kloskak 15.02.2012 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Ja mam krokwie 18-19 cm dach niedeskowany. Zamierzam dać 18 pomiędzy krokwie i 5 lub 10 poziomo na krokwie. Chce kupić wełnę isover Super mata czy warto dopłacić? Czy lepiej kupić zwykłą zaoszczędzić kupując np. wełnę np Isover uni-mata?Dziękuję za kalkulator ale jak to ma się w przeliczeniu na złotówki w ogrzewaniu? Powierzchnia dachu ocieplonego ok 200m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wifi 15.02.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Witam.Poszukuję opinii o wykonawcach i instalacjach Przydomowej Oczyszczalni Ścieków z Bydgoszczy i okolic (np. gmina Dobrcz)Planujemy oczyszczalnie na 4 os. ale trudno podjąć decyzję na jaką POŚ się zdecydować. Jedni wykonawcy proponują oczyszczalnie z usypaną górką na którą pompa wpompowuje wodę (?), inni mówią że absolutnie takiej górki nie trzeba sypać. Także systemów jak widzę jest wiele i niestety nie wiemy na co się zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 15.02.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Ja mam krokwie 18-19 cm dach niedeskowany. Zamierzam dać 18 pomiędzy krokwie i 5 lub 10 poziomo na krokwie. Chce kupić wełnę isover Super mata czy warto dopłacić? Czy lepiej kupić zwykłą zaoszczędzić kupując np. wełnę np Isover uni-mata? Dziękuję za kalkulator ale jak to ma się w przeliczeniu na złotówki w ogrzewaniu? Powierzchnia dachu ocieplonego ok 200m2. 18+5=23cm - to troszkę mało... Ja mam 25 cm- traktowałem to jako rozsądne minimum (przy założeniu lambda=0,035). Zerknij na stronkę rockwool-a: http://przewodnik.rockwool.pl/elementy-budynkow/stropodachy-wentylowane-i-poddasza/ocieplenie-dwuwarstwowe-polaci-dachowej-poddasza-uzytkowego-%E2%80%93-typu-szczelnego-dla-pary-wodnej.aspx?page=3595 już teraz sugerują 27 toprocka. Co do wełny mineralnej- kwestia gustu. Ja 90% dachu (300 m2) ocieplałem toprockiem, resztę nad garażem właśnie unimatą (tam gdzie unimata- dałem 2x15cm- strop). Ocieplenie robiłem sam i wręcz znienawidziłem unimatę isover- strasznie elastyczna i pyląca. Jeżeli chcesz dowiedzieć się ile zaoszczędzisz stosując lepszą izolację to polecam np. audytor ozc. ZObaczysz o ile spadnie ci zapotrzebowanie na energię. Troszkę z tym roboty jest, ale warto przygotować sobie takie wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 15.02.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Poszukuję opinii o wykonawcach i instalacjach Przydomowej Oczyszczalni Ścieków z Bydgoszczy i okolic (np. gmina Dobrcz) Mogę polecieć pana Roberta Kałużę: http://www.alfa-tech.info/ POŚ założony szybko i prawidłowo. Działa już 3 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrasek 16.02.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Witam, jestem z wrocławskiej. Czy ktoś przymierza się do montażu pstryczków elektryczków, bo mogę załatwić dobry osprzęt w bardzo dobrych cenach. Na co dzień montuję, więc mam porównanie. Może pan na prv wysłać namiary. Przymierzam się do zakupu osprzętu. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrasek 16.02.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Cześć, Sorki, że podbijam znowu temat, ale jak o podłogówce to może i o pmpach ciepła Pisałem wcześniej, że szukam referencji lub opinii o wykonawcach pompy ciepła (zarazem podłogówki). Jak na razie dostałem nieciekawą opinię o ciepłodomie - z góry dziękuję koledze za nią - jest cenna. Może ktoś ma doświadczenie z firmą ART-SANIT lub inną ? Dodam tylko, że skłaniam się ku PC Nibe 1245. Z góry dzięki za pomoc. Właśnie kończę podłogówkę do pompy ciepła. Podłogówkę robi mi również ten od pompy ciepła - i bierze odpowiedzialność za to, że to ma działać. Ja wziąłem firmę MARTECH - Białe Błota - PC szwedzka. jeśli chcesz więcej informacji to na PRV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kayleigh 16.02.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 My zdecydujemy się na ciepłodom. Mam nadzieję, że współpraca przebiegnie pomyślnie... Mam gdzieś wstępną wycenę, tylko nie wiem gdzie Dom z poddaszem użytkowym 130m2. PC liczyli nam danfoss 8kW, ale dokładnego modelu nie pamiętam. POŚ też mają zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 16.02.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 My zdecydujemy się na ciepłodom. Mam nadzieję, że współpraca przebiegnie pomyślnie... Mam gdzieś wstępną wycenę, tylko nie wiem gdzie Dom z poddaszem użytkowym 130m2. PC liczyli nam danfoss 8kW, ale dokładnego modelu nie pamiętam. POŚ też mają zrobić. Bynajmniej nie odradzam ciepłodomu (chociaż mnie pan Waldemar skutecznie zniechęcił...) ale warto dowiedzieć się na jakiej podstawie dobrano źródło ciepła. Czy wykonano obliczenia o rzeczywiste parametry budynku, czy też "z grubsza"... Ja np. mam pc 8kw ale na 200 m2. Działa 3 lata i jeszcze nie było sytuacji aby nie dała rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moll1 17.02.