Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Ceny za robocizne wszyscy mają podobne około 12zł/m2.

Chłopaki, którzy przyjeżdżają na wylewanie posadzki, to oferują w trakcie prac piankę dylatacyjną, wiórki na wzmocnienie betonu, folie i tutaj ceny mogą byc różne. Możesz też zdecydowac, czy cement i kruszywo dostarczasz ty, czy też firma wykonująca prace.

Jeśli zdecydujesz się na usługe kompleksową, to podadzą Ci cenę za m2 z piachem i cementem. Chociaż z [aichem to trudno wymierzyć. Moge Ci przywieźć 2 ciężarówki bo jedna za mało. Wtedy za ten niewykorzystany paich i tak będziesz musiał zapłacic. Ale moze on ci się poźniej przydac.

Proponuję Ci abyś zaprosił kilka firm na budowę, aby mieć jakieś rozeznanie.

Najbardziej znane to Nowak z Rogowa, Julbud i Katafiasz z Bydgoszczy i wiele innych, które może ktoś Ci poleci.

Na podstawie mego doświadczenia zdecydowanie ODRADZAM Ci firmę Józef KATAFIASZ. Jak zaprosiłem Katafiasza na budowę, to przyjechał, pogadał dyplomatycznie i propagandowo, ale nic konkretnego z tego nie wynikało ( ale to moja ocena po czasie niestety...). Zdecydowałem się na Katafiasza, bo czas naglił i to był zły wybór. Ekipa przyjechała i był to "wesoły bus kibiców Zawiszy". Jak ich zobaczyłem to byłem trochę przerażony. No ale odwrotu nie było, bo zjawil się tez samochód z piachem i cementem, więc przystapili do dzieła. Później przy rozliczeniu prac wymuszali na mnie pieniądze, że robocizna kosztuje więcej bo posadzka niby grubsza w salonie, co wpływa na czas pracy, paliwo do agregatu itp. No, a po czasie okazało się jakość posadzek odbiega bardzo od normy, co teraz wychodzi przy układaniu paneli. Zrobili też kilka innych błędów, co uświadomili mi fachowcy przy następnych etapach prac.

Julbud też zaprosiłem na budowe, ale nie przyjechał na umówione spotkanie więc jeśli tej firmie nie zależało, to mi z tego powodu tym bardziej.

Natomiast do poddasza zaprosiłem firmę Nowak z Rogowa i tego mogę Ci zdecydowanie polecić. Właściciel przyjechał popatrzył, fachowo ocenił co jest do zrobienia i wycenił 12zł/m2. Ekipa, która przyjechała do pracy to spokojne chłopaki więc uporali się z pracą w miarę szybko.

Pamiętajcie,najważniejsza jest mocna twarda posadzka z dwóch worków na mixa,musicie wiedzieć co będziecie kładli na swoje podkłady,jeśli parkiet,lub deskę klejoną tylko dodając około 35% kruszywo 2-8mm.Artyści którzy leją posadzki z piasku 0-2mm z 1,5worka cementu na mixa-bo lżej jest ściągać powinni robić za darmo.Piasek na budowie zawsze przykrywajcie,ponieważ ziarno może wciągnąć 4% wody(tj.około 100l/m3=100l/15-17m2.zbyt duże W/C to zwiększony skurcz,betonu,rysy,pęknięcia)tynkarze muszą dokladnie po sobie posprzątać ,żeby styropian przy rozkładaniu nie prężył,głównie pod ścianami,folią budowlana tylko 0,5mm nie jakieś 0,2mm z której robi śię sito-to nie jest żadna hydroizolacja.,cement tylko ze znaczkiem PC-PEWNY CEMENT,cementy bez tego znaczka mają do 30%więcej zanieczyszczeń,dylatcje w progach i dzielących większe płyty nie mogą być robione przez posadzkarza blichówką która ma 0,5mm,Nigdy nie polewać posadzek(tylko folia malarska przez 10dni)od firm wstawiających okna i drzwi wymagajcie niwelatorów,by skrzydła drzwi balkonowych,tarasowych progi drzwi wejściowych,były na tych samych wysokościach(najczęściej są wstawiane pod belkę,na ławę ,lub tyle samo cm od stropu)każdy chudziak,strop średnio 100m2 ma różnicę od 2-6cm w poziomie,więc zawsze wzywajcie posadzkarza,aby zniwelował Wam poziomy pod styropiany,skrzydła drzwi itp(posadzkarze migają się i wszystko załatwiają przez telefon z Wami,bo szkoda marnować czas i tracić na paliwo)z usług takiej osoby od razu rezygnujcie.jest jeszcze wiele ważnych spraw przy posadzkachna które trzeba uważać.Piszcie na priv jeśli macie pytania,odpowiem .Posadzkarz który bierze 9-10zl/m2 posadzki to osoba robiąca na czarno,nie płacąca ZUS,zatrudniająca ludzi z łapanki na czarno,nie wystawiająca faktury,rachunku a co za tym idzie nie przyjedzie na ,zadne reklamacje,nie będzie odbierać od Was telefonów

Podkład z kruszywem 2-8mm szybciej się nagrzewa i dłużej stygnie przy ogrzewaniu podłogowym.Ma 4razy większe wytrzymałosci na ścinanie(odrywani,pracę drewna)kilkukrotnie większą twardość,mały skurcz-praktycznie wcale go nie ma

