Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy ktos ma namiary na jakiegos sprawdzonego hydraulika-cieplownika, mam instalacje z buforem , ktora dziala nie tak jak powinna. Cos trzeba w niej przerobic i pytanie o sparwdzona ekipe od instalacji CO. Ta teraz jest z buforem 1000l.

Sprawdzonego nie mam, ale przestrzegam przed firma Solar Term Krzysztof Deręgowski z Bydgoszczy.

Hej

pochwalcie sie jakie macie rozwiazania ''grzewcze'' w salonach, jestem namawiany przez instalatora na instalacje podlogowki w salonie + 2 grzejniki - ( po to by w okresie jesiennym i wiosennym szybko nagrzac pomieszczenie - salon ) w salonie planuje kominek wiec nie potrzebuje trzech zrodel ogrzewania tzn. podlogowka, grzejniki i kominek. Za grzejnikami przemawia wygoda odkrecam termostat i po chwili mam cieplo w kominku trzeba napalic i potem sprzatnac i mam obawy czy aby wersja podlogowka i kominek sprosta miejscowym mrozom. Cz ktos ma juz jakies doswiadczenia z grzaniem w ukladzie podlogowka i kominek ? moze wasi znajomi maja takie rozwiazanie i sie sprawdzaja lub nie?

w kominku trzeba napalic i potem sprzatnac i mam obawy czy aby wersja podlogowka i kominek sprosta miejscowym mrozom. Cz ktos ma juz jakies doswiadczenia z grzaniem w ukladzie podlogowka i kominek ?

Ja mam. :) Podłogówka w całym domu, zero grzejników i kominek. Sezon jesienny to z reguły tylko kominek, jak pojawiają się mrozy -5 trwające więcej niż 2 dni, to włączam podłogówkę. Cały czas utrzymywana stała temperatura, bez nocnego obniżania.

Kominek oczywiście trochę brudzi, ale bez przesady - jesli używa się drewna dębowego, to prawie nie ma popiołu, spala się równomiernie.

Hej

pochwalcie sie jakie macie rozwiazania ''grzewcze'' w salonach, jestem namawiany przez instalatora na instalacje podlogowki w salonie + 2 grzejniki - ( po to by w okresie jesiennym i wiosennym szybko nagrzac pomieszczenie - salon ) w salonie planuje kominek wiec nie potrzebuje trzech zrodel ogrzewania tzn. podlogowka, grzejniki i kominek. Za grzejnikami przemawia wygoda odkrecam termostat i po chwili mam cieplo w kominku trzeba napalic i potem sprzatnac i mam obawy czy aby wersja podlogowka i kominek sprosta miejscowym mrozom. Cz ktos ma juz jakies doswiadczenia z grzaniem w ukladzie podlogowka i kominek ? moze wasi znajomi maja takie rozwiazanie i sie sprawdzaja lub nie?

ja ma w całym domu podłogówkę ale jeszcze nie uzywam

dla mnie trzy zrodła ciepła to przesada

zrob podłogowke + kominek wystarczy:yes:

Hej

U mnie tylko podłogówka, świetnie się sprawdza

witam jestem nowy na forum w przyszłym roku zamierzam sie pobudowac w pradocinie rozwazam ogrzewanie gazem płynnym czy ktos z was ma takie ogrzewanie i jak to wypada cenowo na miesiac?

Ja taz zastanawialem sie nad butla nie mam gazu ziemnego a chcialem miec

ogrzewanie bezobslugowe

lektura tego forum

oraz opinie znajomych wyleczyly mnie z tego.

poczytaj dzial o ogrzewaniu jest tam bardzo duzo informacji

owszem jest duzo informacji ale nie ma opin uzytkownikow chodzi mi o opinie ludzi korzystajacych z gazu płynnego.zamiezam pobudowac maly dom 90m2 duzego zapotrzebowania na energie nie bede mial eko groszek raczej odpada bo musialbym kotlownie dobudowac

owszem jest duzo informacji ale nie ma opin uzytkownikow chodzi mi o opinie ludzi korzystajacych z gazu płynnego.zamiezam pobudowac maly dom 90m2 duzego zapotrzebowania na energie nie bede mial eko groszek raczej odpada bo musialbym kotlownie dobudowac

zrób OZC ale jeśli nie będziesz miał dużego zapotrzebowania

to ja bym odpuścił sobie gaz

pomyśl o prądzie lub PCi

Witam

Poszukuję solidnego tartaku w celu zamówienia więźby dachowej. Goni mnie czas, bo chciałem zadaszyć budynek jeszcze w tym roku ale boje się że nie zdążę przed zimą (cieśla miałby zacząć w połowie listopada).Czy opady lub mrozy uniemożliwiają tego typu prace? Czy jest sens zaczynać dach czy odpuścić i przeczekać do wiosny? No i gdzie znaleźć dobrą więźbę w ciągu 3 tygodni (w miarę wysuszoną i zaimpregnowaną) ? czy wasze drewno na dach było wcześniej suszone i wjaki sposób i impregnowane ?

Witam

Poszukuję solidnego tartaku w celu zamówienia więźby dachowej. Goni mnie czas, bo chciałem zadaszyć budynek jeszcze w tym roku ale boje się że nie zdążę przed zimą (cieśla miałby zacząć w połowie listopada).Czy opady lub mrozy uniemożliwiają tego typu prace? Czy jest sens zaczynać dach czy odpuścić i przeczekać do wiosny? No i gdzie znaleźć dobrą więźbę w ciągu 3 tygodni (w miarę wysuszoną i zaimpregnowaną) ? czy wasze drewno na dach było wcześniej suszone i wjaki sposób i impregnowane ?

Moja więźba była suszona i impregnowana, ale pomimo to przemalowaliśmy ją jeszcze samodzielnie. Ekipa od dachu stwierdziła, że jest średnia jakościowo, a zaopatrywaliśmy się w tartaku Wudzyn, o ile mnie pamieć nie myli czekaliśmy 4 tyg.

W wudzyniu są 2 tartaki i w jednym z nich myślałem nawet zamawiać, no ala teraz to nie wiem. Czy na swoje drewno otrzymywaliście jakieś certyfikaty, deklaracje zgodności na klasę wytrzymałościową odbieranego drewna (ja mam w projekcie wpisane C24) ?

To może ktos poleci jakiś tartak ...

W wudzyniu są 2 tartaki i w jednym z nich myślałem nawet zamawiać, no ala teraz to nie wiem. Czy na swoje drewno otrzymywaliście jakieś certyfikaty, deklaracje zgodności na klasę wytrzymałościową odbieranego drewna (ja mam w projekcie wpisane C24) ?

To może ktos poleci jakiś tartak ...

Niestety nie dostaliśmy żadnego certyfikatu.