Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Pewna osoba poinformowała mnie, że podlanie 500m trawnika z pompą kosztuje ją 17zł/dzień, a sama studnia kosztowała 9 tyś. , stąd moje rozterki. Co o tym myślicie?

Do podlewania nie ma sensu wiercić studni głębszej niż 5m (w większości miejsc na tej głębokości woda jest). Zakładając 100 PLN / metr = 500 PLN + 200 PLN za filtr + 300 PLN za hydrofor + max 100 PLN na rury PE, złączki itp. I za 1100 PLN mamy wodę do ogrodu.

Michał

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

odsprzedam siatke leśną z palikami 90m. Siatka 1,5m wysoka, paliki tak około 2,2m. Mam teraz ustawione jako ogrodzenie ale zdejmuje bo robię już docelowe. Paliki będą wykopane i zwinięte razem z siatką więc pozostanie rozwinąć i wkopać. Cena to 400zł za całość. Lokalizacja to Brzoza koło Bydgoszczy.

Polecam

Podwyższając ścianę kolankową warto też podwyższyć słupy więźby i odpowiednio wydłużyć krokwie - to żeby dom nie stracił na wyglądzie i żeby zachować spadek dachu. Przy 12cm to raczej nie ma znaczenia.

Tak może i wato u nas nic nie zmienialiśmy, po takich zmianach o ktorych piszesz, zmienia się wielość połaci dachowej ilośc potrzebnego materiału umiejscowienie jętek wysokość budynku.

jak zalatwia sie przylacza wody i pradu do domu. Idzie sie do wodociagow i enei, czy taniej wychodzi jakas firme???????

Kto przerabial?????

Ja robiłem tak:

- przyłącze prądu (do granicy działki) - ENEA (a właściwie firma działająca na ich zlecenie)

- przyłącze wody - Gminny Zakład Komunalny

- przyłącze kanalizacyjne - samemu