Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Ja mam krokwie 18-19 cm dach niedeskowany. Zamierzam dać 18 pomiędzy krokwie i 5 lub 10 poziomo na krokwie. Chce kupić wełnę isover Super mata czy warto dopłacić? Czy lepiej kupić zwykłą zaoszczędzić kupując np. wełnę np Isover uni-mata?

Dziękuję za kalkulator ale jak to ma się w przeliczeniu na złotówki w ogrzewaniu? Powierzchnia dachu ocieplonego ok 200m2.

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Poszukuję opinii o wykonawcach i instalacjach Przydomowej Oczyszczalni Ścieków z Bydgoszczy i okolic (np. gmina Dobrcz)

Planujemy oczyszczalnie na 4 os. ale trudno podjąć decyzję na jaką POŚ się zdecydować. Jedni wykonawcy proponują oczyszczalnie z usypaną górką na którą pompa wpompowuje wodę (?), inni mówią że absolutnie takiej górki nie trzeba sypać. Także systemów jak widzę jest wiele i niestety nie wiemy na co się zdecydować.

Ja mam krokwie 18-19 cm dach niedeskowany. Zamierzam dać 18 pomiędzy krokwie i 5 lub 10 poziomo na krokwie. Chce kupić wełnę isover Super mata czy warto dopłacić? Czy lepiej kupić zwykłą zaoszczędzić kupując np. wełnę np Isover uni-mata?

Dziękuję za kalkulator ale jak to ma się w przeliczeniu na złotówki w ogrzewaniu? Powierzchnia dachu ocieplonego ok 200m2.

18+5=23cm - to troszkę mało... Ja mam 25 cm- traktowałem to jako rozsądne minimum (przy założeniu lambda=0,035). Zerknij na stronkę rockwool-a: http://przewodnik.rockwool.pl/elementy-budynkow/stropodachy-wentylowane-i-poddasza/ocieplenie-dwuwarstwowe-polaci-dachowej-poddasza-uzytkowego-%E2%80%93-typu-szczelnego-dla-pary-wodnej.aspx?page=3595 już teraz sugerują 27 toprocka.

Co do wełny mineralnej- kwestia gustu. Ja 90% dachu (300 m2) ocieplałem toprockiem, resztę nad garażem właśnie unimatą (tam gdzie unimata- dałem 2x15cm- strop). Ocieplenie robiłem sam i wręcz znienawidziłem unimatę isover- strasznie elastyczna i pyląca.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się ile zaoszczędzisz stosując lepszą izolację to polecam np. audytor ozc. ZObaczysz o ile spadnie ci zapotrzebowanie na energię. Troszkę z tym roboty jest, ale warto przygotować sobie takie wyliczenia.

Cześć,

Sorki, że podbijam znowu temat, ale jak o podłogówce to może i o pmpach ciepła :)

Pisałem wcześniej, że szukam referencji lub opinii o wykonawcach pompy ciepła (zarazem podłogówki).

Jak na razie dostałem nieciekawą opinię o ciepłodomie - z góry dziękuję koledze za nią - jest cenna. Może ktoś ma doświadczenie z firmą ART-SANIT lub inną ? Dodam tylko, że skłaniam się ku PC Nibe 1245. Z góry dzięki za pomoc.

Właśnie kończę podłogówkę do pompy ciepła. Podłogówkę robi mi również ten od pompy ciepła - i bierze odpowiedzialność za to, że to ma działać. Ja wziąłem firmę MARTECH - Białe Błota - PC szwedzka. jeśli chcesz więcej informacji to na PRV.

My zdecydujemy się na ciepłodom. Mam nadzieję, że współpraca przebiegnie pomyślnie... Mam gdzieś wstępną wycenę, tylko nie wiem gdzie ;) Dom z poddaszem użytkowym 130m2. PC liczyli nam danfoss 8kW, ale dokładnego modelu nie pamiętam. POŚ też mają zrobić.

Bynajmniej nie odradzam ciepłodomu (chociaż mnie pan Waldemar skutecznie zniechęcił...) ale warto dowiedzieć się na jakiej podstawie dobrano źródło ciepła. Czy wykonano obliczenia o rzeczywiste parametry budynku, czy też "z grubsza"...

Ja np. mam pc 8kw ale na 200 m2. Działa 3 lata i jeszcze nie było sytuacji aby nie dała rady...