Pozdrawiam Artur Wiśniewski

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sprzedam (po okazyjnej cenie) psa rasy Cane corso, pies jest cudowny, jednakze jest duzy i jest problem z moja mala 2-letnia corka. Kiedy piesio merda ogonem przewraca ja, itd. Pies jest duzy, zatem jego masa w polaczeniu z malym dzieckiem stanowi bariere nie do przeskoczenia. Zdarza sie ze przechodzac kolo niej , niechcay ja przewraca, popycha - corcia lata jak pileczka. Starsza 6 -letnia corka nie ma juz takiego problemu. Sa to piekne i rzadkie psy - typowo uzytkowe. Idealne do pilnowania posesji, ze stabilna psychika. Pies byl odpowiednio socjalizowany wychowawany od urodzenia z dziecmi, nie wykazuje jakichkolwiek oznak agresji.

Pies pochodzi z hodowli jest bez rodowodu, jednakze sciagalem go az spod Kielc.

Pies nie nadaje sie do kojca - jest psem typowo rodzinnym, musi miec kontakt z czlowiekiem.

opis rasy i zdjecia podobnych do mojego psiaka:

http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl&biw=822&bih=416&tbm=isch&tbnid=TI1CsiHxn5mxVM:&imgrefurl=http://pl.123rf.com/photo_8651624_cane-corso-9-miesia--cy-siedza--cy-z-przodu-biaa--e-ta--o.html&docid=H4Wx_-TcpfLuVM&imgurl=http://us.123rf.com/400wm/400/400/isselee/isselee1101/isselee110100305/8651624-cane-corso-9-miesia--cy-siedza--cy-z-przodu-biaa--e-ta--o.jpg&w=290&h=400&ei=jEEuUbmTFKOf0QXqroGwAg&zoom=1&ved=1t:3588,r:0,s:0,i:78&iact=rc&dur=2546&sig=104116074499392037493&page=1&tbnh=204&tbnw=152&start=0&ndsp=8&tx=79&ty=124

http://www.google.pl/imgres?start=213&um=1&hl=pl&biw=822&bih=416&tbm=isch&tbnid=7bFv1Zmry7DRfM:&imgrefurl=http://www.gang-pregusow.republika.pl/news.html&docid=abvNtBEI1UZhQM&imgurl=http://www.gang-pregusow.republika.pl/poz/19.jpg&w=402&h=600&ei=a0EuUe-_MeSR0QXtrIHoDw&zoom=1&ved=1t:3588,r:17,s:200,i:55&iact=rc&dur=1846&sig=104116074499392037493&page=24&tbnh=210&tbnw=156&ndsp=8&tx=120&ty=145

http://www.molosy.pl/canecorso/historia_canecorso.htm

Witam,

dzisiaj założono mi docelowe przyłącze i w związku z tym mam na sprzedaż ziemny przewód zasilający 4 żyłowy alu

nadający się idealnie na czasowe fazowe zasilenie budunku.

Piszę czasowe, gdyz docelowe raczej miedziane, ale to wg uznania.

Kupiłem nowy na fakturę ( do okazania) a w ziemi jest od sierpnia 2012 ( 6 m-cy) : w ilości 120mb

pozdrawiam

Piotr

chciałem się przypomnieć z przewodem zasilającym, może ktoś rozpoczyna budowę lub potrzebuje przewodu do przyłaczenia budynku?

Czy ktos moze mi powiedziec jakie dokumenty trzeba skompletowac do odbioru budynku jako mieszkalny i jakie to koszty?

Dziennik budowy wypełniony przez kierbuda 200zł

Oswiadczenie kierownika o jej zakonczeniu

Inwentaryzacja geodezyjna 600zł

Protokoł pomiarów elektrycznych 300zł

Odbiór kominiarski 500zł

Odbiór przyłącza wodociągowego 0zł

Świadectwo energetyczne 500zł

I to chyba wsio

Odbiór robiłem dwa miesiace temu

sprostowanie :

swiadectwo energetyczne 80 zl Allegro

kominiarz (zalezy ile kominow) 100 zl

inwentaryzacja pobudowlana 400 zl (z mapkami)

sprostowanie:

świadectwo energrtyczne mozna za 80zł z różnych względów wolałem dać więcej

kominiarz zależy ile kominów i jaka wentylacja

inwentaryzacja pobudowlana mam PCi z odwiertami

sprostowanie:

świadectwo energrtyczne mozna za 80zł z różnych względów wolałem dać więcej

Bardzo mnie frapuje, jakie moga byc powody kilkukrotnego przeplacenia za bezwartosciowy papierek.

Moglbys podac choc jeden, jezeli to nie tajemnica rzecz jasna?

pozdrawiam

mcs

Aaa, chyba, że tak.

Niemniej, podawanie kosmicznej ceny i straszenie ludzi których czeka odbiór jest nie na miejscu ;-)

Lżej człowiekowi, jak już dom odebrany, prawda :-)

pozdrawiam

mcs

Mam nadzieję że nikogo nie wystraszyłem nie to było moim zamiarem;)

Dodam tylko że bardzo zależało mi na czasie i decyzję otrzymałem po nie całym tygodniu.

Dom pośrednio grzeje prądem a taryfa budowlana nie sprzyja takiemu rozwiązaniu.

Muszę przyznać że teraz jest dużo lżej przede wszystkim w portfelu:)