Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

kiedyś kominy murowano z cegły i było ok więc pewnie są dobrym rozwiązaniem,

ja kupiłem komin systemowy i nie zastanawiałem się nad tym

zapłaciłem ok4tyś za poczwórny wentylacyjny i 2 dymowo-wentylacyjny (ekogroszek)

więc myślę że nie jest to aż tak dużo chodziło mi też o proste i szybkie rozwiązanie

a teraz okazało się że kominy są mi niepotrzebne i żałuję że je postawiłem

straciłem ok 7tyś

ale jak będę budował kolejny dom na pewno ich nie zrobię.

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WITAM WSZYSTKICH:bye:

Jestem z Bydgosczczy i szukam sprawdzonej ekipy budowlanej,a konkretnie chodzi mi o postawienie stanu surowego(BEZ DACHU)

Prace chcialbym zaczac na poczatku sierpnia,wiec czas nagli.Projekt domu to Z61 tylko poddasze ma byc urzytkowe.

DZIEKUJE ZA POMOC I POZDRAWIAM

z polecaniem to jest różnie :p

mogę przesłać Ci namiary ale polecam spotkanie się z kilkoma murarzami i nie patrz tylko na cenę,

trzeba to wszystko wypośrodkować

najlepiej obejrzeć wcześniejsze budowy i porozmawiać z ludzmi którym to robił

Hej. Przymierzam się do zakupu okien dachowych.

Wybieram pomiędzy Velux Roto a Fakro. Zna ktoś może jakiś salon w Bydgoszczy, gdzie można zobaczyć każde z tych okien (Velux/Fakro) ? Roto już widziałem. Zależy mi raczej na oknach wykościowych i z klamką u dołu... Byłem w paru sklepach, ale albo standardowe velux'a otwierane u góry, albo same najtańsze...

Z góry dzięki za info

Ja kupowalam w hurtowni materialow budowlanych, cena lepsza niz u tych od okien. Pamietaj, ze od ceny katalogowej moga zejsc okolo 20 procent

Witam, jestem uczestnikiem tego forum od 1,5 roku. Do tej pory ""istniałam" bardziej w grupie Toruń i okolice. Ja zbudowałam swój dom i teraz przyszła kolej na dom dla teściowej (tak się życie poukładało). Myślimy o budowie domu szkieletowego. W związku z tym moje zapytanie o firmę Dobry Dom ze Złotorii k. Torunia. Czy może słyszeliście o nich. Ja mam opinię 3 osób, które wypowiadają się o nich w samych superlatywach (co do pracy, kultury, poszanowania pracy), ale z autopsji wiem, że 3 opinie to mało...

Pozdrawiam!

witam wszystkich, ze tak powiem jestem swieżakiem na tym forum oraz w grupie budujacej:) mam nadzieje ze dowiem sie tutaj nie zbednych porad:) a pierwszym moim pytaniem i prośbą jest : o namiary do projektantów, jestem na etapie adaptacji projektu i szukam w miare rozsadnej ceny:) czy ktoś kogoś poleca?

Hej,

Macie jakąś godną polecenia firmę od okien ?

Miał ktoś może styczność z firmą Sożal z Solca ?

Będe wdzięczny za info.

ja zamowilem okna w prywatnej firmie dostarczajacej okna do Skandynawii, nie jest moze wielka, ale rodzinna, to tez wazne :)

zasadniczo okna drewniane gr ramy 92, przesuwne czesciowo,

czesc mam zamontowanych

jak bedziesz chcial telefon pisz na priv

witam wszystkich, ze tak powiem jestem swieżakiem na tym forum oraz w grupie budujacej:) mam nadzieje ze dowiem sie tutaj nie zbednych porad:) a pierwszym moim pytaniem i prośbą jest : o namiary do projektantów, jestem na etapie adaptacji projektu i szukam w miare rozsadnej ceny:) czy ktoś kogoś poleca?

np. Biuro projektowe delta. Niestety drodzy. Niestety nie mam innego kontaktu, więc może ktoś inny pomoże ? Jakbym teraz robił adaptację to wybrał bym jakiegoś projektanta, który:

- załatwi wszystkie formalności za mnie (delta załatwia),

- dba o Klienta i doradza co pozmieniać w projekcie, aby później nie mieć problemów i dodatkowych formalności (np. zamiana szamba na oczyszczalnie),

- zasugeruje sam jakieś rozsądne zmiany, a nie tylko zrobi swoje i next...

- jeżeli potrzebujesz jeszcze warunki zabudowy niech załatwi to ta sama osoba za Ciebie...

np. Biuro projektowe delta. Niestety drodzy. Niestety nie mam innego kontaktu, więc może ktoś inny pomoże ? Jakbym teraz robił adaptację to wybrał bym jakiegoś projektanta, który:

- dba o Klienta i doradza co pozmieniać w projekcie, aby później nie mieć problemów i dodatkowych formalności (np. zamiana szamba na oczyszczalnie),

- jeżeli potrzebujesz jeszcze warunki zabudowy niech załatwi to ta sama osoba za Ciebie...

Tez mysle, ze warto na to zwrocic uwage. Ja wybralam takie biuro w Toruniu i zalatwialo wszystko za mnie ale niestety nie doradzili z oczyszczalnia i pozniej zmienialam a to dodatkowe koszty

dziekuje za pomoc:) ale szukam kogos do samej adaptacji, bo warunki, mapke do celow projektowych, energetyke wode i oczyszczalnie sciekow zalatwilem juz sam:) sek w tym ze mam czas i mi sie nie spieszy wiec na spokojnie duzo rzeczy moge zalatwic sam a na pewno wyjdzie mnie to taniej niz by mi zalatwiala firma, ale dziekuje za chęć pomocy:) moze ktos jeszcze cos zaproponuje?? jakies namiary?

dziekuje za pomoc:) ale szukam kogos do samej adaptacji, bo warunki, mapke do celow projektowych, energetyke wode i oczyszczalnie sciekow zalatwilem juz sam:) sek w tym ze mam czas i mi sie nie spieszy wiec na spokojnie duzo rzeczy moge zalatwic sam a na pewno wyjdzie mnie to taniej niz by mi zalatwiala firma, ale dziekuje za chęć pomocy:) moze ktos jeszcze cos zaproponuje?? jakies namiary?

szczerze - projektant, który adaptuje weźmie te same pieniądze jeżeli miałby załatwiać formalności :)

Może ze 100 zł mniej :) Ty na to poświęcisz pare dni a projektant wie co i jak, oni codziennie są w urzedach, więc załatwiają wszystko hurtowo. Im to zajmie godzinę czasu te twoje formalności.

Wiem to na własnym przykładzie... olej sprawe i zleć to komuś zapłacisz te same pieniądze.

Z zupełnie czystym sumieniem, mogę polecić i mojego kierownika budowy, który oprócz kierowniczenia, także adaptował gotowy projekt (w tym fachu czuje się mocniejszy) i to za rozsądne pieniądze, i także ekipę od prac murarskich - dwóch Panów (braci), którzy są praktycznie nieskazitelni w swej pracy. Do najtańszych nie należą, ale kosztorys przygotowują dokładny, z podziałem na poszczególne etapy i złego słowa na nich powiedzieć nie mogę. Korzystaliśmy z ich usług z polecenia inwestorów, których domy są w naszej okolicy. Przykład mówił sam za siebie.

Zainteresowanych, proszę o kontakt na priv.

Nie uznaję reklamy, która może być uznana za krypto-.

;)