Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Zapytam jeszcze po posadzki na podłogowym ogrzewaniu. Wylaną macie cementową czy ANHYDRYTOWĄ?

Cementową.

I kto ew Wam to wylewał

Dwie różne firmy - pierwsza z polecenia forumowego - wyszło "tak sobie" ale bez większych uchybień. Druga też z polecenia forumowego - było lepiej i taniej niż u pierwszej ekipy (mimo, że rok później).

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cementową.

Dwie różne firmy - pierwsza z polecenia forumowego - wyszło "tak sobie" ale bez większych uchybień. Druga też z polecenia forumowego - było lepiej i taniej niż u pierwszej ekipy (mimo, że rok później).

czy mogę poprosić o namiary na tą drugą firmę na priwa.

Witam

W kwietniu rozpoczynam budowę i szukam materiałów. Na początek bloczki betonowe+ cement i beton komórkowy Solbet + zaprawa murarska . Orientujecie się w jakich cenach są teraz i skąd braliście? Jak sądzicie kupić teraz czy zaczekac i chwilę przed budową wszystko zoałatwiać Miejsce do składowania posiadam

Pozdrawiam M.

proponuje rozejrzeć sie po kliku hurtowniach, porownac oferty- bezposrednio nie ma sensu

dowożą na plac wiec nie gra roli gdzie

ze swojego doswiadczenia polecema Nowabud oraz Artbud,Cegpol- nalezy oczywiscie negocjowac i pytac co jest w cenie ( transport, palety itp.)

powodzenia

pwa

Czy ktos w najbliższym czasie przymierza się do kupna styropianu SWISSPOR LAMBDA DACH-PODŁOGA 031. Szukam kogos aby wspólny transport zorganizować bo 10m3 nie chca dowozić.

wlasnie sie przymierzam zarowno do steropianu jak piszesz ( to jest chyba ten grafitowy?) jak i welny

mozemy sie razem dogadac

pytalem juz w hurtowniach, mam jakies upusty, musimy sie skrzyknąć

pozdarwiam

PWA

Cześć,

Sorki, że podbijam znowu temat, ale jak o podłogówce to może i o pmpach ciepła :)

Pisałem wcześniej, że szukam referencji lub opinii o wykonawcach pompy ciepła (zarazem podłogówki).

Jak na razie dostałem nieciekawą opinię o ciepłodomie - z góry dziękuję koledze za nią - jest cenna. Może ktoś ma doświadczenie z firmą ART-SANIT lub inną ? Dodam tylko, że skłaniam się ku PC Nibe 1245. Z góry dzięki za pomoc.

Ocieplenie poddasza użytkowego.

Witam, potrzebuje podpowiedzi:

* mam dach deskowany i krokwie o przekroju 16 cm

* zastanawiam sie nad grubością waty

* podobno przy deskowanym dachu szpara wentylacyjna powinna być 3-4 cm ( folia 1-2)

* oznacza to, ze jesli niechce kombinowac z profilem powinienem zastosowac wate miedzy krokwie 12 cm ( o,037)

* nastepnie mam zamiar zastosowac wate z roli 15 cm ( wolalbym 10cm aby nie obnizac dachu, ale to chyba troche malo

Macie doswiadczenie w tej materii?

pozdarwiam

PWA

Ocieplenie poddasza użytkowego.

Witam, potrzebuje podpowiedzi:

* mam dach deskowany i krokwie o przekroju 16 cm

* zastanawiam sie nad grubością waty

* podobno przy deskowanym dachu szpara wentylacyjna powinna być 3-4 cm ( folia 1-2)

* oznacza to, ze jesli niechce kombinowac z profilem powinienem zastosowac wate miedzy krokwie 12 cm ( o,037)

* nastepnie mam zamiar zastosowac wate z roli 15 cm ( wolalbym 10cm aby nie obnizac dachu, ale to chyba troche malo

Macie doswiadczenie w tej materii?

Mam bardzo podobną sytuację do opisanej przez Ciebie: krokwie 17 + deskowany dach.

Wszędzie tam gdzie się dało porobiłem szczelinę wentylacyjną w oparciu o listwy dystansowe i sznurek.

Ocieplałem wełną toprock (lambda 0,035). 15cm między krokwie, 10cm pod rusztem (przykrycie krokwi).

Zrobiona przeze mnie szczelina jest mniejsza niż zakłada norma. Dbałem jednak o to aby szczelina umożliwiała swobodny przepływ powietrza... i tak jest (wywietrzniki pod okapem, szczelina u szczytu dachu.

Na Twoim miejscu dał bym te 12 cm między krokwie i 15 pod nie... 27cm jest duzo lepsze niż 22. Tutaj masz np. kalkulator do U: http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator podajesz parametry wełny i ładnie liczy.

Mała uwaga: jeżeli sam będziesz robił ocieplenie to możesz założyć że nie będą Ci potrzebne dystanse (położysz precyzyjnie izolację). Jeżeli jednak komuś to zlecisz, to kazał bym dystanse montować. Widziałem jak u kolegi "fachowcy" ocieplali. Wszystko było dopychane jak tylko się dało... teraz ma nadzieje że nie będzie miał w przyszłości problemów. Oby miał rację.