zieli 05.02.2012 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 nie wiesz w cuda, takich nie ma.. pozostaje tata lub tesc:) w tak naprawde to faktycznie ze swieca szukac takiego, ja bym proponowal poszukac dobrego starszego kierownika budowy ( upierdliwego emeryta) i rozszerzyc mu zadania co do zakresu... aby byl raz na 2-3 dni na budowie ja uważam że mam dobrego porównując do innych o których słyszałem, ale cudów nie ma żaden kierownik nie będzie pojawiał się co drugi dzień na budowie, no chyba że weźmie furmankę kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EKOGROSZEK 06.02.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 cięzko bedzie wyliczyc wlasciwa kwote, gdyz goscie licza czesc w robociznie a czesc w materiale ja np przyjalem oferte, lecz wlascie kupilem piec samemu w hurtowni na slaski i panowie, kreca nosem to samo chce zrobic z rurkami i innymi lementami ogrzewania podlogowego zasada jest taka, panowie jak to oni mowia, biorą " oczko" na materiale za transport i fatyge, tyle tylko, ze to oczko to 15-20% ale uwaga, faktura na 8% jak natomiast kupisz samemu masz 15% tanie, + 15% zwrotu Vat - to juz 30% + np. piec vailanda dostalem w promocji ze sterownikiem i wyjsciem na komin, gdzie jestem do przodu kolejne 1,5 tys problem w tym, ze jak za szybko powiesz, ze sam chcesz kupowac materialy to przytna na robociznie jam mam podlogowki ok. 180m2 i licze ok. 30 tys robocizna z materialem + piec i kotlownia 12 tys pozdarwiam PWA Hey A jakie ogrzewanie masz zamiar uzytkowac? piec na ekogroszek, gaz, wegiel itd? a co z wod - kan? masz juz zrobione ? jesli tak to ile placiles i za co? zbiornik na cwu ile litrow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Packaging 06.02.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Hey A jakie ogrzewanie masz zamiar uzytkowac? piec na ekogroszek, gaz, wegiel itd? a co z wod - kan? masz juz zrobione ? jesli tak to ile placiles i za co? zbiornik na cwu ile litrow? ogrzewanie gazowe miejskie, hydraulik wykonuje z reguly calosc: wod -kan i ogrzewanie wielkosc zbiornika jest uzaleniona od potrzeb i rodzaju pieca gazowy dwufunkcyjny jak u mnie spokojnie wystarczy 150l dla 3-4 osob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Packaging 06.02.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 ja uważam że mam dobrego porównując do innych o których słyszałem, ale cudów nie ma żaden kierownik nie będzie pojawiał się co drugi dzień na budowie, no chyba że weźmie furmankę kasy wazne jest, aby zadawac pytania jak czegos sie nie wie moj na poczatku powiedzial, ze w ceie 2 tys pln ma zamiar przyjechac 4 x 500 zeta - fundamenty - sciany i wience - strop i dach - oraz na koniec, aby moc wydac papiery o zakonczeniu budowy reszte musialem dopytac sam i jeszcze dzisiaj sie wydalo, ze projekt przylacza wody musze zrobic samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Packaging 06.02.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 na razie jeszcze tego nie robiłem jedynie na fundamenty 10cm (teraz bym dał 20cm) pod jastrych 17cm strop 10cm na zewnątrz 20cm a jaki typ to nie wiem no wlasnie, jesni ida w ilosc inni w jakosc pytam, gdyz na welewke wychodzi mi 10cm, gdyz inaczej beda problemy ze schodami na gore, ale sa np. steropiany eps 200 lub niebieskie podwojnie izolowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 06.02.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 no wlasnie, jesni ida w ilosc inni w jakosc pytam, gdyz na welewke wychodzi mi 10cm, gdyz inaczej beda problemy ze schodami na gore, ale sa np. steropiany eps 200 lub niebieskie podwojnie izolowane z tego co mi wiadomo to eps 200 oznacza twardość styropianu i jest stosowany np. do parkingów lepiej poszukać taki który ma lepszą lambde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloskak 07.02.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 WLasnie jestem przed wyborem styropianu na podłogę pod ogrzewanie podłogowe. i Sie zastanawiam czy polozyc normalny styropian naturalnei naprzekladke i na to folia czy lepiej mneij styropianu i folia odrazu z 3cm styropianu? Gdzie kupiliscie styropian zalezy mi aby było cieplo a niestety za dużo połozyć go już niemogę. Ile musi byc minimum? aby nie grzać ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.02.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 WLasnie jestem przed wyborem styropianu na podłogę pod ogrzewanie podłogowe. i Sie zastanawiam czy polozyc normalny styropian naturalnei naprzekladke i na to folia czy lepiej mneij styropianu i folia odrazu z 3cm styropianu? Gdzie kupiliscie styropian zalezy mi aby było cieplo a niestety za dużo połozyć go już niemogę. Ile musi byc minimum? aby nie grzać ziemi? A możesz to teraz napisać po polsku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 07.02.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 WLasnie jestem przed wyborem styropianu na podłogę pod ogrzewanie podłogowe. i Sie zastanawiam czy polozyc normalny styropian naturalnei naprzekladke i na to folia czy lepiej mneij styropianu i folia odrazu z 3cm styropianu? Gdzie kupiliscie styropian zalezy mi aby było cieplo a niestety za dużo połozyć go już niemogę. Ile musi byc minimum? aby nie grzać ziemi? żeby pomóc trzeba zrozumieć co autor ma na myśli !? a jak jest w projekcie? dla niektórych min. to 20cm dla innych 10cm ważne są parametry styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celdom 07.02.