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Bynajmniej nie odradzam ciepłodomu (chociaż mnie pan Waldemar skutecznie zniechęcił...) ale warto dowiedzieć się na jakiej podstawie dobrano źródło ciepła. Czy wykonano obliczenia o rzeczywiste parametry budynku, czy też "z grubsza"... Ja np. mam pc 8kw ale na 200 m2. Działa 3 lata i jeszcze nie było sytuacji aby nie dała rady... Być może wystarczy nawet 6kW, ale dużo zależy od skosów i kubatury, ocieplenia itp.. Być może te są duże i potrzeba 8kW, ale lepiej dobrze to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moll1 17.02.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Właśnie kończę podłogówkę do pompy ciepła. Podłogówkę robi mi również ten od pompy ciepła - i bierze odpowiedzialność za to, że to ma działać. Ja wziąłem firmę MARTECH - Białe Błota - PC szwedzka. jeśli chcesz więcej informacji to na PRV. Dzieki wielkie za nowy namiar Ma ktoś jakieś pozytywne/negatywne doświadczenia z tą firmą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 17.02.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 PCinie ma tam za wiele ale, zawsze to coś http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182657-instalatorzy-z-kujawsko-pomorskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatka2106 18.02.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Witam. Poszukuję opinii o wykonawcach i instalacjach Przydomowej Oczyszczalni Ścieków z Bydgoszczy i okolic (np. gmina Dobrcz) Planujemy oczyszczalnie na 4 os. ale trudno podjąć decyzję na jaką POŚ się zdecydować. Jedni wykonawcy proponują oczyszczalnie z usypaną górką na którą pompa wpompowuje wodę (?), inni mówią że absolutnie takiej górki nie trzeba sypać. Także systemów jak widzę jest wiele i niestety nie wiemy na co się zdecydować. Ja dwa lata temu wybralam sedyment i wszystko dziala bardzo dobrze, wtedy cenowo byli konkurencyjni. Nie mam zadnej gorki usypanej, mam studnie drenazowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrasek 18.02.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Szukam namiary na kogoś od kuchni. Oglądałem ostatnio kuchnie Bergmann na Fordońskiej. Zrobili szybciutko projekt, bardzo miła obsługa, ale naczytałem się, że przy realizacji jest z nimi różnie. Może ktoś miał ostatnio z nimi do czynienia. Studio przenieśli niedawno z grunwaldzkiej. Kuchnia ma być zrobiona z frontów lakierowanych. Może inni wykonawcy godni polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kayleigh 18.02.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Mój błąd - dom 130m2 podpiwniczony na całej powierzchni Wahali się między 6 a 8kW w tych wstępnych obliczeniach. Czekamy na wiosnę - wtedy trzeba będzie podejmować decyzje co wykonawców poszczególnych etapów. Na SSO mamy mieć sprawdzonych, a co dalej się zobaczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Packaging 19.02.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Witam, czy macie jakis doswiadczenie z produktami do ocieplenia poddaszy firmy Kingspan : Kooltherm lub Therma ( plyty wartswowe)maja rewelacyjne lambdy ( 0,021) w stosunku do welny, a mi zalezy na wysokosci poddaszate plyty to pewnie cos podobnego w kladzeniu jak welna w arkuszach, tyle, ze bardziej sztywne i sie nie zsuwa pozdarwiam PWA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 20.02.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Witam, czy macie jakis doswiadczenie z produktami do ocieplenia poddaszy firmy Kingspan : Kooltherm lub Therma ( plyty wartswowe) maja rewelacyjne lambdy ( 0,021) w stosunku do welny, a mi zalezy na wysokosci poddasza te plyty to pewnie cos podobnego w kladzeniu jak welna w arkuszach, tyle, ze bardziej sztywne i sie nie zsuwa pozdarwiam PWA a jaka jest cena tych płyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stempell 20.02.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Poszukuje dachówki ceramicznej w kolorze brązowym na dach dwuspadowy , może ktoś doradzi mi z jakiej firmy (Bydgoszcz i okolice) i jaki model najkorzystniej kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 21.02.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Poszukuje dachówki ceramicznej w kolorze brązowym na dach dwuspadowy , może ktoś doradzi mi z jakiej firmy (Bydgoszcz i okolice) i jaki model najkorzystniej kupić. dachówkę powinieneś wybrać sam modeli (wzorów) jest mnóstwo jak będziesz miał kilku faworytów to pytaj forumowiczów co o nich sądzą bo nikt nie zna twojego gustu a druga rzecz każdy będzie chwalił swoje p.s a co z meyer holsen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Packaging 21.02.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 a jaka jest cena tych płyt? wlasnie próbuje to ustalic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Packaging 21.02.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Poszukuje dachówki ceramicznej w kolorze brązowym na dach dwuspadowy , może ktoś doradzi mi z jakiej firmy (Bydgoszcz i okolice) i jaki model najkorzystniej kupić. podjedz do jakies duzej hurtowni, np. Cegpol- tam pokaza ci co jest na rynku i popytasz na forum p.s. tylko nie pokazuj dachowki zonie zanim nie zdecydujesz sie na model bo nie starczy kasy na reszte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts