarze w kwestii jakosci polozenia zabezpieczenia dachu:)

Emjot sama szukam podbitki, dobra masz cene, w Cegpolu za m2 biora 32 zl (nie wiem jaka grubosc) a w Castoramie 34,5 zl za 16 mm, tak wiec dzieki na namiar.

Tazuj co do tartaku w Zielonce sama mam od nich wieźbe ale to ze sa tylko mazniete impregnatem to jest stala praktyka wiekszosci tartakow, chociaz ja myslalam ze ten zilony kolor to jednak impregnat a nie barwnik, skad wiesz ze to barwnik?

Ktos pytal o polecenie tynkarzy, ja moge smialo polecic ekipe, robila mi i moim sasiadom, nie dosc ze dobrze robia to tez sa bardzo kulturalni, az sie chce takich ludzi zatrudniac. (pan Arek 695-566-014)

Zobacz w Carpenterze drzwi AFB ja jestem zadowolony

http://www.drzwi.krakow.pl/drzwi-zewnetrzne-drewniane-wspolczesne.html

Dokładnie to samo miałem napisać ale mnie uprzedziłeś ? :)

Też się zastanawiałem nad drzwiami robionymi przez stolarza. Nasze wymarzone drzwi to AFB 902.4

http://www.drzwi.krakow.pl/drzwi-zewnetrzne-drewniane-dwuskrzydlowe/drzwi-zewnetrzne-drewniane-dwuskrzydlowe-902,4.jpg

Niestety cena nas odstraszała, dlatego szukaliśmy stolarza, który zrobi nam podobne ale taniej. Byliśmy chyba u 5 stolarzy i pomimo tego, że drzwi teoretycznie były by podobne, to praktycznie to nie było to. Nie podobały nam się tak bardzo jak oryginał. Cenowo wychodziło zaledwie 20% a i tak zdecydowaliśmy się na te z firmy AFB i póki co nie żałuje. Drzwi są piękne a ponadto udało nam się dostać ładny rabat przez co różnica w cenie w stosunku do stolarza wyszła jeszcze bardziej korzystnie. Ważne, żeby mieć otwór na drzwi w którym te występują w standardzie. W przeciwnym wypadku trzeba mocno dopłacać. U nas się udało wstawić takie właśnie w standardzie. Samą firmę Carpenter również polecam, Jako montażyści spisali się na medal...

Emjot sama szukam podbitki, dobra masz cene, w Cegpolu za m2 biora 32 zl (nie wiem jaka grubosc) a w Castoramie 34,5 zl za 16 mm, tak wiec dzieki na namiar.

Tazuj co do tartaku w Zielonce sama mam od nich wieźbe ale to ze sa tylko mazniete impregnatem to jest stala praktyka wiekszosci tartakow, chociaz ja myslalam ze ten zilony kolor to jednak impregnat a nie barwnik, skad wiesz ze to barwnik?

Ktos pytal o polecenie tynkarzy, ja moge smialo polecic ekipe, robila mi i moim sasiadom, nie dosc ze dobrze robia to tez sa bardzo kulturalni, az sie chce takich ludzi zatrudniac. (pan Arek 695-566-014)

czesc,

ja zamowilem podbitke w tartaku i dalem obrobic- wyszlo ok. 27 pln m2

lecz mysle, ze ma to maly sens

jedyna zaleta to grubosc ( 20-21mm)

w Tombudzie ( Osielsko , Torun) jest super jakosciowa - w cenie ok. 30-32 pln

jedyne co to grubosc, ktora jest standardowa 16-18 mm)

Tak, też tam dzwoniłem i się dowiadywałem. Jest tylko jedno ale, nie dość, że jest cieńsza to jeszcze na dodatek ze świerku a z tego co mi wiadomo, jest to jednak gorsze drewno do takich zastosowań niż sosna. Co o tym sądzicie? Słyszałem, że najlepiej nadaje się modrzew, ale nie znalazłem nigdzie w okolicy takiej podbitki.

czesc,

ja zamowilem podbitke w tartaku i dalem obrobic- wyszlo ok. 27 pln m2

lecz mysle, ze ma to maly sens

jedyna zaleta to grubosc ( 20-21mm)

Nie rozumiem czemu maly sens, przeciez i grubosc dobra i cena? A obrobka to chodzi o kolor?

38 zl za m2, ciesielka + papowanie + deskowanie. Dach 200 m2, glowna konstrikcja, do tego garaz+ taras wsparty na debach 37 cm grubosci, taras i garaz konstrukcja jetkowa, glowny dach wiazary. razem okolo 300 m2, wszystko za 38zl za m2. Bez rynnowania , okien bo ich nie mam, dach jest robiony i prze te cholerne deszcze bedzie dlugo robiony......