Bynajmniej nie odradzam ciepłodomu (chociaż mnie pan Waldemar skutecznie zniechęcił...) ale warto dowiedzieć się na jakiej podstawie dobrano źródło ciepła. Czy wykonano obliczenia o rzeczywiste parametry budynku, czy też "z grubsza"...

Ja np. mam pc 8kw ale na 200 m2. Działa 3 lata i jeszcze nie było sytuacji aby nie dała rady...

Być może wystarczy nawet 6kW, ale dużo zależy od skosów i kubatury, ocieplenia itp.. Być może te są duże i potrzeba 8kW, ale lepiej dobrze to sprawdzić.

Właśnie kończę podłogówkę do pompy ciepła. Podłogówkę robi mi również ten od pompy ciepła - i bierze odpowiedzialność za to, że to ma działać. Ja wziąłem firmę MARTECH - Białe Błota - PC szwedzka. jeśli chcesz więcej informacji to na PRV.

Dzieki wielkie za nowy namiar :)

Ma ktoś jakieś pozytywne/negatywne doświadczenia z tą firmą ?

Witam.

Poszukuję opinii o wykonawcach i instalacjach Przydomowej Oczyszczalni Ścieków z Bydgoszczy i okolic (np. gmina Dobrcz)

Planujemy oczyszczalnie na 4 os. ale trudno podjąć decyzję na jaką POŚ się zdecydować. Jedni wykonawcy proponują oczyszczalnie z usypaną górką na którą pompa wpompowuje wodę (?), inni mówią że absolutnie takiej górki nie trzeba sypać. Także systemów jak widzę jest wiele i niestety nie wiemy na co się zdecydować.

Ja dwa lata temu wybralam sedyment i wszystko dziala bardzo dobrze, wtedy cenowo byli konkurencyjni. Nie mam zadnej gorki usypanej, mam studnie drenazowa

Szukam namiary na kogoś od kuchni. Oglądałem ostatnio kuchnie Bergmann na Fordońskiej. Zrobili szybciutko projekt, bardzo miła obsługa, ale naczytałem się, że przy realizacji jest z nimi różnie. Może ktoś miał ostatnio z nimi do czynienia. Studio przenieśli niedawno z grunwaldzkiej. Kuchnia ma być zrobiona z frontów lakierowanych. Może inni wykonawcy godni polecenia?

Witam,

czy macie jakis doswiadczenie z produktami do ocieplenia poddaszy firmy Kingspan : Kooltherm lub Therma ( plyty wartswowe)

maja rewelacyjne lambdy ( 0,021) w stosunku do welny, a mi zalezy na wysokosci poddasza

te plyty to pewnie cos podobnego w kladzeniu jak welna w arkuszach, tyle, ze bardziej sztywne i sie nie zsuwa

pozdarwiam

PWA

Witam,

czy macie jakis doswiadczenie z produktami do ocieplenia poddaszy firmy Kingspan : Kooltherm lub Therma ( plyty wartswowe)

maja rewelacyjne lambdy ( 0,021) w stosunku do welny, a mi zalezy na wysokosci poddasza

te plyty to pewnie cos podobnego w kladzeniu jak welna w arkuszach, tyle, ze bardziej sztywne i sie nie zsuwa

pozdarwiam

PWA

a jaka jest cena tych płyt?

Poszukuje dachówki ceramicznej w kolorze brązowym na dach dwuspadowy , może ktoś doradzi mi z jakiej firmy (Bydgoszcz i okolice) i jaki model najkorzystniej kupić.

dachówkę powinieneś wybrać sam modeli (wzorów) jest mnóstwo

jak będziesz miał kilku faworytów to pytaj forumowiczów co o nich sądzą

bo nikt nie zna twojego gustu a druga rzecz każdy będzie chwalił swoje

p.s

a co z meyer holsen?

Poszukuje dachówki ceramicznej w kolorze brązowym na dach dwuspadowy , może ktoś doradzi mi z jakiej firmy (Bydgoszcz i okolice) i jaki model najkorzystniej kupić.

podjedz do jakies duzej hurtowni, np. Cegpol- tam pokaza ci co jest na rynku i popytasz na forum

p.s. tylko nie pokazuj dachowki zonie zanim nie zdecydujesz sie na model bo nie starczy kasy na reszte :)