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Witam, Czy ktos z was jest elektrykiem lub zna elektryka z Murowanca? Czasem jest jakas pilna sprawa i wzywanie znajomego elektryka z Bydgoszczy troche zajmuje czasu i pieniedzy. Na przyklad teraz padl mi kondensator przy podajniku i sama robie za zywy podajnik W kazdym razie jakby ktos cos wiedzial bylabym bardzo wdzieczna za namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloskak 08.02.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Właśnie jestem przed wyborem styropianu na podłogę pod ogrzewanie podłogowe. Zastanawiam czy położyć normalny styropian (na przekładkę) i na to folia czy lepiej mniej styropianu (na przekładkę) i na to styropian razem z folią? (Tak mi doradza instalator) ale ja jestem nieufny komus kto chce brac odemnie pieniadze. Pytając prościej ile macie cm styropianu pod ogrzewaniem podłogowym na gruncie i jaki? Gdzie kupiliście styropian? Zależy mi aby było ciepło, a niestety za dużo położyć go już nie mogę. Co do projektu to w projekcie nie ma ogrzewania podłogowego, są jedynie kaloryfery. Teraz jest ze słownikiem może teraz ktoś odpisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1025 08.02.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Witam, Odkupie przedłużacz siłowy na budowę, jeśli ktoś ma na zbyciu proszę o pm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratki 08.02.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 WitamW kwietniu rozpoczynam budowę i szukam materiałów. Na początek bloczki betonowe+ cement i beton komórkowy Solbet + zaprawa murarska . Orientujecie się w jakich cenach są teraz i skąd braliście? Jak sądzicie kupić teraz czy zaczekac i chwilę przed budową wszystko zoałatwiać Miejsce do składowania posiadam Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 08.02.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 właśnie jestem po rozmowie z "być może" przyszłym instalatoremu mnie będzie to wyglądać tak1x folia budowlana połączona z papą z pod ścian1x folia wywinięta ponad jastrych5cm styropianu neographite dach/podłoga lambda 0,0317cm styropian neographit dach/podłoga 0,0315cm mata styropianowaogrzewanie podłogowe5/6cm jastrychgres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 09.02.2012 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 5/6cm jastrych Trochę mało - do podłogówki to minimum 6.5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 09.02.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Właśnie jestem przed wyborem styropianu na podłogę pod ogrzewanie podłogowe. Zastanawiam czy położyć normalny styropian (na przekładkę) i na to folia czy lepiej mniej styropianu (na przekładkę) i na to styropian razem z folią? (Tak mi doradza instalator) Nie bardzo wiem, co rozumiesz przez "normalny styropian" - weź pod uwagę, że musi to być styropian "podłoga" czyli EPS 100 - 038 lub według starego oznaczania FS 20 (może być lepszy EPS 200 ale nie daj sobie wcisnąć EPS80/EPS70). Pytając prościej ile macie cm styropianu pod ogrzewaniem podłogowym na gruncie i jaki? Ja mam piwnicę, więc się nie liczę. Gdzie kupiliście styropian? Zależy mi aby było ciepło, a niestety za dużo położyć go już nie mogę. Kupowałem w hurtowni "tuż obok", produkcja genderka. Sprawdź icmarket - może będą mieli ładną cenę. http://www.icmarket.pl/advanced_search_result.php?keywords=EPS+pod%B3oga&x=0&y=0 Co do projektu to w projekcie nie ma ogrzewania podłogowego, są jedynie kaloryfery. O ile uda Ci się wcisnąć przy zachowaniu odpowiedniej grubości wylewki to nie jest to problemem. Teraz jest ze słownikiem może teraz ktoś odpisze Od razu lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloskak 09.02.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Dziękuję za odpowiedz. Czyli kolega zieli ma 17 cm styropianu. Tyle nie mam możliwości wsadzić. I nie wiem czy mam się martwić czy rezygnować z podłogówki?Gdzie kupujesz styropian neographit dach/podłoga 0,031? Bo skoro mam go mieć mniej wole dołożyć do 0,031. A do garażu tez EPS-100? Pozwolę zapytać jeszcze innych ile mają cm styropianu pod podłogówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 09.02.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 A do garażu tez EPS-100? Tak. Jak byłem u producenta w zakładzie i pytałem czy do garażu powinienem dać EPS200 to powiedziano mi, że szkoda przepłacać, bo do garażu "cywilnego" wystarczy setka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celdom 09.02.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Nie pamietam dokladnie ale ja mam na calym parterze podlogowke i pod nia 15 cm styropianu a podlogowki nigdy bym nie zamienila na kaloryfery, jak dla mnie to luksus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloskak 09.02.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Zapytam jeszcze po posadzki na podłogowym ogrzewaniu. Wylaną macie cementową czy ANHYDRYTOWĄ?I kto ew Wam to wylewał mi wylewał chudy beton p. Michał z rogowa i jestem bardzo zadowolony. Ale zastanawiam sie czy wylać ANHYDRYTOWĄ? Kto coś takiego wykonuje i za ile? Chodzi naturalnie o osobe z polecenia gdzie został już sprawdzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts