zieli 02.02.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 http://www.google.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki74 03.02.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Hejka "Zabliża" się wiosna i chcę wstawić okna oraz bramę garażową, szukam firmy / producenta (solidne wykonanie i montaż) kogo polecacie - może być na prv lub na forum kogo odradzacie kto się naciął chętnie wysłucham Ja mam okna VEKA z firmy TELBOX z Niemcza. http://www.telbox.com.pl/kontakt.html Polecam zarówno firmę jak i montażystów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki74 03.02.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 INSTALACJA WOD-KAN I CO Witam, czy mozecie powiedziec ile kosztowala Was instalacja WOD-KAN i CO i jakiej wielkosci dom macie, probuje oszacowac koszt inslalacji i porownac do kosztu pompy ciepla. Wszelkie informacje mile widziane Witam instalacja WOD-KAN i CO to niestety nie mały wydatek. Ja mam domek ok 160 m2 i wycenę ma 33000 tys. w tym (kominek z płaszczem wodnym, podłogówka, kocioł gazowy) Sam koszt robocizny w moim przypadku, to ok.7000 tys. Instalator wchodzi od marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klinik 03.02.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Witam. Potrzebuje dobrego i sprawdzonego kierownika budowy / inspektora nadzoru, który nie będzie tylko "pieczątkowym" na budowie. Inwestycja w Fordonie w Bydgoszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 03.02.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Witam instalacja WOD-KAN i CO to niestety nie mały wydatek. Ja mam domek ok 160 m2 i wycenę ma 33000 tys. w tym (kominek z płaszczem wodnym, podłogówka, kocioł gazowy) Sam koszt robocizny w moim przypadku, to ok.7000 tys. Instalator wchodzi od marca. czy to jest sprawdzona ekipa i czy mogę prosić namiary na priwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tazuj 03.02.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 ja mam z Oknoplusa z Bydgoszczy, mogę polecić produkt i montażystów Jak wyglada to cenowo? Rozumiem iż z montażem liczą 8% vat, doliczają oprócz tego coś za montaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 03.02.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Jak wyglada to cenowo? Rozumiem iż z montażem liczą 8% vat, doliczają oprócz tego coś za montaż? ja zamawialem z innej firmy okna z montazem bylo 8% , ale mysle ze wszyscy licza za montaz a jezeli nie masz tego wyszczegolnionego na fakturze napewno bedzie doliczone do okien montaz moze byc dosc drogi zwlaszcza jak zamowisz tzw. "cieply montaz" warto sprawdzic ceny tych samych profili w roznych punktach sprzedazy w moim przypadku jeden sprzedawca dal mi 40% rabatu a i tak byly drozsze niz z 5% rabatem u innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koka1 04.02.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Jak wyglada to cenowo? Rozumiem iż z montażem liczą 8% vat, doliczają oprócz tego coś za montaż? Witaj! Moja oferta z Oknoplusa (sławnej willi Gertruda), w cenie każdego okna zawierała już montaż obłożony 8% VAT-em. Ale z firmą tą należy uważać (w przypadku zainteresowania oknami z PCV i to w kolorze), bo nie do końca informują o szczegółach promocji, a na stronie netowej, pewne uwagi zapisane są małym druczkiem z odnośnikiem, którego nie każdy doczyta. Ja chciałam u nich zamówić całą stolarkę z promowanej wersji thermo, 3-szybową, w ciemnym obustronnym kolorze. Ostatecznie zrezygnowałam, bo jak się okazało, promowany profil sześciokomorowy ma zastosowanie tylko do okien w kolorze białym, do mojego antracytu mogli mi zaproponować tylko 5-komorowy (choć w umowie by tego nie było, bo to przecież sławny Brugmann 74mm), a o thermo ramkach, można sobie pomarzyć w przypadku okien o większych gabarytach, bo do takich wkładają zwykłe wzmocnienia stalowe. Z tym ich współczynnikiem "U", też nie do końca jest tak, jak podają w reklamach i folderach. Na szczęście, doczytałam te niuanse na ich stronie, m.in. dzięki komentarzom tego FM w wątku "okna i drzwi" i w porę się wycofałam. Szkoda tylko, że sprzedawcy nie informują o tak ważnych szczegółach na wstępie, a dopiero przyznają się do nich w afekcie zadanego wprost pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koka1 04.02.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Zainteresowanym tematem stolarki okiennej, mogę dodać z autopsji, że wszystko zależy od tego, co chcemy montować. Jeśli mają to być okna 3-szybowe, pakiety szybowe osadzone w profilu min. 80 mm, solidnie zamontowane na poszerzeniach wzmacnianych stalą (a nie np. na cegłach:rolleyes:), to najlepiej poszukać sobie mniejszej firmy, która nie jest przereklamowana i zaproponowaną cenę oferty negocjować, negocjować, negocjować.A tak w ogóle to wiele też zależy od gabarytów zamawianych okien.Być może moje doświadczenia były tak rozbieżne, bowiem w domu mam większość okien balkonowych:confused:W każdym razie, napiszę tak: firm okiennych na bydgoskim rynku jest tyle, że jest w czym przebierać i moje doświadczenie mówi, że im bardziej znana firma, tym cena wyższa o jakieś 20%. Czasem jednak udaje się znaleźć podobne rozwiązanie techniczne w rozsądnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki74 05.02.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 WitamPoszukuję kominka z płaszczem wodnym i wężownicą zabezpieczającą ok.12 kW czy moglibyście polecić jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moll1 05.02.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Cześć,Kilka dni temu pisałe odnośnie instalatorów (wykonawców) pomp ciepła i nadal jestem zainteresowany jakiejś ekipy z polecenia.Również będę wdzięczny za opinię na forum lub priv o firmie CIEPŁODOM lub ART-SANIT. Skłaniam się ku pompie NIBE 1245 10 kw, kolektory pionowe. Z góry dziękiuję za wszystkie podpowiedzi i opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Packaging 05.02.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 czy mozecie napisac ile placiliscie za ogrzewanie podlogowe i ile metrow2 ! cięzko bedzie wyliczyc wlasciwa kwote, gdyz goscie licza czesc w robociznie a czesc w materiale ja np przyjalem oferte, lecz wlascie kupilem piec samemu w hurtowni na slaski i panowie, kreca nosem to samo chce zrobic z rurkami i innymi lementami ogrzewania podlogowego zasada jest taka, panowie jak to oni mowia, biorą " oczko" na materiale za transport i fatyge, tyle tylko, ze to oczko to 15-20% ale uwaga, faktura na 8% jak natomiast kupisz samemu masz 15% tanie, + 15% zwrotu Vat - to juz 30% + np. piec vailanda dostalem w promocji ze sterownikiem i wyjsciem na komin, gdzie jestem do przodu kolejne 1,5 tys problem w tym, ze jak za szybko powiesz, ze sam chcesz kupowac materialy to przytna na robociznie jam mam podlogowki ok. 180m2 i licze ok. 30 tys robocizna z materialem + piec i kotlownia 12 tys pozdarwiam PWA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Packaging 05.02.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Hejka "Zabliża" się wiosna i chcę wstawić okna oraz bramę garażową, szukam firmy / producenta (solidne wykonanie i montaż) kogo polecacie - może być na prv lub na forum kogo odradzacie kto się naciął chętnie wysłucham ja szukalem dlugo tu i tam i poszedlem w slady forumowicza i zamowielem w Darro na Fordonskiej chyba polecam, mozna troszke taniej, lecz ono sa sprawni i maja przerob.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Packaging 05.02.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Ja mam okna VEKA z firmy TELBOX z Niemcza. http://www.telbox.com.pl/kontakt.html Polecam zarówno firmę jak i montażystów potwierdzam, bardzo solidny facet tyle tylko, ze cena troszke....ale cóż cos za cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Packaging 05.02.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Witam. Potrzebuje dobrego i sprawdzonego kierownika budowy / inspektora nadzoru, który nie będzie tylko "pieczątkowym" na budowie. Inwestycja w Fordonie w Bydgoszczy. nie wiesz w cuda, takich nie ma.. pozostaje tata lub tesc:) w tak naprawde to faktycznie ze swieca szukac takiego, ja bym proponowal poszukac dobrego starszego kierownika budowy ( upierdliwego emeryta) i rozszerzyc mu zadania co do zakresu... aby byl raz na 2-3 dni na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Packaging 05.02.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 czy to jest sprawdzona ekipa i czy mogę prosić namiary na priwa u mnie liczylem tez od marca, ale najpierw tynki a mrozu konców nie widać, wzsystko bedzie opoznione, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Packaging 05.02.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 czy to jest sprawdzona ekipa i czy mogę prosić namiary na priwa u mnie liczylem tez od marca, ale najpierw tynki a mrozu konców nie widać, wzsystko bedzie opoznione, a to w kazdej hurtowni trąbią, ze ceny materialow ida do gory a propos jaka grubosc i typ styropianu dawales na konkretna kondygnacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Packaging 05.02.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Zainteresowanym tematem stolarki okiennej, mogę dodać z autopsji, że wszystko zależy od tego, co chcemy montować. Jeśli mają to być okna 3-szybowe, pakiety szybowe osadzone w profilu min. 80 mm, solidnie zamontowane na poszerzeniach wzmacnianych stalą (a nie np. na cegłach:rolleyes:), to najlepiej poszukać sobie mniejszej firmy, która nie jest przereklamowana i zaproponowaną cenę oferty negocjować, negocjować, negocjować. A tak w ogóle to wiele też zależy od gabarytów zamawianych okien. Być może moje doświadczenia były tak rozbieżne, bowiem w domu mam większość okien balkonowych:confused: W każdym razie, napiszę tak: firm okiennych na bydgoskim rynku jest tyle, że jest w czym przebierać i moje doświadczenie mówi, że im bardziej znana firma, tym cena wyższa o jakieś 20%. Czasem jednak udaje się znaleźć podobne rozwiązanie techniczne w rozsądnej cenie. no wlasnie, dlatego dla powodow jak powyzej zdecydowalem sie na profil 92 w drewnie, taniej i chyba tez przyjemniejszy efekt oczywiscie przesuwane bezprogowo ale kazdy ma swoje preferencje a firm faktycznie jest duzo, ja wybralem solidna firme, ktora robi glownie na Skandynawie, a u nas jest malo znana uwaga: luty to okres, gdzie na okna jest najwiecej promocji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Packaging 05.02.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 czy wiecie jaka jest norma grubosci na tynki gipsowe i wapienno-cementowechlopaki mowią, ze 1 cm, ale wydaje mi sie troche malo,boje sie, aby przewody nie swiecily i nie przyciagaly kurzu ?co prawda bruzduja w większosci, lecz.... pwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 05.02.2012 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 a propos jaka grubosc i typ styropianu dawales na konkretna kondygnacje? na razie jeszcze tego nie robiłem jedynie na fundamenty 10cm (teraz bym dał 20cm) pod jastrych 17cm strop 10cm na zewnątrz 20cm a jaki typ to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts